Cara saya dapatkan sponsor untuk IntaNBerliaN's First Giveaway... (",)

Alhamdulillah... IntaNBerliaN's First Giveaway.. telah lama melabuhkan tirai & dah ada pemenang pun.. (",).. Hari ni saya sajalah nak berkongsi dengan u all cara saya dapatkan sponsor untuk GA saya tu.... Bukan nak berlagak bagus tau.. tapi sekadar nak berkongsi ilmu dengan u all... Mana tahu ada antara u all yang nak cari sponsor jugak untuk GA masing2.. (",)

First sekali jika u all plan nak buat GA.. U ALL KENA PANDAI URUS MASA... TIME MANAGEMENT U ALL KENE CUNLAH JAWABNYA.. (^_^)... maksudnya, jika u all dah terfikir salah satu syarat untuk orang join GA u all tu, adalah follow or like sponsor.. pastikan u all dah dapatkan semua sponsor sebelum GA u all dah on.. kiranya takdalah nanti bila GA u all dah on baru nak dapatkan sponsor.. so, time tu dah berlaku sedikit kekurangan 'faedah' lah untuk sponsor.. maybe yang awai2 join tak follow or like sponsor or nanti merumitkan u all untuk inform sorang2 peserta supaya follow or like sponsor yang baru.. (",)

Macam saya.. saya plan bulan 2 nak lancarkan GA... so, awal bulan 1 or pertengahan bulan 1, saya dah start hantar emel kepada sponsor.. Dengan kata lain.. CARI SPONSOR AWAL SEBULAN OR SETENGAH BULAN (",)... U all kena ingat, tak semua sponsor @ blogshop mampu melayan emel kita ni secepat yang mungkin.. kiranya, kita pun kena memahami situasi sponsor jugaklah.. (",)

Bila u all dah dapat bajet time yang cun tu.. u all pun startlah cari sponsor.. Ohya, SAYA GALAKKAN U ALL CARI SPONSOR BLOGSHOP untuk mengelakkan kena tipu or apa2 je lah yang sewaktu dengannya.. Bila blogshop, dah sah2 lah mereka nak jaga nama baik business mereka kan... Orang persendirian pun ok je sebenarnya tapi make sure u all kenal merekalah... jangan sampai tiba2 bila nak tuntut hadiah.. ada pulak sponsor yang menghilangkan diri (",)

Saya banyak dapatkan sponsor melalui GA2 yang saya pernah join sebelum ni... Saya cari sponsor dekat FACEBOOK.. (Blogshop yang tengah anjurkan GA @ rajin anjurkan GA @ yang kurang jumlah LIKED mesti akan berminat untuk jadi sponsor) Normally, bila sponsor ada fanpage, mereka pun ada blog jugakkan.. (",)... Dapatkan emel sponsor dari info mereka di FACEBOOK.. jika takda, checklah dekat blog mereka pulak.. mesti ada emel.. hihii.. U all hantar emel kepada sponsor dengan bagitahu.. APA TUJUAN GA U ALL TU... BAGI DETAIL2 GA U ALL.. BERAPA LAMA TEMPOH GA, APA SYARAT2 GA & APA FAEDAH YANG SPONSOR AKAN DAPAT.. JANGAN LUPA, BAGI JUGAK LINK BLOG U ALL (",)

Lepas tu, tunggu je lah maklum balas dari sponsor tersebut.. (",) Tapi u all janganlah pulak demand2 yer... Bila sponsor tanya apa hadiah yang mereka kena sponsor.. janganlah mintak banglo sebijik pulak..hahhahha... Just cakap "Terpulang dekat awak.. awak boleh sponsor seikhlas hati"... macam kurang 'kemanisan' apabila u all yang minta apa hadiah yang u all nak mereka sponsor (",).. Lagi satu, jika mereka tak dapat jadi sponsor.. jangan marah2 tau.. cakap je.. "takpa, saya faham situasi awak.. thanks"... Bila kita mencari sponsor.. Kena lah ingat yang "BERBUDI BAHASA ITU AMALAN MULIA".. (sepatutnya memang wajib dijadikan amalan seharian kita) (",)

Bila dah setuju untuk jadi sponsor... u all janganlah sampai tak inform apa2 langsung tentang GA u all tu dekat sponsor.. janganlah sampai putus hubungan.. hanya ketika nak kan mereka baru berhubung.. (",).. RAMAH TAMAHKAN DIRI U ALL DENGAN SPONSOR... maksudnya.. bila GA u all dah on.. inform sponsor.. bila u all dah buat entry promote.. inform sponsor... bila GA u all dah tamat.. inform sponsor.. macam tu lah jugak bila dah ada pemenang.. (",) Barulah sponsor ni rasa sejuk je hati sponsor hadiah untuk u all.. hihii.. siap sanggup nak sponsor lagi untuk next GA... (",)... Yap, serius.. trylah jadi ramah tamah... sebab semua orang akan suka dengan mereka yang ramah tamat... gerenti, sponsor tu pun boleh jadi kawan u all @ pembaca tetap blog u all.. (",)

P/s : Ilmu saya masih lagi belum cukup.. baru pertama kali anjur GA.. jika u all ada ilmu lagi.. boleh dikongsi bersama.. (",)


Cara saya dapatkan sponsor untuk IntaNBerliaN's First Giveaway... (",)

{ 29 comments.. read them below or add one }

LYAfrina LYAfrina March 13, 2012
tips y sgt2 bagus ni.. dulu pnah anjur ga..tp xde gna sponsor..sbb mmg xreti nk cri spnsor pon..
Masya Masya March 13, 2012
terima kasih bagi tau info nak dapat sponsor ni.. tekun saya baca tau dr awal.. manelah tahu klu sy ade rezeki nanti nak buat GA jugakkan...
Myra Jay Myra Jay March 13, 2012
Tip yang sangat berguna..
Boleh la nanti myra amalkan:D
eB ezrin eB ezrin March 13, 2012
tq 4 sharing yer :)
eB mangsa x dpt2 hadiah sampai x mo msk kontes lagi dh... bkn satu hadiah x dpt. byk dh. hu3
anisalya anisalya March 13, 2012
belum pernah mintak sponsor sbb buat pun kecil2an je. tp bgs jgk tu ina. blh buat kawan secara tak langsung kan?
mimie.. mimie.. March 13, 2012
wahh bagus lah tips nih..
next time klu mimi buat ga, nk buat mcm apa yg intan ajar ni lah ^_^
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 13, 2012
wah..ilmu yg berguna..tpi skrg ne xde masa dah..haahaahaa...btw,sapa nak SPONSOR GA eca?..for blogshop iklan percuma di www.ecadwinkyasha.com selama setahun! :))

#sempat pula :)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI March 13, 2012
bgus tips ni kak..

kt meminta jd terpulng pd mereka yg memberi..seikhlas hati ~
Pwincess sarah Pwincess sarah March 13, 2012
tips yg menarik...
sarah ada juga terpikir nak buat GA tapi x pandai nak uruskan mcmmane..hehe :)
Tina Othman Tina Othman March 13, 2012
good tips tapi tak rajin nak carik sponsor ni semua, lgpun tak de masa nak handle GA
shahdiana shahdiana March 13, 2012
bagusla ina share ilmu macam ni...yana rasa segan nak minta sponsor tapi kalo tengokkan idea ina okay jugak..kita bukan mendesak tapi lebih kepada give & take kan...
noor noor March 13, 2012
dah lama xbuat GA hehehehhe
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ March 13, 2012
again..good info! tahniah! anda memang sungguh bertauliah! hehe
msredcheesecake msredcheesecake March 13, 2012
Tips bagus ni.... Tapi msred belum nak buat ga atau nk cari sponser.... Malu pun ade...hhee
mama_umar_maryam mama_umar_maryam March 13, 2012
good tips! blm pnh lg cari sponsor,sbb suke2 je ;)
fiza fiza March 13, 2012
Good info, byk keja gak yer nak cari sponsor ☺☺
fieda fieda March 13, 2012
wah..bagus la ina kongsi tips2 cari penaja..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina March 13, 2012
bagusslah ina kongsi tips.terbaekk!
Puan Kutu Puan Kutu March 13, 2012
time management tu sy fail.tak terkejarnak uat itu ini.nak beramas mesra dengan blogger pun tak lepas.hiks..
zareliqa afiqa zareliqa afiqa March 13, 2012
Bagus2! setuju sangat kak. Ada tu yg suh kite sponsor tp demand hadiah. Dah tu ade lak yg nak kitew sponsor, tapi lepas tu diam jek.GA da langsung pun tak gtaw,kite lak yg kena carik sendiri.huhu =.='
Mama Adam Mama Adam March 13, 2012
suka! suka!
memang teringin nak tanya pun
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY March 14, 2012
bagusnya siap kongsi tips..

k.eija pernah buat GA, tp x pernah terpikir nak dapatkan sponser, lagi pun mmg diakui k.eija ni susah sikit nak uruskan masa, kena time ada byk keje kat opis mmg x berbukak la blog seharian..
Ayesha Ramlee Ayesha Ramlee March 17, 2012
akak memang sifu.. banyak kali masuk sini dan baca agar faham betul2 :)

nak copy entry ni, boleh? nanti sha creditkan.. Boleh ke?
izan mama mia izan mama mia April 17, 2012
tq ina bg tip ni...Izan nak kena faham betul-betul nie...
Haryati Haryati July 06, 2013
Terima kasih akak bagi tips ni...saya teringin nak buat GA..tp blog saya jarang berupdate..selain dari GA, macam mana kita nak kenalkan blog kita pada rakan-rakan blogger lain?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN July 09, 2013
@Haryati

awak boleh join mana2 segmen yang dianjurkan oleh blogger n boleh jugak blogwalking
Nurul Hidayah Nurul Hidayah April 23, 2015
assalam, ade x senarai blogshop or sponsor yg awak dpt tu. saya nak boleh? nnt email kat saya di alamat email berikut -> nurulhidayahsuhaime@gmail.com