Dalam keadaan berpuasa pun berat naik 2kg setiap bulan... (",)

Ini adalah entry bulanan.. bukan mini giveaway je bulanan, entry pun ada yang bulanan.. cewahhh... hehhehe... Memandangkan semalam saya dah pergi checkup, so, hari ni saya akan catat hasil jumpa nurse semalam.... (",)... Emmmm tiba2 pulak terpikir yang bakal adik alisha kali ni lebih bertuah sebab nanti dia akan tahu pasal diri dia bermula dari dalam kandungan lagi, berbanding alisha, saya kenal blog selepas alisha dah lahir... (",)

Semalam saya pergi checkup, berat saya 48.5kg.. naik 1.5kg.. tak tahu betoi or tak sebabnya, penimbang yang lain, naik 2kg... hahah... hambikkkk... memang tiap2 bulan saya naik 2kg... tu dalam keadaan saya puasa tu, kalau tak puasa, tak tau nak cakap lah... hehhe... Tapi alhamdulillah... takda apa2 masalah... tak perlu minum air gula... (",)

Hemoglobin pulak, semalam 13.1 berbanding bulan lepas 13.2 & sebelum tu 13.5... huwaaaaa... semakin turun...!! tak boleh jadi ni... saya kalau boleh nak 13 ke atas je lah.... taknak dah angka 12.9 ke bawah tu... nak kasi cun sikit hemoglobin(hb) saya ni, walaupun sticker dah warna hijau... muahhahhah

Ohya, semalam saya tanya nurse.. "selalu yang nurse duk suruh saya baring & nurse check perut tu sebab nak tahu apa yer?"... Nurse jawab.. "sebab nak rasa baby.. macam awak ni, dapatlah rasa 'ketulan' tu.. lagipun masih kecik".. saya tanya lagi, "Nurse, ok ke, perut saya ni kecik walaupun dah 5 bulan setengah?"... Nurse jawab... "Ok je, takda masalah... boleh je rasa baby dalam kandungan, yang jadi masalah kalau kulit perut tu tebal... susah nak cari @ rasa kandungan"... So, kesimpulannya, perut saya menyenangkan kerja nurse... muahhaha.... *tibe-tibe...

RESULT UNTUK TEST TIROID SAYA MASIH BELUM DAPAT SAMPAI SEKARANG.... DARI BULAN 4... NI DAH BULAN 7... MALAS NAK LEBIH2 CAKAP DAH...

UPDATE : Semalam dah kena cucuk untuk kancing gigi sebab baby dah gerak..

P/s : Saya akan usaha terjah u all tapi tak pasti macamana sebab BROADBAND DAH HABIS LIMIT.... adehhhhh


Dalam keadaan berpuasa pun berat naik 2kg setiap bulan... (",)

{ 45 comments.. read them below or add one }

Anje a.k.a Mama_Balqis Anje a.k.a Mama_Balqis July 04, 2012
semoga segalanya dipermudahkan...bestnya badan tecik dah 5 bulan berat tak sampai 60 pun...
Nida Nida July 04, 2012
Bestnya hemoglobin atas 10.. kalau Kak Nida dulu selalu bawah 10.. tension sebab selalu kena bebel dengan nurse..heheh

Take care ye Ina.. moga Ina dan kandungan sihat.

p/s: maaf lama tak jengah.. memang teramat bz mengemas sekarang
Wanieys Wanieys July 04, 2012
Alhmadulillah...result tiroid tu ok kot sbb tu xdpt2 smpai skang ni kan.....wah kak ina puasa pun berat naik ker hihihi
Nyue Nyue July 04, 2012
naik sebab baby kot..ehehehehe
Kesuma Angsana Kesuma Angsana July 04, 2012
plg x suka bila nk p wat checkup ,. neway jg diri yek!
izan mama mia izan mama mia July 04, 2012
kulit perut nipis??..oo gitu,...hihi
Hilmirda Daud Hilmirda Daud July 04, 2012
Broadband Amy pun baru habis kredit tadi, kacau daun betul nasib baik boleh pakai bluetooth tipun ni.
Tak pe berat naik setiap bulan yang penting sihat.
ieda ieda July 04, 2012
haaaaaaaaaa ekkeke setuju sgt ngan kata2 nurse tuu
biar perut kecik , bb sihat senang nak tahu keadaan bb dari perut tebal .. payah .. golek sana .. golek sini .. adehhh sakit peyut ! .. ;)
Mrs Lurve Mrs Lurve July 04, 2012
wpun perut kecik, xpe..yg penting kandungan dan ibu sihat..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ July 04, 2012
lol..dah masuk anak kedua baru tau nape nurse suh baring tiap kali check-up?? hehehe..lawak la intan ni...

bagus banyak naik..jangan jadi macam nieza...berat tak naik...asyik kena sound je..nasib berat baby ikut jadual... ^^
Ummu Muhammad Ummu Muhammad July 04, 2012
wah cantiknye graf..muge selamat sampai akirnye tau!
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC July 04, 2012
ok la tu, akak dah berat 60kg ni... huhu...
ShimaSalleh ShimaSalleh July 04, 2012
Ringannya.. 5bln 48kg mcm shima tak prgnt aje hihihi...
Kenapa kena tag hijau tu Intan?
Kakzakie Kakzakie July 04, 2012
Dari yg kakak baca N3 ini rasanya sihatlah tu. Harapnya terus sihat sampai baby keluar...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina July 04, 2012
takper naik tuh berat babykot..hikhik..janji ina sihat
syiela syiela July 04, 2012
2kg banyak tu.. hehehhe akak dulu puas kena leter sebab setiap bulan naik tak sampai 1kg padahal pegnent kembar :)

moga dipermudahkan segala urusan sepanjang mengandung ni
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 04, 2012
Alhamdulillah, semua nya baik2 je..
Afasz Afasz July 04, 2012
semoga sihat... :)

keep it up
Myra Jay Myra Jay July 04, 2012
Kalau Myra lak ada rezeki ngandung, mesti Nurse susah nak check sebab kulit perut tebai..hahahaaa
QueeN TerataI QueeN TerataI July 04, 2012
48kg mengandung kira oklah... hehehe
Dylla Abas Dylla Abas July 04, 2012
alhamadulillah...moga semuanya berjalan lancar ye :)

p/s : teruja nak tengok muka bakal adik Alisha..hehehe
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha July 04, 2012
perut kecik tu perut comel namenya kan! moga IB sehat2 slalu tau..
Masya Masya July 04, 2012
BAGUSLAH INA NI.. MENGANDUNG PERUT COMEL JER... KALAU SY 5 BULAN MMG TAK MUAT BAJU KURUNG DAH HIHIHIHIHI.. DGN ERTI KATA LAIN PERUT DAH BESARLAH TU HIHIHIHIHI....
Masz Sidek Masz Sidek July 04, 2012
semoga akak dan baby baik2...
syawalsimpsons syawalsimpsons July 04, 2012
alorrr bakpe la lambat sangat resultnyer...mmmm..peyot kiter sama la ina...nipis...menyenangkan kerja nurse..asal jumpe sue je kata kecik..nak wat guano..ibu dier mmg kurus melidi kan..kikikikiki...padahal udah 7 bulan..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 04, 2012
mmg normal ibu mengandung naik berat tiap2 bulan..tandanya bby semakin besar n air ketuban yg byk utk menamoung bby..yg penting akak sihat2 aje :)
fieda fieda July 04, 2012
uii...5 bulan pun tak sampai 50 kg lagi...kak fieda masa ni dh 50 kg lebih dah..huhu..semoga kesihatan sentiasa baik sampai bersalin nanti ye..
Cik Nur Cik Nur July 04, 2012
hb tu ape..? nur xpandai bab2 ni, sebab belum kawin kot.. selalu tgk kawan yg dah kwin sembang2 bab2 hb ni.. nur malas nk cmpur, sebab mmg xtahu..huhuh
Cik Nur Cik Nur July 04, 2012
hb tu ape..? nur xpandai bab2 ni, sebab belum kawin kot.. selalu tgk kawan yg dah kwin sembang2 bab2 hb ni.. nur malas nk cmpur, sebab mmg xtahu..huhuh
azizah :) azizah :) July 04, 2012
result tiroid normal la tu kak tu sebab dorang xbagi tahu keputusannya..
Farah Shamsudin Farah Shamsudin July 04, 2012
semoga segalanya dipermudahkan sayang..
izz iizza izz iizza July 04, 2012
dah berdua tentu-tentu la berat akan semakin menaik..:)xper janji sihat..

keputusan tiroid tu jgn langsung xde tu nnti x..ermm
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan July 04, 2012
saya yang tak kawen ni pun 55kg, sok dah kawen+pregnant agak2 berapa la berat saya ni. hihi
anisalya anisalya July 04, 2012
sama la ina. tapi malas nak tanya nurse tu lebih2. kadang2 nurse pun tak semuanya ramah-tamah. hehehe... tp berat akak bulan puasa mmg turun le. adeh...
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY July 04, 2012
hehehe..k.eija masa preggy kan Ziqry dulu pun mmg msti nak buat n3 bulanan..hasil checkup bulanan kita, sama la kenal blog slps anak pertama lahir..

5 bulan berat baru 48.5kg, kalau mcm ni xperlu la risau sgt berat naik2kg setiap bulan..
iEdA iEdA July 04, 2012
semoga dipermudahkn tok akk...tp akk ringan lah dr ida...huuuu..jelesnyer :D
misshannajr misshannajr July 04, 2012
lamanya tgu result tiroid tu...try kejar dgn orang makmal..selalunya paling lama pun sebulan kot..takde la lama smpi camni..
9n0L4 9n0L4 July 04, 2012
perut kecik, mesti tak byk lapisan lemak kan. hehe.
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 05, 2012
Semoga baby intan sihat...kena banyak makan sayur dan zat2 protien..hihihi yg penting minum susu..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 05, 2012
puasa berat naik?bagus la, xde la susah hati kalau berat turun kan..
Hb turun ke? harap semuanya ok ye..
anitadiana anitadiana July 05, 2012
patut lah tak nampak walaupun kandungan dah besar ringan sangat ina ne..
nanakimie nanakimie July 05, 2012
hee....nak rajen bertanya mcm sis jugak:)
lynn kamarul lynn kamarul July 06, 2012
alahai ringannya awk.. nak banding ngan sy yg bulat ni rasa gemuknya sy even tak mengandung. hehe maintain je dia