Ayam goreng yang simple tapi mabeles... (^_^)


Selalu kalau saya goreng ayam, saya goreng biasa je lah.. sekadar letak garam & kunyit je.. Tapi baru2 ni saya terbaca satu entry.. saya sekadar ingat2 gitu je lah.. sebab baca sepintas lalu... emmm pasal cara dia goreng ayam.. So, saya try lah.. memang sedap hokay!!.. Senang pulak tu... Saya sukalah kalau resepi yang senang & sedap camni..hihiii

Caranya sangat mudah.. U all just tumbuk bawang putih & halia.. lepas tu digaul dengan ayam + lada sulah + garam... Ohya, sukatan tu agak2 u all lah yer.. Saya suka letak halia lebih.. Rasa macam ayam goreng berempah gitu..kikikiii.. Lepas tu peraplah ayam tu.. Bila nak goreng... ambik ayam tadi, campur sikit dengan tepung gandum.. lepas tu minyak panas.. gorenglah... Sangat sedap di makan panas2.. nasi pulak panas2 or suam2 gitu.. nyum nyum.. (",)

P/s : Sorry sebab belum habis balas jejak u all lagi.. broadband dah kehabisan limit.. so, kena slow2 terjah.. kikikiii

{ 46 comments.. read them below or add one }

Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC March 27, 2012
ye ke... erm... leh try ni... hehe... thanks
IbuQalief IbuQalief March 27, 2012
wow sedapnya ayam tu...mkn panas-panas mesti sodap...
k.ina flower h/strap dh sampai kat wanieys.TQVM k.ina :)
Tihara Tihara March 27, 2012
sedap tu buh halia..hilang hanyir dia kan..bodben kalo abes limit..pueh la nak uplod gambo kan
.:fyzz:. .:fyzz:. March 27, 2012
intanberlian..sya tgk pun dh tau sedap..eh tq share resepi sempoi tp best nih..leh try balik nnti :)
Falsya Falsya March 27, 2012
nyum nyum..sgt3 menarik..
zareliqa afiqa zareliqa afiqa March 27, 2012
Uhuhu..memang sedap! iqa suka makan gitu jek panas2..nyumm~ nyummmm~ :D
Munnafendy Munnafendy March 27, 2012
kombinasi halia n bawang putih tu yg jadi sedap tu..bleh try =)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI March 27, 2012
mables..t bawa time kenduri sepupu akk ea..hihi.
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ March 27, 2012
wah..tips baru..mekaseh..akan difolo cara nye.. ;P
Joanna Yunus Joanna Yunus March 27, 2012
Sedapnya.....nanti hujung minggu ni Qayyum balik nak cubalah
*azni* *azni* March 27, 2012
nak balik cuba buat ptg ni.. ;)
anisalya anisalya March 27, 2012
suka letak lada blend. pedas2 skt gitu. kalau broadband habis limit mmg sengal je rasa. hahaha...
UniMeOw UniMeOw March 27, 2012
cam sedap je kak...t post la cni..hehe
fieda fieda March 27, 2012
ina nmpk sebijik macam ayam berempah...kak fieda dari dulu nak try ayam berempah tp tak buat2 lagi..sbb tgk mcm byk sgt bahan2 halusnya..biasa goreng gitu jgk...ni btul2 simple ni...

mkn biskut di petang hari...
fieda fieda March 27, 2012
ina..nasib baik prblm tu selesai..ina tau tak mmg pening pale dgn interface baru tu...tak tau nak ckp camne...mmg tak best langsung...ina nak cuba klik la link upgrade now tu...hahahaha...
kak fieda td mmg mood dh takder dah masa jadi gitu..sebab byk yg berubah tau...susah sgt..kalau guna lama2 pun tetap jgk tak best rasanya...

ina..kak fieda pun tak tau brp entry diperlukan kalau nak dapat uv200++ gitu..macam kak fieda kan kalau dah petang gini tgk uv tak sampai lagi 200++ masa tu la kak fieda tambah entry ataupun ping kat fb la...blh la naik sikit kan...

kdg2 pernah jugak sehari tu sampai 4 entry tp uv sekadar 250 gitu jer...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 27, 2012
ne yg wat terliur ne..aduii...nak try esok :D
jemarisuri jemarisuri March 27, 2012
suka mkn time panas2...hehe
Mrs Lurve Mrs Lurve March 27, 2012
terus lapar..wpun cuma tgk ayam goreng, sedih tul huhuhuhu
fiza fiza March 27, 2012
Baru jer lepas mkn ayam KFC ☺☺
teratak hati teratak hati March 27, 2012
pakai tepung beras lagi sedap..sedapnya ayam goreng
Yumida Yumida March 27, 2012
mmg mabeles kak! esok nk bt cmni jgk la
Ms Fai Ms Fai March 27, 2012
hehe...kebetulan tgh buntu nk masak ape mlm ni. boleh try. thanks dear sis ;)
Ms Fai Ms Fai March 27, 2012
hehe...kebetulan tgh buntu nk masak ape mlm ni. boleh try. thanks dear sis ;)
AMNA AMNA March 27, 2012
Salam kak :))

yg link tu , just nak kasi tau saya tukar link :))

hadiah dah sampai !

cantik! :)

Terima kasih ea :)
LYAfrina LYAfrina March 27, 2012
aumm..terliur lak nengok
Mama Adam Mama Adam March 27, 2012
Mmg sedap! Tapi, saya suka tambah lada besar n bwg besar sikit
eita eita March 27, 2012
nampak sungguh menyelerakan...

hadiah dah sampai...
tima kasih... :)
Puan Kutu Puan Kutu March 27, 2012
sy selalu perap ayam dengan bawang putih+bawang merah+halia yg diblander.tambah lada hitam dan lada sulah.pastu masa nak goreng oles dengan tepung jagung.sangat rangup mcam pop corn..:)

cara nie pun sedap klu letak telur..:)
Shaznina Sofia Shaznina Sofia March 27, 2012
aiyoooo akak.. !! nak sikit bole??? lapar... hehe..
ieda ieda March 27, 2012
Salam dikkk, waaa boleh cuba nie lgipun cam sgt mudah nie, haaa nak2 ubuh halia tuuu buang angin tuuu :-)
emy zulaiha emy zulaiha March 27, 2012
wah nampak mcm sngt mneggiurkan lah kak! :)
Ummi Iman Ummi Iman March 28, 2012
kalau resepi org kelate ditambah dengan lengkuas sedikit dan guna kunyit hidup. tapi xdelah gunakan tepung. saya suka blend dan simpan dalam peti sebagai stok. nak senang gaul terus dan simpan dlm peti. nak goreng keluarkan tunggu ais hilang dan boleh terus goreng. mmg sedap. blend sekali dgn garam

t.kasihnya hp stripe tu dah slmt diterima. nanti entrinya akan menyusul ;)
ummi anum ummi anum March 28, 2012
alahai..lapar pulak perut ni..
Karukord Jagau's Karukord Jagau's March 28, 2012
nak cuba jugak lah (^______^)
Nida Nida March 28, 2012
Wah.. Ina pun ada bakat memasaklah.. nak kena rasa air tangan Ina ni gamaknya nanti..:)
sue zainun sue zainun March 28, 2012
sue dah terima barang dari Ina semalam..thanks yer..:)
Izan Ishak Izan Ishak March 28, 2012
wahhh... menarik sungguhlah ayam grg ina ni! boleh cuba ni. kombinasi halian n bawang putih tu mmg bagus kan.

k.izan baru je berangan nak cari resepi ayam grg camnilah.... thanks ina atas perkongsian ni!
Siti Asiah Siti Asiah March 28, 2012
tergodalah tengok ayam nie...nak try la...cam sedap jer tu...minggu dpan...:)
SumeSakan SumeSakan March 28, 2012
hmmmmnampak menarik....saya selalu tambah serai ag...hmmm sedap kan ayam goreng berempah ni...nyum..nyum...
CikPuan Azizah CikPuan Azizah March 28, 2012
mak jijah selalu buat camni..hehe mmg ranguup.
Masya Masya March 28, 2012
suke goreng maccam ni jugakk.. bukan ayam jer.. ikan pun sy buat mcm ni.. kadang² letak daun kunyit hihihihi... buat bau².. cian jiran² hiduu bau wangikan.. ;p
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY March 28, 2012
siyes nmpk mabeles..

k.eija pun selalu goreng mcm biasa jerk (kunyit & garam),
tp ada kawan k.eija ajar resipi dia kalau goreng ayam msti letak rempah kari ayam sikit..
sedap gak tau..
mimie.. mimie.. March 29, 2012
nak try..nak try.. ^_^