Kuih tepung bunga...


Semalam saya tiba2 teringat dekat kuih tepung bunga... Ingat2 balik, tepung pulut ada dekat rumah... Yeayyy boleh buat... hihi... saya tak pasti u all pernah makan or tak.. tapi kalau dia orang Terengganu maybe familiar dengan kuih tepung bunga ni.. (",) Pelik gak, kenapa nama dia tepung bunga tapi tak nampak pulak macam bentuk bunga... hihii... 

Rasa dia sedap tau... liat2... saya memang suka makanan yang liat2 ni.... dengan kata lain makanan yang guna tepung pulut... (",)... Masa goreng, kuih ni nampak kembang je tau tapi bila angkat terus jadi leper.. hihii

Cara nak buat... Tepung pulut + air = uli or bancuh hingga jadi doh.. Bentukkan tepung pulut tadi sebesar buah guli, lepas tu penyek so, ia akan jadi leper...  lepas tu celupkan ke dalam telur (telur yang telah kita pukul) & goreng.... dah masak angkat lepas tu tabur gula... SIAP!! (",) Senang kan... (",)

P/s : Rupa2nya hari ni, tarikh pertunangan ibu alisha & abah alisha la... hihiii 19/07/2009

{ 73 comments.. read them below or add one }

Rai Rai July 19, 2012
pernah dengar tapi tak pernah makan lagi kuih ni..
Tentang Kita Tentang Kita July 19, 2012
tak pernah buat pun kuih nie...nie 1st time dgr...simple jer....boleh cuba buat
Saleha Saleha July 19, 2012
eh. ina orang terengganu ke rupanya..
samalah kita. ina trg katne? macam familiar ar muka ina ni? dulu sekolah katne?

kitapun suka tepung bunga tu.. tapi tak pandai buat.. mok je yang buat. hehe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 19, 2012
nyam3...pestime dgt nama kuih ni dn tgk rupa bentuk dia
Momma AA Momma AA July 19, 2012
erm.. cam senang jer nak buat.. first time dgr kuih ni.. mula2 tgk gmbr cam donut kecik.. agak2 rasanya cam donut gak ker.. dah lama momma x mkn donut.. nyum..nyum.. :)
ayut ayut July 19, 2012
nk bt jgkla..sbb tsdai lame dh tpung pulut tu kat umah..ak tau nak bt ap..hahaha.tpg beras tau la jgk nk bt ap2 :)
Cik Nur Cik Nur July 19, 2012
nampak sedap..boleh buat juadah berbuka di bulan ramadhan nanti.. :)
nur anis nur anis July 19, 2012
first time saya dengar nama kuih ni kak..huhu
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 19, 2012
arwah wan cik rose selalu buat...lagi2 time bulan puasa...
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa July 19, 2012
owh....namanya kuih tepung bunga :) saya tau makan je :)
Mrs Lurve Mrs Lurve July 19, 2012
ok, sy memg xpernah tgk kuih nie, baru tau kuih nie dan namanya
hakamah hamyadi hakamah hamyadi July 19, 2012
macam best je...nanti nak try la..hehe...waa....hepy anniversary
...sWeeT uMi... ...sWeeT uMi... July 19, 2012
1st time umi dgr kuih ni...tgk resepi simple je...nnti boleh la buat hehehe...tq ye
Joanna Yunus Joanna Yunus July 19, 2012
nampak sedap le...kenapa tak pos sikit kat akak ye...

Selamat Ulang tahun pertunangan...muahahahahaha
QasehnyaRania QasehnyaRania July 19, 2012
tak penah dgq la...;)

cepat2 remind blk kenangan lama..hihi
ShimaSalleh ShimaSalleh July 19, 2012
mcm jemput2 ada, mcm donut ada hihihi... bleh gak try nih..
pinky pinky July 19, 2012
pestime dgr....padahal tganu nga klate bjiran jer...

xpe blh try buat kan??
fiza fiza July 19, 2012
Alahai...petang² dijamu mata ngan kuih, sedap tu. Lapar perut nih ha.
Nazayiena Nazayiena July 19, 2012
Nampak sedap dan x pernah rasa lg kuih nie.
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta July 19, 2012
kalau family fai punya versi, tak celup dgn telur kak. terus goreng jer,lepas tu baru sira dgn gula... memang sedap, liat2.. mcm mana rasanya celup tepung ek??
adyna adyna July 19, 2012
blom pernah makan lagi..
CtAyue CtAyue July 19, 2012
dah lama tak rasa kuih nih..
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 19, 2012
ooh, mudah dan nampak sedap !
balik ni nak cuba


selamat bertunang :) eh? hehee
Anis Nisa (SH) Anis Nisa (SH) July 19, 2012
Setakat ni belum pernah jumpe ni,hehe..macam nak cube jugak,senang je buatnye..:)
Si Matatajam Si Matatajam July 19, 2012
Simple ja na....Kalau try untuk Minum ptg ni mmg sesuai
Errah Errah July 19, 2012
kuih ni memang sedap..slalu masuk bulan puasa mak sedara rajin buat..xsbar nak makan..hehe
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha July 19, 2012
tak pernah makan la kuih ni..:(
diana diana July 19, 2012
tak pernah makan...
nanti nak cuba sebab suami suka kuih manis2 nih..
Izan Ishak Izan Ishak July 19, 2012
kak izan baru tau ni ina... senang aje nak buatnya ye...
suhaina laui. suhaina laui. July 19, 2012
febret myhubby...slalu buat... ;)
jemarisuri jemarisuri July 19, 2012
js pun tak pernah plak mkn...pernah dengar je ...hehe..

***hari ni kira hari bahagia lah jugak kan...sbb dirasmi sbg dh berpunya...hihi
rAIHan rAIHan July 19, 2012
wah,,tak pernah dgr..nampak sedap..^^
azizah :) azizah :) July 19, 2012
oh camtu yer... jijah tak pernah makan kot..hehe
TiranaAduka TiranaAduka July 19, 2012
Salam sis..
kalau TiranaAduka.........kuih tu namanya kueh LOMPANG......ikut resepi sis tu....tirana rasa betul.....dulu mak tirana ada membuatnya...
ieda ieda July 19, 2012
oh mudah
hurmm sure budak2 suke nie .. haa nanti akk cube lah ;)
Wanieys Wanieys July 19, 2012
ni 1st time wani dgr kuih tepung bunga...senang jer cara nk buat dia yer....kak ina ni mmg rajin masak kan hihi....best la alisha ibu rajin masak hihihi
lurun namzar lurun namzar July 19, 2012
mmg liat kuih nie, kak.
time xder makanan, mmg kuih nie la penyelamat.
Lynn Lynn July 19, 2012
Salam..

Eh hari tu k.lynn g kelantan memang ade rasa kueh nie..liat tapi manis dan sedap...pastu bila dah balik baru menyesal..napela tak beli banyak..huhu
Karukord Jagau's Karukord Jagau's July 19, 2012
Aiii....senang je nk buatnya....
Tp malas lah nk buat ^__^
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 19, 2012
tahniah utk ulang tahun ina n suami bertunang.. kuih ni saya tak pernah try lak.. makanan daerah mana ni?
Norzie hany Norzie hany July 19, 2012
Rasanya ni kuih gatas kot....tak pasti juga,rasanya pernah makan.
zachflazz zachflazz July 19, 2012
aduuhh, saya jadi lapar menonton posting Intan nii.
segera ke dapur ahh..
eiela eiela July 19, 2012
tak pernah makan lagi kuih nih.
eiela eiela July 19, 2012
tak pernah lagi makan kuih nih.
nanakimie nanakimie July 19, 2012
1st time dengar kuih ni,he...mcm cekodok je la kan sis,cuma ada gula:)
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 20, 2012
Tak pernahh tau kuih ni.. Nak sikit..huhu, kes nk buat sendiri pun x rajin.. :p
Masya Masya July 20, 2012
sedap x??? banyaknya gula...

seyes saya mmg tak pernah makan...
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ July 20, 2012
nieza pon suke kuih ni.. :)

Psst: nieza dah selamat bersalin ^^
Haryati Hamzah Haryati Hamzah July 20, 2012
tak penah makan lagilah kuih ni... msti manis kan?
lynn kamarul lynn kamarul July 20, 2012
eh nampak macam sedap je eh.. ina, awk tunang sehari selepas sy menikah a.k.a hari persandingan sy tu =)
eita eita July 20, 2012
senang sangat2...
shida'R shida'R July 20, 2012
wahhh letakk gula sis mcm donut pulakk hehee :D
Saleha Saleha July 20, 2012
ina orang terengganu ke/
samalah kita
terengganu kat mana? patutlah macam familiarje muka ina

dulu sekolah kat mana?
anisalya anisalya July 20, 2012
tak pasti pernah makan ke tak. selamat berpuasa ye ina.
iEdA iEdA July 20, 2012
senang gilos...bole try neh..resepi yg ikan bilis+kentang+dgg beger 2 da try kak..sedap..hihi...tq kongsikn :)
Mama Adam Mama Adam July 21, 2012
happy tunang anniversary. hhihihi..

sbb kembang time goreng kot.... bunga kan sinonim dengan kembang
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY July 21, 2012
ohh nama dia tepung bunga ye,
pernah makan rasanye, tp tau mkn jerk x tau nama..heheh..
teratak hati teratak hati July 21, 2012
Tak pernah mkn..nmpk senang je nk buatnya..
9n0L4 9n0L4 July 22, 2012
tak pernah dgr pun kueh ni. hehe. name je org tranung.
deno deno July 22, 2012
wah kuih ni!!!! kuih peberet deno nih kak... setiap hari deno beli bila bln puasa.. mmg setiap bazar ada ni... best! tapi sekarang agak mahal org jual...huhu
anitadiana anitadiana July 23, 2012
ina kuih ne rasanya liat-liat ke...
syiela syiela July 23, 2012
tak pernah rasa lagi kuih ni.. nanti boleh try buat.. nampak senang je

ina ni org t'ganu ke
MamaEma MamaEma July 23, 2012
akak pun suka kuih ni..nak buatlah nanti...
izz iizza izz iizza July 23, 2012
rasa macam pernah makan kuih ni..tapi x tahu lak namanya tepung bunga..:)
Nora Karim Nora Karim July 23, 2012
eh senang je nak buatnya.. husband saya org ganu... tapi dia kata dia tak pernah makan pulak kuih ni... hehehe macam best je... nak try la nanti...
~Sweet Honesty~ ~Sweet Honesty~ July 24, 2012
ehh macam ne senang je ke?? boleh try esk ne tuk berbuka..tepung pulut mmg dh lama sedia..cuma tak tau nk buat apa..hehe
Puan Kutu Puan Kutu July 25, 2012
en suamipun suka kuih yg liat2..bley cuba nie..apesal baru 1st time sy dengar nama kuih nie.adoi nmpk sgt buta kuih.tahu makan ja.haha..
Myra Jay Myra Jay July 25, 2012
1st time jugak dengaq :)

Nak buat pun senang, boleh la try ;D