Aksi Alisha apabila first time diberi minum susu formula..

Seperti yang saya bagitahu dekat entry sebelum ni... semalam, saya dah pun beli susu Anmum untuk Alisha kan... so, semalam adalah secara rasminya (29/03/2012), Alisha telah mula merasai susu formula.. Mula2 sekali, saya nak cakap "Alisha.. kamu anak yang sangat2 baik.. kamu betoi2 memahami situasi ibu.. walaupun ibu dalam kesedihan tapi kamu mampu merawatnya dengan telatah kamu yang comel itu".. 

Sungguh saya rasa Alisha ni mempunyai instinct yang kuat nak jadi kakak.. Kalau sebelum ni, saya ada bagitahu u all apa perubahan Alisha @ persediaan alisha untuk bergelar kakak.. Sekarang ni dalam bab susu pulak... Alisha betoi2 buat saya rasa macam terharu sangat dengan dia.. seolah2 dia sanggup berkorban apa sahaja untuk kebaikan ibu & adik dia... Jom layan gambar di bawah, untuk u all dapatkan jawapan kenapa saya berkata sedemikian... (",)


Semalam, lepas je balik dari Tesco.. saya buat air untuk saya @ untuk ibu mengandung  mamil mama tu.. tapi alih2 alisha pun sibuk nak minum jugak..hihii


So, my dear suruh saya buatkan susu anmum alisha tu...


 Nampak tak.. macam alisha suka je minum susu anmum tu kan.. hihii... Saya letak dalam gelas je... maklumlah.. Alisha bukan biasa minum guna botol susu..hahhah


Tapi bila dah tak habis dalam gelas.. saya pun baru teringat alisha ada botol susu yang kecik molek je saiznya.. hahhahah.. tu pun beli ketika alisha baru2 lahir.. saja lah spare kot2 ada time yang memerlukannya kan.. (".)


Nyum nyum sedapnya susu anmum ni..hehhehe


Tu dia... orang baru nak try minum guna botol susu.. habis bantal, muka.. kene susu..hahhaha


Bila alisha nak masuk tidur.. dia ambik botol susu tu bawak masuk bilik jugak..


Nampak tak aksi alisha tu.. bukan main lagi happy.. maklumlah dapat minuman baru..hahhahhah..

Terharu saya dengan Alisha ni.. yela, saya sampai menangis untuk buat keputusan ni.. tapi alisha mampu buktikan dekat saya yang dia boleh je berselang seli minum susu formula & susu badan.. Betapa alisha tak cerewet... saya beli anmum terus dia suka & sesuai untuk dia... betapa alisha memahami keadaan saya... Sungguh ibu sayang kamu alisha..!!!... 

P/s : Setakat ni saya bagi alisha minum susu anmum di siang hari @ time nak main2 tu.. tapi time tidur.. minum susu badan lah.. (",)

{ 52 comments.. read them below or add one }

lady scooter lady scooter March 30, 2012
dia sebenarnya dah sedia since you dah pregnant... dia maybe jenis anak yang cepat matang. sebab tu dia tak banyak kerenah bile perlu berdepan dengan perubahan.

lagi pun dia teruja dapat something new yg dia tak pernah jumpe before this...he3
cik fafa cik fafa March 30, 2012
salam akak...untuk akak..

http://fafazukri.blogspot.com/2012/03/yeahyydpt-bunga-lagi.html
Mrs Lurve Mrs Lurve March 30, 2012
baik btl alisha nie...bukan mudah budak2 nak serasi dgn susu formula nie..
mama irfan mama irfan March 30, 2012
comel alisya ikat rambut... terserlah kecomelannya... alisya anak yg baik... memahami ibu ya???
Jaa Jaa March 30, 2012
erm, bagus betul alisha...
fieda fieda March 30, 2012
ala...bagusnyer dia...ada budak mula2 kena minum susu formula mesti dia tolak..maklum lah tak biasa kan..susah nak serasi..alisha ok la tu..kelako plk sampai habis terpancut susu ke muka..maklum lah ye..first time katakan..
fiza fiza March 30, 2012
Bagusnya kakak ☺☺

Memang nangis kan ina nak bagi anak FM, mcm saya dulu ^_^
Puan Kutu Puan Kutu March 30, 2012
good girl alisya.kamo mmg kakak yg sgt comel dan baik..geram mahu cium2 lg pipi tu..hikhik..
SumeSakan SumeSakan March 30, 2012
ala baiknya anak sapa nih...pandai ye dia minum gina cawan gituh...sara klu minum gituh tumpah bagi dua...hehehe..papepun chaiyok Ina...anak pun dah bg sokongan tuh...hehehe
UniMeOw UniMeOw March 30, 2012
ermm ada potensi jd kakak yg matang!
go on bebeh!!

tharu gak bc n3 ni..sob3...
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa March 30, 2012
bagus laa alisha tak banyak kerenah... ;-)
sue zainun sue zainun March 30, 2012
bagus la Alisha...sesetengah budak kalau dah biasa breastfeeding ssh nak minum susu formula..Alisha rileks jer..hihi
Tihara Tihara March 30, 2012
kesian alisha takpe,lama2 nanti ok la tu..alhamdulillah moga semuanya berjalan lancar n selamat..aminn :)
Joanna Yunus Joanna Yunus March 30, 2012
alhamdulillah.... anak perempuan dia mesti cepat matang dan amat memahami macam kakak sumaiyyah dia le...
ummi anum ummi anum March 30, 2012
tahniah pregnant ya..baru tahu ni..lama tak BW..hehehe..
pandai alisha ya..dia fahan keadaan ibu dia tu..
Falsya Falsya March 30, 2012
yeayyy..alisha gud gurl..amboi..smp satu muke penuh susu haaa..xpe2..nak sesuaikan diri..hehe..
zareliqa afiqa zareliqa afiqa March 30, 2012
Alala~ bagusnya alisha nie.Tak cerewet langsung.Good girl! :)
syawalsimpsons syawalsimpsons March 30, 2012
baguih la alisha ni...terbaik la alisha...aunty wish gud luck...alisha mmg kuat...
ajumohit ajumohit March 30, 2012
bagusnya alisha, nnti lama2 oklah tu ina, good start
ecadwinkyasha ecadwinkyasha March 30, 2012
wahhhh,bagus alisha ne..klu camne terus..anty tambah syg ~~
Yumida Yumida March 30, 2012
alisha dh jd anak dara...tu psl dia sporting..hihi
nanakimie nanakimie March 30, 2012
bagus alisha:) olo sis jgn sedeh2 da ye....heee
umialya umialya March 30, 2012
ermm keputusan yg agak sukar ek..
jemarisuri jemarisuri March 30, 2012
biasanya anak2 blh tau ibunya pregnant...hehe..oleh sbb itu alisha mudah menerima keadaan itu..
teratak hati teratak hati March 30, 2012
pandai alisha nak jadi kakak ye..
eita eita March 30, 2012
alisha yang begitu memahami...
CikPuan Azizah CikPuan Azizah March 30, 2012
biasa memang camtu kak.. anak yg nak dapat adik akan cepat matang dan lebih berdikari :)


kak, jijah dah tanya doktor pakar kanak2 wad jijah. dia kata boleh bf anak lain dlm masa yg sama kita pregnant..xefek ape2 pon.. melainkan akak tak penat. sebab kalau akak penat o stress tu yg menganggu perkembangan baby dlm perut :))
aimi aimi March 30, 2012
bgos nye ank akk =)
Karukord Jagau's Karukord Jagau's March 31, 2012
hahaa comel la dia ketawa :)
Mama Adam Mama Adam March 31, 2012
Gud gilrla alisha..... Takpe, calsium intake masih cukup. Anmum boleh supply.

Lama juga bf dia. Rasa imun sys pun mesti kuat kan!
anisalya anisalya March 31, 2012
alhamdulillah. alisha budak baik jadik dia memahami situasi ibunya. akak dulu masa doc suruh stopped bf utk buat operation, menangis jugak. ms tu Kak Long baru 3 blh. tp husben pujuk. katanya tak pyh berhenti. kita cuba cara lain. dipermudahkan urusan oleh Allah.
Ummu Muhammad Ummu Muhammad March 31, 2012
alisha ni memang tak banyk kerenah budaknye..alhamdulillah senang jage..matang dari umur..sukkkeee!!

p/s: baru sempat nak jenguk alisha T_T..muhammad baru nak susu FM setelah stok susu die habis same sekali..bezekan alisha dgn muhammad..muhammad ni mencabar sket aduiii heheh
Izan Ishak Izan Ishak March 31, 2012
tahniah alisha... alisha mmg good girl sangat2 sbb faham keadaan ibu skrg ni!

lepas ni ibu takmo sedih2 lagi pasal alisha ye... alisha kan dah nak jadi kakak....
izan mama mia izan mama mia March 31, 2012
bijaknyer dia...baguslah..behentikan secara pelan2..nanti takderlah alisya terkejut sangat...hhehehe...bestnyer alisya dah nk dapat adik eks :)
mama_umar_maryam mama_umar_maryam March 31, 2012
sukenye aunty tgk die nih,mmg bijak!budak2 mmg tau and ade instinct tau IB :)
Masya Masya April 01, 2012
alhamdulillah.. alisha nak minum.. bgslah x memilih senang hatikan... semoga alisha terus minum susu formula ni.. bgs ade ambahan DHA dan kurang gula... tp amir xmoo minum dah anmum.. dia nak dumex jgk...
Ayesha Ramlee Ayesha Ramlee April 01, 2012
saya yang gerun bila dengar air susu.. tekak rasa lain, walaupun tgk orang yang minum..
LYAfrina LYAfrina April 01, 2012
alhamdulillah..alisha serasi j dgn susu formula tu kan...
Shaznina Sofia Shaznina Sofia April 01, 2012
alisya mmg da sedia utk dapat adik baru la tu.. :)
ieda ieda April 01, 2012
good alisya .. alhamdulillah
xtually akak rasa dia dah lama bersedia .. kita je takut sebenarnya nak exposure dia lebih2 sblm waktunyee .. walau tahu dia dah ok dan bersedia ... ;)

guddd gurl !!!
MaryaYusof MaryaYusof April 02, 2012
As salam IB,

Wah, tahniah! Akak terlambat keretapi lah ni, awak preggy ye! Alhamdullillah!

Bagusnye Alisha memahami keadaan ibu die... Sudah pasti kita terharu kan... Pelan-pelan lah IB utk stopkan die bf... Mmg mencabar tp utk kebaikan awak jgk kan...

Take care dear~
mimie.. mimie.. April 02, 2012
moga alisha terus nak minum susu tu..chaiyok² ye dear ^_^
nur anis nur anis April 02, 2012
good girl la alisha ni..:)
noor noor April 02, 2012
bgs alisha dia nk minum..intan awk dulu xclusif bf yer
Zefa NorAsmara Zefa NorAsmara April 02, 2012
Alisha yg sgt baik.. memahami ibunya..:D
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ April 02, 2012
Salam Ina.apa kabar?baiknya Alisya ni..mmg memahami ibunya.Semoga dia menjadi kakak yg trbaik nanti..
pada ina..take care dear.
MamaEma MamaEma April 02, 2012
baguslah...mudahnya dia tukar ke susu tepung...
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ April 03, 2012
gudgirl..gitu la anak ibu...hehe..pandai die bwk diri..xkisah pun die ape yg terbaek semua die ikot..
sueshe sueshe April 03, 2012
waaa..sedihnye rasa bc entry neh..camne la sy nnt klu putus susu ngan aina..urmmm...ade lg setahun utk nyusukan aina..hukhuk..sedih2..:(
wan nurul hezrina wan nurul hezrina April 03, 2012
alishya budak baik.mesti jadik kakak yang baik=)cumil btul botol dia..teringat nurul kat merah yang berperang ngan nurul masa nak wean off.tapi tak lama=)