Rupa2nya jika alisha tak minum susu pun boleh yer...

Kalau entry sebelum ni saya tanya nurse pasal perut, kali ni nak cerita pulak pasal pertanyaan saya mengenai SUSU... hehheh... Saya memang banyak tanya... Kalau u all nak tahu, kadang tu, dari rumah saya dah pikir nak tanya apa, kalau tak pun, siap tulis dalam handphone, sampai klinik je terus tanya... ahhahah.. Bagi saya, kalau banyak tanya, banyak lah ilmu dapat... takdalah duk tahap tu je... ekekkek tapi yang tak eloknya perangai saya ni, banyak bertanya sampai orang tak tahu nak jawab apa dah... hehhe

So, u all bacalah perbualan saya & nurse pasal susu...

Saya : Saya dah stop kan alisha dari susu badan bulan lepas

Nurse : Sekarang Alisha minum susu apa

Saya : Susu Anmum

Nurse : Bagi minum susu guna botol or cawan?

Saya : Bagi botol ada, cawan ada.. tapi botol alisha tak jalan sangat.. bagi cawan baru habis... dia minum guna sudu or straw... *Alisha berlagak macam dah besar... ;p... hehehhehhe

Nurse : Takpa, bagi dia minum guna cawan, JANGAN AJAR GUNA BOTOL...

Saya : Ok... Emmmm.. saya nak tanya, budak2 umur alisha ni, berapa banyak susu dia kena minum sehari? sebabnya saya tengok budak2 lain, berbotol2 sehari.. nak tidur je minum susu.. risau pulak tengok alisha minum susu sikit je

Nurse : Kalau besar Alisha ni, 2 CAWAN SEHARI PUN DAH CUKUP... yang budak2 minum botol time nak tidur tu sebab dah ketagih dengan botol.. susah nak berenggang.. sebab tu jangan ajar alisha minum guna botol...

Saya : Kalau time alisha tidur & terjaga malam2, saya just bagi dia minum air masak je, tak bagi susu.. boleh ke?

Nurse : Boleh, takda masalah

Saya : Andaikata tiba2 alisha taknak minum susu, takpa ke.. or budak besar alisha ni memang wajib kena minum susu?

Nurse : Kalau tak minum pun boleh.. TAPI KENA GANTI DENGAN MAKANAN YANG ADA KALSIUM lah.... macam keju ke calciyum ke tapi bagi sehari sekali je la...

Inilah perbualan saya & nurse tu tentang susu... tapi tak tahulah pulak saya kot2 nurse lain kata lain pulak kan.. So, bila saya dah tahu macam ni, sedikit sebanyak saya lega lah jugak bila alisha tak nak minum susu.. yela, sekurang2nya saya tahu alisha memang suka makan + kami suka beli makanan or minuman yang ada kalsium untuk alisha... Kiranya, minum susu tu sebab nak dijadikan sebagai sumber kalsium je la.. hehehhe.. sian ibu alisha... baru nak dapat ilmu tentang ni... muahhahah

P/s : Buah kurma yang menjadi kegemaran alisha sampai sehari 4 5 bijik sekali hadap tu pun membekalkan kalsium jugak... (",)

Rupa2nya jika alisha tak minum susu pun boleh yer...

{ 54 comments.. read them below or add one }

Ummu Muhammad Ummu Muhammad July 04, 2012
ooo kite pun baru taulah intan..ibu muhammad malaskan nak lap susu tumpah heheh..tapi si muhammad nyusu kuat..makan pun same kuat..
UmmiAbi UmmiAbi July 04, 2012
A'ah dear...Susu tu sumber kalsium je..Dats Y kalau ummi xsempat pump susu utk bekalan anak ummi esk,ummi akan bli Calciyum yogurt or cheese kat anak ummi masa hantar kat baby sitter..So,keperluan kalsium dia tetap ada walaupun x minum susu...
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey July 04, 2012
WALAUPUN BELUM JADI IBU (HEE BLM KAWIN LAGI) TP TTP NK BACA INFO2 PASAL IBU NI TAMBAH ILMU.. :) :)
QueeN TerataI QueeN TerataI July 04, 2012
kurang minum susu mmg x menjadi masalah.. yg penting ada gantian makanannya.. anak sya pun dah kurg minum susu.. tp makan mmg kena mkn.. :)
syawalsimpsons syawalsimpsons July 04, 2012
syawal pon tak minum banyak susu...at least 3X je sehari sampai ke malam...latelay ni pon sekarang tak mo minum susu B4 tido...pagi bangun baru minum....malam terjaga pon dier sendiri berlarik bangun cari botol air dier..pastu kejutkan minta di buka...tapi syawal mmg tak banyak minum susu dari kecik..at least dapat 3X sehari..dah mamadai bagi sue...ok la tu ina kalo alisha minum banyak tu..sebab dier ada makanan cover yg lain
Tina Othman Tina Othman July 04, 2012
hehe mesti nurse tu jenuh nak jawabkan

tapi rasanya lg bagus kalau bagi minum susu, bagi tulang & gigi kuat =)
Wanieys Wanieys July 04, 2012
wani pun baru tahu ni...tp qalief dia redah jer susu botol atau lam cawan hahha...tu la kdg2 klu qalief xmau susu wani risau juga sekang ni baru tau yg kita boleh ganti dgn makanan kalsium lain...wani mmg dok beli pun makanan yg ada kalsium tuk qalief kira xper la kan hihi
Zie Zie July 04, 2012
Alisha jenis makan benda lain tak pa,

anak2 kak susu jer nasi tak nak.... makan pun ciput,

emm memang betul budak minum susu banyak ketagih dgn botol, tak leh tinggalkan bau botol tu.. enak tu... hehe
E.m.ma. I.n.s.Y.i.r.a.H E.m.ma. I.n.s.Y.i.r.a.H July 04, 2012
Wah info baru ni berlian, anak saya baru nk msk 1thn 5bln. Direct bf, tp since dah kerja ni siang2 die mnum susu (FM) sket je, dlm 2oz. Kdg2 mnum kdg x. Risau mmg risau tp die mmg suke makan.

Lepas bace entry berlian ni rase lega sket. Thanx a lot (^__^)
Cik Rongoks Cik Rongoks July 04, 2012
bagus btol akak ajar minum susu guna cawan :)
ika suka sbb dulu masa keje kat taska, budak umur 4 tahun pon kemain susah nk bg minum guna cawan sbb dh diajar dari kecil minum susu pakai botol ye. hahaha
Ummi Iman Ummi Iman July 04, 2012
Boleh je kalau alisha suka mkn tak minum susu. Mcm iman susah mkn. Jd mmg kuat minum susu. Ummi dia pun senang kerja sebab semua vitamin dah lengkap dlm tu ;)

Gara2 ayah dia tak bg suap mcm2 masa baby.. sampai skrg susah makan. Mkn pun sikit. Yg boleh mkn byk bubur nasi je dgn nasi goreng kicap hihi
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM July 04, 2012
alhamdulillah, Yayan pun dah on cup.:) mmg kene biasakan diorang ngan cup pun kan?lega sgt bila diorang dah on cup,kan?:)
:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: July 04, 2012
yuppp kalsium sgt penting utk mereka sb mereka nk membesar..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 04, 2012
huhu..tu la...anak2 cma semua dah ketagih botol susu & puting tu...

ssh memikirkan cara nk bg dorang stop terus..

go go alisha..x kuat minum susu x pe..janji makan mknn yg byk kalsium :)
fieda fieda July 04, 2012
maira ni dh lekat botol..susah nk minum dlm cawan...bagusnya alisha mcm org besar nk minum dlm cawan..
eintan nurfuzie eintan nurfuzie July 04, 2012
CUBE TANYE NURSE YG LEN.. TENGOK PULAK PENDPAAT YG LEN GAK
LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA July 04, 2012
Owh..mcm tu ye..Lily mmg risau bila Qis tak nak minum susu..dah lah mkn pun tak byk..tapi skrg dah tukar susu Anmum semangat plak dia menyusu..senang hati tgk..^^
Rai Rai July 04, 2012
betul..orang dewasa pun kalau taknak minum susu takpe..tapi kena makan makanan yang kaya dengan kalsium utk cover balik..

anak pompuan saya sejak umur setahun da taknak minum thru bottle.. minum kat cawan je.. abang dia pun sama..
Masz Sidek Masz Sidek July 04, 2012
makin mudah la akak lepas ni... kalau alisha tak minum susu pun tak ape... :)
fiza fiza July 04, 2012
Owh...2 kali susu sehari pon dah cukup yer. Saya pon baru tau ☺☺
azizah :) azizah :) July 04, 2012
susu tu hanya satu inisiatif je sis untuk tambah kalsium dlm badan dia....
shida'R shida'R July 04, 2012
org tua2 kata rajin btanya xsesat jalan kan..xpe kak kite tnya jer..lgi tentg ank kan.xdela dah jd ssutu bru nk btnya..sediakn payung sblum hujan kn kak hehee..
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa July 04, 2012
takpe kot..cum kena make sure dia makan makanan berkhasiatkn :)
Cute Mum Cute Mum July 04, 2012
dania sekarang kerap minum susu..
dalam sehari dekat 6 kali..
uyun tak kesah sangat sebab dania kurang makan..
nak makan nasi sesenduk sehari pon susah.. nasib baik ada susu.. so beratnya masa 2 tahun baru 9kg.. border line jer.. nurse kata ok sebab die tak nampak kurus dan masih minum susu..
msredcheesecake msredcheesecake July 04, 2012
Selagi anak sy nak susu sy bagi susu, yg first tu xsuka susu, sy bagi cheese ganti susu....
pinky pinky July 04, 2012
eh...2cawan jer sehari???
cendol cendol July 04, 2012
waahh alisha dah besar..tak pyh minum susu dah..
bagus la alisha suke kurma tak sume bebudak suka kurma
cendol cendol July 04, 2012
hype.sy dtg melapor diri dari GA izan mama mia n the gang tu kan..hehe
no . 68 .

alamat:
no.69,persiaran istana,taman istana,30000,ipoh,perak darul ridzuan

tenkiu :)
Rafflesia™ Rafflesia™ July 04, 2012
hihihiihi alisha suke makan kurma ye? xpe.. jimat mak alisha nak beli susu lepas ni.. :) bagi alisha kuat dan sihat makan kurma.. :)

adik syieda sampai darjah dua baru berpisah dgn botol susu dan buaian. tu pun sebab adik sepupu permainkan die.. hihihihi alisha ni the best la! :)
Cik Nur Cik Nur July 04, 2012
nur pun baru tahu jugak ni.. kira ibu alisha tidak keseorganlah lambat tahu menda ni..hihihi
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan July 04, 2012
kalau tak tanya nanti sesat jalan pulak :)
ShimaSalleh ShimaSalleh July 04, 2012
Haih!
Abg aQil ketagih botol.. muahahaha..
Silap hari bulan sampai sekolah berbotol.. Pstt.. Mcm ayah dia hukhuk
Knor Knor July 04, 2012
betul..dah cantik dah tu minum mengunakkan cawan..

ada setengah budak tak nak minum dgn cawan tau..kbykkannya dgn botol susu..bijak budak alisa ni!!
nur anis nur anis July 04, 2012
lebih elok tak ajar guna botol kan...tak de lah alisha ketagih nak botol je nanti..:)
Mrs Lurve Mrs Lurve July 04, 2012
bagus info nie..sy pun ingat budak2 memg kena minum susu hari2 huhuhu
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 04, 2012
banyak bertanya + ilmu : boleh share :)
izz iizza izz iizza July 04, 2012
owhh camtu rupanya ya..sy pun baru tahu..dulu masa anak kecil-kecil..memang banyak jer diorg minum susu..

untung juga org ringan mulut ni kan..banyak benda baru boleh belajar..:)

rugi la sy yg berat mulut ni..hehe
anisalya anisalya July 04, 2012
memang rajin ibu alisha ni bertanya. mesti nurse pun ala2 malas nak jawab kan? hehehe...
Momma AA Momma AA July 04, 2012
wahh.. ok la tu.. gugurl saya dah 3 tahun masih berbotol lg.. susah nak pisahkn susu botol n dia.. dia akan menyusu 5 botol sehari.. tp dia kurang makan pulak..
rasanya camne pun x per.. asalkn anak2 kita dpt zat, vitamin n calsium yg cukup utk pembesaran..
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY July 04, 2012
k.eija dulu pun risau sbb Zaquan stop minum susu awal 2 thn setengah dh x minum susu dh, tp dia suka minum milo n susu dutch lady kotak perisa strawberry, bila k.eija tanya sepupu kami doktor dia bgtau x pe selagi dia ada mkn & minum yg mengandungi kalsium..
MamaEma MamaEma July 04, 2012
owh camtu yer..sebab selalu dgr elok bg susu sehingga umur 12 tahun....
teratak hati teratak hati July 04, 2012
Owh baru tau camtu ye..
9n0L4 9n0L4 July 04, 2012
tulah kan. botol ni budak boleh ketagih. sepupu saya, dah 7 tahun tetap lagi minum susu botol. huhuhuhu.
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha July 05, 2012
yg penting anak2 dpt kalsium kak..sbb kalsium ne untuk pertumbuhan & kuatkan tulang kita...eca ada anak sedara yg gigi dorg cpt je buruk,sbb kurang kalsium...jrg minum susu & mak dia pun xsuka minum susu.....
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 05, 2012
Alisha jenis makan benda lain tak mengapa....elok kalau minum air masak kalau besar alisha...Lagipun alisha suka makan kalsiumkan...
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 05, 2012
Ooo...boleh ke? baru tau.. :p
tapi, my Aleesya rasanya mcm dah addicted to botol susu juga la..mcm mana nak bentikan botol ni? asal nak tdo je, susu dlm botol wajib. ;p
anitadiana anitadiana July 05, 2012
anak-anak ita tak makan buah kurma tu..minum susu memang kuat pakai botol...
nanakimie nanakimie July 05, 2012
ank buah nana sat2 suh buat susu...xdak botol xsah,hee....layanjela diorang tu:)
lynn kamarul lynn kamarul July 06, 2012
kalsium tu penting. boleh la ajar alisha mkn roti ngan cheese. alah paling senang yg jual mcm vitagen tu jenama calsium kot. try la elok jugak tu
Myra Jay Myra Jay July 06, 2012
Buah Kurma memang banyak khasiat, jadi tak risaulah kalau Alisha tak minum susu pun kan? :)
syiela syiela July 08, 2012
buah kurma memang banyak khasiat.. pandai alisha ni memilih makanan.. moga terus membesar dengan sihat dear!
AnonymousAnonymous December 03, 2012
Thanx for the info. Anak saya 1 thn 9 bln direct bf tapi skang kena stop sebab kurang zat besi dan kurang makan. Doc suruh ajar minum fm tapi dia tak nak. Bila dapat tahu susu minum tak byk pun takpe jadi kenala masak makanan tinggi kalsium Dan zat besi.
norhana mohd shah norhana mohd shah May 13, 2013
salam sya nk tnya time ni alisha brape thn ye..sbb susv sya da kurang sgt..anak sya susu pkai cwn pkai botol x nk tp minum susu mcm x bnyk sgt mkn pn kurangt.sya tkut dia jd mcm ni sbb ketagih susu bdn sedangkan susu bdn berkurang..sya rasa nk putuskn susu bdn spy dia blajar minum susu formula
IntaNBerliaN IntaNBerliaN May 13, 2013
@norhana mohd shah

Alisha skrg dah berumur 2 thn 8 bulan... untuk pengetahuan awak, alisha pun sama cam ank awk.. dia xsk sgt guna botol.. guna cawan.. sampai skrg duk guna cawan..

saya mmg stop kan alisha dr menyusu bdn, sbb time tu sy prgnant & susu badan mmg kering terus.. setitik dua je adik + rasa sakit bila alisha hisap