Ibu Alisha menyahut cabaran Abah Alisha..

E'elehhh.. tajuk beria.. padahal bukan cabaran apa pun... sekadar berkaitan masakan je... hahahaaaa... Dulu kan saya pernah buat entry bagitahu saya masak spaghetti kan.. tapi sayangnya my dear tak suka... maklumlah... tekak orang melayu..hihiii... My dear cakap dekat saya, kalau saya masak spaghetti tu cara melayu.. maksudnya buat macam masak mee goreng ke apa je lah kan.. baru my dear nak makan...



Saya ni bab2 cabaran camgini + isteri mithali lah katakan.... *uwekkkkk ;p* .. dah tentulah saya akan turutkan kata my dear kan..hihii


So, tadi saya telah masak SPAGHETTI REBUS TERENGGANU..hihii... Kiranya macam mee tu saya gantikan dengan spaghetti la... Kalau ikutkan, nama masakan dia MEE REBUS TERENGGANU (",).. Untuk pengetahuan u all.. tadi my dear balik lunch.. dah makan nasi siap bertambah lagi.. sekali saya hidang pulak spaghetti rebus ni untuk saya makan, tapi my dear try la jugak... konon my dear cakap tak sedap.. tapi tu dia.. sepinggan, saya hanya dapat makan 2 3 sudu je..hahahaaa

Yang bulat2 comel tu bebola ikan.. (",)

Bagi saya sangat sedap sebab saya dah lama abad tak makan + hey... saya orang Terengganu hokayy... haruslah memuji masakan negeri sendiri.. muahahaha.. Cara buat dia sangat senang... FIRST CARA BUAT BEBOLA IKAN : Buang kulit ikan.. ambik isi sahaja...lepas tu tumbuk isi ikan + lada hitam... biarkan di tepi... SECOND : Tumbuk bawang merah + bawang putih + lada hitam.. Tumis bahan tumbuk tadi berserta dengan bawang merah & bawang putih mayang... Masukkan air... THIRD : Ambik isi ikan yang dah tumbuk tadi tu, getel bulat2 & masukkan dalam periuk tumisan tadi... Bila bebola ikan timbul.. tu maknanya bebola tu dah masak... Lepas tu masukkan sayur sawi + carrot + garam... Bila dah mendidih.. masukkan spaghetti yang telah direbus tadi... SIAP..!!!

U all baca cara nak buat macam cerewet sikit saya berceritakan.. tapi sebenarnya tak... Sangat2 senang tau... setengah jam je u all boleh siapkan mee rebus terengganu ni..hihii.. Ohya, normally, orang guna mee lidi.. mee biasa pun boleh.. suka hati u all lah... Ohya, boleh jugak nak letak cili potong pun.. tapi saya ni buat untuk Alisha makan jugak, so, takdalah buat pedas2... (",)

P/s : Nanti baru terjah u all yer.. (",)

{ 53 comments.. read them below or add one }

^o^...Cek pipah L!fe Story ^o^...Cek pipah L!fe Story March 28, 2012
nampak sedap..tererla kak zarina..
buat entry resepi meh..
nak soh mak try,,hehe:]
fieda fieda March 28, 2012
wah ina..teringat zaman kanak2 dulu..mmg mak kak fieda sokmo2 buat tp guna mee lidi..mmg org beloh sana guna mee lidi kan...wah..teringat balik zaman knk2 ni..padahal sng jer kan nape la kak fieda tak terpikir nak buat...kena buat la nanti..

maira kan dok berkepit jer dgn buku tu..suka betul dia dgn buku tu...dia dok menghafal kaler tu..
fieda fieda March 28, 2012
makan2 biskut jacob kat sini wat minum ptg..
Tihara Tihara March 28, 2012
akak terliur tgk bola ikan tu..mmg nampak yg fresh home made punyerr..beshh la resepi ina ni ..tengss :)
ummiarissa ummiarissa March 28, 2012
nampak best...spagheti ni boleh masak macam2 cara Melayu..jadi je..tang bebola ikan tu ilmu baru saya...tak pernah buat sendiri..
IbuQalief IbuQalief March 28, 2012
Wah spageti camni xpenah buat lg..
bley try ni..:)
Falsya Falsya March 28, 2012
Sedapnye ina..rajin ina masak..
*azni* *azni* March 28, 2012
ina pakai camera jenis apa ek?sbb azni tgk gmbr cantik n terang jer..blh share tak?hihihi...
sue zainun sue zainun March 28, 2012
ina, sue nak cubalah..jap gi nak belilah barang2nya..hihi..
Myra Jay Myra Jay March 28, 2012
Nampak pun sedap apatah lagi bila makan :)
aimi aimi March 28, 2012
iakn 2 rebus dulu ek kak =)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 28, 2012
bebola daging tu xcmpur tepung ke kak?
Mrs Lurve Mrs Lurve March 28, 2012
sedapla pulak..lunch belum ag nie huhuhu..wat bebola ikan tue guna isi ikan apa ehh?
anisalya anisalya March 28, 2012
akak bukan org ganu tp husben org sana. bebola ikan tu dia la suka makan. sama je macam mana yg ina buat.
cIk JanNah cIk JanNah March 28, 2012
walaupon simple tapi nampak menyelerakan kak. sebab jannah memang suka makan benda berkuah. hehe
Masya Masya March 28, 2012
simple jer.. kan.. boleh cuba ni.. selalu pakai mee
ieda ieda March 28, 2012
ekekke x sedap di mulut suami tuu ada makna intan .. konon nak suh buat layie tapi dia malu .. so cakap x sedap , jadi kita leh cuba buat layieee ... ekekke aci gitu ! .. ;))
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin March 28, 2012
oh nooo akak ni ske menguji selera solehah ye.nyam2 terasa nk mkn mee rebus plak lps ni.upenye senang sje wt bebola ikan ni.nk try la wt lps ni.hehe
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 28, 2012
@aimi

xperlu rebus.. nanti aimi getel2 terus je masuk dalam periuk yg dah tumis bawang n air tu... so, nanti bila bebola tu dah masak.. dia akn timbullah.. kiranya mcm aimi rebus terus dlm periuk yg kita nak masak tu lah..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 28, 2012
@ecadwinkyasha

xpayah.. eca cuma perlu tumbuk isi ikan n lada hitam je.. jgn risau.. ia tetap akn jd bulat comel2 gitu..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 28, 2012
@Mrs Lurve

saya guna isi ikan kembung.. sbb tu je stok yg ada kat umah..hihiii.. ikan selayang pun boleh.. tp sy xpasti dkt kedah ni org panggil ikan apa.. ikan sardin kot... kalu dkt trg panggil ikan selayang..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 28, 2012
@*azni*

awk blh tgk entry ni.. tp kamera biasa je lah.. kamera kodak je sbnrnya..hihii... tapi saya punya warna merah hati

http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2011/07/hati-saya-berbunga-bunga-hihiii.html
Cik Rose Cute Cik Rose Cute March 28, 2012
dengan mee kuning pernahlah buat...sphagetti tak pernah lagi...
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ March 28, 2012
adoiiii sedap nye weiiiiiiiiiiiiii
haaa tu namenye jeritan tekanan perasaan sbb xdpt rase...hahahaha
LYAfrina LYAfrina March 28, 2012
terliur sgt lya tgk ni.. dh la puasa arini.. sempat lg kalo nk buat ni
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY March 28, 2012
wah terliur tgk..
k.eija mmg suka mkn sup2 ni apatah lg spagetthi..

x pernah pun try buat bebola ikan sndiri, selalu beli jerk..boleh la try buat sndiri lepas ni..
Zie Zie March 28, 2012
Wah memang menarik tu... emm leh cuba nih...
Zie Zie March 28, 2012
wah cedap tuh... emm yum yum
Puan Kutu Puan Kutu March 28, 2012
hari tu nmpk resepi sata,nie nampak ina buat bebola ikan plak..dh ada idea nak habiskan stok ikan dalam peti ais daripada kejung.haha..

nmpk sedap spageti terengganu nie..nti sy cuba buat..:)
msredcheesecake msredcheesecake March 28, 2012
Saya pon tak suka sgt spagheti... Kalau saya beli pasta pun saya buat mee rebus or mee goreng melayu....
eita eita March 28, 2012
nampak dah sedap ....
canggih lagi tekak orang ganu...spageti rebus...hohoho..
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ March 28, 2012
Salam Ina..k.atie tgk gambar pon dah trliur nie,patut la HBnya menambah2 mkn.Kiranya...cabaran Abah Alisya tu disahut la yer..hihi
TOPUP HOTLINK kat sini..klik2.
CikPuan Azizah CikPuan Azizah March 28, 2012
peh..meyelerakan..buat sendiri kan sis..
Ummi Iman Ummi Iman March 28, 2012
terliur tengok.. rajinnya buat bebola ikan. tu yg sedap tu
tiefazatie tiefazatie March 29, 2012
wah..mmg nmpk sedap nie!
Karukord Jagau's Karukord Jagau's March 29, 2012
kita tak reti la bab masak memasak ni....tulun makan bulih laaa....hohohoooo
MaryaYusof MaryaYusof March 29, 2012
IB,

Tgk pun tahu sedap spaghetti Terengganu tu! Perghhh... Kalau makan panas2 mau menitik peluh ni...hehehe.. Akak suka letak cili potong... Lg mantap! :)
Izan Ishak Izan Ishak March 29, 2012
nampaknya lepas ni bolehlah ina buat lagi. abah alisha suka tu!
mama irfan mama irfan March 29, 2012
terliurnya tengok....leh ar try..thanks shre resepi
.:fyzz:. .:fyzz:. March 29, 2012
salam intanberlian@ina..mmg terangkat ataih bwh hujung beranda la kata...resepi nih mmg best...leh try jika ada masa...emm...timbui lak bebola ikan tuh yer..kalau fyzz guna yg ready made je la kot..hehhe
GreenJade GreenJade March 29, 2012
kretif lah demo..simple but nmpk menarik menggoda qolbu .. *sambil ambil bau* hehehe

salam singgah...salam ukhwah :)
anitadiana anitadiana March 29, 2012
sedapnya ina....terliur kak ita..nak sikit...
Bui Junaidi Bui Junaidi March 29, 2012
NI KALAU ORG BUATKAN UNTUK KAK BUI ALANGKAH BAHAGIANYA..HAHAHA
Mama Adam Mama Adam March 29, 2012
nampak sedap. adam mesti suka... tapi hubby... kurang suka sup :)
mimie.. mimie.. March 29, 2012
wahhhhh sodapp!!
nak try jugaklah.. ^_^
emy zulaiha emy zulaiha March 29, 2012
haha kak ina selalu lah buat entry psl masakan.. terliur rasenye! :) hehe
lynn kamarul lynn kamarul November 28, 2012
teringin nak makan.. huhuhu nampak sedap je
IbuNoey IbuNoey December 03, 2013
kak,kalau guna bebola ikan yang ready made,agak2 sedap jugak x?
eB eB December 03, 2013
nk guna ikan apa eh?
Azi Azi December 04, 2013
dah print resepi ni.. muahahaha
IntaNBerliaN IntaNBerliaN December 05, 2013
@IbuNoey

tak pasti tp rasanya lg sedap kalu buat sendiri :-)