Cara tak nak bagi anak rasa tersisih akibat nak dapat adik.. (",)

Bila kita mengandung lagi... anak kita yang sebelum ni sedikit sebanyak maybe akan rasa tersisih macam kita dah tak sayangkan mereka.. seolah2 kita dah lebih2kan bakal adik mereka tu kan.. saya rasa, kita sebagai parent, saat ni sangat2 perlu memainkan peranan...

Jangan bila bakal adik mereka tu dah lahir baru sibuk2 nak ambik hati anak yang dah merajuk ni... kesian mereka... Tapi kita mulakannya ketika bakal adik mereka tu ada dalam perut lagi... biar mereka tidak rasa tersisih... Maksud saya, bukanlah dengan cara manjakan anak.. itu kurang sesuai sebabnya nanti bila bakal adik mereka dah lahir.. lagi susah.. duk merengek 24 jam.. tak pasal2 nak berkepit dekat kita je pulak... ehheheheh

So, cara terbaik adalah DIDIK ANAK UNTUK MENYUKAI BABY... SO, SECARA TAK LANGSUNG NANTI MEREKA AKAN SUKA @ SAYANG DEKAT BAKAL ADIK MEREKA TU.. (",)...


  • Kita boleh tampal @ tunjuk gambar2 baby dekat anak kita.. Macam Alisha ni, alhamdulillah.. pantang nampak gambar baby.. mesti sebut "baby.. baby".. kalau jumpa secara real.. lagilah.. dengan nak peluk cium siap nak riba.. perasan diri dah besar.. ahhahha
  • Tunjukkan video baby dekat mereka.. Macam Alisha.. handphone buruk saya tu lah yang jadi tempat dia tengok video... Asal nampak telefon saya mesti cakap "baby... baby.." suruh bukak video lah tu maksudnya... hahahhah padahal, video dia zaman baby dulu je u all.. bukan video orang lain pun... ahhahhahha... Lagi berat, time nak tidur pun suruh pasang.. alahaiii... ekkekkek
  • Bagi mereka berkawan dengan rakan2 mereka, so, mereka fikir yang mereka sentiasa ada kawan & takdalah rasa tersisih.. yang duduk taska maybe lebih beruntung kot.. (",) Macam alisha ni, dah sah2 takda kawan dekat rumah.. thats y setiap hujung minggu, time my dear cuti, kami akan bawak alisha keluar.. dapatlah dia jumpa rakan2 sebaya walaupun hanya sekadar memberi jelingan manja je.. hahahhah
  • Biasa orang kata, nak dapat adik ni, mereka akan meragam... so, bila mereka meragam tu, kadang2 sikap mereka tu buat kita rasa geram semacam je kan... Walaupun macam tu, janganlah kita sesekali marah mereka.. tinggi2kan suara.. pukul ke, cubit ke... TAPI kita gunakan kemahiran psikologi kita tu.. Cakap dekat mereka.. sebagai contoh "Alisha... kenapa alisha nak meragam macam ni.. kenapa nak menangis macam ni.. Alishakan sayang ibu.. alisha kan sayang adik... tak elok meragam macam ni.. sebab ibu & abah pun sayangkan alisha.. ".. InsyaAllah.. jika kita pandai psiko anak kita, mereka akan paham berbanding kita marah2, mereka akan lagi memberontak.. nanti buat mereka pikir yang kita tak sayang mereka sebab bakal adik mereka yang ada dalam perut ibu mereka tu.. so, tak mustahil, mereka akan jadi tak suka dekat bakal adik mereka tu nanti...
  • Bagi mereka sembang2 dengan bakal adik mereka tu.. bagi mereka usap2 perut kita ke.. kiss ke... Macam alisha, saya selalu ambik tangan alisha & usap dekat perut saya, sambil saya cakap.. "Baby... ni kakak alisha.. kakak alisha sayang baby.. kakak alisha tak sabar nak jumpa baby.. nanti kakak alisha boleh main dengan baby.."... Alisha cukup suka bila saya buat macam ni... tersengih2 je alisha... ahhahhahah... Kadang2 saya suruh alisha kiss.. saya cakaplah.. "Alisha, sayang baby.." (",)

Ini hanyalah sekadar pendapat saya & atas pertanyaan saya dekat doktor2.. ahhahhah... Yap, saya memang suka bersembang walaupun dengan doktor sampai lari dari permasalahan sebenar ketika sedang dirawat... muahhahhaha.. Sekadar untuk perkongsian dengan u all.. U all pun, bolehlah jugak kongsi dengan saya... (",) Lagipun, saya ibu baru belajar... anak BARU NAK MASUK 2... MASUK NAK MASUK.. BELUM MASUK PUN LAGI... hehehhe

P/s : Saya memang sangat2 suka belajar sesuatu tentang anak2.. tu yang saya banyak membaca @ bertanya pasal anak2.. (",)

After lunch saya akan pergi Klinik Ibu & Anak.. so, tak dapat balas jejak u all.. tapi entry untuk petang, dah buat auto publish... muahhahhaha


Cara tak nak bagi anak rasa tersisih akibat nak dapat adik.. (",)

{ 36 comments.. read them below or add one }

Myra Jay Myra Jay July 03, 2012
Ya Ina, setuju dengan cara ni, dulu Firas camni la sebelum dapat adik. Sekarang kemain sayang lagi kat adik dia, pantang nampak orang pegang adik dia,mesti nanges tak bagi ;)
Joanna Yunus Joanna Yunus July 03, 2012
akak dulu tak ada masalah sangat sebab mungkin qayyum dah besarkan masa akak mengandung sumaiyyah dulu qayyum umur 5 tahun, dia pulak yang tak sabar2...hari-hari tanya adik dia bila nak keluar ni, lepas tu kalau check up dr nak scan dia yang duduk depan monitor kena pulak dr yang sama menyambut dia dulu, siap dr tu pangku qayyum lagi dan layan setiap soalan qayyum sabar je le....
wan nurul hezrina wan nurul hezrina July 03, 2012
setuju.anak2 nie mmg tak leh didik ngan kekerasan.kena banyak bermain main ngan dia..kena pk cara mcm mana baru nak dengar..mmg payah tapi tulah sepatutnya..
9n0L4 9n0L4 July 03, 2012
psikologi ni mmg byk je carenye. kene pandai. ;)
QueeN TerataI QueeN TerataI July 03, 2012
kalau mak sya lg senang. bg adik masa dia kecik lg.. hahaha adoiii zaman skrg mmg xleh pakai dah saranan mak sya tu kan.. tp anak sya tu smp skrg pun x suka kat baby.. dah mcm2 cara buat dah.. kalau nampak baby silap aribulan ada yg kena sepak.. aduyaiii... jenuh dah pujuk dia utk sukakan baby.. hehehe
Si Matatajam Si Matatajam July 03, 2012
Tapi... Khalish dah kata xndak adik..Khalish nk Khalish sorang saja... Ha cam tu la Khalish kata kat M. Hu hu nak wat Camna?
permata biru permata biru July 03, 2012
belum merasai nikmat mendapat cahaya mata kedua..harap2 my baby kaisara membesar dahulu..hihi
Zie Zie July 03, 2012
samalah macam akak.. paling best depa dok pakat mai cium perut, dan pegang perut masa baby begerak... syokkk depa
izz iizza izz iizza July 03, 2012
pastikan juga emosi kita sentiasa stabil..InsyaAllah bila kita ok..perhatian kat mereka pun ok..
anitadiana anitadiana July 03, 2012
kak ita buat masa aqil nak dapat arisya...suruh simbang,pegang perut dan rasa pergerakan beby...pangil dia abg...bila arisya lahir alhamdulilah aqil tak pernah buat adik..adik selalu buli aqil..he..he..muka ganas hati ada taman..he..he
Lynn Lynn July 03, 2012
Assalam ina...bagus info nie..masa k.lynn dulu puas jugakla nak menjaga hati zahin tak nak bagi dia terasa hati dengan kehadiran najah..tapi biasalah..kadang2 dia terasa jugak..tapi k.lynn banyakkan memeluk dia..tanya dia apa dia buat..apa dia suka..banyakkan bersembang dengan dia..
ennie ramlan ennie ramlan July 03, 2012
panduan yg terbaik..
leh sy praktikan bile mngandung second baby nnti ... ^_^
Ardini Humaira Ardini Humaira July 03, 2012
dni dulu slalu rasa tersisih sebab adik ramai hehehe
Wanieys Wanieys July 03, 2012
banyak kena belajar lagi ni mn tau nanti rezeki qalief dpt adik pulak hihihi....panduan yg sgt berguna tuk wani nanti boleh praktik bila preggy 2nd baby pulak hihihi

p/s:-dashboard wani dh okay hihihi
kak ina g chek up take care yer...peluk cium tuk alisha hehehe
fieda fieda July 03, 2012
betul2..pandai ina...tp dah puas dh buat camtu kat maira tetap gak dia tak suka baby..camno tu..mmg sah2 la takder adik dh maira ni...hihi..dia start dari umur 2 tahun tak suka la kt baby...sampai la ni..mmg sbb dia rasa dia yg bongsu la tu..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 03, 2012
tq for sharing tips..
cma rase mcm dah kurang bg kasih syg kat kakak sejak adik kuar ni..huhu
ieda ieda July 03, 2012
akk selalu tuu suh mereka dgr bb dlm perut .. dan segala hal akk akan mention kalau ada adik nanti .. dan sebaginya ;)
Nazayiena Nazayiena July 03, 2012
Memang nak biasakan anak2 tu dgn kehadiran bb baru,cara yg Ina buat tu betul dah harap boleh membiasakan Alisha nanti.
Lizzie Yasmin Lizzie Yasmin July 03, 2012
Salu aku tengok. Orang suka sangat panggil adik dekat anak, walaupun anak sulung. Memang tak bleh lar, bila dapat adik nanti comfirm dia bengang sebab panggilan tue akan diturunkan pada adik dia.

Mcm kita jugak lar, sebab apa kita tak suka adik dulu, sebab kita adalah adik. Pap, terasa kat diri ini.
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 03, 2012
bagus ni, nanti boleh syaa praktikkan juga ;)
eB eB July 03, 2012
my experience, biler adik kluar, si kakak ttp akan jadik sensitif n agak jeles. nureen pn kater yg sm gaks. hik3
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ July 03, 2012
nieza selalu ajak Rania main dengan perut.. suruh dia kiss baby tiap-tiap ari... kadang-kadang bila time nieza tak ingat..dia akan datang selak perut..pastu sebut "adikkk" pastu dia akan kiss...sweet sangat...
syawalsimpsons syawalsimpsons July 03, 2012
great info ni....baguih la kalo alisha paham kan...
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 03, 2012
Ohh..betul2.. mmg kena didik awal. My Aleesya pun ok je ngn adik die. tapi kena tgk2 jugak, sbb die pun kecik lagi tak bape paham yang adik die kecik..kadang2 die buat mcm adik die dah besar..aduhai.. :p
izan mama mia izan mama mia July 03, 2012
hahah..mia mmg suka tgk gambar baby,tapi xboleh mama pegang baby sbb dialah baby katanya,...samalah cam kak fieda,,,haah..
Masya Masya July 03, 2012
dengan budak² mmg banyak kene pakai psikologi sikit hihihihi....

amir kate perut ibu buncit ade baby yer?? hahaha bantai gelak sy.. dah tu sibuk bercakap dkt perut sy tu..
Cik Ecah Cik Ecah July 03, 2012
wah info bagus...kene belajo heeeeeee :)
MamaEma MamaEma July 03, 2012
ada sekali pegang baby anak sedara atas riba...datang si aqeel lepuk mamanya dan cakap 'tak nak'.. habis camanalah tu..hehehe..kalau kakak okeylah..
Cik Nur Cik Nur July 03, 2012
bagus tips2 akak...suka nur baca..
nanti bila dah kwin, bolehlah amalkan mcm ni kan..
shida'R shida'R July 03, 2012
hehe..tp pkara ni normal kan sis..depend cara kite mgawal stuasi ;)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 03, 2012
sy pun try biasakan NAim degn baby.. kalau jln kat luar, bila jumpa baby, selalu saya tunjukkan baby tu kat Naim Setakat ni nampak ok je..tp bila tanya Naim nak baby tak? Dia akan jawab, "tak nak" ...haha..mungkin dia tak faham lagi..
Yana Libra Yana Libra July 03, 2012
moga semuanya baik2 aje ye kak~ :)
anisalya anisalya July 04, 2012
sama la. masa nak dpt adik bg dia org tgk pergerakkan baby, sayang baby... mmg dia org suka sgt la. tp bila dah besar dan 'mulut handal2' belaka ni jadik geram je. Kak Long menjawab sedap sgt dgr. nak gelak pun ada kdg2 tu. Kak Ngah keras sikit tp jiwa sensitif. huhuhu...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 05, 2012
setuju sangat2 dengan apa yg di tulis oleh ina..
Maria Firdz Maria Firdz March 03, 2014
betul tu... pendekatan psikologi itu yg terbaik..