Perasaan menyesal tetap ada....

Saya buat entry ni sebab ada yang cakap mesti saya tak pernah pukul Alisha..

Sebelum2 ni saya pernah bagitahu u all yang saya jenis seorang yang tak suka nak marah2 anak or pukul anak tak tentu pasal.. Kalau setakat sepahkan rumah, pecahkan pinggan mangkuk, rosakkan alat mekap... no hal la... saya tak kisah pun.. budak2 biasalah.. macam2 nak explore kan... TAPI u all jangan pulak ingat sampai saya tak pernah pukul alisha tau.. PERNAH tapinya TERPUKUL, BUKAN SENGAJA PUKUL... adehhhhh...

Saya manusia biasa yang kadang2 tewas dengan hasutan syaitan.. Tapi alhamdulillah setakat ni, rasanya masih boleh dikira dengan jari jumlah saya TERPUKUL tu... Biasanya, saya TERPUKUL ketika tepuk2 alisha nak suruh dia senyap dari menangis tapi dia makin meraung2 last2 TANGAN NI LAJU JE PUKUL DIA... TAPI, SAYA TAK PUKUL DIRECT KE ATAS BADAN DIA TAU TAPI ATAS PAMPERS DIA.. YELA, SAYA TENGAH DODOIKAN ALISHA.. SO, DAH SAH2LAH PAMPERS YANG KENE KAN.. HIHII...

Secara peribadinya, walaupun saya hanya sekadar pukul atas pampers tapi saya rasa menyesal + sedih sangat... yela, lepas tu, alisha mesti lagi menangis kan.. & cepat2 saya peluk + cium kembali alisha sambil cakap "Alisha, ibu mintak maaf... ibu tak sengaja... Alisha anak yang baik.. janganlah menangis..".. sambil saya ulang ayat tu sambil saya usap rambut dia, last2 dia terlena...

Sedih saya rasa saat tu, yela, KETIKA ALISHA KECIK NYAMUK SEEKOR PUN KALAU HINGGAP DEKAT BADAN DIA, SIAP NYAMUK TU KENE PUKUL DENGAN SAYA.. HIHII... TAPI, BILA ALISHA DAH BESAR SIKIT... SAYA PULAK YANG PUKUL DIA WALAUPUN ATAS PAMPERS... YA ALLAH.... KESIANNYA ANAK SAYA... HANYA KERANA MENANGIS KENA PUKUL ATAS PAMPERS... Syaitan bertepuk tangan berjoget sakan tengok saya tergoda dengan hasutan dia...!!

Apa2 pun, saya nak alisha tahu yang saya sayangkan dia.. Semoga Alisha membesar sebagai anak yang baik... yang sentiasa mendoakan kesejahteraan ibu bapanya...

P/s : Kita memang patut marah anak jika anak buat sesuatu yang dilarang olehNYA bukan marah jika sekadar anak sepahkan rumah... koyakkan buku & sebagainya... Dengan kata lain, kita harus sentiasa kawal diri kita dari dikuasai oleh hasutan Syaitan.. (",)

P/s : Lebih suka didik anak dengan cara psikologi (",)

Perasaan menyesal tetap ada....

{ 45 comments.. read them below or add one }

azizah :) azizah :) July 25, 2012
kasih syang seorang ibu kan... nak pukul pon rasa tak sampai hati...huhu
Mira Adzlia Mira Adzlia July 25, 2012
kdg2 mmg kne mrh n pkul jugak dak2 nih.utk didik dorg...smuge alisha jd anak yg baik & solehah :)
ShimaSalleh ShimaSalleh July 25, 2012
Boleh marah anak tp bepada2.. Suami shima pun ckp. kalau nak pukul jgn pki tgn, ambillah apa2, baju ke, rotan ke, pukul tapak kaki dia... Tgn kita ni kan bisa klu memukul huhuhu...
Momma AA Momma AA July 25, 2012
momma pun pernah melalui moment2 ini.. mmg nyesal.. tp sejak dah semakin membesar ni makin noti pulak gegurl n boboy momma tu.. menguji kesabaran btul.. huhu...
smoga kita semua dpt didik anak dgn baik dan anak2 jadi org yg berjaya in future.. amin...
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey July 25, 2012
suke cr kak ina.. sbb msa time budak2 ni mmg akan affect masa dpn dorang..

kalau kecik lgi da ada emotinal scars mmg susah utk heal.

slm 5 ramadhan kak ina :)
adyna adyna July 25, 2012
akak pun kdg2 pukul gak anak..tapi paling banyak buat jerit kuat2 masa deme gaduh

p/s: pukul utk mengajar sesuatu yg elok tak pe.. :)
syawalsimpsons syawalsimpsons July 25, 2012
sue pon selaloo marah syawal...kalo benda tu tak elok..sebab syawal ni kena ulang 2, 3X kena cakap.."kalo ibu kata jangan maksudnyer benda tu tak elok untuk di buat..."dier diam terus tak buat...tp mmg sedey kalo kiter pukul atau marah anak..sue kalo dah marah@pukul syawal sikit, mesti sue panggil dier datang pelok sue
iela iela July 25, 2012
emm..kekadang terpukul gak bila si kakak suka sangat cakar muka adik ..pukul kat tangan dia sikit..tapi nangis ngalahkan kena pukul ngan rotan je..
izan mama mia izan mama mia July 25, 2012
yang penting tiada istilah manja dalam mendidik anak...walaupun mia anak tunggal...hehehe

bertuah laa..alisya dapat ibu cam ina...
pinky pinky July 25, 2012
kasih ibu biasalah... semua benda akan rasa tak sampai ati... moga Alisha membesar mjadi anak yg taat pd kedua ibu bapanya...amin..
Dylla Abas Dylla Abas July 25, 2012
hmm...tapi,dulu sy selalu kena pukul dengan mak sebab 'baik' sgt..hehehe :p
Saleha Saleha July 25, 2012
kalaulah sya sesabar ina..
sayani taktaulah kenapa, sejak ada anak kedua sya garang dengan anak2.. mudah tensen, penat.. si kakak suka menangis.. hobi dia memang menangis.. nangis tanpa sebab sekadar ambek perhatian. dulu sy boleh sabar samapi kwn2pun boleh terpegun mcmmna sy boleh sabar dengan karenah anak yg suka merengek bila2 masa. tapi sejak ada 2 anak, sy sgt penat dan tensen selalu sy jd naik hantu kalau dgr budak2 menangis.. selalu sgt anak2 kena pukul. sy menyesal sgt2.. kdg2 kalau tgk anak tidur slps kena marah, sy akan menangis sesal tp sy tak dapat kawal.
doktor cakap sy mengalami stress yang kronk. sy jadi macamni selepas saya pindah keluar Terengganu sebab ikut suami. saya tak gembira di sini tapi bertahan sebab ingin berada di sisi suami
fazitaismail fazitaismail July 25, 2012
bertuah alisya dapat ibu mcm intan nie..penuh kesabaran..sy lak lain skit..selalu jgak lah adam kena cepuk dek sy kalau buat sy hanginggg..hehe
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha July 25, 2012
Betul tu IB, kita hanya manusia biase kan dan syaitan pulak tak henti2 nk menghasut kite..
Mama pun pernah jgk terpukul isha dlm situasi yg same, sudah nye mama pulak yg rase nk nangis balik.. :((
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 25, 2012
Byk dugaan nk didik n besarkan anak ni.. Saya selalu insaf diri bila tgk ank2 bmasalah di sekolah. Tu yg try lbh sabar dgn karenah nakal naim.
Marya Yusof Marya Yusof July 25, 2012
As salam IB,

Sgt kagum dgn IB... Moga kita tabah & byk bersabar dlm melayan kerenah anak2... insya'ALLAH :))
syiela syiela July 25, 2012
moga tabah melayani karenah anak2 ye..

akak dulu sorang takpe.. masuk dua ok.. dah 4 ko hehehe
Joanna Yunus Joanna Yunus July 25, 2012
minta maaf disini intan kalau intan terasa memang sepah rumah, pecah pinggan bukan larang dari Allah tapi kita perlu marah dan perlu beri pengajaran padanya melentur buluh biar dari rebungnya Intan....
Saleha Saleha July 25, 2012
sekarang kat Putrajaya.. itulah dalam 5 tahun kalau husband masih tak dapat tukar Terengganu ingat nak berenti kerja je.. skang nak berenti tapi tak boleh lagi sebab baru beli rumah dengan pinjaman kerajaan, kalau nak berenti kena bayar cash.. mana nak cekau duit banyak2.. kalau 5 tahun kakn dtg bolehlah jual semula.. ada untung sikit
MamaEma MamaEma July 25, 2012
akak kena belajar dgn ina lah ni..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina July 25, 2012
nurul dependa.untuk mengajar merah nurul pukul juga bila salah..tapi biarlah bertempat..untuk memukul tidak salah tapi bertempat..kat kaki selalu kena..sbb kalu biar makin menjadi dibuatnya..nak2 bila kcau sofia..pendekatan psikolgi juga seiring=)
ieyda ieyda July 25, 2012
ieyda pun ada jgk tersengaja pukul ank...pastu nyesal xsudah...anak lak dh kene pukul, dtg kt kita minta simpati...sedih betul tgk aksi ank time tu...menitik airmata seorg mama
PinkUmmi PinkUmmi July 25, 2012
PU sendiri pun ada masa boleh sbr dgn karenah anak2...kdg2 karenah diroang tuh buat kite ketawa. Ada masanya PU akan marah dan pukul diorang sbb wat slh...Kdg2 PU tahan diri dr pukul anak anak, PU kurung dorg dlm bilik. Bila tgk air mata diorang mengalir rasa sedih yg amat2, masa tuh mula la sedih kan...Tp Aina dan Auni kalau kne pukul diorang akan dtg kat PU peluk dan cium PU. PU pun usap2 kepala dan cium diorang balik sambil ckp jgn wat lg ummi tak suka. Pastu baru diorang diam....
shida'R shida'R July 25, 2012
biasa la kaka nama pun ibu kan..xmstinye xblh pkul lgsg..nk pkul pn ade cra dia..jgnla kite pkul mcm pkul bintg tu kejam namanya..hati kak lembut sbb tu rsa mcm tu :)
anisalya anisalya July 25, 2012
masing2 ada cara tersendiri utk ajar anak2. cuma kena pastikan kesan tu pada anak macam mana.
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 25, 2012
dulu...cr anak pertama pun penyabar jugak orangnya...sekarang dah tiga....kurang sikit tahap kesabaran tue...3 orang anak lain2 perangainya hihihi
Wanieys Wanieys July 25, 2012
mmg kdg2 geram dgn peel anak tp bila fikir blk budak2 apa yg diorang tahu kan...nama pun kecik lagi....banyakkan besabar jer la
fieda fieda July 25, 2012
kak fieda dulu kan ina masa anak srg ok la lagi..dah tiga ni nk jadi hulk jer memanjang...hihi..
eita eita July 25, 2012
siammyer alisha kena marah..
takpe lah tu..marah sikit je kan..
♥ ...mummy SHAKIRA...♥ ♥ ...mummy SHAKIRA...♥ July 25, 2012
huhu...perna juga tepukul shakira...pastu nyesal sgt. :(
sgt mencabar tggjawab kita kan lebih2 lagi bila kena didik ank sorang2...huhu...mujur,mgkn bab jarang jumpa juga shakira lebih takut dgn dadynya. :)
ayut ayut July 25, 2012
jiwa seorg ibu kn kak..syg je nk pkul:) takpe..bile dh marah boleh je terangkan kat alisha.mesti dy blh paham :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 25, 2012
sayapernah pukul anak2 lepas tu mnyesal x sudah,.. ;'(
CtAyue CtAyue July 25, 2012
sy pun pernha mcm tu..lepas terpukul dia mesti rasa sedih dan pergi peluk dia balik.. tak sanggup tgk air mata dia tu..tp kdg2 mmg hilang jugak sabar dan sbb tu jd terpukul tu kan..
Deq's Qienz Deq's Qienz July 25, 2012
ibu mmg mcmtuh..garang sekejap jew, pastuh ok la,,
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 25, 2012
Yana pun kadang2 geram dengan anak buah yg degil, pukul2 manja kat pampers dia.. pastu cium balik ! :)
Cik Nur Cik Nur July 25, 2012
kagun dengan akak punya tahap kesabaran yg tinggi.. :)

nur mengaku, nur mmg cepat baran, dan cepat sejuk.. entahlah mcm mana kalau dah berumahtangga dan ada anak nanti..

mmg ada niat nak didik ank mcm mana akak buat, tapi takut nur xdapat kwal perasaan je nanti..hihih
9n0L4 9n0L4 July 25, 2012
bagus ina. anak pun akan rapat dgn kita sampai lah dia besar. insha Allah.
fiza fiza July 25, 2012
Sabarnya kamu ina. Saya masa anak 1st agak penyabar jugak, tapi skang nih tahap kesabaran dah berkurang...huhuhu...nak kena up kan balik tahap kesabaran tu.

Biasalah tu...lepas rotan anak mesti rasa sedih & menyesal. Kekadang kita bley nangis di buatnya.
Azi Azi July 25, 2012
pas mintak maaf kan pasti ada babak sentimental ibu dan anak.. biasalah dh terpukul bru nk nyesal... sy pn kengkadang
Si Matatajam Si Matatajam July 25, 2012
Sabaq2 M pun kadang2 terlepas gak tangan ni kat my son.. Tapi bukan sampai mudarat la kan...
izz iizza izz iizza July 26, 2012
anak yg kita tatang selalu.. memang akan sedih la bila sesekali kena jentik..hihi

xper alisya mesti faham mamanya sentiasa sayangkan dia..:)
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 26, 2012
sy pun sedih kalau termarah lebih kat anak2.. Ye la..dorang kecik lagi, byk benda perlu belajar. Kita x boleh selalu marah, takut emosi dia kecik2 dh terganggu.
Puan Kutu Puan Kutu July 26, 2012
pukulan yg mendidik kadang2 buat anak igt smp besar..apa pun solute sbb ina punya tahap kesabaran yg tinggi..:)
Ummi Iman Ummi Iman July 26, 2012
Kdg2 terlepas juga. Bila tegur tak mau dgr. Tapi takdelah kuat. Bg isyarat. Pendekatan psikologi mmg bagus untuk mereka.
anitadiana anitadiana July 26, 2012
kekadang kena juga ina..lepas tu menaggis kasihan tengok....