Pengaruh Upin Ipin...


Alisha ni memang suka sangat dengan cerita Upin Ipin ni... bila tengok dia bukan reti diam.. habis dengan kita2 ni dia ajak tengok jugak Upin Ipin.. hihii... Hari2 duk cakap "pin.. pin"... *singkatan Upin Ipin.. hihi..

Saya perasan banyak benda jugak yang Alisha belajar dari cerita Upin Ipin ni.. words pun dia banyak belajar dari cerita Upin Ipin ni jugak.. hihii... Tengok macam gambar atas tu... Kawan2 Upin Ipin bersenam, dia pun bersenam jugak.. angkat kaki sebelah jugak.. hahahhah...

Lagi hebat, time Upin Ipin nak berlumba.. dia sibuk tepuk tangan + cakap "Cepat.. cepat"... hahhaha.. Excited betoi Alisha ni tengok... siap bagi sokongan.. hehehh.. Lagi satu yang Upin Ipin tu baca doa bukak puasa... Dia pun tadah tangan baca jugak.. Tapi yang best tu.. saya hanya paham Alisha sebut pangkal & hujung je... tengah2 saya tak paham.. hihii.. Yang saya paham "Allahumma................... Amin"... hihii

Bagus jugak cerita Upin Ipin ni kan, bahasa yang dia guna pun senang untuk anak2 belajar + semuanya ok.. takda nak pengaruh anak kita benda yang bukan2... Siap Alisha pandai baca doa bukak puasa... muahahhahhah.. Sebenarnya banyak lagi apa yang Alisha belajar dari cerita Upin Ipin ni, tapi tu la, time nak tulis, tak ingat la pulak.. time tengah tengok Upin Ipin dengan Alisha tu, ada je idea datang.. hihii... Tapi ni pun dah cukup panjang entry ni kan... eloklah saya stop.. muahahhaha

P/s : Semua jejak dibalas kemudian.. saya pergi checkup di Klinik Ibu & Anak..

P/s : Pemenang terbaru MINI GIVEAWAY #5 masih jugak belum bagi detail.. jika sehingga pukul 12 tengah malam ni masih gagal berbuat demikian, esok nama pemenang baru akan dikeluarkan.. (^_^)

{ 53 comments.. read them below or add one }

nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey July 31, 2012
byk dlm kanak2 leh belajar dlm upin n ipin.. lagi satu barney n frens.. ok jugak.. :)
QasehnyaRania QasehnyaRania July 31, 2012
bagus kisah upin dan ipin tok bdk2 tgk...;)
syawalsimpsons syawalsimpsons July 31, 2012
gerak gaya N semua yang alisha buat..syawal pon buat...kikiki...mmg perkembangan bebudak kan...kikikiki...syawal kalo episod sedia..mula ni mmg akan di hafalnyer sampai scene yang belom sampai lagi, dier dah buat..kakkakak..nampak sangat egat..mana taknyer hari2 tgk...ibu N abah dier pon dah hafal dah setiap dialog tu..kakkakak...mana taknyer tak reti nak tgk sorang2...nak berteman gak
emma emma July 31, 2012
hehehe comel je tgk Alisha tgh bsenam ngan kawan2 Upin Ipin..
zachflazz zachflazz July 31, 2012
hihi, seronok alisha. upin-ipin juga kesukaan anak saya Agree.
GreenJade GreenJade July 31, 2012
betul tu sis..kdg2 kanak2 ni cpt belajar dr apa yg dorang tonton & dengar

sy ni...smpai nk muntah dah tgk Upin Ipin gara2 anak2 buah punya pasal..24 jam kartun jek hahahaha
fieda fieda July 31, 2012
hihi..sbb tu la upin ipin ni ramai peminat..
izz iizza izz iizza July 31, 2012
pandai alisya..siap ikut-ikut tu..:)

sy pun suka tengok citer ni jgn kata anak jer..hihi
Mrs Lurve Mrs Lurve July 31, 2012
betul..betul..betul..sy pun suka upin dan ipin
izan mama mia izan mama mia July 31, 2012
anak2 mana yg tak suka upin ipin ka..hihihi kita pon dok joint sekali..
Papa Mifz Papa Mifz July 31, 2012
kat rumah PM pun citer upin dan ipin nih tayangan wajib tonton...haha
Nora Karim Nora Karim July 31, 2012
sama dengan Alisya dan Faris saya :p
ros_reeza ros_reeza July 31, 2012
upin ipin ni bukan takat budak-budak je suka, dengan mak-mak budak tumpang sekaki :)
deno deno July 31, 2012
alisya nampak comel angkat kaki tu:) adam pun suka upin ipin.. better cerita ni dari boboboi.. boboboi ada perkataan "tak guna".. budak kecik kan suka ikut apa dalam kartun ckp.. jadi dia sebut.. jarang bagi tengok.. biasanya upin-ipin la.. tengok dalam youtube byk kali.. tapi kan, bkn adam khaleef je suka tengok upin ipin, deno pun join sekali...hihihi.. akak tengok tak siri upin-ipin dan pengembala biri-biri tu? sampai deno pun ingat lirik dia nyanyi... "tolong2... ada serigala di sini..." hahaha
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 31, 2012
hihih..samelah ngan budak berduakat umah ni.. baguskan cerita ni ..berhibur sambil belajar.

amoihhh alisha buat senaman regangan ye..
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa July 31, 2012
eheheh!!!anak2 saya pn suka sangat upin ipin :))
Ardini Humaira Ardini Humaira July 31, 2012
bagus2... skang ni boboboi lak menguasai minda budak2 kan.. upin ipin lak dah tenggelam :)
Kakzakie Kakzakie July 31, 2012
Upin & Ipin sebenarnya asyik siaran ulangan tapi kakak dgn anak kakak masih tetap suka tonton. Tak jemulah intan..

Kita bolehlah geng Alisha:)
Wanieys Wanieys July 31, 2012
hihihi...lawak la alisha tiru aksi upin ipin....tp bagus la kak ina klu alisha belajar banyak dr cerita ni...qalief pun suka upin ipin hihi...
nur anis nur anis July 31, 2012
saya yang besar ni pun suka tengok upin ipin..hehe
SURIA AMANDA SURIA AMANDA July 31, 2012
Upin Ipin ni dah macam satu lagenda dah....
adyna adyna July 31, 2012
besar gak pengaruh upin n ipin nie..yg elok bagus la jadi ikutan ;)
Dylla Abas Dylla Abas July 31, 2012
hehehe...comel la Alisha ni..akal panjang betul :)
MamaEma MamaEma July 31, 2012
samaah dgn anak-anak akak..bangun jer minta on tv nk tgk upin ipin
lizz lizz July 31, 2012
upin ipin ni memang bagus sangat untuk anak2 kita kan kekadang bukan anak jer yang tengok mak pun turut serta hehe...anak2 saya suka sangat episod yang ader doa buka puasa tu duk ulang tgk yang tu jer
Falsya Falsya July 31, 2012
besar pengaruh upin-ipin nie kan..hehe..yg baik xpe nak terpengaruh2 nie..hehe..
Deq's Qienz Deq's Qienz July 31, 2012
Zaman skg pengaruh tv mmg kuat kn..hihii qhayra pon suke gn upin ipin nih..bkn qhayra jahh..mama n papa dia pon tumpng 2kaki
azizah :) azizah :) July 31, 2012
hehe bagus tgk upin ipin ni kan... banyak pengaruhnya.. sekurang2nya pengaruh upin ipin ni bagus untuk perkembangan anak2..
Nazayiena Nazayiena July 31, 2012
Wah Alisha,siap bersenam bersama2 Upin dan Ipin lg tu.
aimi aimi July 31, 2012
jgn kate alisha....aimi pon suke tgk karton upin ipin nie =)
UniMeOw UniMeOw July 31, 2012
bagus alisha!!pasni belajar ckp "betul3" lak k...hik3
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM July 31, 2012
Upin ipin mmg comel kn? Tu yg budak2 suka tgk tue...hehe
Ummi Iman Ummi Iman July 31, 2012
Mmg ada pengaruhnya.. sama mcm iman. Yg tak best takut pergi klinik skrg ni. Tgk episod sunat tu ;)
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha July 31, 2012
Alisya nmpk tinggi bile berdiri camtu :-)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha July 31, 2012
hahaha..eca tgh tgk ceta ne kt astro....lucu la pula tgk gya alisha tu....

btw,babychenta pun suka upin ipin..tiap2 pagi nak tgk upin ipin kt astro...mama2x dia xde la peluang nk tgk tv.haahaa
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 31, 2012
budak2 kat umah nie pun suka upin ipin...nanti beri alamat ya...
Abey Mirul Abey Mirul July 31, 2012
Adik saya yg kecik tu pun sama. Taksah kalau tak tengok Upin Ipin.. Kadang2 terpaksa la abangnya join sekaki layan citer upin ipin yg dah berjuta kali tayang.. Haha.

- kartun yg paling best.. :D
misshannajr misshannajr July 31, 2012
sama la macam anak sedara saya..dengan kami2 sekali terjangkit.."terima kasih cikgu" sambil melompat haha
Sally Yatiey Sally Yatiey July 31, 2012
Memang bagus tengok upin ipin ni. Orang dewasa pun suka tengok ^_^
~Sweet Honesty~ ~Sweet Honesty~ July 31, 2012
saya salu pasang upin ipin ne kt murid2 saya..dulu mula2 sya ngajar, dorg tak paham n tak reti bahasa melayu.dorg paham iban jela..bila dh slalu pasang katun tu, dh stat la paham sikit2 n cakap pun bole skrg ne..hehe
Shafiq Shafiq July 31, 2012
hehehe..memang best upin ipin nie..:-)
Cik Nur Cik Nur July 31, 2012
tomei alisha..! ok jugak tgk upin ipin ni..xde pengaruh ape2.. kita pun suka, budak2 lagilah sukaaa...
Cik Nur Cik Nur July 31, 2012
oo..setahun 5 bulan.. silap bacalah nur ni..BW dalam mgntuk, mcm nilah..maaf ye kak.. :)

kira bertuah akak, pencapaian yg boleh dibanggakan.. nur dan 2 tahun lebih..masih bertaktih...
CtAyue CtAyue August 01, 2012
alisha pun nk senam jugak yer..comel..hehe.. tp mmg citer upin ipin ni bagus.. sy pun suka bg anak tgk..byk yg diorang boleh belajar..
deno deno August 01, 2012
akak! jom ke blog deno ada perkara nak kabo nieh.. hihik.. :)
shida'R shida'R August 01, 2012
ewahhh..ewahhh alisha hehee ^_^
Mira Adzlia Mira Adzlia August 01, 2012
budak2 mmg suke meniru..hihi

p/s : jgn kata alisha, sy pun ske sgt pin pin tu..hihi (upin ipin)
Myra Jay Myra Jay August 01, 2012
Heheee, rajin Alisha dok bersenam ;D
lynn kamarul lynn kamarul August 01, 2012
anak2 mmg cepat belajar dengan pengisian sebegini. disamping ianya menarik utk ditonton, pengisian dalan jalan ceritanya juga bagus
Azi Azi August 02, 2012
anak sy pn sy rasa byk belajar word dr upin ipin ni
9n0L4 9n0L4 August 03, 2012
budak budak ni mmg cepat belajar dr bnde yg dorang suke. kite ni patut galakkan die. ;)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 07, 2012
Upin Ipin ni bagus, dari segi jalan cerita dan bahasa yang di gunakan. sesuai untuk budak2 baru nak belajar macam Alisha