Macamana nak guna Sweet & sour sauce life ni ek??


Ada tak antara u all yang pernah beli sos sweet & sour jenama life ni?... Macamana nak guna yer?... Kongsilah resepi dengan saya..hihii..

Actually, sos ni dah berabad ada dekat rak rumah saya ni... my mum lah yang bagi... dari tahun lepas lagi saya duk peram baik punye..kikikiii.. So semalam, saya terpandanglah sos ni... tengok tarikh expired dia bulan 10 tahun ni.. Adoiiiii... dah nak expired tapi tak jugak guna2 lagi...

Serius saya tak tahu nak guna untuk masak apa... sos ni pun entah sedap entah sebaliknya... Jika u all ada resepi best.. & selalu guna sos ni.. bagitahulah saya resepi tu yer... nak try buat jugak..hihiii


{ 41 comments.. read them below or add one }

anisalya anisalya March 29, 2012
hentam je la ina. akak kalau ada banyak sgt benda kat dapur, semua benda nak letak. alhamdulillah, setakat ni jadik je. jgn tak cuba, cuba je. kalau tanya resepi, meamng tak ingat. hahaha...
Joanna Yunus Joanna Yunus March 29, 2012
akak selalu guna kalau nak buat masak sweet sour le... goreng ikan , lepas tu masa menumis tu , tumis bawang besar, dengan halia sikit.... lepas tu tuang le sos tu kalau akak letak sikit sos cili dan sos tiram... kemudian rasa le tambah sikit apa yang perlu.... kemudian letak le pemanis macam kobis ke cili benggala tu ke.... well siap... nanti kalau jadi jangan lupa tag akak ye....love u
fieda fieda March 29, 2012
kak fieda tak pernah guna sos ni..tp boleh wat cicah jugak kotatau wat perapan..ermm..ntah la dok tau...

ina,kak fieda suka sgt dgn shawl tu tau..warna dia mmg kena la,kak fieda suka jgk warna gitu..tgh berusaha belajar pakai ni wlpn tak reti pakai shawl..hehehe...

burpp...sarapan pag
jemarisuri jemarisuri March 29, 2012
kalau sy slalu guna time msk ikan stim or goreng sayur mmg sedap tp bkn sos life tp sos tiram yg lain...hehe
ummiarissa ummiarissa March 29, 2012
saya tak pernah juga guna sos ni...nak tunggu jugak komen orang lain yang tau pasal ni..tumpang tengok resepi ye..
Masya Masya March 29, 2012
secara peribadinya kt pun jarang guna.. beli sebotol kecik macam ni setahun pun x habis² guna.. selalu guna untuk masak ikan msm manis atau pun letak sikit masak paprik...
lady scooter lady scooter March 29, 2012
wah...cerr buat lauk ikan masak 3 rasa guna sos nih...memang sesuai...he3
UmmiAbi UmmiAbi March 29, 2012
Buat cicah cekodok pun sodapp...hehe
Siti Asiah Siti Asiah March 29, 2012
hihi...saya pun tak pernah gune...:)
Zie Zie March 29, 2012
tak pernah beli... nama pun sweet sour .. masak itu je lah kot... emmmm
SumeSakan SumeSakan March 29, 2012
Pernah guna sos masam manis nih....tp x ingat brand apa...Saya wat ikan siakap masak sweet & sour....wat cam biasa..

1. tumis bawang(merah & putih), halia cam biasa (kalau nak potong cili api & masukkan serai yg di ketuk)
2. Masukkan cili kisar
3. Masukkan sos sweet sour nih beserta dengan daun limau purut
4. Pastu garam n gula secukup rasa

Lain2 tambahan ikut suka la kan?

lebih kurang cam resepi kat bawah nih...tp sume sos tuh ganti ngan sos sweet sour..

http://sumesakan.blogspot.com/2011/05/ikan-kelah-masak-masam-manis.html
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI March 29, 2012
eh,itu sy men cicah aje.. kena masak apa2 ea?? huhu.
Liney Liney March 29, 2012
akak ada resepi nyer... ayam blackpeper... nak ker?
MaryaYusof MaryaYusof March 29, 2012
As salam Si Cantik Manis IB,

Akak tak pernah beli sos sweet sour ni tp klau brand lain tu pernahlah... buat ikan kerapu atau siakap stim pun sodap tau guna sos ni... Goreng sayur pun boleh... Masak ayam sweet sour pun boleh... hehehe ;)

Happy cooking yaw! :)
Cik Rose Cute Cik Rose Cute March 29, 2012
cik rose tak pernah beli hihihi tak boleh nak bagi pendapat..
nur anis nur anis March 29, 2012
sebab saya memang tak reti masak, maka saya memang tak tahu cara kegunaannya..huhu
Tihara Tihara March 29, 2012
ni kalau masak dengan ikan bawal sedap lakot..lain2 akk tk tau gak :)
Izan Ishak Izan Ishak March 29, 2012
alahai ina... k.izan pun takde resepi camna nak guna sos ni. jarang sangat beli sebenarnya. kita tunggu pada yg lebih pakar lah nampaknya ye.
hakamah hamyadi hakamah hamyadi March 29, 2012
buat masak ikan bwal masak sweet sour xboleh ke...hehe..kita nak bg resepi pun bukan kita pandai masak pun..hehe...gudluck ibu alisha
Puan Kutu Puan Kutu March 29, 2012
takpernah nmpk sos nie.opss tak pernah belek.nmpk sgt dah lama tak beli sos life..sellau beli soso yg botol besaq gedabak tu.kami mmg hantu sos,beli beaq punya senang..haha..

rasanya sos nie utk masak kan.macam sos tiram kot..
Puan Kutu Puan Kutu March 29, 2012
ina..pendek panjang tu bukan beratur..cuba fahami maksud mendalam disebaliknya.kahkah..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 29, 2012
potong ayam kecil-kecil..goreng dengan tepung...then,masak balik guna sos ne je..senang kan?.hehehe :D
Munnafendy Munnafendy March 29, 2012
masak sweet sour la kot? haha tak reti den =P
Aziela Aziela March 29, 2012
Yang mudah memang masak sweet & sour.. Confirm sedap. Boleh refer entry akak

http://therainbowjourney.blogspot.com/2011/08/bawal-masam-manis-ringkas.html
AIN NAZRI AIN NAZRI March 29, 2012
ooo leh buat ayam or udang sweet sour. selalu ain tumis bwg merah + putih + halia+ cili (tetap nak pedas) sampai garing. then masukkan udang or ayam (kalu ayam sukati nak goreng dulu or tak goreng dulu). dah masak ayam or udang ain masukkan sos ni.. rasa ikut tekak.. kalu kurg leh laa tambah.. hehe dah agak2 ok.... apa lagik.. sila angkat dan hidang dgn nasi dan ngap ngap ngap yummmyyy
Rafflesia™ Rafflesia™ March 29, 2012
syieda pun xtau nak buat ape dengan sos sweet sour ni. buat goreng kailan ikan masin gune sos ni, try n error je kak..hihihi


-.-
GreenJade GreenJade March 29, 2012
masak siakap or ikan merah masam manis pon sedap..tmbh sket cili api..perghh..
.:fyzz:. .:fyzz:. March 29, 2012
emm kalau masak ayam sweet sour..ok tak? letak lada hitam, pastu sos cili skit..emm potong bawang besaq (di mayang2..) ..:P
eB ezrin eB ezrin March 29, 2012
alamak, x per guna la dear :)
anitadiana anitadiana March 29, 2012
tak tahu juga ina....tak pernah beli pun.....sedap ke...biasa memang sos cili dan tomato jenama life pun...
Bui Junaidi Bui Junaidi March 29, 2012
KAK BUI LAGILAH TAK TAHU,SBB KALAU BAB MASAK MEMASAK MMG FAIL HABIS..HIHIHI
ummi anum ummi anum March 29, 2012
nasib baik tak xpired kn?yalah dah beradad.haha..
Cikgu Ma Cikgu Ma March 29, 2012
saya belasah jerr masuk dalam sayur goreng atau ikan ^_^
lurun namzar lurun namzar March 29, 2012
saya xpenah plak guna sos nie.
nanti akak share resepi dia, bleh saya try plak.
LYAfrina LYAfrina March 29, 2012
lya bru tau ada sos ni... sedap x.. utk msakan k
mimie.. mimie.. March 29, 2012
emm..selalu saya pakai masa nak masak mee goreng jek ehehe
Yumida Yumida March 29, 2012
guna utk resepi ikan 3 rasa sure sedap..sy blom lg tgk sos tu kt kedai..hmmmm..teringin nk merasa sos tu

btw..adiah GA from akak dh sampai semalam..thanks..jemput ke sini kak:

http://umikasum.blogspot.com/2012/03/hadiah-sampai-from-intan-berlian-1st-ga.html
eita eita March 29, 2012
tak pernah plok beli...
zareliqa afiqa zareliqa afiqa March 30, 2012
selalu guna sos life yg biasa tu jek.hehehe :) First time pulak tgk..
jaakechik jaakechik November 18, 2012
guna time buat ikan 3 rasa pon sedap tu...dear...