Simple.. mudah & sedap..!!


Saya nak ajak u all try masak sup sayur sawi yang mudah yang simple & dah tentunya sedap..hihii.. First time saya masak ni.. biasa goreng je sawi.. tapi dah bosan, so saya google lah tengok resepi lain pulak.. Sangat2 senang hokay!!..

Alisha ni bukan main berselera lagi makan nasi bila saya letak kuah ni dekat dia.. sesuai sangat nak bagi anak2 u all makan ni.. saya ni pulak, siap je masak tadi terus ratah.. best ooo makan panas2... hhehee.. Bukan tu je, my dear balik lunch tadi, bukak tudung saji & terus cakap "Haaa kan sedap masak sayur macam ni.. ni asyik goreng je" hahahahahaaaa.. mahunya tak, poning kepala pikir nak masak apa dengan sayur.. malas pikir banyak, tu yang asyik goreng je memanjang...kikikiii

Cara buat dia sangat mudah.. Mula2 tumis bawang merah + bawang putih + halia.. lepas tu masuk air + sosej + telur... agak2 telur masak, masukkan lobak merah.. lobak merah dah lembut masukkan sayur sawi + lada sulah + garam.. SIAP.. (",) 

Resepi asal KLIK SINI tau.. Saya dah olah ikut bahan yang ada dekat rumah.. Sebenarnya resepi asal suruh letak udang ke sotong ke tapi takda, saya bantai letak sosej..kikikiii


{ 28 comments.. read them below or add one }

fieda fieda February 14, 2012
oh...ni sama la dgn lauk maira..kak fieda masakkkan lauk untuk maira gini ler..pastu kita pun tumpang la sekali mkn..mmg sedap..pastu plk dapat sambal ikan..lagi la best...
aKSARAfENDI aKSARAfENDI February 14, 2012
bole try utk rsepi diet nih...
KhaiZa KhaiZa February 14, 2012
oooo.. leh ler try nanti
Masya Masya February 14, 2012
SELALU JUGAK BUAT SAYUR ALA² GINI, MAKLUMLAH BLK KEJE KAN KENELAH MASAK DAN CAPAI APE YG ADE JER...
Mrs Lurve Mrs Lurve February 14, 2012
bila panas2 memg sedap, bila dh sejuk..tekak pun mengembang je nak mkn hihihihi
nur anis nur anis February 14, 2012
sup-sup macam ni memang favourite saya..:)
syawalsimpsons syawalsimpsons February 14, 2012
en asbeen sue penah wat ni..tp sue nak try gak la...hasil usaha sendirik..(tapi boleh ke ni...macam hanyut je lagi ni...)
lady scooter lady scooter February 14, 2012
tengah lapar camni, tengok syur tu...huiihh... terliur plak... leh la buat balik keje nanti...
SumeSakan SumeSakan February 14, 2012
antara hot resepi sayur sawi bila masak...ekekekeke...sedapkan?anak leh tumpang sekaki tu yg penting...ekekekeke
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ February 14, 2012
ok tq..nk buat balik keje kang..makanan diet.,hahahaha
wan nurul hezrina wan nurul hezrina February 14, 2012
mmg nurul suka msk kt merah cenggini.sedap ktanya..pnggil sip telur
suhaina laui. suhaina laui. February 14, 2012
ina ni lauk febret sy!...skrg sy tambah soohun je utk akif...akif akn panggil mee sup...heheeh senang menu same dgn ank...tp abah akif kureng skit kalo lauk air2 mcm ni ;)....
pena rozie pena rozie February 14, 2012
simple tp kompem sedap...
Tihara Tihara February 14, 2012
hirup panas-panas sedap ni kan :)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad February 14, 2012
baru tgh fikir2 nk masak ape tuk muhammad ptg nih..tq 4 d recipe!
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY February 14, 2012
tgk pun nmpk sedap tau..

eija suka makan sup2 ni
tp asben jenis x minat sup2 ni
kalau sayur dia cuma suka sayur kobis /taugeh goreng jerk..kalau buat sup mmg dia x akan mkn pnyer..
kena la ikut rentak asben..
QasehnyaRania QasehnyaRania February 14, 2012
Mkn pns2 baru best,rasa nijmat sup sayurkan...

Nota kaki;kalau beli tak tahu la ada ke tak.acu tuh ayh yg buatkan..guna periuk lama kemudian cucuk dengan besi panas...su pon tak bpa terror buat tepungnya,rumit..failed j.dlm usaha bljar lagi dgn mak....;)
Puan Kutu Puan Kutu February 14, 2012
hehe tak berapa suka sawi,tp klu masak air macam nie mmg sedap..:)
✿Ummi Myra✿ ✿Ummi Myra✿ February 14, 2012
sedapnye nmpk, rasa perut trus lapar huhu


:::myra org bukit payung :)
✿Ummi Myra✿ ✿Ummi Myra✿ February 14, 2012
sedapnye nmpk, rasa perut trus lapar huhu


:::myra org bukit payung :)
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ February 15, 2012
salam Ina..disampaing masak camni & buat sayur mee/meehoon/kueteow..ada gak k.atie tgk rakan blogger buat masak lemak putih.Tp lom pernah cuba lagi...:D
Siti Asiah Siti Asiah February 15, 2012
mang sedap, saya selalu wat...tapi tak letak sosej n carrot...:)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha February 15, 2012
resepi diet & segera eca mcm ne jugalah....tpi kami panggil sayur terjun.semua duk buang dalam kuah dia kan.hahahaha.
Izan Ishak Izan Ishak February 15, 2012
mmg sedap ni ina. kak izan buat utk anak2 sbb dorg tak mkn pedas kan. kalau letak suhun pun best!
anisalya anisalya February 16, 2012
biasa jgk buat sayur mcm ni. ank2 suka la. mkn dgn mee pn sedap.
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda February 16, 2012
wah..serious nmpk sdap...
resipi yg Ina kasi sumer simple2..
cume, sy nie je yg malas nk masak, lalala~.. >_<
Nys Anis Nys Anis May 08, 2014
thank u for this. hehe