Serius.. sebelum ni saya tak pernah masak spaghetti.. tak tahu langsung asas masakan spaghetti ni.. makan pernahlah.. tu pun kat kedai je.. Tengah2 saya bw minggu lepas.. sekali terbaca entry kak izan buat spaghetti.. Adoiiiiii sungguh terliur.. Dan2 saya ajak my dear keluar pergi Tesco sebab nak beli barang buat spaghetti... ahhahhahha *bersemangat mengalahkan orang mengandung* ;p
Saya beli SOS SPAGHETTI TRADITIONAL KIMBALL & MEE SPAGHETTI tu la kan... U all nak tahu tak, ketika saya membelek2 spaghetti tu, nak mencari tanda halal.. punyalah tak berapa nak nampak perkataan HALAL tu.. dari 4 jenis spaghetti yang saya tilik, hanya satu tu je ada tanda halal.. So, dah sah2 la itu yang jadi pilihan kan.. Yang ada tanda halal tu pun harap my dear yang jumpa... huhhh!..
Bila dah sampai rumah, dengan semangatnya pukul 10 lebih malam saya masak spaghetti.. hahhahahha... Dah tak tengok dah cara nak masak camne, sekadar ingat2 gitu je cara yang kak izan bagitahu... Sekali bila dah masak & nak telan.. mee spaghetti saya tu liat lagi.. tak masak sepenuhnya.. ala2 separuh masak..hahahhahhah... Kena gelak dengan my dear...muahhahahhah.. Walaupun macam tu......
Anak dara saya tetap menghargai masakan saya.. tetap jugak dia makan..kikikiiii
My dear tak makan pun sekadar rasa semulut je.. my dear cakap masam.. Actually my dear ni jenis mulut nak nasik je memanjang.. that y dekat rumah saya ni, kalau saya masak selain dari nasik, hanya saya sorang je yang terpaksa mengadap untuk menghabiskan makanan tu..hihii
Tapi saya tetap tidak berpuas hati dengan masakan saya yang first time tu.. so, esoknya saya masak lagi... KALI NI MEMANG MABELES..hahahhahhah *boleh puji diri sendiri*..kikikii.. Kita patut belajar dari kesilapan kan.. Kalau tak pernah buat silap, mana kita nak belajarkan..hihii
Kali kedua, saya siap buat bebola daging lagi... adusss.. tak menahan siap ada bebola daging tu..hihii.. Disebabkan saya rasa seronok sebab kali kedua saya jadi buat so, nak tulis resepi kat sini.. supaya saya tak lupa..kikikiii
Mula2 saya ambik daging kisar ramly + lada sulah + tepung jagung = gaul rata & buat bulat2.. lepas tu goreng.. SIAP untuk bebola daging... Tumis bawang besar & bawang putih yang dipotong dadu, masukkan lobak merah yang dipotong dadu jugak + cendawan butang... masuk sos spaghetti tradisional kimball + air.. didih sikit & masukkan bebola daging tadi & sedikit garam... SIAP.. Memang sedap tak hengatlah..hihiii
Alisha keje dia ratah bebola daging tu je... Saya tak pernah tahu sos spaghetti jenama lain tu macamana rasa dia tapi saya takkan tukar kepada jenama lain la lepas ni sebab sos spaghetti kimball ni mabelesssssssssss... (^_^)