Pentingnya pengurusan masa dalam kehidupan kerana masa itu EMAS

 
Jika MASA itu EMAS.. Sanggupkah kita buang EMAS yang MAHAL ni begitu sahaja??!

Yap.. bagi saya masa itu amat2 berharga.. Kita harus bijak menguruskan MASA.. secara peribadinya, saya seorang yang mementingkan masa.. Sebagai contoh, apabila dah berjanji dengan kawan nak berjumpa pukul 2 petang.. Pukul 2 petang saya dah tercegat dekat situ.. bukan pukul 2:30 yer.. Tapi kalau orang yang berjanji dengan saya tu sampai lambat seperti yang dijanjikan.. Itu bermakna, dia dah merosakkan mood saya hari tu lah..hihii..

Saya tak suka apabila alasan yang diberikan, tak tahu nak pakai baju mana lah.. bilik mandi penuh lah.. nak bermekaplah,.... Please please plese... Thats y saya kata dalam hidup ni PENGURUSAN MASA AMAT PENTING.. Jika kita taknak or tak tahu menghargai masa kita tapi hargailah masa orang lain.. (",).. kalau dah plan nak jumpa pukul 2.. so, sejam sebelum tu, bersiap lah awai2.. bajet masa berapa lama nak mandi berapa lama nak mekap & lain2..

Saya mungkin sedikit cerewet dalam bab masa memandangkan dulu saya ada mengikuti kursus kepimpinan & kursus fasilitator.. Kalau kami lambat.. Tak on time.. jawabnya, berendam dalam air terjun lah kami... bukan pukul 4 petang yer.. tapi 4 pagi!!.. sebab tu kadang2 saya rasa saya mampu bagi 'ceramah' non stop dekat orang yang tak tahu mengurus masa ni..hahhahahhah

U all suka tak, apabila dah berjanji dengan kawan u all pukul 3 petang nak ambik dia dekat rumah tapi bila u all pergi dekat rumah dia.. rupa2nya dia mandi pun belum.. dahlah macam tu... kita dah tercegat depan mata dia ni tapi dia tetap melambat2kan masa bersiap.. Adoii....

Tanpa sedar sebenarnya ia membabitkan personaliti kita jugak.. apabila kita dah terbiasa dengan tidak pandai menguruskan masa ni.. so, dalam bab kerja di office pun sama jugak.. kadang2 kita suka lengah2kan kerja.. bila dah dekat due date.. barulah kelam kabut.. time tu mulalah rasa stress la macam2.. padahal stress tu kita yang cari sendiri.. Cuba kalau kita dah siapkan kerja tu awal2, tak ke kita sangat bersenang lenang bila dah due date.. siap boleh makan keropok lekor sambil mengadap blog lagi.. muahhahahha... (",)

Dulu ketika saya bekerja, saya kerja dengan company cina tau.. mereka amat2 mementingkan masa.. Semua kerja nak cepat.. Kadang tu, bagi pagi... petang dah nak.. memang kadang2 rasa tertekan.. tapi bila kita relaxkan diri kita, & uruskan masa yang ada tu sebaik yang mungkin..  InsyaAllah ianya siap pada waktu yang boss kita nak... hihii..

So, kesimpulannya, uruslah masa kita sebaik yang mungkin.. (",) Jangan sesekali cakap diri kita hanya ada 2 kaki 2 tangan tak sempat nak siapkan semuanya sebab tak cukup masa.. (",) Pegang kata2 "Nak seribu daya Tak nak Seribu Dalih".. Jika U all betoi2 tekad walau dalam apa hal sekalipun, Pasti u all boleh... (^_^)

{ 24 comments.. read them below or add one }

hajar hajar February 24, 2012
masa yg pergi x kan kembali... renung2kan & selamat beramal.. :)
sue zainun sue zainun February 24, 2012
hehe sape tu yg datang kul 2.30?
setuju tu..ofis su masuk kul 9..kul 8 su dah ada kat opis dah..amacam ok tak?:p
fiza fiza February 24, 2012
Betul tu intan, time management sgt penting, tak kira lah sama ada kat office atau kat umah. Kekadang rasa mcm tak cukup plak 24 jam tu ☺☺
Masya Masya February 24, 2012
suami sy seorang yg pentingkan masa.. sbb dia cikgu kan.. cikgu disiplin pulak tu huhuhu.. jd sy pun dah terikut² cara dia tu.. klu nak keluar rumah pukul 10.00 pagi.. mmg sblm kul 10.00 pagi kami dah siap keje rumah tau huhuhu....
Mama Ema Mama Ema February 24, 2012
samalah dgn kak ema..kadang2 dtg lebih awal dari masa dijanjikan..
Nida Nida February 24, 2012
Agaknya dah jadi norma kehidupan masyarakat kita (walau tak semua), part tepati masa memang sukar nak dilaksanakan
fieda fieda February 24, 2012
betoi..betoi..betoi..kak fieda pun kalau janji dgn org mmg on time..eii..tak suka la buat org tertunggu..tp bila org tu plk lewat mmg kita rasa adusss..bengang plk..dah janji elok2 tp dia plk yg tak tepati masa..
Izan Ishak Izan Ishak February 24, 2012
k.izan pun pelik dgn org yg tak boleh tepati janji ni tau. apa agaknya yg ada dlm kepala otak dorg ye.. tak rasa bersalah ke biarkan org lain tunggu lama2...
Falsya Falsya February 24, 2012
nak jongkong emas tuh boleh x?..satu pun jadilah..hehehe..
Zie Zie February 24, 2012
emm betul jugak tak suka menunggu lama2...
kakyong kakyong February 24, 2012
salam..
kakyong dtg menjengah.. hehe..

ni semua attitude.. jika dari usia muda , lalai & cuai dgn masa, sampai ke tua lah terbawa2 sikap sebegini...

memang menyakitkan hati kalo deal dgn org mcm ni...
yad'z yad'z February 24, 2012
saye pon tak suke orang tak tepati janji.. huhu
Tihara Tihara February 24, 2012
sape kah orang itu..adoii sabo je lah dah la kita kena ambik dia..ish ish ish
ieda ieda February 24, 2012
hahahah sapelah tu ye dik .. baru nak mandi .. kalau akak ada kena hamunn org tuu ekekek ;)

seyess x suke dgn lewat2 nie .. akak punn dah terbiasa tepati masa .. kalau x dpt punn disebabkan perkara yg x dpt dielakkan ;)
eita eita February 24, 2012
betol2..setuju sangat2 tu..
ita ada darah campuran cina..
memang sangat2 menjaga masa...
paling hangin bila orang tak tepati masa...
sebab tu ita selalu awal kan masa jam 15 minit dari masa asal...
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ February 24, 2012
hehe..sy mmg slalu awal..sbbnye sy cepatkan jam tgn & jam kt umah..10 minit awal.. :P gitu la sy jaga mase sy..da 9 tahun kerja..xpenah miss dtg lambat kecuali kereta rosak..hikhik..
Karukord Jagau's Karukord Jagau's February 25, 2012
ya betull...kena pandai curi masa...baru dapat selesaikan kerja...x de la pending je.....hehehe
mama_umar_maryam mama_umar_maryam February 25, 2012
hmm,mmg kdg2 elok kite berkwn/rapat dgn org yg tepati mase..blh igtkan kite..tp jgnla amik ksmpatan plak..asek kene igtkan je..penatlah..hehehe..good n3!
anisalya anisalya February 25, 2012
bab menunggu akak mmg lmau. husben pun sm.
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ February 25, 2012
salam ina...HAPPY BIRTHDAY!Semoga sentiasa berbahgia..Aminnn
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda February 25, 2012
btul3..
tp sy nie biasenye punctual..
kalo t'lmbat nk jmpe org tue, msti ade hal aa...
biasenye sy yg dtg awal, hihi~..

btw, Ina, hepi b'day~!!!!!!!!!!!! ^_^
luv u so much!
Bui Junaidi Bui Junaidi February 25, 2012
BUI PUN SAMA..KALAU JANJI KOL 10 TP DTG 1030,TERUS ROSAK MOOD..KALAU DGN HUBBY SIAP MERAJUK 2,3 HARI...PENANTIAN SATU PENYIKSAAN..*__*
Cik Rose Cute Cik Rose Cute February 25, 2012
cik rose pun tak suka tunggu lama2...
Puan Kutu Puan Kutu February 25, 2012
sy pun salah seorang yg pentingkan masa jugak.masalahnya en suami yg selalu lmbt.hehe..