Bubur sagu saya tak menjadi..!! Adoiii...

Adoiii.. konon buatlah bubur sagu.. Yela, cara buat bubur sagu senang je kan.. So, saya ni yang baru 1st time nak try bajet macam confirm jadilah TAPI huwaaaaaaa... tak jadi cantik pun... adoiii.. kenapa dia tak jadi berbijik2 pun ek.. dia jadi macam agar2 tu haa... adehhh...


Nampak tak sagu saya ni haa.. tak ke macam agar2..!!... huhhh..


Sungguhlah tidak cantik.. Macamana nak buat bubur sagu ni sebenarnya yer??.. Ajarlah saya..hihii.. Sebelum tu, saya bagitahu dulu cara saya buat... Saya masak sagu + air + pewarna.. kacau sampai keras.. Ohya, sagu tu saya takda nak sejat2 pun.. basuh & terus je rebus... Yang kuah tu macam biasalah.. saya guna santan + gula melaka + garam.. Pasal kuah ni takda masalah.. Cuma SAGU tu je.. Macamana nak masak sebenarnya yer??..


Tapi walaupun tak menjadi.. anak saya tetap makan dengan berselera.. hahahhah.. Lepas  keluarkan dari peti sejuk memang sedap dimakan walaupun takda rupa bubur sagu.. kikikikiii.





Tu diaaaa.. penuh nikmat anak saya makan... hahahaaa


Sempat lagi menjeling dekat ibu.. Yela, Alisha nak makan pun tak senangkan.. asyik ambik gambar je ibu ni.. muahahahha

P/s : Komen u all saya belum publish sebab belum terjah u all..  my dear ada dekat rumah so, busy lah sikit (",)

{ 31 comments.. read them below or add one }

Siti Asiah Siti Asiah February 17, 2012
SEDAPNYE ALISHA MAKAN...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina February 17, 2012
tu si kenit makantuh kira jadilah=)hehe
eyryn eyryn February 17, 2012
hehe.. means sedap laa tuh !
haha.. rupa je yg x jadik :)
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ February 17, 2012
halamak..rupe je gitu kalau rase same ok la..rasenye air xleh byk kot..ekeke..xtau la ina..

*toing..toing..hamikk tapak kaki size 4 ni..somel x?? :P
syawalsimpsons syawalsimpsons February 17, 2012
muncung2 bibir alisha tu haa..kikikiki...takpe..walau tak menjadi..tetap ada yang melantak kan...
Cik Rose Cute Cik Rose Cute February 17, 2012
Cik rose pun tak pernah buat lagi hehehe...Suka jugak bubur sagu..
fiza fiza February 17, 2012
Ok lah tu intan, ada gak rupanya ☺☺

Tak per, practice make perfect.
SumeSakan SumeSakan February 17, 2012
hahahha kurang menjadi x p nant cuba lagi...hehehehe...practice make pefect kan?tp bab yg alisha makan tu seyes suka tengok...cam sedap sungguh...hehehehe...bersih je dia makan ye...x de tomot2...hehehehe
Zie Zie February 17, 2012
Emmm air dia banyak sangat tu.. kurangkan sket air dia..
Dylla Abas Dylla Abas February 17, 2012
bagus Alisha ni...appreciate semua yg ibu dia masak kn..hehe :)
aimi aimi February 17, 2012
jnji sdap kak..... jd atw x lain cter.. masuk pewot kenyang sudah =)
Tihara Tihara February 17, 2012
mak saye kate kena sejat dulu lepas basuh.. (mcm ayat budak2 je)

kire bleh makan tu..on je lah ina..chaiyokk :)
Masya Masya February 17, 2012
oklah tu.. dah kalau alisha makan penuh berselera hihihi.. sy klu buat basuh dulu.. air agak² jer.. lps tu masak.. klu nak boh pewarna boh jugak.. ok jer.. kepa yer jadi macam tu ngee~~ terlebih air kah?? terlebih masak ni?? ke.. sagu ina beli tu dah lama kot.. hahahahaha.. pepandai jer..
jemarisuri jemarisuri February 17, 2012
rupa tak cantik takpe janji sedap di makan...hehe.

rasanya terlebih air kot...hehe..
ajumohit ajumohit February 17, 2012
feveret akak ni intan, baru buat ngan mak minggu lepas, tgk mak sukat sagu tu ngam2 je ngan airnya, takdelah lembik, nak cakap byk pon tak reti sebab mak buat akak kacaukan atas dapur je, nak wat entry tu asik terlupe jek hehehehehhe
SeputihSalju SeputihSalju February 17, 2012
tgk alisha makan berselera jer..hihi
Mama Adam Mama Adam February 17, 2012
terlebih air kot. tapi, alisha makan, kira ok la.... sedap la tu.

next time buat lagi :)
Nida Nida February 17, 2012
kalau jadi tapi takde siapa yg nak makan biar tak jadi janji ada yg memakannya..hehe

Sedapnya kalau makan sejuk2....
sue zainun sue zainun February 17, 2012
ina letak air banyak sangat tu..tu yg jadi cam bubur ..hehe..yang lain dah ok dah..
Tina Othman Tina Othman February 17, 2012
tak tau sebab aritu try buat pun tak jadi huhu penyudahnya cik tong perginya
Hilmirda Daud Hilmirda Daud February 17, 2012
syoknye lah sikecik tu makan..
mama irfan mama irfan February 17, 2012
alisha makan elok ja... x comot pon... kalu bagi irfan, habis muka, badan,baju n lantai...uwaaa.... penat oooo
fieda fieda February 17, 2012
ina..kak fieda pun pernah buat..sama lah..tak jadi jgk..adoii la...tak reti sgguh la nk buat tang sagu tu..
Izan Ishak Izan Ishak February 17, 2012
kalau kak izan panggil sagu gula melaka. ehhh... sama ke bubur sagu yg ina maksudkan ni ye? biasanya beli sagu yg dah siap berwarna, hijau/merah.

sagu dibasuh bersih.. didihkan air. masak sampai kembang. then basuh sagu tadi dgn air paip mengalir sbb nak hilangkan kanji dia. (basuh sikit2 guna tapis). then tuang dalam loyang (atau bekas kecik siap2) dan masukkan dalam peti.

bila dah keras... sendukkan masuk dlm bekas. tuangkan gula melaka n santan/susu cair bila nak makan.

itu cara kak izan lah... nak bagi sagunya cantik nampak butir2nya.
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY February 17, 2012
wah w/pun rupenya x sama tp rasanye masih sedap lg kan,
bersungguh alisha makan..:)

eija x pernah lg buat bubur sagu ni..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda February 17, 2012
owh..bubur sagu eh?
sy penah wat kuih sagu je..
sagu tue sy basuh & sejat dlu..
then br aa masak.. >_<

tp..tue kuih sagu aa..
xtau la if same ke x ngan bubur sagu..
kuih sy keras sket kalo kat bhgn luar, tp kat dlm lmbut cam biase, hehe.. XP
misshannajr misshannajr February 17, 2012
terlebih masak kot ker terlebih air..tp tgk alisha makan tu sya pun telan air liur waawaa,,alisha aunty nak sket :P
suhaina laui. suhaina laui. February 18, 2012
ina xsdap xpe alisha mkn berselera aje kan....tapi kalo akif sekarang kalo xsedap direct je gtau hehehehe sabor ajer lah!
anisalya anisalya February 20, 2012
walaupun tak cantik tp tetap sedap dan boleh dimakan kan? tak pernah jugak buat bubur sagu ni.
Puan Kutu Puan Kutu February 22, 2012
janji alisya suka..next time buat bg jadi ok..