Perut mengeras... kontraksi?

Hari ni, ketika saya tengah baring2 sebelah Alisha tadi, perut saya asyik mengeras je... keras lepas tu ok.. lepas tu keras balik lepas tu ok balik... adoiiii... kenapa yer... tiba2 pulak jadi risau... Janganlah kontraksi... baru 6 bulan setengah ni... 

Untuk pengetahuan u all, bahagian mengeras tu bukan keseluruhan perut tau.. tapi dari pusat ke bawah.. kiranya dari pusat ke atas tu ok la... ianya berlaku ketika saya baring.. setakat ni, ketika saya berjalan, belum mengeras lagi...

Baby tetap aktif bergerak macam biasa... takda apa yang pelik cuma perut je la yang mengeras... kenapa yer?.. U all ada pengalaman macam ni tak?... Ohya, tempoh setiap kali dia mengeras tu sekejap je, dalam beberapa saat je.. Sekarang ni saya masih lagi maintain puasa macam biasa...

Doakan saya & kandungan selamat yer u all... harap2 takda pe2.. 


Perut mengeras... kontraksi?

{ 50 comments.. read them below or add one }

Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan July 30, 2012
insya Allah semuanya selamat :)

kak, emailkan alamat kat nurulhusnamohdhassan@gmail.com ye. nak bagi kad raya ni :)
Falsya Falsya July 30, 2012
nak advice xpenah rase lagi..hehe..
pinky pinky July 30, 2012
xde pengalaman....apa2 punharap intan ok...=)
lizz lizz July 30, 2012
mungkin baby tengah menggeliat kot..
Nasuha Nasuha July 30, 2012
kna cek doktor tu..
nur anis nur anis July 30, 2012
semoga semuanya selamat kak..:)
syawalsimpsons syawalsimpsons July 30, 2012
sue pon ada jadi...tapi bila urut2 N cakap ngan BB...dier diam balik la...kikiki...selaloo gak gitu, tapi bila usap2 dier N cakap...terus diam...agaknyer nak manja la tu...
Wanieys Wanieys July 30, 2012
xder apa2 kot kak ina...wani pun dh xingat dulu preggy pernah jd mcm tu ker x hihihi...Insyaallah semoga kak ina dan kandungan selamat :)
CtAyue CtAyue July 30, 2012
emm tak pernah pulak mcm tu.setahu sy kalau mengeras bila dah dekat nak bersalin je kan..ke sebab ina berpuasa, baby lapar kot.. kalau selalu sgt jd lagi macam tu, better ina g check tanya doktor ke ape.. semoga semuanya baik2 je yer.. dan ina takecare ye
ShimaSalleh ShimaSalleh July 30, 2012
Insyaallah xde apa2. Shima pernah juga mcm tu masa prgnt ke2. Tp keras sebelah aje.. Intan kena kira dah pergerakan baby ye. Take care
ayut ayut July 30, 2012
ayut takde pengalaman.hihihi..mcmni ke mengandung kak ina.mcm2 jgk yer.boss ayut baru 7bln tp skrg kat hospital.kembar.dy ckp akan kontraksi.hope tak apa2 :)
MamaEma MamaEma July 30, 2012
baby tgh gerak agaknya..hehehe
syiela syiela July 30, 2012
InsyaAllah tak de apap2 kot..

akak dulu selalu jadi camtu gak then pergi refer doktor.. setelah di soal siasat rupanya akak tak boleh makan pedas2 dan masam.. contohnya tomyam

dan tekaan doktor betul bila makan je tomyam pasti jadi camtu

cer selidik balik dua tiga hari ni ina da makan apa2 yang lain tak dari sebelum ni
emma emma July 30, 2012
sy pernah alami keadaan tu ms pregnant kan syirah dulu, ms tu pun pun usia kandungan sama dgn intan skg. InsyaAllah takde ape2..

sy doakan intan & baby sihat2 sllu =)
fazitaismail fazitaismail July 30, 2012
penah jugak masa preggy kat adam dulu..baru 5 6 bulan dah mengeras..tapi biasanya dari atas pusat hingga dada..kdg2 senak rasa dada..hehe
iEdA iEdA July 30, 2012
harap akk n baby sht smpai akk deliver...insyaAllah :)
Masya Masya July 30, 2012
insyaallah takde pape ...
Haryati Faizal Haryati Faizal July 30, 2012
InsyaAllah takde pe kot ina...mintak2 sampai ke 9 bulan ye...
Zie Zie July 30, 2012
biasa je tu... semoga semuanya ok .
fiza fiza July 30, 2012
mild contraction jer kot. Tapi klo berpanjangan, gi spital lah ina.
Ummu Muhammad Ummu Muhammad July 30, 2012
intan mak cakap kalau ngandung dah masuk kedue mmeng mcm2lah ceritenye..insyaAllah tkde apelah ;)
zachflazz zachflazz July 30, 2012
Insya Allah berdoa pasti, Intan.
sihat dan selamat semuanya. aamiin.
Rai Rai July 30, 2012
normal jugak kalau dah 3rd trimester.. cuma da masuk 3rd trimester ni kena rajin check pergerakan baby.. senang kita nak tau bila patut kena rushing jumpa doktor..

kalau tak silap kalau false alarm nak bersalin dipanggil braxton hicks contraction..
Joanna Yunus Joanna Yunus July 30, 2012
semoga semuanya selamat intan.... akak setiap kali mengandung memang masuk je 7 bulan baby mengeras je.... buat check up nanti tau intan
Aine Ainun Aine Ainun July 30, 2012
cane la rasanya ye..
saya bru masuk 5bulan, baru lg rasa baby gerak..x tau cane rase mengeras tu..

tp biasa gak dengar ibu mnegnadung cite pasal mengeras ni..
iela iela July 30, 2012
emm baby lapar kot hihihihi...insyaallah tak ada apa apa..
Kesuma Angsana Kesuma Angsana July 30, 2012
KA dulu2 selalu gak mcm tu, tapi xde apa2.. but better consult dr lah!
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) July 30, 2012
erm seigt bazi xde plak lg perut bazi mengeras separuh2 hehee. insyaALLAH xde pape kak, tp kalau akk risau better g check doktor ok :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 30, 2012
salam kak..

ermm..klu perut mengeras tu rasanya biasa..mcm cma dulu mase 2nd & 3rd trimester mmg perut selalu mengeras..mungkin baby mengeliat kut..

lepas belai2 dan usap2 okey balik..
Norzie hany Norzie hany July 30, 2012
Rasanya tak ada apa2 kot...tp lebih baik pergi check.
mama aryan mama aryan July 30, 2012
insyaAllah moga semuanya selamat,kalu risau pegi check kat klinik..
azizah :) azizah :) July 30, 2012
InsyaAllah takde ape2 yg buruk kak.. tapi kalau mengeras lagi better p checkup..

adik kawan jijah 6bulan dah bersalin kak.. babynya kecik je 1.2kg..huhuhu
ros_reeza ros_reeza July 30, 2012
semoga semuanya baik2 saja :)
Jaa Jaa July 30, 2012
erm,baby k.ja plak memang kerap mengeras tapi rasanya sejak akhir2 nih jela kot... kalau kerap sangat, better p check k... mungkin baby lapar kot...
Kakzakie Kakzakie July 30, 2012
Kakak tahu rasa tu macam mana Intan sebab kakak pernah rasa cuma rasanya tak bahayalah. Namun kalau kurang pasti boleh jumpa doktor..
PinkUmmi PinkUmmi July 30, 2012
perkara normal tuh IB...Pu dulu masa mengandungkan Auni mcm tuh jugak la...
Cik Rongoks Cik Rongoks July 30, 2012
hope akak & baby sihat ye ^^
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 30, 2012
cr pun lupa...dah tak ingat hihihi
Cik Nur Cik Nur July 30, 2012
insyaALLAH semuanya dalam keadaan baik hendakNYA..kalau akak risau, nanti pegi chek doktor ye...
QasehnyaRania QasehnyaRania July 30, 2012
tak da pengalaman ..g la check..myb sbb puasa ke ;)
Si Matatajam Si Matatajam July 30, 2012
Rasanya dulu ada gak perut M keras2 camtu..tapi tak dak apa pun... Tapi kalau dah risau better g klinik la dear...
izz iizza izz iizza July 30, 2012
x berapa nk ingat dah pengalaman masa mengandung..hihi..rasa xde apa kot..:)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 30, 2012
saya pun penah alami pengalaman mcm ni.. tapi beberapa kali lah. tapi sebab kena tu waktu malam, tak adelah buat ape2...alhamdulillah sekarang tak ada ape2...tp kalau ina rasa berterusan esk lusa, elok ke klinik ye...
fieda fieda July 30, 2012
takder ape2 tu..dia nk main2 jer agaknya..
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY July 31, 2012
insyaallah xde pape, moga dipermudahkan segalanya..

ermm pada k.eija maybe baby mmg aktif kot sbbnya pengalaman mengandung anak kedua mmg begitu ...
Azi Azi July 31, 2012
rasanya normal kot.. hi3 tak ingat masa ngandung hari tu ada ke mengeras time 6 bulan ++
anisalya anisalya July 31, 2012
biasa la tu ina. akak dulu pun selalu jugak kena macam tu.
christyana Qhatezennylla christyana Qhatezennylla June 09, 2013
sy skrg pun preggy da 5 bln, salu jer perot mengeras time lapar ..hehe .. takdEr kot , ape pun smOga akak & bby sihat aje ..