Akhirnya udang saya dah ber'baju'.. (^_^)

Dalam entry sebelum ni.. saya pernah selitkan cerita dekat u all yang my dear bising pasal saya 'kerjakan' udang yang my dear beli... daripada berkulit terus jadi tinggal isi je.. kepala nehi ekor pun nehi... yang tinggal hanya isi terkontang kanting...hahhahahh

Seminggu tak habis my dear mengungkit pasal udang dia tu..hihii... So, semalam my dear beli lagi sekali udang.. kali ni RM35 pulak sekilo (tapi my dear beli RM15 je.. 12 ekor)... Bila dah kene berleter sekali tu... takkan tak reti2 lagi nak bersiang kali ni kan...hihii.. Harini saya hanya buang janggut udang + muncung udang tu je.. so, besaulah sikit udang saya tu... puas hatilah my dear makan.. siap dengan otak2 udang telan sekali...muahhahah




Saya masak udang masak merah... sedappppp oooo.. bukan saya cakap tapi my dear cakap...muahahahhah... Dahlah my dear tu selama ni bukan nak puji saya masak.. so, bila kena puji ni, haruslah saya rasa kembang 2 3 mangkuk kan...kikikiii Time makan tu, my dear cakap "Macam ni barulah betoi makan udang".. muahahaha


 Kasi close up sikit.. nampak tak udang saya tu ber'baju'..hihii... Nampaknya lepas ni takdalah saya kena perli sampai tak hengat lagi dengan my dear..hihii


Cara masak udang masak merah ni sangat senang.. U all pun mesti selalu masak kan.. Tapi takpalah.. nak tempek gak resepi..hihiii... Mula2 kisar bawang besar + bawang putih + halia + serai... Goreng udang + kunyit + garam dengan lebih kurang 2 sudu minyak masak sampai udang separuh masak.. Lepas tu tumis bahan kisar + sos tomato + sos cili + sos tiram + air asam jawa.. Dah pecah minyak masuk udang + garam + gula... Dekat nak masak masukkan tomato yang dibelah 4 + bawang besar... SIAP... !!! (^_^)

P/s : Kepuasan memasak akan diperolehi apabila orang yang kita sayang suka dengan masakan kita (^_^)


{ 31 comments.. read them below or add one }

sue zainun sue zainun February 22, 2012
haaa kan elok ada bajunya..wahahahaha..:D
syawalsimpsons syawalsimpsons February 22, 2012
ala...sedapnyer...en asbeen sue tak leh makan udang...sue jaa...so tak da la sangat udang kat umah ni..tunggu kalo ada event jaa baru makan...
nur anis nur anis February 22, 2012
kepala udang adalah favourite saya..:)
SumeSakan SumeSakan February 22, 2012
nyum2 sedapnya....Setuju dengan p/s dari puan Ina...hehehehe
Falsya Falsya February 22, 2012
suke udang tp xleh nak makan udanggg..;(
KhaiZa KhaiZa February 22, 2012
berlibur tu apa? ha ha ha lambat pick up
NurulAfiqah NurulAfiqah February 22, 2012
aman pun sama jer...tak suka bila kulit udang kena buang....bukan kulit udang jer, kulit ayam pun dia bising kalau saya buang...huhuhu
NurulAfiqah NurulAfiqah February 22, 2012
aman pun sama jer...tak suka bila kulit udang kena buang....bukan kulit udang jer, kulit ayam pun dia bising kalau saya buang...huhuhu
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa February 22, 2012
berbaju macamna tu kak..tak buang kulit ka???
Cik Rose Cute Cik Rose Cute February 22, 2012
sedapnya intan.....hihihi
::NureeN:: ::NureeN:: February 22, 2012
perghhh menyelerakan...
nureen kalau masak udang wajib buang smeua kulit2 dia
klau x asben x mau mkn
klau dia nk mkn nureen kena jd tukang kupas kulit udang tue hehehhe
fieda fieda February 22, 2012
alamak..lain la pulok selera suami kita..suami kak fieda pulok tak suka udang berbaju..dia kata susah nak mkn..kena buang bju la baru sng..budak2 ni pun request taknak bju..tp kak fieda suka berbaju..barulah terasa manis udang tu..
fiza fiza February 22, 2012
Udangmu itu buatku terliur lah intan.
yad'z yad'z February 22, 2012
hahahaha.. kelakar lah kamu.. tapi udang tu seriusly looks nyummmyyy.. huhu
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ February 22, 2012
ish2...dahsyat sungguh rupenye...
Masya Masya February 22, 2012
hamboi udang tergolek² sedap tu.. sy suka makan udang jugak.. lama tak masak sambal udang huhuhuhu....
Masya Masya February 22, 2012
hamboi udang tergolek² sedap tu.. sy suka makan udang jugak.. lama tak masak sambal udang huhuhuhu....
Masya Masya February 22, 2012
hamboi udang tergolek² sedap tu.. sy suka makan udang jugak.. lama tak masak sambal udang huhuhuhu....
L L February 22, 2012
huhu,,, nasib kali kedua ni masak elok sikit.. huuu

jom renung kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/jahil-dunia-jahil-agama.html
Tihara Tihara February 22, 2012
wahh sedap ni..siyes, mau bertambah cik abam makan :)
faiz fakhirin faiz fakhirin February 22, 2012
sedapppnyaaaaa...meleleh air liur ptg2 nih
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY February 22, 2012
sedapnye sambal udang,
terliur tengok..

selama ni eija kalau kupas udang, mmg buang kepala dia jerk, kulit dia x buang..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina February 22, 2012
lama dah tk rasa seafood..sofia elergik
Puan Kutu Puan Kutu February 22, 2012
udang mmg peberet.tambah2 klu masak merah n sambal..suka 100kali.haha..
Masya Masya February 22, 2012
hahahaha.. banyaknya komen sy keluar nampak sgt mmg lama tak makan udang.. terliur hihihihihi...
anisalya anisalya February 23, 2012
kalau udang berkulit tebal memang akak tanggalkan kulit. susah nak mkn lepas msk. menyenangkan anak2 pun ye jgk. mujur jgk husben jns tak kisah pun bab tu. ngeee...
QasehnyaRania QasehnyaRania February 23, 2012
udang masak merah memang feberet ciksu ..simple tapi rasa mmg sedap..su tak guna sos bagai tapi just guna cili kisar..

ina,
stail org kedah suka cakap ''SEDAPPP OOOO'....ooo msti ada..hehehe
Izan Ishak Izan Ishak February 23, 2012
aduiii... terus lapar tgk udang masak merah ina ni. hehe... haruslah kembang 2-3 mangkuk kan bila suami kesayangan puji masakan kita... hehehe...