U all ingat tak, hari Jumaat minggu lepas saya ada cerita dekat u all yang bubur sagu saya tak menjadikan... Sungguh kecewa saya dengan hasil tangan saya tu... Ohya, thanks jugak dekat u all sebab bagitahu yang saya terlebih letak air tau.. Saya pun rasa macam tu.. yela, tak pernah masak, baru first time nak masak.. dalam otak saya pikir.. makin banyak air makin dia kembang makin banyaklah saya boleh makan...hahhahhahha.. Tapi tu la, tak terpikir langsung yang dia boleh jadi dah nak rupa agar2..hihii
Saya tidak berputus asa... Hari Sabtu tu saya buat lagi.. Tiru cara yang Kak Izan bagi.. Akhirnyaaaaaaaaaa........
Tu diaaaaa.... nampak tak berbijik2 sagu saya tu..hihii... puas hati tau..!!! dahla saya ni jenis selagi tak menjadi selagi tu saya akan buat sampai menjadi... Dalam memasak, kita jangan mudah mengalahkan.. first time tak jadi kita boleh belajar apa yang kurang apa yang lebih... second time kita betoikan balik kesilapan tu... betoi tak? (",)
Kalau kita rajin & ada semangat yang jitu untuk berjaya di dalam menambat hati suami @ selera makan dia... *cewahhhhh tiba2 je....kikikikiiii* kita kena sentiasa berusaha kan.. Air tangan isteri tu buat suami tak nak makan dekat luar sebab asyik ingat masakan isteri je... *Alasan je tu... sebenarnya suami nak jimat duit.. makan kat luar mahai... kwang kwang kwang... hihihiii*
Hari Jumaat saya masak bubur ni.. hari Sabtu pun saya masak bubur ni.. Hari Isnin pun masak jugak...hahhahahhah.... Actually yang makannya hanya saya & Alisha je... My dear tu kurang sikit bab2 desert ni.. mulut my dear hanya nak nasi je... thats y dia akan komen lauk2 yang saya masak.. Kalau desert, takdanya dia nak komen.. sayalah pulak yang komen masakan sendiri..hehheeh
Kasi tunjuk sikit keenakan anak saya menghirup kuah bubur sagu ni.. meleleh gitu.. hihiii.. Ohya, cara yang Kak Izan ajar saya supaya nampak bijik2 sagu ni adalah mula2 sagu dibasuh bersih.. didihkan air. masak sampai kembang. lepas tu basuh sagu tadi dengan air paip mengalir sebab nak hilangkan kanji dia. (basuh sikit2 guna penapis). lepas tu tuang dalam loyang (atau bekas kecik siap2) dan masukkan dalam peti... bila dah keras... sendukkan masuk dalam bekas. tuangkan gula melaka n santan/susu cair bila nak makan.. (",)