Pendapat u all diperlukan.. Ibu mengandung boleh breastfeeding anak or tak?? & Tips UV

Tajuk beria panjang... siap ada pasal ibu mengandung & UV lagi.. tu maknanya 2 in 1 lah..hihiii.. Satu entry 2 cerita..kikikiiii


Actually, tadi saya dapat pertanyaan dari mamavouge pasal boleh ke breastfeeding sebab saya mengandung.. Bukan apa, doktor bagitahu dekat kawan mamavouge ni, tak elok breastfeeding time pregnant sebabnya boleh mengecutkan perut...

Yap, setahu saya ketika lepas bersalin dulu.. jika kita menyusukan anak... RAHIM KITA AKAN MENGECUT.. @ CEPAT KEMBALI KEPADA SAIZ ASAL.... tapi.. saya kurang pasti pulak pasal apa yang doktor bagitahu kawan mamavouge tu....

TAPI, untuk pengetahuan semua, ketika saya buat checkup & melalui pembacaan saya sebelum ni... TAKDA MASALAH JIKA NAK BREASTFEEDING KETIKA MENGANDUNG... Untuk pengetahuan u all jugak, sejak saya mengandung ni, saya ada makan KALSIUM TABLET tau... Doktor yang checkup saya tu yang bagi... Yela, sebab bila dah pregnant... kalsium saya perlu bahagi kepada 3... hihii

Ohya, tapikan.. setahu saya jika sesiapa ada sejarah kelahiran pramatang or keguguran.. better stop lah breastfeeding.. Lagi satu, jika ibu tak larat ke or alami apa2 masalah time pregnant.. elok jugak berhenti menyusu... tapi jika u all larat..boleh je teruskan.. (",) Tahap kesihatan saya pun tak begitu memuaskan jugak sekarang ni.. seperti yang u all tahu, kelenjar tiroid saya bengkak kan... tapi saya still jugak breastfeeding... tengoklah, jika time saya buat buku pink nanti, jika doktor ada bagi suggestion apa2... baru saya akan pertimbangkan.. buat masa ni saya still menyusulah...

Saya rasa, apa2 pun, kena tanya pendapat doktor yang merawat kita lah kan.. sebabnya doktor tu lebih mengetahui tahap kemampuan @ kesihatan kita.. (",) Walaupun macam tu, saya jugak mengharapkan pandangan u all tentang persoalan mamavouge tadi tu... Boleh tak menyusu ketika mengandung??.. Boleh kita sama2 tambah ilmu & sama2 bincang... (",)



Yang kedua pulak,  Adik Pwincess Sarah tanya tips pasal UV... Adoiii.. secara peribadinya.. saya sendiri takda tips.. yela, blog saya ni, takda pulak story yang best2.. bukannya ada cerita artis.. bukannya ada cerita copy & paste.. semuanya berkenaan kehidupan kami seharian... paling banyak dah tentulah pasal Alisha..hihii.. Tapi dah sah2lah pasal alisha ni tak pernah ada siapa2 pun nak search kat google kan.. so, takdalah UV nak beria cun memanjangkan...hihii.. So, saya memang takda tips.. tapi, Pwincess Sarah boleh baca SINI & SINI, untuk tahu cara akak berblog.. (",)

Ohya, jika u all ada tips, kongsi2lah dekat sini yer.. boleh kita semua try tips tu.. hihii


{ 28 comments.. read them below or add one }

ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 23, 2012
kak intanberlian,eca nak tanya..macam mana nak dapat BE banyak2x eh?..akak pun laju je cashout.....eh,jeles lah!.


tips tips tips please :D
*azni* *azni* March 23, 2012
azni dulu sempat jugak menyusukan izzul tp pd masa yg sama mengandungkan ziyyad..so far takde masalah..pastu izzul sendiri yang reject taknak nenen dah..ms tu saya pregnant 3 bulan kalu tak silap..terus dia taknak bf dah pastu..org cakap air susu ibu yang pregnant rasa masin sebab tu izzul reject..betul ke tidak taktau la..hehe..
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ March 23, 2012
baca buku SEO Ariff Shah...macam menarik.. hehe..
anisalya anisalya March 23, 2012
ni experience akak la yang ada anak 3 ni. hehehe... alya berhenti menyusu masa dia 2 thn 7 bln. anis pulak 2 tahun 6 bulan. baru je berhenti breastfeeding sedangkan azfar dah 10 bulan pun. alhamdulillah. sepanjang menyusu tu memang susu banyak. tu yang boleh kongsi2 tu.sepanjang mengandung tak pernah ada masalah.memang ada jugak alahan masa mengandungkan Azfar tapi anis tetap menyusu macam biasa.
Amie Amie March 23, 2012
Sebaiknya kalau dah tahu pergnant lagi, stoplah bf tu... sebab ibu perlu jaga kesihatan untuk diri dan kandungannya, lagipun baby yang sudah di luar tu boleh sambung dengan susu formula...
Tihara Tihara March 23, 2012
pasni kita kena belajo wat en3 kopipes,SEO bagai..keh3..

tips nyusu tu tak tau,sian akak :(

tips UV tu, orang kata kena blogwalking sampai lebam..Insya Allah, org tu akan balas kunjungan walau tak drop comments,toi tak..hehe..pendapat sekupang dari akak :)
mamavogue mamavogue March 23, 2012
gitu rupe nyer..
kawan mamavogue pregnant mase baby dia blum pun 6 bln. badan org lain2 kan. mgkin tahap kesihatan dia mase tu x baik sbb tu doktor nasihatkan berenti breastfeeding.

thanks ye intanBerlian. siap buat entry lg psl ni. heheh..
Azi Azi March 23, 2012
sy rasa depend pada individu tu, klu dia takde apa2 mslh ok je klu nyusu, sy pn menyusukan sofea smpi kandungan 7 bln. apa2 pn dptkan nasihat yang pakar mengenai keadaan kita.

just nak sharing satu citer ada member sy mengandung anak sulung tapi ini psl puasa. dia still puasa kemudian anak meninggal dalam kandungan, doktor kata sbb dia xlarat dn baby tu pulak kecik. itu sbb dia punya kesihatan tak baik.

apapn pun better rujuk pd doktor kan..

psl tip UV memang tak ada tips lebih2 lg UV sy ni bape kerat je sehari..hi3
fiza fiza March 23, 2012
Betul tu, klo pregnant still boleh BF kecuali ada masalah kesihatan yg mcm ina sebutkan tu. Mcm saya pon still BF kan anak lagi, tapi qahirah dah jarang nak BF....sedih tau, miss that moment. Insya'allah nak buat tandem nursing nnt.
Zie Zie March 23, 2012
emmm mula2 pregnant dulu zie masih teruskan menyusu hinggalah Dania sendiri yg tak mau.. Alhamdulillah ok jer. janji kita sihat.

Tapi sekarang ni 7 bulan dah bila picit nenen air susu tak dak lah pulak.. emmm konfius nih...

Dulu anak 1 masa 7 bulan bila picit keluarlah jugak sket2...

Sekarang tak keluar apa..
teratak hati teratak hati March 23, 2012
tertanya-tanya gak blh ke pregnant susukan anak..tanya doktor la kot yg lebih tau..hehe..
Puan Kutu Puan Kutu March 23, 2012
pasal bf n seo dua2 kurang mahir,so takde tips.haha..

ada terima msg tu,sy dh reply tak dpt ke?sbtu nak dtg pun no hal.sy mmg ada rumah sbb en suami keje.beliau ada pagi sahaja.keke.nak dtg time bila?

sory br on9..:)
izan mama mia izan mama mia March 23, 2012
setahu izan dan pembacaan izan..kalau dah tahu mengandung ,elok stop susukan anak...
tahniah mengandung lagi..bestnyer..
eita eita March 23, 2012
sekadar membaca je bab tak tahu nak komen apa..
hehehehe
Myra Jay Myra Jay March 23, 2012
Macam adik myra masa dia preggy Dok bagi menyusu asal tak memudaratkan Ibu dan baby, tapi Dok cakap bila perut dah besar better slowly tinggalkan BF sebab baby dalam perut perlukan kalsium dan zat jugak :)
Puan Kutu Puan Kutu March 23, 2012
eh tak tido lg?ina nak dtg lunch kt sini ke?bingung tak tahu nak msk apa.hehe..
fieda fieda March 24, 2012
tak pandai dlm dua2 bab tu..hehehe
Mr.Clive Mr.Clive March 24, 2012
hoho...baguslah perkongsian gini...barulah setailo! :D
kakyong kakyong March 24, 2012
kakyong setuju dgn pendapt, nak teruskan BF tgk pada kesihatan & kemampuan masing2 & dptkan nasihat doktor, .. itu yg terbaik..

utk UP kan UV & n3 SEO.. x leh nak jawap dlm komen ni.. x larat nak tulis pjg2..

yg penting kalo buat n3 copypaste, pastikan letak sumber & maksure ade originality & diolah dgn rumusan sikit.. bukan copypaste bulat2..

& kena rajin ping n3.. ke merata tempat yg boleh ping.. yg ini kakyong pun tak brp rajin nak buat... x sempat masa..

n3 seo (berita2 yg selalu org cari), x semestinya cerita artis... kalo boleh elakkan lah cerita artis yg ke arah gosip..

kalo nak tulis lagi memang byk.. ;)

tp kakyong x apply benda2 ni kat blog personal.. hanya di blog kakyong.com jer.. ;)
puanbee puanbee March 24, 2012
salam , tk tahu pulak tk boleh menyusu tu , sbb saya susukan juga anak kedua saya semasa sy prewnankan anak ke 3 , tk de masaalah , tp apa pun elok rujuk balik pd doktor , semua org tak sama kan .
sue zainun sue zainun March 25, 2012
hoho xpenah laluinya lagi tp ada akak kat opis su ms dia pregnant kali kedua dia still breastfeeding anak sulung sampailah sekarang..ok..tp ina kn tanya juga pandangan doktor tau..
L L March 25, 2012
waaa.. L mmg tak tahu.. kene cari mklumat nih..

jom tambah ilmu.=)
sambungan ...
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/babi-puncanya.html
L L March 25, 2012
waaa.. L mmg tak tahu.. kene cari mklumat nih..

jom tambah ilmu.=)
sambungan ...
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/babi-puncanya.html
msredcheesecake msredcheesecake March 26, 2012
Setahu msred pun takpe breastfeed bby kalau time pregnant.... Cuma kena tengok tahap kesihatan ibu la....
Cik Rose Cute Cik Rose Cute March 26, 2012
Cik rose sokong gan msredcheesecake...tengok tahap kesihatan ibu...Orang dulu-dulu elok jer time mengandung menyusukan anak...
Jaa Jaa March 26, 2012
erm, k.ja pun masih lagi menyusu idlan wlaaupun susu dah x byk mana... adeh, k.ja lagi teruk la kot, ubat pun x makan..huhu
Izan Ishak Izan Ishak March 26, 2012
kak izan pun takde pengalaman khusus bf anak masa pregnant. sbb yg no 2 dulu stop sendiri masa pregnant si kembar. susu masa tu terus merudum.

kalau bab seo n uv plak...k.izan mmg tak pakar pun... hehe
Nora Karim Nora Karim October 23, 2012
selagi ibu tu mampu untuk menyusukan anaknya walaupun dia tengah mengandung.... tak de masalah... apa2 pun kena dapatkan nasihat doktor...