Nak mintak tolong u all support entry "Tips anak bijak guna otak kanan"

STICKY MOOD UNTIL 19/03/2012 @ 11 PAGI

Actually bulan lepas saya ada join Contest... tak sangka pulak yang akhirnya juri nak buat penilaian dengan jumlah komen dari orang lain jugak.. ingat ke juri je yang nilai... adusss..hihii.. Saya kalau bab2 meraih undi ni memang failed lah... malu sehh!! So, seriuslah, dengan muka saya yang dah menebal sebanyak 40 inci ni... mintak tolong u all seikhlas hati komen entry Tips anak bijak guna otak kanan di blog Kakyong.. Nak komen setiap hari setiap masa setiap saat pun boleh...hahahaaaaa... TAPI KOMEN U ALL MESTI LEBIH DARI 8 PATAH PERKATAAN... Nanti saya balas setiap komen u all di sana (^_^)





***************************


Sebelum ni saya pernah terbaca yang kajian di Jepun menunjukkan melatih anak menggunakan otak kanan untuk berfikir adalah lebih efektif melahirkan anak bijak berbanding otak sebelah kiri.. Selama ni saya main ajar je alisha.. tak tau la otak kanan ke kiri tapi sekarang ni tiba2 saya rasa macam best pulak untuk seimbangkan dengan otak kanan jugak..

Tak kisahlah tu apa2 pun, yang penting hari ni saya nak berkongsi dengan u all apa yang saya dah baca tentang Tips Anak Bijak guna Otak Kanan.. Bolehlah kita sama2 mempraktikkannya.. (",)



1. Ketika anak2 kita tengah tidur2 ayam, kita bercakaplah dengan mereka dengan sepenuh hati & sejujurnya bahawa kita amat2 menyayanginya.. Contohnya.. "Alisha.. ibu terlalu sayangkan alisha.. kasih sayang ibu terhadap alisha tiada tandingannya.. semoga alisha membesar sebagai anak yang baik, bijak, solehah & taat pada perintah Allah"... Untuk pengetahuan u all, ketika anak2 kita tidur2 ayam, OTAK KANAN SEDANG BEKERJA MANAKALA OTAK KIRI DAH PUN TIDUR dengan lenanya... (",).. Saya selalu buat macam ni... terlebih feeling mulalah mengalir air mata...

2. Guna flash card sebagai bahan untuk mengajar anak kita.. TAPI TUNJUK LAJU2 tau.. supaya otak kanan anak kita tu bekerja keras untuk menangkap apa yang kita tunjuk... Alaaa flash card ni, kalau kita tak nak beli, buat sendiri pun boleh.. Kita tulis je perkataan2 pendek or ABC or 1 2 3 or gambar2 & sebagainya..

3. Ajar anak2 kita bermain tanah liat, cat air, melukis, gunting kertas & sebagainya kerana GERAK KERJA TANGAN adalah HASIL DARI OTAK KANAN. Sebenarnya kita boleh jugak menguji otak kanan anak2 kita ni.. contohnya, u all lukis gambar rama2 sebelah je, sebelah lagi suruh anak u all yang lukis (",) Bab melukis ni rasanya abah alisha yang lebih elok mengajar kot sebab ibu alisha ni bila lukis rama2 silap haribulan, alisha gelakkan saya pulak.. hahahhah Ibu alisha memang tak reti bab2 melukis.. muahhaha

4. Kita jangan marah or tengking anak2 kita. Ini kerana mereka akan simpan apa yang kita marah tadi pada otak kiri. Tapi kalau kita dah terlanjur, kita minta maaf pada mereka. & kita buatlah yang no 1 dekat atas tu... bercakap dengan anak2 ketika mereka tidur2 ayam.. contohnya "Alisha.. ibu mintak maaf sebab ibu tengking alisha tadi.. ibu sayangkan alisha.. ibu nak alisha jadi anak yang baik..".. Haa yang ni saya pernah termarah alisha sekali.. lepas tu mulalah bercakap dengan dia ketika tidur2 ayam tu.. siap mengalir air mata penyesalan.. cewahhh... hihii

5. Lagi satu, cuba kita bercerita sesuatu dengan anak2 kita TAPI kita JANGAN HABISKAN CERITA TU.. suruh anak2 kita pulak yang sambung... tak kisahlah walaupun mereka merapu... hahahaa.. "tiba2 saya terbayang Aiman Anak muni @ Puan Kutu yang suka loyar buruk" hihii...Alisha memang pakar menyambung cerita saya siap dengan tangan lagi gerak tapi masalahnya bahasa German.. muahhahha


6. Kita jugak boleh bermain teka-teki dengan anak2.. Antaranya, kita boleh masukkan barang dalam kotak dan suruh mereka teka, atau suruh mereka cari benda tersembunyi misalnya ketika di atas katil, kita minta mereka mencari gambar yang ada pada cadar mereka, gambar, poster atau apa-apa sahaja yang kita gantung pada dinding. Bab gambar dekat cadar tu memang saya selalu buat... Sampai sekarang alisha pulak yang menegur saya bila saya tunjuk pooh tu adalah tiger.. si kecik alisha ni cepat2 tunjuk tigger tu adalah tiger.. hihii

7. Last sekali, kita ganti perkataan jangan dengan perkataan tolong. Contohnya "Alisha, tolong diam.." berbanding "Alisha, jangan bising".. SEBABNYA, BILA KITA SEBUT JANGAN, ITULAH YANG ANAK2 KITA SUKA SANGAT BUAT.. Tapi tu la.. si ibu alisha ni pulak, kadang2 mulut tu terlebih ringan sebut JANGAN.. Adehhh

END OF ENTRY

***************************************


nota :
  1. IntanBerlian diberi masa selama 7 hari, mulai 12 Mar 2012, jam 11 pagi sehingga 19 Mar 2012, jam 11 pagi untuk mempromosi n3 ini dan mengajak kawan-kawan untuk klik button retweet, LIKE FB dan +1 sebanyak mungkin.
  2. Setiap komen mestilah lebih dari 8 patah perkataan. KOmen yang kurang dari 8 patah perkataan akan di padamkan tanpa amaran.
  3. KOtak komen untuk entri ini akan di lock pada 19 Mar 2012, jam 11 pagi.
  4. jika kurang faham camana nak bantu untuk memberi poin kepada IntanBerlian.. sila baca sini >> penilaian untuk contest ibu sihat anak riang.
tips :
  1. Setiap pemilik entri diberi hak untuk membalas/menjawap setiap komen yang diberi
  2. Button retweet boleh tweet banyak kali.. 

salam kasih sayang dan selamat memberi point untuk IntanBerlian,



P/s : Saya dahulukan dengan ucapan jutaan TERIMA KASIH atas kesudian u all komen entry Tips anak bijak guna otak kanan di blog Kakyong..

{ 42 comments.. read them below or add one }

fieda fieda March 12, 2012
turn ina plk...aritu muni dgn entry aiman berkubang...ok kak fieda pi komen sktg..

done
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ March 12, 2012
dah komen.. ;P sila balas..nnt sy balas lagi..hahahah
Mama Ema Mama Ema March 12, 2012
INSYAALLAH>>tips yg sangat berguna
Shafiq Shafiq March 12, 2012
Setuju dengan akak. Masa saya belajar psikolinguistik pun ada jugak pensyarah ceritakan kelebihan otak kanan dan otak kiri nie. Dan kaitan dua-dua bahagian ni dengan memori jangka panjang dan memori jangka pendek. :-)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 12, 2012
da support with komen,like,tweet :D
mimie.. mimie.. March 12, 2012
dah komen..memang baguslah tips ni intan..
lebih lagi yg no.1 tu!!

i like~~
^_^
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM March 12, 2012
support???no worries. Dah komen dah.:)gud luck yer.
mama irfan mama irfan March 12, 2012
da komen... good luck
Tihara Tihara March 12, 2012
jap g nak p jenguk :)
LYAfrina LYAfrina March 12, 2012
lya suka sgt2 tips2 ni semua... n lya nk amalkan gak utk asya.. sgt2 bagus..

ina.. kat ofis fb block..kat rmh nnti lya like yer :-)
Puan Kutu Puan Kutu March 12, 2012
selamat berjaya ina.td tak dpt komen sbb line slow gila.sy dh klik sharing button..skang nak g komen!
Myra Jay Myra Jay March 12, 2012
Ok, myra dah p komen, tapi button social sharing tu tak leh klik kat opis lagi sebab kena block, bila balik rumah ada tenet baru myra support k :)
Bui Junaidi Bui Junaidi March 12, 2012
BAIKLAH,DGN KADAR SEGERA BUI DTG KOMEN YER..HEHE
Mr.Clive Mr.Clive March 12, 2012
hoho setailo giler...hehe
nanti sat g g klik ngan like eh...sabooo... :P
Gen2Merah Gen2Merah March 12, 2012
komen kat sini ke kak?? banyak plak syaratnya... ehhehehe
Jaa Jaa March 12, 2012
done...

dari tak tau nak komen, terus menjela2 plak k.ja komen...haha.. hope ok...
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 12, 2012
@Gen2Merah

CIKGU, KENE KOMEN DKT ENTRY

http://ibualiya.blogspot.com/2012/03/salam-bahagia-penilaian-entri-puan-kutu.html
syafiqakarim syafiqakarim March 12, 2012
bila da besau ni.kanan kiri seimbang
kehkeh...jaga anak kena sebaik nye
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY March 12, 2012
Goodluck ina,
eija dah komen, like n tweet..:)
eita eita March 12, 2012
jap lagi leh lah gi komen...
Nida Nida March 13, 2012
Nanti Kak Nida komen ye.. ni kami pun baru balik dari bercuti ke Northland (9-12 MAC), sebelum tu pulak sibuk uruskan visa,ke klinik dengan medical check upnya, ke wellington, ke imegresen dengan borangnya... memang amat sibuk.. adeiii memang tak sempat langsung nak promote.. suami akak pula kalau boleh tak bagi blog ucualong akak tu jadi tempat sarang kontes... ayoyo, last2 akak pun pasrahlah... dah tahu memang kalah. Actually agak terkilan juga bila 40% peratus penilaian berdasarkan jumlah komen.. Kak Nida kalau tahu perkara ini berlaku mungkin dah lama tak akan join.. tp nak buat macam mana, terlajak perahu boleh diundur.. terlajak menaip takkan tak delete balik kot..hehehe.

Good luck ye Ina... akak akan sokong Ina...
Masya Masya March 13, 2012
datang sana singgah komen.. memang suka sangat psl tips anak bijak ni...
MaryaYusof MaryaYusof March 13, 2012
As salam IntanBerlian,

Good Luck! Tq for the info :)
::NureeN:: ::NureeN:: March 13, 2012
support2x.. jap yerr nk terjah :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina March 13, 2012
harusssss ku komen.amik ku komen panjang berjela2=)
Cik Rose Cute Cik Rose Cute March 13, 2012
Cik Rose Dah komen walaupun lambat....Good Lucky!!!
anitadiana anitadiana March 13, 2012
best intan...kak ita suka lah pasal otak ne....
MaryaYusof MaryaYusof March 14, 2012
IB,

Akak dah buat semua... Harini baru ade masa nak godek2...hehehe...Boleh check tgk k :)
SumeSakan SumeSakan March 14, 2012
Good Luck Dear...hehehe..Thanks for the tips...
Ummi Hanie Ummi Hanie March 15, 2012
gudluck ye intan berlian...

kita boleh sama2 support ;)

comei anaknye...
tiefazatie tiefazatie March 15, 2012
wah..menarik lak info2 yg sis bagi nie..mmg btol la..kanak2 nie xleh nak marah2 sangat..nt lg die buat..=)
Ummi Iman Ummi Iman March 15, 2012
good luck!! akan komen k.. nanti check
Umi Anaan Umi Anaan March 15, 2012
nanti nak try tips tu..tapi tunggu dah ade anak lah. sekarang kawen pun x lagik..huhu
Yumida Yumida March 16, 2012
perkongsian yg amat bermakna la kak..sy pn baru tahu...sgt details....
MaryaYusof MaryaYusof March 17, 2012
IntanBerlian,

Tq sb sudi like FB akak... Semoga kita dpt manfaat bersama... Keep in touch tau! :D
natikah2020 natikah2020 March 17, 2012
Hi , JOm join GA ni --> http://natikah1997.blogspot.com/2012/03/contenst-aku-sayang-keluarga.html

:)
nanakimie nanakimie March 17, 2012
nana komen da:) tp xtau lak keluar x kat blog kakyong tu,huhu....btw,gudluck sis!:)
Mr.Clive Mr.Clive March 18, 2012
weeeewuuuuu...pekabo org disanaa? :P
kakyong kakyong March 18, 2012
gud luck.. ;)

ramai penyokong.. ;)