Pengalaman saya berpuasa ketika mengandung..

Ketika mengandungkan Alisha, alhamdulillah saya sempat puasa walaupun tengah sarat... hanya 5 hari terakhir je saya tak dapat puasa, tu pun sebab dah lahirkan Alisha... hihii... Tahun ni pulak, lagi sekali saya akan berpuasa di bulan ramadhan ketika mengandung... tapi kali ni lagi hebat sebab awai2 dah kene puasa... puasa ganti... hahah.. padan muka saya... dari awai2 tak nak ganti.. sekarang ni hambikkk... sambung teruslah saya dengan puasa di bulan ramadhan nanti... ekkekkeke

Pengalaman berpuasa ketika mengandungkan Alisha di dalam bulan ramadhan ketika sedang menanti masa... dengan kata lain, kandungan dah 36minggu++...

Time ni kalau tak silap saya, checkup seminggu sekali.. berat sepatutnya naik 0.5kg seminggu TAPI BERAT BADAN SAYA TURUN... 

03/08/2010 = 62.80kg
10/08/2010 = 62.40kg
17/08/2010 = 61.60kg
24/08/2010 = 61.70kg
30/08/2010 = 63.00kg... hambikkkk turun sangat, last2 terus seminggu naik 1.30kg... muahahaaaa
05/09/2010 = 64.00kg (hari bersalinkan Alisha)

Ketika kandungan 35 minggu 6 hari, hasil scan, berat Alisha 2.861kg... Untuk pengetahuan u all, ketika tu, saya ada tanya nurse "BERAT BABY ADA EFFECT TAK JIKA PUASA".. Nurse bagi jawapan takda effect dekat berat baby... So, time tu saya bajet, Alisha lahir, lagi 4 minggu, dah sah2 3.00kg++.. TAPI bila lahir je Alisha, dengan takdir Tuhan, hanya seberat 2.60kg je.. hehheheh... Walaupun kecik, tu pun meraung nak kene jahit... adoiiii... (",)

Dari segi lain, takda apa2.. selera makan ok je.. badan pun tak letih, larat je berpuasa... tu yang saya tak jangka alisha lebih ringan dari hasil scan.. hehhe... Tapi tu la, tu mesin yang buat kerja... Bukannya DIA yang menentukan.. so, tak mustahil ada kesilapan kan... (",)

Pengalaman berpuasa ketika mengandungkan bakal adik alisha.. puasa ganti, puasa di bulan ramadhan untuk bakal adik alisha ni, belum ada pengalaman lagi.. heheh

Saya berani berpuasa apabila kandungan dah melebihi 4 bulan ++... Awai2 tu risau jugak, sebab kandungan masih belum kuat... (",) First day puasa sangat2 penat.. badan letih sungguh.. maybe sebab baru nak biasakan diri kan... Time ni, saya bersahur TANPA MAKAN BUAH KURMA TAPI MAKAN NASI... tetap jugak letih.. TAPI second time, saya makan nasi + buah kurma.. Alhamdulillah segar sepanjang hari.. Dengan takdir Tuhan jugak, saya pernah bangun lambat untuk sahur, so, saya hanya makan 2 3 bijik buah KURMA... SAYA SIHAT SEPANJANG HARI.. MALAH SIAP BOLEH CABUT RUMPUT LAGI... ehhehheh.. So, makanlah buah kurma... *tiba-tiba teriklan la pulak.. hehhehe

Kiranya sekarang ni alhamdulillah, saya mampu berpuasa dengan kekal cergas & aktif... tapi kena tahan nafsu time blogwalking je la.. macam2 makanan u all sajikan untuk cuci mata saya yer... hehehhe... Ohya, walaupun saya berpuasa, tapi berat badan tetap naik 2kg sebulan tau... So, takdalah saya risau nak berpuasa... (",) Ohya, untuk pengetahuan u all jugak, kadang tu saya tak bangun sahur pun tapi tetap cergas sampai berbuka...

Ini pengalaman saya.. orang lain maybe berbeza.. (",) Ohya, sepanjang berpuasa time alisha or sekarang ni pun, saya tak pernah rasa nak muntah or apa2.. pendek kata dari segi luaran semuanya ok.. (",)



Pengalaman saya berpuasa ketika mengandung..

{ 56 comments.. read them below or add one }

Cik Nur Cik Nur July 04, 2012
nur pun bersahur mkn kurma, mmg terbukti kecergasannya...

langsung tak rasa letih sepenjang kita berpuasa...

kurma mmg terbaiklah..!
anisalya anisalya July 04, 2012
pernah berpuasa masa mengandungkan Azfar. kira dah sarat jugak la. Kak Ngah pun sepat la 15 hari sebelum bersalinkan dia.
izan mama mia izan mama mia July 04, 2012
Alhamdulillah ..jika semuanya ok ina,...saya ada pengalaman gak..saya puasa penuh walau kandungan dah 8 bulan nak masuk 9 bulan dah...doktor marah ,..tapi saya nekad nak puasa sbb ada baby kecik nnt, sukar nak ganti puasa...Alhamdulillah..semua ok...hahah..sekarang pun dok tengah puasa gak ..tu laa pasal..awal dulu malas...haahha...mmg kalau bw..tak tgk makanan..terus baca n komen jer..mana boleh..terliur nnt..haah
Cik Rongoks Cik Rongoks July 04, 2012
jaga diri dan kandungan elok2 tau kak :))
izz iizza izz iizza July 04, 2012
sakitkn kena jahit..sy dulu pun menjerit juga..hihi
Salmiza Salmiza July 04, 2012
Eh betul ke kandungan x kuat sgt kalau pose di kndgan 4bln ke bwh? Risau sbb pose nt br 2 bln..
Wanieys Wanieys July 04, 2012
penglaman masing2 berbeza kan...tp tu la wani pun tgh puasa sunat ni masuk blog yg saji makanan sedap2 tu mak aiii teliur dibuatnya hahha
Zie Zie July 04, 2012
alhmdulillh, kk pun ok je time puasa masa ngndngkn dania.. Cergas, macm org lain...
Seronok puasa time mgndng leh kawal berat so tk adalh masalhnya...bby sihat...semua ok

kk dok sg bkap... Tapi kalu nk beli apa2 selalu g parit buntar.. Kira tk jauhlh...dr rmh kk
Masya Masya July 04, 2012
saya setuju.. sebab dulu masa mula² mengandungkan amir pun bulan puasa.. sy tak tahu pun sy mengandung.. tp rasa lain macam jer lemahnya.. bile sahur makan kurma mmg tenaga sampai ke buka okk... x lemah... bile raya baru saya tau saya mengandung 4 minggu rupenya hihihihihi....
zachflazz zachflazz July 04, 2012
Wah Intan ni boleh juga staminanya bagus. tanpa bersahur pun OK.
yang penting selalu sihat saat berpuasa.kandungan pun tetap aman. aamiin.
permata biru permata biru July 04, 2012
ada juga pengalaman puasa time pregnant kaisara.masa tu baru 4bulan++ kot..ari2 bila kul 5 aje time nak balik kerja mesti muntah2..muntah angin org kata..perut pun memulas2...tp still juga puasa cuma kdg2 kesian juga dekat baby...mst kelaparan dia...kan
ieda ieda July 04, 2012
masa akk ngandung kan anak2 akk .. x lalu makan nasi .. makan grg2 ..
ingatkan masa ngandung aje .. sekali sampai skrg suke berbuka dgn masakan panas .. jarang berbuka dgn nasi dan lauk pauk ;)
mama_umar_maryam mama_umar_maryam July 04, 2012
pglmn zt plak..dari thn 2007-2010 puasa penuhh,alhamdulillah sgt2..merasalah pose time preknen 7-8 bulan..pastu dpt pose lg sbb fully bf..thn 2011 haaa,trus 9 ari xpose..thn ni tgh gigih nk ganti 9 ari tu..xabis lg..padan muke jugak lmbt qada' ;p
UmmiAbi UmmiAbi July 04, 2012
Alhamdulillah...semua kekuatan itu datang dari ALLAH... Moga ALLAH limpahkan keberkatan & kekuatan ke atas k'ina untuk puasa seterusnya..:)
adyna adyna July 04, 2012
akak mengandung adib kena ganti posa sebulan coz bersalin lg sehari nak posa..jenuh nak ganti ,amni menyusu time berpuasa masa tue dia baru 2bulan, arwah azim ikut due lg 2hari nak raya thn nie...

:)
azizah :) azizah :) July 04, 2012
mudah2an puasa kali ni pon akak selamat berjaya habiskan sampai sebulan tapi kalau akak tak larat sgt akak buka la yer..kang efek baby pulak kan..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ July 04, 2012
betul..buah kurma kasi tenaga..sebelum deliver pon elok makan buah kurma dulu...supaya ada tenaga lebih nak push..
Tihara Tihara July 04, 2012
haah buah kurma tu bagus..akk pon sahur kurma je utk pose ganti..pose ramadhan besenye makan nasi beramai2 masa sahur..meriah..tak sabo nak nanti saat itu..insya Allah :)
Zie Zie July 04, 2012
oo ni rumh akk dgn suami.. Oo yer ker, Boleh2 kalu jemput leh jumpa.. Minggu lps raya tu akk dh kerja... Insyallh kalau tk kemana adalh..
Nora Karim Nora Karim July 04, 2012
la... anak kita alisha/alisya lahir tahun yang sama... cuma alisya saya awal 2 bulan dari alisha awak... :P
Mrs Lurve Mrs Lurve July 04, 2012
ada kakak dkt sini ckp, masa dia hamil dan berpuasa ri2, memg cergas jgk..mungkin Allah memudahkan segalanya, untungnya bergelar wanita hamil
lizz lizz July 04, 2012
saya tak pernah ngandung time puasa n ganti puasa time ngandung hehe...


tapi berpantang time puasa ader...sangat mencabar makanan semua best2 time berbuka tapi kita takleh nak makan pantangkan.... sangat sedih time tu...
Kazman / Sue Kazman / Sue July 04, 2012
wah.. bagus pengalaman ini untuk dikongsi bersama...
MamaEma MamaEma July 04, 2012
Alhamdulillah, walaupun tgh preggy Allah bagi kesihatan yang baik utk menjalankan ibadah puasakan ina...

akak pun tgh puasa ganti ni..time last2 minit baru terhegeh-hegeh..huhuhu
iEdA iEdA July 04, 2012
insyaAllah akk bole pnya tp org ckp jgn skip sayur sbb sahur bg kita tnga tok 1 hr bpuasa..heee ^_^
Joanna Yunus Joanna Yunus July 04, 2012
hehehehehe terasa akak tau... ok hari ni akak tak masak so tak ada le gambar lauk masakan akak ye....hahahaha... akak curi n3 ni ye
teratak hati teratak hati July 04, 2012
Seronok puasa ramadhan time pregnant..sy dulu pregnant 5-6 bulan masa ramadhan..dpt puasa penuh..nikmat je rasa raya thun lepas..lain rasanya...
Haryati::Faizal Haryati::Faizal July 04, 2012
seronok pose time pregnant sbb takyah ganti pose,hehe...yati pun penah gak 2 kali pregnant time pose...alhamdulillah sihat je...
Dylla Abas Dylla Abas July 04, 2012
hmm...kagum la dgn ibu2 mengandung yg mampu berpuasa..alhamdulillah :)

p/s : kurma tu mmg m'bekalkan tenaga yg cukup utk badan kita kan
Nora Karim Nora Karim July 04, 2012
lain rasanya berpuasa ketika mengandung dan ketika menyusukan anak... :D
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 04, 2012
ala, kali ni saya bersalin di bulan puasa, entah brpa ari je boleh puasa tahun ni...banyak la kena ganti nanti....
jemarisuri jemarisuri July 04, 2012
js plak dh lama dh tak preggy time posa pun dh tak ingat camne preggy dulu...hihi..

semoga ib berjaya menghadapi saat2 itu lg sekali ye...

**tahniah ib menang lagi...hihi
Si Matatajam Si Matatajam July 04, 2012
Alhamdulillah. Semoga Ina dan kandungan selamat dan dilindungi Allah swt...
9n0L4 9n0L4 July 04, 2012
kene jahit??? huhu. seriau mendengarnye. ;)
shida'R shida'R July 04, 2012
buah kurma mmg ade byk zat dan khasiat dia sis..sbb tu bulan puasa kite patut amalkan buah kurma nih ^_^
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha July 05, 2012
teringt jus kurma akak tu..ari tu mama beli kurma usuptayob.....ingt nak buat,sekali tgk lagi,kurma sekotak habis oleh adik2.
fieda fieda July 05, 2012
kak fieda nasib baik la sebab time bulan pose bkn masa sarat mengandung dorang..semuanya permulaan dan pertengahan...jdi takder la ponteng2..

alisha 2.6 kg ye..maira lagi la kecik 2.4 jer..berat alisha sama dgn anak kak fieda yg sulong...
Cik Ecah Cik Ecah July 05, 2012
wah kuatnya akak!
harap2 ecah pun kuat jugak...
bby baru mencecah sebulan lebih...
risau...huhu dgn keadaan mual loya...
syiela syiela July 05, 2012
alhamdulillah.. semuanya ok

akak dulu masa aiman sempat puasa 6 hari je.sebabnya 7 ramadhan aiman dah keluar.namun masa puasa tetap sihat dan cergas
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 05, 2012
Sedap ke jus kurma tue...nanti nak beli jugaklah hihihi
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 05, 2012
kurma mmg bagus. Tak puasa pun kalau amalkan mkn kurma sgt bagus.. :)
huuh...tgh kira2 mcm mana nak puasa juga ni. sy metabolisma tinggi, kejap2 lapar tak ingat.. nak practise puasa sunat/ganti pun, asik separuh hari dah failed! :(
Kesuma Angsana Kesuma Angsana July 05, 2012
len orng leg pengalaman waktu preggie ni.. apapun jaga diri yek
eita eita July 05, 2012
kurma bagus untuk kecergasan....
Ardini Humaira Ardini Humaira July 05, 2012
dni tengah berdebar nak berpuasa di bulan ramadhan.. biasanya dni cepat penat... sebab sebelum2 ni masih study kut kan.. skang ni kerja lak.. tatau la camana... doakan dni dapat berpuasa dengan jayanya :D
nanakimie nanakimie July 05, 2012
hee..kuatla ibu alisha ni:)
LYAfrina LYAfrina July 05, 2012
alhamdulillah.. insyallah..smoga smuanya dipermudahkan..
lya msa mgndungkan asya dulu mmg x puasa.. sbb lya tlntar kt spital..
C'Jai C'Jai July 05, 2012
2009 Alhamdulillah berpuasa penuh ketika kandungan memasuki 9 sembilan bulan...6 syawal bersalin....itulah pengalaman..
Norzie hany Norzie hany July 05, 2012
Masa sis mengandung anak sulung dulu pun time puasa,kiranya dah cukup bulan dan menunggu hari la.Puasa macam biasa...Alhamdulillah tak ada masalah.
Hilmirda Daud Hilmirda Daud July 05, 2012
Alhamdulillah.... walaupun tak sahur still cergas sampai ptg tapi Amy pulak kalau tak sahur... mcm tak larat aje.
lynn kamarul lynn kamarul July 06, 2012
seronok baca entri pengalaman ibu mengandung ni. hehee biasanya org mengandung puasa skip2 jugak kan cos risau baby dlm perut tu lapar. hehehe.... klu ckp pasal kurma lately ni sy suka sgt makan kurma. mmg baik utk kesihatan
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan July 06, 2012
puasa ganti marathon namanya ni. hehe
Myra Jay Myra Jay July 06, 2012
Myra sejak kenal Ina pastu dok cerita pasal Kurma, Myra jadi rasa nak makan kurma selalu jugak :D
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 06, 2012
kurma memang mampu membekalkan tenaga.. tengok saja pada zaman Nabi kita.
caliph shuriken caliph shuriken July 06, 2012
kurma mmg byk kelebihan.. kdg2 bole jadi ubat yg mujarab ^^
ShimaSalleh ShimaSalleh July 06, 2012
As'salam IntanBerlian,
Kalau shima la, lagi suka puasa time prgnt. Masa aqil dok berpantang bln puasa sebulan. asa afiq pulak hanya dpt puasa smpi 7ramadhan je hukhuk.
Harap2 tahun ni shima dpt puasa penuh. Harap2 makincik P tak keluar hingga habis ramadhan.. dah hampir 11 bln bulan tak mengambang ^_^

Owh.. ada shima terbaca, masa sahur mkn 15biji kurma sahaja insyaallah cargas! Tp shima mkn 3biji gigi dah ngiluuuu! Manis!