Dalam entry sebelum ni.. saya pernah selitkan cerita dekat u all yang my dear bising pasal saya 'kerjakan' udang yang my dear beli... daripada berkulit terus jadi tinggal isi je.. kepala nehi ekor pun nehi... yang tinggal hanya isi terkontang kanting...hahhahahh
Seminggu tak habis my dear mengungkit pasal udang dia tu..hihii... So, semalam my dear beli lagi sekali udang.. kali ni RM35 pulak sekilo (tapi my dear beli RM15 je.. 12 ekor)... Bila dah kene berleter sekali tu... takkan tak reti2 lagi nak bersiang kali ni kan...hihii.. Harini saya hanya buang janggut udang + muncung udang tu je.. so, besaulah sikit udang saya tu... puas hatilah my dear makan.. siap dengan otak2 udang telan sekali...muahhahah
Saya masak udang masak merah... sedappppp oooo.. bukan saya cakap tapi my dear cakap...muahahahhah... Dahlah my dear tu selama ni bukan nak puji saya masak.. so, bila kena puji ni, haruslah saya rasa kembang 2 3 mangkuk kan...kikikiii Time makan tu, my dear cakap "Macam ni barulah betoi makan udang".. muahahaha
Kasi close up sikit.. nampak tak udang saya tu ber'baju'..hihii... Nampaknya lepas ni takdalah saya kena perli sampai tak hengat lagi dengan my dear..hihii
Cara masak udang masak merah ni sangat senang.. U all pun mesti selalu masak kan.. Tapi takpalah.. nak tempek gak resepi..hihiii... Mula2 kisar bawang besar + bawang putih + halia + serai... Goreng udang + kunyit + garam dengan lebih kurang 2 sudu minyak masak sampai udang separuh masak.. Lepas tu tumis bahan kisar + sos tomato + sos cili + sos tiram + air asam jawa.. Dah pecah minyak masuk udang + garam + gula... Dekat nak masak masukkan tomato yang dibelah 4 + bawang besar... SIAP... !!! (^_^)
P/s : Kepuasan memasak akan diperolehi apabila orang yang kita sayang suka dengan masakan kita (^_^)