Gigi Alisha dah berlubang..??.. Adusss



2 3 hari baru ni saya checklah gigi Alisha.. sekali saya terpandang gigi atas dia yang dekat depan tu.. bukan gigi arnab tu.. gigi sebelah gigi arnab, belah kiri.. hahhahah *baguih punya explain..kikikiii... Gigi tu macam berlubang tapi sikit je la.. berlubang dekat tengah2 gigi.. Adoiii.. terkejut saya dibuatnya... Yela, Alisha ni jenis yang sangat suka gosok gigi... setiap hari 2 kali sehari berus gigi... pelik jugak saya macamana boleh berlubang... Risau nanti jadi koko2 pulak gigi tu.. dah tak cantik..ayoyo...hihii

Saya pun cepat2 telefon my mum... My mum cakap.. buat masa ni tak payah guna berus gigi lagi time nak cuci gigi alisha tu tapi just guna kain bersih cuci gigi dia... Saya mulalah tak sabar nak balik kampung.. biar my mum tengok sikit apa yang boleh dilakukan dekat gigi alisha tu..hihii.. Yela, baru umur setahun setengah tapi dah ada lubang pulak walaupun sedikit.. adusss.... 

Ohya, untuk pengetahuan u all, my mum kerja dekat klinik gigi.. Alaaa kalau dekat2 sekolah rendah tu kan ada misi yang pergi check gigi budak2.. tu lah kerja opah Alisha...kekekekeee.. Emmmmm..nak tanya u all.. kalau terlebih rajin berus gigi... gigi susu macam Alisha ni boleh haus ke ek? Normally gigi budak2 yang rosak tu.. yang jadi koko2 tu... umur berapa yer?...

{ 24 comments.. read them below or add one }

fieda fieda March 20, 2012
ala...dah nak berlubang plk ye..tp alisha susu cap gantung jer kan..

kak fieda pun tak pasti umur brp gigi jadi gitu..tp maira masa umur dia dari 2 taun dh start rosak jugak..tp sebab maira ni minum susu masa nak tido..sebenarnya tak blh gitu sebab susu tu bertakung dalam mulut..jadi habislah gigi tu kena kerja dek susu yg manis tu..tp zaman la ni mmg kak fieda tgk ramai la budak2 gigi dah jadi coklat2 tu..lagi satu mgkin sbb kesan dari susu formula yg manis sgt skrg ni..mcm maira minum susu sustagen perisa vanilla...manis jgk tu...

done jacob
LYAfrina LYAfrina March 20, 2012
ina biasalah kot budak seusia alisha gg blubang..sbb ssh kt nk berus gg anak seeloknyakan..esspecially dia makan makanan,, msti melekat kt celah gg..tu y blubang... bwk jumpa dentist la ina... asya pon gg berlubang gak... n lya bwk jumpa dentist utk tampal gg tu... 6 bln sekali lya akn bwk asya checkup dgn dentist.. last bwk jumpadentist bln lepas.. n 4 btg gg gak kna tmpal.. insyallah alisha ok j .. ina try la bwk alisha yer..biasakan dr kecik jumpa dentist
Puan Kutu Puan Kutu March 20, 2012
entah ekk tak pakar sgt tentang gigi nie cmna nak explain.hehe..mungkin gak alisya suka makan manis2 kot sbb melalui pemerhatian sy,ina suka buat dessert, alisya pun hari2 makan kan?

tak belek pulak gigi aiman, tp so far gigi dia ok lg rasanya.selalunya pasa gosok gigi sy akan ssh di tunjuk gigi, ha..klu dh putih tu pass la.hehe tp tak belek satu2 mana tahu ada lubang ke tak ye?hahaha.
*azni* *azni* March 20, 2012
gigi anak azni pun camtu jgk..dah la susah nak gosok gigi dia,berperang bagai..susu pun salah satu penyebab gigi cepat rosak sebab byk gula..
anitadiana anitadiana March 20, 2012
tak apa lah intan ...nanti tumbuh gigi yg cantik lagi..rajin alisha gosok gigi...
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI March 20, 2012
soalan last tu sy xtau sis..uhuh..

xpe2,t opahnya check ea..
Tina Othman Tina Othman March 20, 2012
alhamdulilah anak2 saya takde pulak gigi jadi hitam, sebab tak bagi sangat makan coklat etc ni semua

lagi satu kan ina, org kata jgn bagi susu formula yang ada flavour mcm madu tu, cepat rompang gigi nanti
syawalsimpsons syawalsimpsons March 20, 2012
cian alisha GG lobang jaaa
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ March 20, 2012
halamak..failed bab gigi..tp sy dr kecik xpenah berlubang..alhamdulillah..smpai sekarang...pdhal sy pemalas dlu nk gosok gigi..dulu time skolah..sy xgosok gigi hari2..teruk kan..
tp sy xsuke makan manis mak ckp..smpai la da tua ni..air masak je sy telan..air manis mcm kureng sket..xtau la sebab tu ke..tp skang da tua start la gosok gigi 2x sehari..
noor noor March 20, 2012
alisha umur brp yer? kuat mnum susu tak
nurse kata klau kuat mnum susu gg lbt rosak
fiza fiza March 20, 2012
Mcm mana bley berlubang yer, alisha hisap susu ibu kan. Balik nih nak tgk gigi qahirah lah. Riso plak.

Harap2 gigi alisha ok jer. Mcm anak bujang saya tu...gigi dah rosak. Ajak jumpa dentist takut plak dia.
Mama Ema Mama Ema March 20, 2012
gigi si kakak pun dah ada lubang kat depan..maskin lama makin besar..tapi kat sekolah memang hari2 gosok gigi..lain pula si adik..4 batang gigi depan langsung rosak teruk gara-gara makan gula-gula..dan susah nak gosok..tapi yang kesiannya..gigi depan si adik rapuh sangat...macam kulit tertanggal..tak pasti gigi seusia itu boleh dicabut atau ktunggu tercabut sendiri..
anisalya anisalya March 20, 2012
azfar tak ada gigi lagi tapi kakak2nya memang ada masalah gigi.sweets salah satu puncanya. tapi sbb gigi susu blh terima lagi la. dah tumbuh gigi original, takde lagi la sweetsnya.
Falsya Falsya March 20, 2012
alah alah..berlobang sudah gigi alisha..nasib baik opah alisha keje kat klinik gigi..hehe..
Bui Junaidi Bui Junaidi March 20, 2012
ANAK2 BUI UMO 2 TAHUN DH RONGAK GIGI ATAS..KUAT SGT MAKAN SWEETS..BERUS GIGI PUN MALAS..ADOHAIII..
Masya Masya March 20, 2012
gigi amir pun dah mule berlubang.. baru nak hantar pg klinik untuk tampal, harap dia tak meragam...
sue zainun sue zainun March 20, 2012
kalau minum susu jenis perisa yg cepat gigi akan jadi koko2 tu..tp depends la kat budak2 sb diorg kan makan macam2..yg penting kena selalu gosok gigi dan before tido..gigi Amira pun dah coklat2 sb minum susu perisa vanila..haihh jenuhlah ibunya tlg gosok nak bg ilang..
intan morsalin intan morsalin March 20, 2012
haifa pon dah rosak gigi..depan lak tu..huhuhu
Cik Rose Cute Cik Rose Cute March 20, 2012
Anak2 cik rose elok giginya...tak ada jadi koko....Sikakak yg sulong lagi suka coklat...tapi giginya still elok sebab sikakak suka gosok gigi...Mungkin alisha suka kebab puting walaupun susu cap gantung...Sebab jiran sebelah pun anaknya cam alisha gigi koko...sebab utamanya kebab puting dalam mulut walaupun menyusu badan....Susu badankan manis...
SumeSakan SumeSakan March 20, 2012
Alahai gigi alisha dah lobang ye...nak kena usyar gigi Sara lah jugak macam nih...Sebab dia kalau gosok gigi rasanya just gigit2 je berus gigi tuh..

ada dengar jugak kalau teknik berus salah boleh menyebabkan hakisan ataupun kehausan pada gigi(bukan gigi dahaga ye..hehehe)..pastu susu pun salah satu faktor gak terutamanya kalau jenis tidur sambil minum tuh...memang cepat sangat gigi rosak...tp kes alisha nih x kot sebab dia breastfeed ag kan?
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY March 20, 2012
mcm awal jerk gigi alisha dh mula berlubang..
k.eija risau gak ni kalau zaquan giginya rosak sbb dia dh stop minum susu..kalau kurang susu kurang kalsium..gigikan perlukan kalsium yg byk..
eita eita March 20, 2012
banyak makan coklat kot....
tu yang cepat sangat berlubang..
Karukord Jagau's Karukord Jagau's March 20, 2012
x pe...nnt tumbuh gigi baru :)
Azi Azi March 21, 2012
sy kena check jugaklah gg anak sy sbb dia pn gosok gigi 2x sehari. Dia xsuka gosok pn sy suruh jugak dia gosok.
Anak sy pulak memang susah nak dikasi telek badan dia expecially bhgian muka. nampak gg dia macam ok..