Saya rasa sedih kerana ALISHA.. Saya menangis jugak kerana ALISHA...

Sebelum ni saya pernah bagitahu u all yang saya rasa tak selesa ketika menyusu badan Alisha kan.. Sampai saya siap kenakan Alisha lagi... Alahaiiii siannya anak saya... Untuk pengetahuan u all, semalam ketika menyusu Alisha (time tengok tv) , saya masih lagi rasa tak selesa hingga saya ambik keputusan untuk letak lagi sekali asam jawa.. tapi kali ni saya letak di kedua2 belah.. Bila alisha hisap, tiba2 dia rasa pelik, terus dia bangun dari baring atas peha saya...

Malam tadi, ketika nak tidur, biasakan alisha akan minum susu badan... tapi saya bagi dia susu anmum.. alisha minum la susu tu macam biasa kan.. lepas minum, dia guling2 atas katil.. kiranya macam nak ambik time untuk tidurlah kan... biasa kalau susu badan, alisha akan tertidur ketika menyusu.. sedih pulak saya tengok situasi tu.. susah dia nak tidur.. dia datang dekat saya, tengok2 ke arah dada saya tapi dia tak buat apa2 pun... *kalau u all tengok renungan mata alisha waktu ni.. sungguh rasa sayu yang amat... Alisha boleh siap gelak2 + main lagi dengan saya... padahal dalam hati saya ni sebak hanya Tuhan je tahu...

Last2 alisha terlena... pukul 4 lebih pagi, alisha terjaga, merengek2... saya ni konon nak bagilah dia minum susu badan kan.. tapi bila saya baringkan je alisha atas peha saya... TERUS ALISHA MENGGELUPUR.... huwaaaaaaaaaaaaaaaa sedihnya saya.... alisha terus merengek.. sampai my dear marahlah alisha.. Tapi bukan marah beria bagai tau.. sekadar cakap "Haipp" je pun..

Terus alisha daripada berguling tengah2 antara kami bertiga, terus pergi tidur tepi sekali.. kiranya macam ganti tempat dengan saya lah kan... Time ni u all tahu tak, ALISHA MENAHAN PERASAAN NAK MENANGIS SAMPAI SEDU SEDAN SAMBIL PELUK ERAT BADAN SAYA.... huwaaaaaaaaaaa....... lagi saya rasa sedih.... Saya baringkan alisha atas lengan saya sambil saya tepuk alisha... Akhirnya alisha terlena tanpa minum susu...

Ya Allah Ya Tuhanku... saya tak tahu macamana nak cerita dekat u all perasaan saya ni... rasanya hanya mereka2 yang full breastfeeding anak akan paham perasaan saya bila kita cuba untuk bercerai susu dengan anak... Emmmm sekarang ni, saya tak tahulah yang alisha nak menyusu badan lagi or tak.... sebab ketika saya buat entry ni pukul 8:40 pagi, alisha masih belum bangun..





P/s : Entry ni, takda guna hihiiihiii muahahahhah hehhehe ekekekkek hahhahah sebab perasaan saya sekarang sangat2 sedih... lebih2 lagi bila tengok muka alisha...

Tadi saya pergi jenguk alisha yang tengah tidur... masih ada sisa sedu sedan walaupun tengah tidur... mulut jebek seolah2 menangis.. tak pasti alisha mengigau or apa...

U all bayangkan, anak kita punyalah ambik hati kita, macam2 tolong kita, happykan kita tapi bila dia nak menyusu badan @ upah, kita tak bagi... huwaaaaa... sedihnyaaaaaaaa........



Saya rasa sedih kerana ALISHA.. Saya menangis jugak kerana ALISHA...

{ 69 comments.. read them below or add one }

nur anis nur anis June 20, 2012
sedih pula baca..saya ni memang tak kahwin lagi..pengalaman tu tak ada..
Myra Jay Myra Jay June 20, 2012
Ksian Alisha..
Biasalah sementara nak biasakan diri bercerai susu badan, diorang dok biasa bau badan baru senang lena..
Firas pun camtu gak mula2 :)
KasihDariLaut KasihDariLaut June 20, 2012
memang sedih kan sebab susu badan adalah susu yang terbaik.. macam naufal dia yang start tak nak minum lagi la sedih... ape2 pun hope intan n alisha ok.. anak2 nih sebenarnya faham keadaan kita walaupun masih kecil kan
pinky pinky June 20, 2012
sedihnya....sabarlah Intan....lama2 nanti Alisha akan faham...
Sue Lynnda Sue Lynnda June 20, 2012
tak sangka susah erk nak bercerai susu nih...haih,waktu sy pulak nnti tk tahulah mcm mana pulak.risau pulak bila baca entry ni.

pepehal pun bertabahlah ibu..fikir yg positif aje.untuk kebaikan alisha,ibu dan new baby jugak kan?erm....
CtAyue CtAyue June 20, 2012
sabar ina..sy dulu pun camtu..mmg sy sendiri yg menangis ms sesi nak stop BF dgn ank. mahu tak sedih bila dia nak tido terpaksa golek2 sendiri main2 atas katil tu sampai lena sendiri tanpa minum susu kan..sy paham sgt situasi ina skrg..mmg kita yg sedih..sbb tu sy dulu mmg terlama sampai 2 tahun 7 bulan br betul2 stop breastfeeding gara2 tak smpai hati tgk dia merengek. ina kena kuatkan semangat kalau betul2 nk stop BF dia.
syawalsimpsons syawalsimpsons June 20, 2012
sedey je baca....melepaskan keluhan je sue kat sini..alahai...ciannyer...takpe la sue paham..dolu time syawal dolu pon sue penah jadi camtu gak...tapi kata en asbeen...hati kena kuat...nak buat camno kan...
Izan Ishak Izan Ishak June 20, 2012
sabar ye ina... proses cerai susu yg ina alami ni skrg ni dah pun k.izan lalui masa nak ceraikan susu badan ngan si kembar dulu. mmg rasa sedih sangat2 sampai kekadang tu rasa cam kejamnya aku ni. tapi nak buat macam mana kan. naluri ibu mmg camnilah. nak tak nak kena kuatkan semangat ye ina. insyaAllah alisha akan faham napa ibunya buat camtu.
izan mama mia izan mama mia June 20, 2012
gitulah perasaan saya bila mula ceraikan susu mia dulu, tapi suami byk beri sokongan...sbb dia kesian kat saya yg kurus kering waktu tu...hahhaah...mmg meruntum perasaan tgk anak sangat berharap nak hisap lagi...tapi demi kesihatan,...saya kebalkan hati,..papa kata, nnt kalau mama sakit, lagi susah...hehe

mg proses cerai susu alisya berjalan dengan mudah...ina.
Wanieys Wanieys June 20, 2012
sedihnya baca entry ni...wani faham perasaan kak ina dan juga alisha...kesian alisha..harap kak ina dan alisha akan ok dan dpt sesuaikan keadaan tu...anak2 walaupun masih kecil tp ttp pandai nk gembirakan hati kita...kak ina sabar banyak2 yer
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha June 20, 2012
sedihnyeee....dulu pun sy sedih jugak sbb susu badan sy tak byk..lagi sedih sbb sekejap je anak merasa susu badan..:((
fiza fiza June 20, 2012
Alahai ini, daku yg baca pon terasa kesedihannya. Hanya org yg pernah merasai pengalaman ni jer yg tahu kan.
Cik Ecah Cik Ecah June 20, 2012
alahai siannya dua bernak ni..huhu
Joanna Yunus Joanna Yunus June 20, 2012
memang sedih akak ada pengalaman tu masa Qayyum dan Sumaiyyah, tapi kita kena menghadapi realiti juga, akak ada juga dengar tak elok kalau kita mengandung menyusukan anak, cuma alasan orang-orang tua je la agaknya dan kebetulan pada anak-anak buah akak kot....
nita nita June 20, 2012
walaupun anak saya menyusu badan tak lama, saya faham perasaan ina waktu ini...
Sayang Alisha, dia memang anak yang baik ^_^
Zie Zie June 20, 2012
Sabar.. kita kena kuat tau... memang sedih dn kesiann. tapi kita pun nk jga diri kita jgk... semoga alisya tk sdih2 lg yer... kesian ibu dn bby kat dlm tu...
Nida Mohd Nida Mohd June 20, 2012
sabar ye IB..saya pernah mengalami situasi ni masa nak bercerai susu dgn anak 1st..ms tu dia baru 1 tahun 7bln..sebabnya saya dan preggy si adik 5 bln masa tu..mmg setiap kali saya nak bagi dia minum susu formula, air mata akan menitis sbb tak sampai hati dan sedih..mula-mula mmg susah, tapi lama-lama nanti pasti boleh..sabar ya..
PinkUmmi PinkUmmi June 20, 2012
kesian alisha....sedih pulak PU baca entry IB nih...
lynn kamarul lynn kamarul June 20, 2012
sedih baca entri ni. sian kat alisha tp perlu jugak bercerai susu badan dgn anak.
Nana Nana June 20, 2012
sian alisha...
bertabahlah yer mama alisha...
lama2 nnti ok la tu..
Cik Jannah Cik Jannah June 20, 2012
kak sedih plak baca entry akk yg nie. kesian alisha kesian akk. tabah kak.
Masya Masya June 20, 2012
alahai sedihlah pulak.. entry ni... moga niat yang ikhlas akan dipermudahkan..
ummiarissa ummiarissa June 20, 2012
akak dah biasa ngan keadaan tu...memang sedih,tapi nak buat macam mana...memang sudah sampai masa dia bercerai susu badan..pernah juga akak menangis dengan situasi macam ni..sedihkan..
Fazi Isma Fazi Isma June 20, 2012
sedih baca entry ni tapi apa2 hal mmg kita kna biasakn dia tnpa susu bdan kn akak... sy xde pngalaman lg tp tgk kakak2 sy mmg kcian jgk ank dia tu...
Kazman / Sue Kazman / Sue June 20, 2012
itulah hati seorang ibu kan...
Cik Rongoks Cik Rongoks June 20, 2012
xmo sedih2 ye kak T_T
inazamri inazamri June 20, 2012
akak yg baca ni pun rasa sedih tau.mmg akak dpt bayangkan keaadaan waktu itu.Be strong alisha n mamanya.
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC June 20, 2012
ciannyer dia... xpe jgn ssh hati n sedih2 tau... bg Anmum pun ok...
QueeN TerataI QueeN TerataI June 20, 2012
awal2 proses mmg mcm tu.. sabar dan kuatkan hati ok..
syiela syiela June 20, 2012
sabar dear.. tu cabaran yang perlu di tempuhi oleh semua ibu2... kalau tak pisahkan sekarang nanti2 pun terpaksa lalui juga.. so harap sangat dapat bersabar..
Ummu Muhammad Ummu Muhammad June 20, 2012
intan situasi ni kite lalui lagi sampai sekarang memang sedeh dan kdg tu memang kite marah sebab 100% tak selese..susu pun takde..peluk je muhammad erat2..malam nak tido tu m,emang feeling habes kan T_T..ssetiap malam nk tido muhammad taknak ayah..die tidur atas lengan n dekat dgn dade..die nak kite peluk die sampai tido..dah tau tak lame lagi kaseh nak berbahagi dah agaknye..

selalu kalau sedar tengah pagi tu muhammad mintak salin pampers dah penuh dan buatkan susu..teringat dulu die taknak FM, minum air masak je..lagi sedeh T_T sebab die hisap kejap je susu tak keluar..minum air masak pahtu tido semule..air kencing pun tak banyak mase tu tapi sekarang perasaan sedeh tu dah sedikit berlalu..tgk die minum susu FM kenyangkan die, kite jadi lege..at last redho sebab rezeki die memang takat trimester pertama kite preggy..rata2 kite bace forum pun cakap trimester kedua susu tak keluar atau sikit tu yg sakit anak hisap..kulity kite mengecut..

mase taip ni sayu je rase sebab boleh rase ape yg intan rase T_T
Cik Nur Cik Nur June 20, 2012
sedih pula baca entry ni. kasihan tu, mmglah kasihankan. tapi kalau tak di pupuk dari skarang, nanti lama2 lagi sedih.

mungkin perasaan ni skejap je, lama2 nanti mungkin dah biasa.. sabar ye..

nur tak dapat memahami sepenuhnya, sebab nur masih bujang..
shida'R shida'R June 20, 2012
sedih la plak sis..tp apekn daya..sis kne kuat untuk lakukn sume tuk tuk kbaikn sis dan alisha..sabar ye sis huhuu~
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ June 20, 2012
sabar..macam mana pon kena bercerai susu jugak..memang sedih...tapi kite terpaksa bertahan.... Rania pon macam tu jugak...tapi cakap kat dia slow-slow...susu mama dah takde..skang ni susu tengah stand by untuk baby...Rania kena minum susu lain...sebab Rania dah jadi kakak...dah besar...dia angguk-angguk pastu kasi botol..ok la..cume kadang-kadang adela selak-selak baju..lepas gian...
Masz Sidek Masz Sidek June 20, 2012
sedihnya baca entry akak ni...
sabar yer kak..insya-Allah... lama2 nanti alisha mesti ok...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 20, 2012
eca pun ikut meleleh2x air mata.heheheh
sueshe sueshe June 20, 2012
sy pulak yg nk menitis air mata ni..
tau n fhm ape yg ina rs sbb sy pon bf aina...n dapat rs ape yg ina rs skang...mmg hubungan antara mak n anak yg bf ni kuat sgt...alahaiii..xdpt nk bygkan cmne nnt klu aina da stop bf...mesti sedih sgt...kesian kat alisha...
aduhaiii..teringat aina lak ms taip ni :(
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ June 20, 2012
salam Ina..semoga kuatkn semangat ya,InsyaAllah Alisha akan paham susu tu tuk 'adiknya'..
Alisha budak yg cerdik..sambil tu Ina pujuk la dia,blh gak citer ttg 'adik' yg akan bakal menyusu.
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ June 20, 2012
cma bercerai susu ngan anak awal...sebelum 1 tahun lagi dorang dah xnak mnyusu..huhuh...
sian ngan alisha..xpe..alisha kan good gurl..lama2 nnti dian akan faham.. sabar ye kak..
anitadiana anitadiana June 20, 2012
sedihnya........buat lah yg terbaik untuk ina dan alisha ok...
fieda fieda June 20, 2012
huhuhu..nak nangis gak ni baca cite ni...sian dia...
ieda ieda June 20, 2012
sabar ye dikk ..
memang ina kena kuat
bab2 cerai susu nie hanya diri sendiri sahaja yg lebih mengetahui
kalau alisha dah ok dgn x nyusu badan .. teruskan .. tapi kalau ina x berdaya macam nie just continue , & give time to alisha dan ina utk biasakan situasi cerai susu tuu
meannns slow2 lah kan ..
selebihnya akk x pandai nak cakap apa .. sbb akk x pernah lalui situasi ina nie ..

akk masa cerai susu ngan anak2 ok aje .. x alami situasi macam nie .. huhuh harap ina bersabar ;)
fieda fieda June 20, 2012
moga proses penceraian susu ni akan berlaku dgn jayanya pasni...
msredcheesecake msredcheesecake June 20, 2012
Kalau mmg betul dah sampai masa cerai susu bdn, ibu kena kuat hati, jgn mengalah. Kalau ikut ragam anak mmg tak sanggup nak berhentikan.... Kalau hati dah tekad decide ini masa nak berhenti susu bdn, ibu kenalah kuat...
lizafaliza lizafaliza June 20, 2012
kesian alisya..mmg sedih lau tgk ank sedih..akk amalkan apa ek sampai leh menyusu badan sampai skrg?camne nk byk kan susu ek?sy dulu sampai 6bulan je
Ummi Iman Ummi Iman June 20, 2012
Sedih pula baca. Baru2 lama2 oklah tu. Tiba masa kena pisah juga nanti. Masa tu pun sedih jugakan ;) alisha good girl. Dia pun sedang terima kenyataan walaupun sedih ;)
Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine June 20, 2012
wah... bnyk juga cabaran para2 ibu ne ek... sy lom kawen.. so leh jadi kan iktibar je la.. hehehe
ayut ayut June 20, 2012
sabar ye kak.mgkn leh bg alisha upah lain :) alisha pon makin membesar dah.insya Allah boleh.all the best ye akak..nak ckp byk pon tak pernah ad pgalamn lg -_-"
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan June 20, 2012
sedihnya la kak :'( sebab bila anak menyusu ibu, mata anak akan tengok mata ibu, tu lagi rapatkan hubungan mak n anak..walaupun saya belum kawen tapi saya suka tau benda camni, sebab satu hari saya akan jadik ibu jugak. alisha budak baik n bijak, mesti dia paham ibu dia macam mana wpun alisha kecik lagi :)
eintan nurfuzie eintan nurfuzie June 20, 2012
sedih la pulak.. tp untuk kebaikan kan?
QeuZa GeneRation QeuZa GeneRation June 20, 2012
sedihnya..harap ina dapat bertahan ye..insyaallah..mudah mudahan selepas ni sikit demi sedikit makin ok..
Ardini Humaira Ardini Humaira June 20, 2012
macam2 orang buat untuk bercerai susu.. ada yang sapu cili, ada yang sapu bawang.. semata2 nk kasi si anak rasa tak sedap nak nyusu.. sian kat anak, kan. huhu
Haryati::Faizal Haryati::Faizal June 20, 2012
sedihnye intan, tp pengalaman sy dulu sm gak cam intan, susah payah nak stop bf, penah gak nangis cam intan...sbb tak sampai ati...tp ntah camne dgn sendirinya dia takmo bf dah... nurse pun ada bgtau, smpai 1 tahap dia takmo dah nenen badan ni.
teratak hati teratak hati June 20, 2012
Sedihnya..sabar ye..kena kuatkn hati la,cmne pn mmg nk kne crai susu jgk kn..
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 20, 2012
walaupon saya belum ada anak, saya pun dapat rasa kan kesedihan akak.
Sabar ye kak...
mama_umar_maryam mama_umar_maryam June 20, 2012
t___t...xtau nk tulis camne..mayb zt x abis bc kenapa ina nk stopkan bf..tp cousin zt dari preggie smpi banak anak ke2,die ttp bfkan anak sulung die (boy)..dah umo 3 taon kot anak die..huhu..byk2 sabar k..
Deq's Qienz Deq's Qienz June 20, 2012
mmg kesian gan alisha..sabaq yer intan..
Afasz Afasz June 20, 2012
bykkn sabar kak.sabar tu separuh dr iman...amin..insyaAllah Allah permudahkan amin..

jemput join contest sy di :

http://afasz.blogspot.com/2012/06/sihat-cantik-bersama-produk-kolagen.html
Norzie hany Norzie hany June 20, 2012
Sedih juga baca en3 ni.Ina kena kuatkan semangat dan pujuk Alisha baik2...lama2 dia akan faham.
anisalya anisalya June 20, 2012
biasa la tu ina. dah tak selsesa kena hentikan dia jugak. kalau tak nanti lagi susah. alhamdulillah... akak tak rasai apa yang ina rasa. tapi harapnya sabar je la ye. dugaan tu.
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 20, 2012
sy pun terasa sedih..
takpe..sabar ye. mula2 ni kena tahan perasaan tu..
Alisha mesti paham..bukan ibu taknak bg, tapi ada sebab2 kan..
UmmiAbi UmmiAbi June 20, 2012
Sis...bersabarlah... Semua ini dah trcatat. Dugaan utk alisha dan ibunya.. Ummi bf wafa stakat ni dah 1thn 6bln..Ummi takut & risau gak nk ceraikan susu nt..huhu.. Tp apepun hadapilah dugaan ini dgn baik. Ini utk kebaikan "adik" alisha gak nt...Jgn sedih2 ye,nt alisha tgk sis sdeh, dia lg sdeh...
kak tini (umialya) kak tini (umialya) June 20, 2012
akak faham perasaan itu.. sabar ye
azizah :) azizah :) June 20, 2012
alahai sedihnya.. tapi nak buat camner.. kalau akak bertekad nak ceraikan susu badan akak kena kuat yer..
9n0L4 9n0L4 June 20, 2012
huhu. anak yg baik ni. skali haipp je terus diam. ade tu lagi mengamuk ade la. ;)
Azi Azi June 21, 2012
tabah kan hati. ini semua demi kebaikan semua... sy pernah lalui dn sy fhm...
iizza iizza June 21, 2012
sedihnya..sabar intan..mana-mana ibu yg menyusukan badan pasti akan rasa saat ni..termasuk la sy..huhu memang sedih
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 25, 2012
cik rose memahami perasaanmu....hihihi...anak cik rose yg kedua full susu badan sampai umur 3 tahun....memang susah nak lepas...letak asam jawa pun tak jalan...dia hisap jugak...letak akar pahit pun. ..hisap jugak....last2 cik rose beli kat kedai india buah pahit..lupa pulak namanya...barulah dia tak hisap...sampai sekarg anak cik rose yg kedua tue...suka datang kat cik rose sambil nak pegang nek cik rose....hihihi walaupun syifa menyusu....