Si pengutip duit syiling..

Siapa lagi tukang kutip duit syiling kalau bukan alisha.. hihii.. Actually saya dah start mengajar alisha menabung dah lama.. maybe awal tahun ni atau akhir tahun lepas.. Kalau mula2 dulu, saya ajar alisha menabung dengan guna tabung abah dia... Tapi lepas tu, alisha dah ada tabung sendiri.. acu dia hadiahkan.. (",)

Masa mula2 alisha ada tabung sendiri, dia pergi ambik duit tabung abah dia & menabung dalam tabung dia.. hahahhaha... Tapi sekarang tak lagi.. maybe dia dah bosan kot main dengan duit syiling tu.. sekarang ni dia hanya guna tabung dia bila abah dia bagi duit syiling dekat dia... (",)

Normally my dear setiap kali balik dari kedai, kalau ada duit syiling, mesti bagi dekat alisha.. so, alisha pun, kedek2 masuk bilik terus sumbat dalm tabung... hihii... Ohya, lagi satu, Alisha dah tak boleh nampak duit syiling merata2... kalau dia nampak atas almari ke, atas meja ke.. mesti dia ambik & terus pergi sumbat tabung dia.. hihii *Opsttt duit syiling dalam rumah kami je la yer... rumah orang lain alisha tak buat macam tu... (",)

Ohya, setiap kali lepas alisha menabung.. Kami akan cakap "yeayyy.. alisha pandai.." sambil tepuk tangan.. hihii.. Alisha pun sukalah.. sengih2 duk menepuk tangan.. hehhehe... bagus alisha.. tak sia2 saya mengajar dia menabung dari awai.. yang dia paham, duit syiling masuk tabung... Alhamdulillah dari kecik alisha tak pernah masukkan duit syiling ke dalam mulut... (",)

Ajar alisha menabung awal2.. mana tahu jika rezeki Alisha sambung belajar nanti, tak perlulah nak buat loan... pakai duit sendiri je senang.. hihii.. Actually ni plan jangka panjang abah alisha la.. thats y kami mengajar alisha dari kecik.. (",) Duit yang orang bagi dekat alisha dari kecik.. semua kami masuk dalam tabung haji.. mana tahu, jika dah banyak, boleh alisha pergi mekah awal.. (",) 


Si pengutip duit syiling..

{ 52 comments.. read them below or add one }

Tentang Kita Tentang Kita July 18, 2012
pendidikan awal sgt penting....
Mira Adzlia Mira Adzlia July 18, 2012
hihi...btol tu..kcik2 mmg da kne ajar menabung...nnti da bsar, duit da byk..hihi
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 18, 2012
sikit2 lama jadi bukit, kan Alisha?
Ardini Humaira Ardini Humaira July 18, 2012
bagus2.. menabung awal2 jadikan budak sayang nak guna syiling dia yang menimbun. siye s;)
jemarisuri jemarisuri July 18, 2012
setuju....moga bertambah rezeki alisha ye...
eiela eiela July 18, 2012
adik bongsu saya pun suka kutip duit syiling, saya selalu shopping duit syiling masuk dlm plastik, dia tukang kutipnya.
ummi_norseha ummi_norseha July 18, 2012
bgus Alisha...senang nnti untu bljr klu dr skrg mnyimpan cerah masa depan...
Nora Karim Nora Karim July 18, 2012
Betul... perkara-perkara yang baik kita kena ajar dari awal... sama macam Faris dan Alisya saya... duit syiling semua masuk tabung...
Azi Azi July 18, 2012
PANDAI ALISHA...SEMOGA BERJAYA ALISHA
Rai Rai July 18, 2012
insya allah..kecik2 kita kena ajar menabung dan berjimat ni.. dah besar nanti diorang akan lebih hargai segala pemberian orang pada dia..

lagi pun masa kecik ni la dapat banyak duit raya kan..hehehe..
pinky pinky July 18, 2012
pandai Alisha... sll bdk cuma syiling mesti msk mulut...
zachflazz zachflazz July 18, 2012
horayy, alisha pintar menabung...
teruskan kegemaran itu, alisha.
boleh nanti ke mekah mendului abah dan umi-mu.
Wanieys Wanieys July 18, 2012
betul kan kak ina menabung dr awal nanti nk belajar guna duit sendiri jer xpyh buat loan dh hihihi..alisha ni mmg bijak la :))
mama qistina mama qistina July 18, 2012
bagus alisha ye..suka nyimpan ni nak kena ajar kakak puteri gak nih..dia tak pandai lagi ngan duit duit ni...
nini nini July 18, 2012
betul2....kena ajar dari kecik....=D
Mama Adam Mama Adam July 18, 2012
bestnya kan kalau hidup bebas loan. loan study aje dah berapa banyak... hihihii
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan July 18, 2012
sikit2 lama2 jadik bukit nanti :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 18, 2012
alhamdulillah...gud gurl alisha ni.. :)
syawalsimpsons syawalsimpsons July 18, 2012
alahai bijak la ini budak tecik....

p/s : mau tukar ka syawal ngan alisha...kikikikikiki..sweet la alisha ni
Myra Jay Myra Jay July 18, 2012
Alisha suka menabung duit syiling sama cam my hubby gak ;)
Myra lak suka perabih duit syiling..wahahah :)
Tp sekarang dah mula minat simpan duit syiling :)

Alisha sayang, bagus suka menyimpan dari kecik-berguna tu :D
Kakzakie Kakzakie July 18, 2012
Itulah yg terbaik intan. Kakak pun sama sebaik dapat birth cert terus buat saving a/c. Duit masa confinement itulah yg pertama masuk a/c mereka.

Kira sajalah kalau setahun boleh dpat jgn kata banyak 1K masuk 18 tahun dah 18K tapi pastinya lebih sebab raya dapat duit banyak kan.
anisalya anisalya July 18, 2012
sama la mcm budak2 ni. kadang smp gaduh duit yg byk dr yg tu la... pening kejap.
ShimaSalleh ShimaSalleh July 18, 2012
Alhamdulillah.. Abg Aqil pun ada tabung.. Tp hari tu kami kumpul2 syiling, kami pi tukar kat kedai sebab ramai peniaga yg kenal mintak duit syiling kat kami.. BUkan byk pun.. Baru2 ni dpt la 3ratus lebih.. Beli babycar seat utk afiQ :))
ros_reeza ros_reeza July 18, 2012
bagus akak ajar camtu awal2... Untuk masa depan dia jugak kan..pandai Alisha ye...

hehhe..klakar bila dia amik duit tabung ayah, masuk tabung dia :)
anitadiana anitadiana July 18, 2012
sama lah ina kat rumah kak ita aqil dan arisya berebut kalu dapat duit siling..nak masuk tabung masing-masing.
adyna adyna July 18, 2012
tapi kena pantau gak takut masuk mulut :) adib n amni pun dah start menabung syiling..
Dylla Abas Dylla Abas July 18, 2012
alhamdulillah..org kata melentur buluh biar la dr rebungnya kan..bijak Alisha ni :)
Cik Nur Cik Nur July 18, 2012
bagus..ajar alisha awal2..nanti senang alisha nak ajar adik dia.. :)

nanti dah penuh boleh msukkan dlam bank.. :)
ummiarissa ummiarissa July 18, 2012
bagus macam tu latih dia menabung dari kecik..wah siap ada hajat tu ke Mekah..he he he bagus
Zie Zie July 18, 2012
bagus2. Semoga apa yg dihajati tercapai.. Alahmdulillah anak2 kita suka menabung, nanti duit tbung penuh leh masuk bank.
Tihara Tihara July 18, 2012
haah,elok ajar akisha menabung sejak kecil... :)
LYAfrina LYAfrina July 18, 2012
alahai.. gud la alisha..nnti dh pnuh tabung leh msuk bank
Anum Shukri Anum Shukri July 18, 2012
Bagus..kecil2 lagi dah pandai menabung..

p/s:blog akak dah ok ek?sebenarnya...akakx buat apa2 pun...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 18, 2012
alisha ni, budak bijak tul...nati raya kumpul duit kertas lak ye...
eja samad eja samad July 18, 2012
perangai kita sama la alisha..mmg suka kutip duit syiling atas meja ke almari ke masuk dalam tabung..tp kutip dalam rumah sendiri je la..hehe
E'in E'in July 18, 2012
e'in pun ajar adik menabung dr die kecik sampai die dh darjah 1.. dulu die suke syiling, kite bg wet kertas die xpandang.. tp skrg dua2 die pandang.. hahahahaha
Yumida Yumida July 19, 2012
bagus didik anak seawal kecik lagi menabung...yeah..dh makin byk duit syiling tabung alisha
Si Matatajam Si Matatajam July 19, 2012
Bagusnya Alisha ni... Kecik2 dah pandai menabung...
eita eita July 19, 2012
baguslah alisha dah pandai menabung...
syiela syiela July 19, 2012
bagus tu ajar dari sekarang.. InsyaAllah harap nanti tak perlu pinjaman

** anak akak pun ajar camtu gak :)
Deq's Qienz Deq's Qienz July 19, 2012
bagus..ajar awal² melentur buluh biar dr rebungnya :)
nur anis nur anis July 19, 2012
good girl alisha..:)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 19, 2012
belajar menabung dari kecik...bila besar senang hihihi
Izan Ishak Izan Ishak July 19, 2012
amin... berkat doa ibu n abah alisha nak bawak pegi haji awal2 kan...
nanakimie nanakimie July 19, 2012
alhamdulillah...moga tercapai hasrat ibu n ayah alisha:)
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 20, 2012
Tabung my aleesya x penah penuh.. Dia dh masukkan coin, tp tau cara nk bukak bwh tu. Keluarkan syiling n masuk lagi..sy takut jugak adik dia join main tp masuk mulot.. :p
iEdA iEdA July 20, 2012
bgos neh kak dr kecik2 dh ajar..naty bila dh beso, dia kn tetap menabung :)
izz iizza izz iizza July 23, 2012
banyak makfaatnya ni kalau alisha dh pandai menabung dari sekarang..:)
9n0L4 9n0L4 July 26, 2012
go go go alisha. kutip segala syiling. nnt dh byk boleh msk acc. hehe.
~emi~ ~emi~ July 26, 2012
Anak sedara saya Aina mcm ni la. Sangat suka menabung. Kalau sesapa baru balik tak kira la tok ayah dia ke, nenek ke, pak usu dia ke...mesti dia kedek2 pergi pastu mintak syiling, nak masuk tabung. suka tengok budak menabung ni. Lagi satu tabiat dia, kalau dia nampak saya bawak balik makanan tak kira la coklat ke gula-gula ke...dia akan ambik tabung dia, mintak umi dia bukak kan. pastu dia akan ambik syiling sekeping then kasi kat saya , " Nah , adik nak beli gula - gula". Comel je..konon2nya nak beli gula2 dgn sy. Padahal memang sy belikan utk dia pun..haha