E'elehhh.. tajuk beria.. padahal bukan cabaran apa pun... sekadar berkaitan masakan je... hahahaaaa... Dulu kan saya pernah buat entry bagitahu saya masak spaghetti kan.. tapi sayangnya my dear tak suka... maklumlah... tekak orang melayu..hihiii... My dear cakap dekat saya, kalau saya masak spaghetti tu cara melayu.. maksudnya buat macam masak mee goreng ke apa je lah kan.. baru my dear nak makan...
Saya ni bab2 cabaran camgini + isteri mithali lah katakan.... *uwekkkkk ;p* .. dah tentulah saya akan turutkan kata my dear kan..hihii
So, tadi saya telah masak SPAGHETTI REBUS TERENGGANU..hihii... Kiranya macam mee tu saya gantikan dengan spaghetti la... Kalau ikutkan, nama masakan dia MEE REBUS TERENGGANU (",).. Untuk pengetahuan u all.. tadi my dear balik lunch.. dah makan nasi siap bertambah lagi.. sekali saya hidang pulak spaghetti rebus ni untuk saya makan, tapi my dear try la jugak... konon my dear cakap tak sedap.. tapi tu dia.. sepinggan, saya hanya dapat makan 2 3 sudu je..hahahaaa
Yang bulat2 comel tu bebola ikan.. (",)
Bagi saya sangat sedap sebab saya dah lama abad tak makan + hey... saya orang Terengganu hokayy... haruslah memuji masakan negeri sendiri.. muahahaha.. Cara buat dia sangat senang... FIRST CARA BUAT BEBOLA IKAN : Buang kulit ikan.. ambik isi sahaja...lepas tu tumbuk isi ikan + lada hitam... biarkan di tepi... SECOND : Tumbuk bawang merah + bawang putih + lada hitam.. Tumis bahan tumbuk tadi berserta dengan bawang merah & bawang putih mayang... Masukkan air... THIRD : Ambik isi ikan yang dah tumbuk tadi tu, getel bulat2 & masukkan dalam periuk tumisan tadi... Bila bebola ikan timbul.. tu maknanya bebola tu dah masak... Lepas tu masukkan sayur sawi + carrot + garam... Bila dah mendidih.. masukkan spaghetti yang telah direbus tadi... SIAP..!!!
U all baca cara nak buat macam cerewet sikit saya berceritakan.. tapi sebenarnya tak... Sangat2 senang tau... setengah jam je u all boleh siapkan mee rebus terengganu ni..hihii.. Ohya, normally, orang guna mee lidi.. mee biasa pun boleh.. suka hati u all lah... Ohya, boleh jugak nak letak cili potong pun.. tapi saya ni buat untuk Alisha makan jugak, so, takdalah buat pedas2... (",)
P/s : Nanti baru terjah u all yer.. (",)
buat entry resepi meh..
nak soh mak try,,hehe:]