"Ibu, mulut Alisha comot tapi baju Alisha tak kotor..." (",)

Sekarang ni saya sangat seronok tengok Alisha makan.. sebab makin lama dia makin pandai makan.. dengan kata lain.. dia tak sepah2kan rumah dengan makanan dia yang tumpah ke lantai..hihiii.. Alisha start nak makan sendiri ketika bulan 10 tahun lepas...  Kiranya 5 bulan baru nak reti makan tak sepah2..heheh


Kalau ketika mula2 belajar makan sendiri dulu.. habis bersepah2 nasi atas lantai.. Macam gambar dekat atas ni... Nasi yang masuk dalam mulut boleh dikira tapi nasi yang jatuh dekat lantai tak terkira..muahhahhah... Ohya, untuk pengetahuan u all, sekarang ni, kalau alisha makan nasi taknak bagi tumpah.. caranya adalah alisha akan tunduk kepala dia tu menghampiri pinggan.. ala2 nak cium pinggan dah gayanya.... hahhahah kiranya kalau nasi tu terjatuh pun, jatuh dalam pingganlah kan... (",) *Saya terlupa nak ambik gambar cara alisha makan nasi*  

Ohya, U all janganlah ingat sampai sebijik pun nasi tak jatuh lantai tau.. jatuh jugak tapi boleh dikira je la berapa butir nasi tu... tu pun, alisha akan kutip semula masukkan dalam pinggan dia.. Opsstt itu kalau time mood baik.. time mood malas alisha mai... dia tolong sepah2kan lagi nasi tu... hihii


 Ini gambar Alisha makan mee goreng semalam.. *Mee goreng Pasar Malam*.. Nampak tak kesopanan si budak kecik ni makan.. ahhahah... Nak makan gaya orang besar.. nak guna sudu bukan main lagi.. Kalau saya tak bagi sudu, dia sanggup pergi ambik sendiri sudu dekat dapur...hihiii


 Jari jemari dia tu tolong jadi garfu kepada sudu dia tu.. yela, kadang2 mee tu susah nak masuk dalam sudu dia tu..hehheh


 Tengok tu.. kecomelan jari budak2 kecik memegang sudu... muahahahhah


Time ni alisha tengah cakap "Sedap".. tu yang sampai ternganga mulut tu..hihii.. Cuba u all tengok.. walaupun mulut & tangan Alisha comot tapi baju tetap maintain bersih.. hehehhe TAPI kalau dia dah kenyang... datang pulak mood nak buat main dengan makanan.. baju tak nampak rupa.. habis kotor... adoiiii...

{ 29 comments.. read them below or add one }

Dylla Abas Dylla Abas February 22, 2012
budak kecik kalau diberi peluang makan suap sendiri mesti macam ada rasa bangga kan..macam diorg diberi kepercayaan sepenuhnya...mula la diorg terasa macam dah besar sgt..huhu :p

apa pun..si Alisha ni memang comel..geram je tengok tangan dia pegang sudu tu (",)
SumeSakan SumeSakan February 22, 2012
wahhh pandai ye si alisha nih...cepat belajar nih....gud2..
Masya Masya February 22, 2012
macam tu lah nak jadi kakak kene pandai makan sendiri dan berdikari, lps ni boleh ajar pakai baju sendri pulak...
Joanna Yunus Joanna Yunus February 22, 2012
teringat Qayyum dan Sumaiyyah....dulu masa kecik macam tu le...kekadang tu boleh angin akak dibuatnya...
Perbezaan Qayyum dengan Sumaiyyah...
Qayyum dia manja makan meti bersuap... kekadang tu kita malas dia pun malas nak makan...
Sumaiyyah pulak kalau boleh semua dia nak buat sendiri...
nur anis nur anis February 22, 2012
huhu...kelakar la alisha ni..
Mrs Lurve Mrs Lurve February 22, 2012
yeah..alisha dh main pndai jg tatasusila n kesopanan time makan hihihihi
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI February 22, 2012
bgus tu..stu peningkatan kan kak.
fieda fieda February 22, 2012
ololo..comeynyer dia mkn..sopan jer..pandai dia mkn mee dgn sudu..good girl la...

done
eita eita February 22, 2012
budak2 bile dah setat besar sikit semua nak buat sendiri....
tengok tu alisha makan tak ajak orang..huhuhu
Citra NaniZam Citra NaniZam February 22, 2012
wah dah cerdik ye Alisha.. anak citra 1thn 10bln.. masih bersepah dan pagi ni dia dah sepahkan potato chip abg dia..
fieda fieda February 22, 2012
ina..kak fieda poskan kt ina yer hadiah sponsor ga tu minggu ni..kak fieda nk poskan sekali dgn hadiah2 ga yg lain...
shahdiana shahdiana February 22, 2012
wah..dah besar dia..makan sendiri & tak tumpah...sangat good girl...
LYAfrina LYAfrina February 22, 2012
comelnyerrrrr...
nnti makin bsr..makin pndai nk makan.. tp paling part xtahan..time mula2 blaja mkn kan..bila dh xnak mkn..disepahkan makanan atas lantai
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa February 22, 2012
adoii ngan badan2 sekali makan nasi hahaha..tp skrg dh ada perkembangan kan dah pandai makan sendiri dgn cermat..bagus2!!
Cho Zila Cho Zila February 22, 2012
anak2 memang kena ajar semuatukan.. tapi kalau nak bagi makan banyak kena suapler....
noor noor February 22, 2012
suka tgk bdk kecik mkn comot2 cute hihihi
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ February 22, 2012
haa...gudgirl..da pandai skang.la la suap ibu lak..ehehe
syawalsimpsons syawalsimpsons February 22, 2012
kan..syawal pon dah tak sepah2 dah makan...cantik jaa baju dier pas makan...bersih gitu
ieda ieda February 22, 2012
ekekke so cute .. bila tgk 1st pic tuu akak dah tersenyumm .. adatlahh kanak2 seperti alisha makan bersepah nie .. kadang2 suke tgk kan .. ;)

haa kan dah ok tuu .. sopan je makan mee ;)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina February 22, 2012
alishya mmg gud girlkan?cepat gak dia belajar=)taknak kotokan baju n tangan guna sudu lagi senang
Zie Zie February 22, 2012
Comot tp comey ni...
Tihara Tihara February 22, 2012
seronok baca n tengok gelagat alisha rasa mod keibuan tu meresap...saya nk kena baca lg blog2 pasal bby ni :)
Cik Rose Cute Cik Rose Cute February 22, 2012
comotnya...hihihi...comel tengok alisha pegang garfu tue..
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY February 22, 2012
hehe..goodgirl alisha..

zaquan pulak x berapa suka makan suap sndiri, dia lebih suka Papa dia suapkan, kalau papa dia xde baru dia nak mama yg suapkan..
tp kalau mood dia rajin nak suap sndiri ..dia mkan jgk sndiri..
zareliqa afiqa zareliqa afiqa February 22, 2012
hehehe~ pandai! suka tgk jari budak kecik.Comel2 jek. :)
Puan Kutu Puan Kutu February 22, 2012
bagus alisya makan sendiri.pandai lak tu kutip nasik dan tak sepahkan..aiman masa besar alisya klu agak2 malas ibu suap jer.bkn apa malas nak kemas apa yg dia sepahkan pastu klu mkn sendiri tak masuk mulut pun,dia main2..klu ibu suap baru betul2 makan.hehe..

kadang2 je biar dia makan sendiri..dasar ibu malas.hehe
anisalya anisalya February 23, 2012
saya selalu cakap... tak apa sepah2kan janji nak makan. tapi comel je mkn mee guna sudu. Kak Long Kak Ngah akan mtk garfu.
Izan Ishak Izan Ishak February 23, 2012
bagusnya alisha! makan comot tapi baju maintain je bersih tu. boleh buat calon menantu ni... hikhik...
QasehnyaRania QasehnyaRania February 24, 2012
comeynya pinggan alisha..munge-munge lagik :)
lama-lama 6ti pandai la kn alisha ..

hihi..pesanan penaja ...