Pengalaman Mengajar Ibu Alisha... (",)

Saya rasa macam satu kesilapan dalam saya mengajar Alisha adalah saya pergi suruh dia minum susu Formula guna susu botol.. Alahaiii... Lain lah kalau alisha masih baby, boleh tahan cerita.. Ni dah nak masuk 2 tahun... duk "paksa" anak suruh minum guna susu botol.. Sedangkan ibu2 yang lain SIBUK DUK NAK MENGAJAR ANAK BERHENTI SUSU BOTOL... 

Sempat jugaklah 2 3 minggu alisha guna susu botol... tapi tu la, seperti yang saya pernah bagitahu u all, susu takkan habis bila alisha guna susu botol kecuali saya "paksa"... ahhahha... teruk betoi la...  Nasib baiklah ada abah saya yang tegur saya masa balik kampung hari tu... abah saya cakap.. "Eh, Alisha dah minum susu botol ke?.. Jangan ajar alisha minum susu guna botol tapi guna cawan.. Nanti susah pulak nak berhentikan botol"... Selain tu, Blogger Jijah pun pernah bagitahu saya JANGAN AJAR ALISHA GUNA BOTOL SUSU... Tak lupa jugak, bila ramai ibu2 di kalangan blogger yang bagitahu saya, mereka susah nak berhentikan anak mereka dari guna botol susu...

Tengok..!! Ibu2 sibuk duk pikir cara nak berhentikan anak mereka guna botol susu tapi saya ni pulak, sibuk2 nak mengajar alisha minum guna botol susu... adoiilaaa si ibu alisha ni.... Bukan apa u all, dah saya tengok ramai anak2 yang minum susu guna botol susu, tu yang saya siap beli botol susu lagi untuk alisha... ekekkek... TAPI SATU PERKARA YANG SAYA LUPA... MEREKA SEMUA TU, DARI KECIK DAH GUNA BOTOL SUSU.. NI ALISHA, DAH UMUR NAK MASUK 2 TAHUN... Apa kes nak ajar guna botol susu kan... (",)

So, sekarang, saya takkan bagi alisha guna botol susu lagi... bagi guna gelas or cawan je bila dia nak minum susu... (",) Nasib baiklah alisha ni bijak.. duk bagitahu yang dia dah besar... dah pandai guna cawan or gelas... Kenapa ibu duk paksa2 dia guna botol.. muahahhahhaha

Jomlah layan aksi alisha minum susu... heheh


Inilah gelas saya bancuh susu alisha... Normally sekali minum, saya akan buat setengah gelas or lebih... Tengoklah tu, gaya kacau tak menahan... macam orang besar... hehheh


Dengan penuh kelazatan alisha minum susu Anmum.. ehhehe


Sampai habis susu terpercik ke muka.. heheh.. Ini pasal, tengah2 alisha minum, tiba2 dia terbatuk, tu yang air terpercik ke muka dia tu.. (",) Time ni, alisha minum susu sambil saya suapkan nasi untuk dia... tu yang bibir dia tercalit warna merah selain putih tu.. hehehhe


Yeayyyy susu alisha sikit je lagi nak habis... (",) Alisha kakak yang bagus.. suka minum susu... hihii

Pengalaman mengajar saya menjadi lebih matang... Sebenarnya dalam saya menjaga or mendidik Alisha, secara tak langsung, alisha sendiri yang banyak mengajar saya.... Kamu memang cepat matanglah sayang.... (",)

P/s : Hadiah untuk Mini Giveaway & GA IzanMamaMia saya dah pos hari Jumaat baru ni...


{ 44 comments.. read them below or add one }

pinky pinky July 09, 2012
hehehe... comel jer Alisha minum mcm tu....dah mcm budak besar...;)
Kakzakie Kakzakie July 09, 2012
Baguslah Alisha dah pandai minum cawan walau batu 2 tahun. Anak kakak dulu kalau minum cawan suku aje baki tak habis tapi kalau botol satu botol penuh sekali lalu habis..
permata biru permata biru July 09, 2012
kalau nak lebih mudah alisha pegang belikan cawan yang ada straw dalam tu..macam botol air.ada 2 pemegang di sisi..kaisara skarang pun sedang belajar minum susu dalam cawan..
Ummi Iman Ummi Iman July 09, 2012
Betul juga. Dia baru minum SFkan? Kalau dari baby dah biasa dgn botol. Iman boleh je minum dgn cawan. Tp susah juga bila atas kereta nk bg minum. Jd lebih senang dgn botol. Sebab kerap minum ;)
Zie Zie July 09, 2012
emm betul jugakkan. dia baru nak kenal botol, baik tak yah kenalkan, guna cawan lagi baik...
anak2 akak ni yelah duk kena tinggal coz mama nak gi kerja, so memang kena guna botol. macam alisha bertuah coz ibu tak kerja, memang patut alisha tak mau guna botol.. pandai je alisha ni ajar ibu dia...hehehe
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ July 09, 2012
Salam Ina.Alhamdulilah,dah mula guna cawan ya.
Alisha mmg good gurl.....
ummiarissa ummiarissa July 09, 2012
ina..apa tak cuba guna cawan yang siap ada straw dan berpenutup ada juga yang bemuncung leper.....kan banyak jual di pasaraya...macam-macam design...mesti alisha seronok minum dalam tu...tak perlu guna botol susu dah...
ieda ieda July 09, 2012
x perlah ina, bukzn ker alisya baru jer bercerai susu badan, biar dia biasakan dgn puting dulu sekejap, akk rasa normal bg ibu2 yg bercerai susu badan, anak2 mereka minum susu botol, kesian lah kat dia, skurang2nya u still have time utk ceraikan susu botol nanti, alisha baru 2 thn kan, macam2 anak2 akk, even zahrien skrg pun still menyusu botol waktu tido, soo its normal memang agak payah nak bercerai susu botol nie, tapi take ur time dear, insyaallahh akan di permudahkan, so jgn risau sgt ok dear :)
Wanieys Wanieys July 09, 2012
alisha kan bijak jd senang kan kalau xminum susu botol hehe...bakal kakak yang matang ni :))
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 09, 2012
mujur sempat tukar awl2 sebelum alisha ketagih botol...tak pe, belajar demi pengalaman kan? anak pertama, bukan byk lg yg kita tahu... kdg2 tahu, cuma tak perasan je..
mimie.. mimie.. July 09, 2012
alahaiii...pndainye alisha ni taw :)
pandai berdikari..bagus :)
anisalya anisalya July 09, 2012
mmg elok la ajar minum cawan. akak dulu ajar botol sebab kak long tak nak langsung menyusu. nak ngombeng je. tu yang paksa tu sebab minum dalam cawan mmg dia tak mahu. good girl la alisha.
UmmiAbi UmmiAbi July 09, 2012
Good girl...
Kita samalah K'ina...Ummi pn ngah ajar my doter minum susu formula..tp guna botol gak sbb dia xgn btol sblm ni...Pg td bru bg cawan..ok plak..hehe..Tq for sharing..;)
fieda fieda July 09, 2012
pandai alisha minum susu dalam cawan ye...kaka maira jugak yg tak pandai2...
syiela syiela July 09, 2012
akak dulu masa Aiman bila tukar botol ke gelas terus tak nak minum susu sebabnya dia kata air sabun.. pulak... terus tak minum dah sejak tu.. kesian dia
fieda fieda July 09, 2012
This comment has been removed by the author.
anitadiana anitadiana July 09, 2012
ok lah tu ina..dia nak pakai cawan..aqil dan arisya pakai botol lagi...
Cik Rongoks Cik Rongoks July 09, 2012
alisha, good girl ! ^^
Dylla Abas Dylla Abas July 09, 2012
betul tu..kalau nak ajar anak2 berhenti minum susu dalam botol kena ajar dari awal..nanti jadi macam anak buah saya..tak nak lekang langsung dengan botol susu dia..adoii,payah tu..heee :p
shida'R shida'R July 09, 2012
pengalaman yg tak ternilai kan sis..seronoknya jd ibu ;)
TiranaAduka TiranaAduka July 09, 2012
alahai...comotnya...
pandai dah minum guna cawan....
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P July 09, 2012
eloklah Alisha tau pilih kan :)
comot nye anak mama ni.. huhuhu
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) July 09, 2012
sampai comot2 minum susu hehehe. nsb alisha good girl :)
fiza fiza July 09, 2012
Comotnya minum...hehehehe...

Saya tgh nak ajar anak dara saya tu minum dalam cawan. Tapi kan...dia lebih suka masukkan tgn dlm cawan dari minum air...hurmmmmm...
Naz Naz July 09, 2012
bagus Alisha..bakal kakak la katakan
teratak hati teratak hati July 09, 2012
betul jgk kan..kdg2 kita sbgai ibu pn tak perasan..ank plk yg mengajar dn mnyedarkn kita..
ShimaSalleh ShimaSalleh July 09, 2012
Besarnya gelas dia hihihi..
Dah pos ehh. Okey shima tgu tau.. Dah sampai kita buat entry

^_^
MamaEma MamaEma July 09, 2012
good girl alisha...
CtAyue CtAyue July 09, 2012
bagusnya alisha nak jugak minum susu.. anak sy lgsung tak nak minum..
syawalsimpsons syawalsimpsons July 09, 2012
alisha mmg seorang cepat pick up dengan apo yang ibu dier ajar...dier mmg best..kalo syawal mmg lambat la nak buat semua benda tu, padahal dier tau benda tu benda elok, tp sengaja dier....tp mmg kebenarannyer budak laki agak lambat sikit berbanding pompuan...pompuan cepat PK berdikari gitu..pd pandangan sue la..ada anak laki ni...
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse July 09, 2012
my aleesya tak boleh takda botol..payahnya nak stop kan botol. Alisha ni bagus la pulak..minum dl gelas biasa je. :) pandainya
Ardini Humaira Ardini Humaira July 09, 2012
bagus kecik2 suka minum susu. setengah budak dah besau sket layan milo je. macam dni dulu2. kah3
Cik Nur Cik Nur July 09, 2012
besonyer cawan alisha...
lepas ni ibu kena beli cawan comel untuk alishalah.hih
shahdiana shahdiana July 09, 2012
alahai alisha comotnya minum susu ...tapi takpe janji dia nak minum susu...anak yang pun sume masih minum susu...yana galakkan biar sampai besar sebab banyak khasiatnya
izan mama mia izan mama mia July 09, 2012
hehe..tetiba mia tgk gambar alisya.."heheh comot dia minum susu"...hihihi,..kata org dia pun sama..mia lama dah dok usha alisya nih...senang nak kenal kot sbb semua gambar alisya besar dan jelas....hehhe...mana tau nnt anak kita lak jd kawan...
izz iizza izz iizza July 09, 2012
kan baru jer sy tersebut tadi..hehe..

minum pakai cawan lagi ok yer alisha..good girl..:)
azizah :) azizah :) July 09, 2012
bijak lah alisha ni... mmg padan la dia jadi seorang kakak..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha July 09, 2012
comel je terpercik air susu dia tu.hahaha :D
9n0L4 9n0L4 July 09, 2012
budak pandai ni minum susu dlm cawan ye. kiut miut. ;)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 09, 2012
pandainye alisha...gud gurl..also gud mumuy..jgn bg die mnm ngan botol..nnti jd mcm cma..nages nak pisahkan dorang ngan botol susu tu.. :'(
deno deno July 10, 2012
alisya budak pandai! :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat July 11, 2012
Betul izan...tak payah pakai botol lagi senang...Anak CR yg kedua...mana lepas botol lagi huhuhu tahun depan nak sekolah hihihi