Ibu Alisha nak tanya ibu2 yang lain ni.... (",)

Saya nak tanya u all yang dah ada anak yang besar2 & dah pandai bercakap.. Saya ni baru anak sorang.. so, ilmu masih lagi kurang...kikikii Saya nak tahu, budak2 sebenarnya pandai bercakap umur berapa yer? Maksud saya, pandai bercakap betoi... takda lagi bahasa German.. Kiranya bercakap macam kita lah lebih kurang...

Bukan apa, yang orang ni duk cakap Alisha tak pandai cakap lagi.. Emmm Alisha baru berumur setahun setengah.. kenapa, anak2 pandai cakap umur setahun or sebelum umur setahun setengah ker? TAPI kalu setakat word tu.. alisha boleh je cakap.. ABAH, NAK, BUKA & LAIN2 LAGI... cuma masalahnya.. word je la kan.. bukannya ayat panjang lebar sampai tak jumpa cari noktah..hihihii

Ada pulak orang kata, kalau anak dapat berjalan awai.. bercakap lambat.. saya tak tahulah Alisha ni berjalan awai or lambat.. TAPInya, Alisha BOLEH BERJALAN KETIKA BERUMUR 10 BULAN.. So, saya nak jugak tahu, yang anak2 u all pandai bercakap umur berapa?.. Pandai bercakap macam kita.. TIADA LAGI BAHASA GERMAN (",) 

P/s : Saya sendiri pun dah tak sabar nak dengar alisha pot pet pot pet mengalahkan mak nenek... muahhahhahah

Ibu Alisha nak tanya ibu2 yang lain ni.... (",)

{ 27 comments.. read them below or add one }

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ March 22, 2012
hehehe..ingatkan nieza sorg je duk menanti2 saat tu... x sabar nk tgk mulut tecik tu duk ngomel... skang ni dh nmpk dh ciri2 tu bile die pegang hfon...yg nieza leh faham la... die ckp "kat mane"... "bye" hehehehe...
Cute Mum Cute Mum March 22, 2012
dania dah 1thn 10bulan..
nak kata pandai cakap tue taklah..
tapi dah makin jelas apa yang dicuba cakap..
tak lagi amik ayat hujung jer..
syawalsimpsons syawalsimpsons March 22, 2012
itu sebenarnyer depend on budak2 tu...macam akak sue nigina tu anak dier adam tu pon lmbt gak cakap.,....skrg ni okla sikit2...sama la ngan syawal..german2 bagaikan...ada kembar nigina tu akak sue kat penang tu anak dier umo 5 tahun baru boleh nak cakap..tu pon tak lepas sangat,....
Mrs Lurve Mrs Lurve March 22, 2012
pernah jgk dgr org kata g2, kalo berjalan awal mesti lmbt sikit bercakap.nak komen, tp xtau jgk huhuhu
fieda fieda March 22, 2012
ina..maira ni lmbat gak bercakap..dah masuk umo 4 taun ni baru la pandai bercakap mcm org tua dh..dah blh bina ayat la kiranya...kalau tak sebelum ni dia ckp sikit2 jer..byk sebut perkataan sebutir2..kalau wat ayat lmbt..tp anak kak fieda yg 2 org tu mmg petah..belum masuk 2 taun tp pandai bercakap..tak pelat langsung..mmg jelas la ayat dia..maira ni mgkin lmbt sbb dia pelat sikit..tp kat umah ni tak pernah ajar ckp pelat..sekarang ok la tak la kedengaran pelat dia tu...
Siti Asiah Siti Asiah March 22, 2012
Kalau anak saya 3tahun baru bleh cakap cam kite...kalau setahun lbh cam alisha ni baru leh sebut je la cam 'ibu susu'...maksudnya dia nak susu....normal la alisha pdai sebut word jer, bg saya la...tak tau la kalau anak org lain lbh advance...:)
Nana Nana March 22, 2012
pernah jugak dengar org kate...jalan awai cakap lmbt...begitu la sebaliknya...

Darwisy jalan umor 1 thn
Pandai pot pet tu nak dekat 2 thn jgk laa..
Ni dah masuk 3 thn...tak berenti ckp pulak..jenuh jugak nak menjwb soklan die...
hakamah hamyadi hakamah hamyadi March 22, 2012
3-4 tahun kot....sbb ank buah kama ada sorang dr umur dy 4 thun da jd mak nam...haha....pndai bergosip...ni dy da 5 thun...lg lancar
*azni* *azni* March 22, 2012
izzul skg umo 2 thn 4 bln dah boleh bercakap pot pet pot pet dgn jelas..jenuh nak layan..tapi kdg-kdg still ada lg jerman dia tu..kalau dia nak cakap dgn panjg lebar maka terkeluar la bhsa jerman..jd taktau bila betul2 boleh bercakap..mgkn umo 3thn kot..sbnrnye depends kpda budak tu sendiri..eh,menjawak ke tak persoalan ni?hehe..
.:fyzz:. .:fyzz:. March 22, 2012
salam..tau tak..anak fyzz yg sulung ..masa kecik2 pun cam tuh la..smpai umur 2 thn kot dia ckp pelat2 dh tak baper reti nk susun ayat kan..smpai tnya kt mak..awat la sufiya jdi gitu..dun wori ..mmg la umur2 tuh lambt skit..tp lama2 nnti tak lart layan karenah mulut popcorn diorang..alisya pun ada potensi ckp byk gak nnti.hehe
PinkUmmi PinkUmmi March 22, 2012
Setiap anak lain caranya....Macam PU nih Aina memang berat mulut nak bercakap. Dia macam Alisha jugak takde la cakap ayat pnjg lebar sampai tak jumpa noktah...Dia sebut pun ma, lori, bas, adik, buka, nak, bak ah, ayah, air...tu je la.....Yang lain kalo dia nak sesuatu die cuma panggil ma pastu tunjuk apa yang dia nak...PU puas jugak ajar dia cakap sebab skang nak praktikkan Aina tak pakai pampers tp memandangkan dia macam nih bersabar jela.....Nak kata kalo anak jalan dulu mesti lambat bercakap tak dapat nak pastikan betul atau tak sebab Auni tak macam tuh...Kalo Aina jalan cepat dan berat mulut, Auni sebaliknya pulak..Auni dah mula jln 9 bulan setengah dan dlm masa yang sama dia dah pandai bercakap....So, PU rasa IB tak yah riso kot...Perkara biasa tuh...Jgn dihiraukan apa org kata jnji kita tahu macam mana nak didik anak kita...Betul tak???
eB ezrin eB ezrin March 22, 2012
depends ngan msg2 rsnyer. sbb drg sumer pn special kan? :)

cam aerish : jln 11 bln
petah ckp since sthn stgh...

aed: jln 9 bln...
sampai skarang berat nor nk bercakapnyer... ak uk ak ukkk...
tulah bunyiknyer. hu3
Zie Zie March 22, 2012
sABAR JERLAH.. bagi yg berkata alisya tak boleh bercakap...

Bagi kak zie bergantung pada anak2 anak kak zie si Kakak tu setahun lebih dah boleh cakap pot pet pot pet.. perkataan dia pun jelas, kira boleh balas bicara dengan kita lah..kira masa dia masuk taska tu cikgu pun terperanjat coz dia petah berkata2.

Anak kedua adik ni dah 2 tahun boleh bercakap sepatah dua, tapi kalau bercakap banyak pot pet2 dlm bahasa jerman jugak... kira kureng boleh berkata2

hehee so bergantung pada anak2 tu sendiri.

nak kata kita selalu cakap pelek dengan anak2 tak jugak kenapa sikakak dulu boleh cakap terus si adik ni cakap tak terus dan lambat?

apapun nanti sampai masa dia, dia bolehlah bercakap. tak usah risau. Alisya masih kategeri baby lagi..
Puan Kutu Puan Kutu March 22, 2012
sy tak berapa percaya tentang cpt atau lmbt brcakap bergantung kepada cepat atau lmbt jalan sbb setiap budak tak sama.benda nie depend pada budak.ada budak setahun lebih dh pandai cakap susun 3 4 perkataan.Ada yg lambat..tp setahu sy aiman mmg cpt jalan n cpt cakap..:)

tp ibu aiman nie anak sendiri pandai cakap umo berapa pun tak berapa ingat,teruk betullah.haha..

Aiman dulu masa mula2 cakap dia akan sebut semua benda dengar bunyi belakang je macam makan tu kan je,pastu setiap huruf s akan jadi t,cthnya sayang jadi tayang.

tp klu pandai cakap betul2 dalam umur menjangkau 3tahun kot.ntah tak berapa igt.hehe..

skang lg byk cakap,mmg setiap org yg jumpa kata dia pandai cakap. tp skang ni kadang2 gagap mungkin sbb aiman selalu ejek paksu dia gagap,amik lekat kt dia plak..kihkih..

ina send no hp tau sng nak msg.nak dtg time bila tu?
Puan Kutu Puan Kutu March 22, 2012
tu yg tanya sbb sok sy keje malam.masuk kul7..ina kompom awal tau nak dtg sbb nak prepare masak ke apa..klu tak mmg santap makanan dr kedai jer la.hahaha..
Puan Kutu Puan Kutu March 22, 2012
ok lepas solat jumaat tu smpt lg..lgpun sy 6.40 br p keja.10min jer dr rumah bukan jauh..hehe

tau rumah tak nie?
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 22, 2012
klu ikut apa yg eca belajar dan hasil pembacaan,budak2 akan mula bercakap seawal usia 6bulan.tapi tu lah bahasa german mcm alisha tu..then,bila mereka meningkat umur ke 3tahun,mereka akan berusaha untuk membina ayat..means budak2 ne akan bercakap dgn ayat yg betul.

eca ada seorg anak sedara,umur dia 9tahun,masih belum bercakap dgn betul.tapi IQ tetap sama dgn budak2 lain.alhamdulillah,skrg dah oke...UPSR dia pun dpt 4A 1B.so,takyah risau klu alisha xlgi dpt brcakap bhsa melayu dgn betul/baik.hehehe

nanti2 dia dah fasih bercakap,akak yg tak terlayan karang!.muahahaha :D
Mama Ema Mama Ema March 22, 2012
anak kak ema..si kakak, berjalan umur 10 bulan juga..bercakap tanpa pelat bermula 3 tahun...amalkan komputer mainan utk elak anak cakap pelat..cuma si adiknya, tak tahulah kenapa pelat..jenuh kena betulkan cakapnya
Puan Kutu Puan Kutu March 22, 2012
eh bgtau hubby ina kuartes semeling,sg layaq msti beliau tau kot.org utara gak kan.dh lama sok sp kan..:)

ok2 en suami pun keje,nti tgh malam baru pulang..hehe
Azi Azi March 22, 2012
anak sy dah dekat 2 tahun setengah tapi still pelat lagi.. tp word dh makin panjanglah dia cakap, xdelah sepatah sepatah. dah tiga empat patah sekali sebut. setahun lebih tu rasanya normal kot sebut sepatah dua
Puan Kutu Puan Kutu March 22, 2012
aduh komen byk betul spelling error.haha mengantuk sebenarnya..ok pa2 hal ina bgtau.sy nak tido jap.mata ngantuk sgt,td bgun seawal 5pg masak pastu keje.kepala dh naik pening.hiks..

asyik tido je.badan pun makin mengembang.turun sekilo,naik 2kilo apa.haha..

abg aiman dh tak sabaq tu nak jmp alisya..:)
jemarisuri jemarisuri March 22, 2012
aduh...js dh lupa plak...sbb anak2 dh bsr...hehe
Cik Rose Cute Cik Rose Cute March 22, 2012
Anak cik rose yg sulong genap setahun jalan...cakap memang pelat bahasa german masuk 5 tahun baru okey sebab dah sekolah...yg kedua pun sama si haziq..sekarang masih lagi pelat lagi cepat jalan 9 bulan...Syifa pulak mulut cepat...sebutannya tak pelat tapi kakinya lambat sikit nak jalan..sekarang masih lagi pegang dinding kalau nak bergerak....hihihi
Liney Liney March 22, 2012
nice blog :) akak akak pun lmbat cakap gak. dlm umur 1 ke 2 tahun mcm alisha jugak dah dapat sebut word.. ok la tu... don't worry about other's perception. lain budak, lain cara nyer... betul tak?
SeputihSalju SeputihSalju March 22, 2012
rsanya peringkat umo alisha ni kira ok la boleh sebut word... lgpun dah byk word alisha boleh kan, kiranya ada perkembangan la... nurul ni taktau la cmna...

ohya alisha umo berapa ye pandai sebut word2 tu??
Masya Masya March 23, 2012
amir umur 8 bulan dah pandai panggil abah.. abah jerlah.. ibu jernuh jugak ajak 10 bulan baru pandai cakap.. betul² pandai cakap ade ayat 'ibu nak susu' setahun 5 bulan dan mase tu pun amir baru berani jalan sendri.. pakej sekali pandai cakap dan berjalan, sbb amir mmg penakut walapun dah pandai jln umur setahun tapi masih nak kt pegang tgn dia..