Menu yang simple tapi sedap.. (",)


Hari tu saya terpandang menu ni dekat blog Teratak Hati.. Nampak macam senang.. so, saya pun apa lagi.. semua bahan dah ada, terus try buat untuk makan bukak pose.. (",) Memang sedap lah u all.. Tapi rasanya kalau saya gantikan daging beger saya ni dengan daging beger RAMLY.. gerenti melelehlah.. hahhah.. sebab saya memang suka beger RAMLY.. sedap!!.. Tapi dah takda, bantai je la jenama apa pun.. hihii

Cara buat sangat senang.. Goreng ikan bilis garing2.. lepas tu goreng pulak ubi kentang yang dipotong wedges... lepas tu goreng pulak daging beger yang dipotong dadu.. semua tu digoreng berasingan... untuk sambal dia pulak.. Bawang besar + bawang putih (blend) ditumis hingga garing.. masukkan cili kering yang dikisar & tumis sampai pecah minyak.. lepas tu masukkan garam + gula + air asam jawa + air (jika nak berkuah).. lepas tu apa lgi.. masukkan hasil gorengan kita tadi.. gaul2 sebati.. siap!!... Sedap di makan dengan nasi panas2... (",)

Emmm.. saya rasa, kalau daging beger tu diganti dengan daging cincang RAMLY pun mesti sedap kan.. Nyum nyum.. Lenkali leh try.. hihi

P/s : Petang ni saya balik kampung my dear..

{ 59 comments.. read them below or add one }

Asep Haryono Asep Haryono July 12, 2012
wah indahnya. Rasa yang seanggun penampilan. Awesome.
Si Matatajam Si Matatajam July 12, 2012
Simple dan sedap...terlioq la....
Joanna Yunus Joanna Yunus July 12, 2012
Hehehe masak nampak....
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 12, 2012
wahh..sy tergoda tgk pic ni.
dah la kasik zoom in lagi kan..harus ku buat utk buka posa hari ni juga.. :p
ShimaSalleh ShimaSalleh July 12, 2012
Owh klu shima biasa buat ni tp pki cili api hihihi.. dan tak letak daging. Cuma kentang & ikan bilis
fiza fiza July 12, 2012
Mantop...bley try nanti.
Sheda ucu Sheda ucu July 12, 2012
adoi ni ase nk berbuke nih hihi
Anis Nisa (SH) Anis Nisa (SH) July 12, 2012
terliur nisa tengok..nyum3..
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 12, 2012
rupa nya macam ayam masak merah pun ada..
CtAyue CtAyue July 12, 2012
suka menu yg simple cmni..
ros_reeza ros_reeza July 12, 2012
memang sedap ni.. feveret sy sambal-sambal ni :)
QueeN TerataI QueeN TerataI July 12, 2012
mmg feveret sya nie.. hari2 mkn t.ari kalau ada lauk ni konpom amik punya
ummi_norseha ummi_norseha July 12, 2012
nyum2 sempoi,nmpk pic sparuh je line teruk tp tetap nk terjah hi3
ayut ayut July 12, 2012
nak try blik nnt!nak mkn bukak puasa jgk..hihihi..bahan semua ada dh ni.mekaseh kak bg idea nk msak ap ptg ni.hihihi :)
cik mun cik mun July 12, 2012
wah..mcm sedap je..
inazamri inazamri July 12, 2012
eh br perasan dah lama akak takde stok ubi kentang hehehe.menu simple tp sedap tu
PinkUmmi PinkUmmi July 12, 2012
senang je nak buatnya...boleh try buat kat umah nih..hehehehe

p/s semoga perjalanan pergi & balik IB sekeluarga selamat
Myra Jay Myra Jay July 12, 2012
Nampak meleleh :)
Boleh la try, tengok senang je ;)
fieda fieda July 12, 2012
wah...betul2 nmpk sedap ni..
teratak hati teratak hati July 12, 2012
dah try ye..simple je tapi sedap kan..kalau berbuka tu memang berselera lah..
Zie Zie July 12, 2012
hehe bikin akak terliur nih.. Huhu
Cik Nur Cik Nur July 12, 2012
wah,,mmg nampak sedaplah..moist je..!
terliur terus..!
Haryati Hamzah Haryati Hamzah July 12, 2012
alamak! perut tibe2 bunyi "krukkrukkruk"...hehe
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha July 12, 2012
mmg senang nk buat tp menarik utk dimakan..terliur sungguh!
selamat pulang ke kampung yer IB!
haz haz July 12, 2012
wahhhh. tgk gmbr lauk ni waktu ptg mcm ni memg boleh terliur dibuatnye.. heheh
azizah :) azizah :) July 12, 2012
sedap tu...nampak senang je buat ni..
Mama Adam Mama Adam July 12, 2012
Xpeernah letak daging burger. Sedap ye? Nxt time leh try. Sekali potato n bilis aje
Farah Shamsudin Farah Shamsudin July 12, 2012
boleh try la nanti nii.. memang nampak sedap.
Yana Libra Yana Libra July 12, 2012
mmg nampak sedap~~ :)
Aju Mohit Aju Mohit July 12, 2012
Sedapnya Ina, rajin try resepi simple but nice
zachflazz zachflazz July 12, 2012
ayo kirim kesini, Intan...
Wanieys Wanieys July 12, 2012
uishhh kak ina sedapnya...teringin dah ni..tu la hari tu wani tgk gak kat blog teratak hati ni kak ina pulak buat bertambah2 teringin la wani ni hahhhaa

p/s:kak ina take care yer balik kg...
shida'R shida'R July 12, 2012
uihhh..sedapnye..fav tu sis ^_^
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 12, 2012
menyelerakan..blh la try nnti..
oh..balik kpg ke? hati2 kak intan sekeluarga :)
Ardini Humaira Ardini Humaira July 12, 2012
i'll try this! seriously menyelerakan :D
Yumida Yumida July 13, 2012
sedapnye sis...nyum nyum..telan air liur di dini hari nih
...sWeeT uMi... ...sWeeT uMi... July 13, 2012
adusss...nmpk menggoda betul la...tgk cara wat nya pun senang..mmg ada percent nak wat gak ni hehehehe...
lynn kamarul lynn kamarul July 13, 2012
wah sy lapar la ina.. mintak skit boley
msredcheesecake msredcheesecake July 13, 2012
simple tapi sedap.... daging bege mmg sedap...
nur anis nur anis July 13, 2012
simple je..tapi nampak sedap..:)
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan July 13, 2012
sedapnya. telan air liur saya tengok :)
Ummi Iman Ummi Iman July 13, 2012
Nampak sedap. Yg simplelah yg paling selera ;)
izz iizza izz iizza July 13, 2012
nampak sedap dan mudah jer kan..nnti nk try juga la..:)
anisalya anisalya July 13, 2012
simple dan sedap. boleh cuba jugak ni.
wan nurul hezrina wan nurul hezrina July 13, 2012
sedapnya nampak..la nie sik kena sakit tekek jer.bila mknan berminyak cket mulalah tekak meragam.tapi sebenarnya mmg suka benda gorengjer senang n sambal
Azi Azi July 14, 2012
nampak sedap... terliur la pulak,,,,
9n0L4 9n0L4 July 15, 2012
nmpk pun mmg sedappppp. harus di cube juge ni. ;)
QasehnyaRania QasehnyaRania July 15, 2012
wah..memang sedap...dgg burger goreng pastu potong dadu campur dalam nasi goreng pon sedap...cer try ;)
Deq's Qienz Deq's Qienz July 16, 2012
ermmm nmpk sedapnyaa ;))
Izan Ishak Izan Ishak July 16, 2012
pestime tgk resepi ni. k.izan pun suka ngan daging bege ramly... sedap!
shahdiana shahdiana July 17, 2012
bila tengok resepi orang mesti meleleh air liur nak masak tapi lepas tu bizi memenjang...terus elok je pegi kedai beli...huahuahau
caliph shuriken caliph shuriken July 17, 2012
wahh, singgah sini trus nmpak mamam best, huh...