Dimanakah letaknya zat besi pada ikan bilis?..

Selama ni memang saya tahu yang ikan bilis ni kaya dengan zat besi.. tapi takdalah pulak saya tahu.. bahagian mana zat besi tu kan... kiranya kalau saya makan sambal ikan bilis yang dah dibuang kepala tu.. kira saya anggap saya dah telan zat besilah kan.. hihii


Sehinggalah saya pergi buat buku pink, baru2 ni.. nurse bagitahu saya.. "Kalau makan ikan bilis.. jangan buang kepala.. sebab, dekat kepala tu lah ada zat besi.. kalau dah buang kepala.. takda dah zat besi tu"... 


So, nurse tu cakap, kalu nak makan ikan bilis.. makan ikan bilis yang kecik2 tu.. yang makan sekali dengan kepala tu... (",) Baru saya tahu pasal ni.. kalau tak, sampai anak 5 pun, saya tetap tak tahulah jawabnya..hihii Tapi ikan bilis yang kecik2 ni sangat sedap kan.. adoiii... dan2 saya rasa nak makan ikan bilis digoreng garing2.. lepas tu makan ratah sambil mengadap tv... sungguh nikmat je bunyinya... hihi

{ 38 comments.. read them below or add one }

iduraz iduraz April 23, 2012
oo, bru tau zatnyer kat kepala..nice info..
[sutera kasih] [sutera kasih] April 23, 2012
ooooooo begituuu..baru tau..thanks yeaa bgtau :)
Myra Jay Myra Jay April 23, 2012
Sama la jugak baru tau :)
Jaa Jaa April 23, 2012
ooo..yeker..haha..k.ja pun baru jer tau... my favarourite jugak nih...
anitadiana anitadiana April 23, 2012
ooooooooooohhhhhhhhh...tq ina ..baru kak ita tahu...ikan bilis kecil-kecil tu telan aje kepalanya..yg besar tu kak ita buang lah kan kepalanya...
Norzie hany Norzie hany April 23, 2012
Mcm tu ke...tak tahu pulak selama ni.
Fai Shaklee Fai Shaklee April 23, 2012
ikn bilis kecik2 tu memang sedappp! lemak gitu!!! hehe
Fai Shaklee Fai Shaklee April 23, 2012
ikn bilis kecik2 tu memang sedappp! lemak gitu!!! hehe
fieda fieda April 23, 2012
kak fieda pun dulu tak tau jgk ina pasal ikan bilis ni..baru2 ni la bru tau yg ikan bilis ni ni zatnya terletak di kepala..kak fieda pun sekarang mmg beli ikan bilis kecik2 tu..yg beso tak sanggup la pulok nak mkn kepala..
Anamarza Anamarza April 23, 2012
SAME SUKA MAKAN IKAN BILIS, LAUK KESUKAAN DARI KECIL LG..TAPI BAB INFO TU BARU NI LA TAHU..HUHU
GreenJade GreenJade April 23, 2012
oooOoo baru sy tau..gitu kekdah nye..thx sis..hehe

exceli sjk pegnen ni sy mmg lalu telan ikan bilis jek..lain2 ikan idup..harus termuntah2 balik..
SeputihSalju SeputihSalju April 23, 2012
bru tau psl benda nih...ingtkan kepala ikan bilis takde bg apa2 zat.. rupanya ada...
ummiarissa ummiarissa April 23, 2012
tapi yang besar tak best makan ngan kepala...yang kecik tu tahanlah jugak nak telan...goreng garing,campur sikit cili kering dan sos cili...makan ngan nasi putih..fuhh sedap tau!
ziraziz ziraziz April 23, 2012
Serius xpnh tau sblm ni..tq 4 d info..
Si Matatajam Si Matatajam April 23, 2012
alamak baru tau... kiranya sblm ni mkn xde zat besi la yek. asyik buang kpala je. visit my site yek. follow la sama yek
lurun namzar lurun namzar April 23, 2012
a'a, kak. klu ikan bilis yg besar tue wat sambal nasi lemak mmmg xbuang kepala.
sedap... :)
Bui Junaidi Bui Junaidi April 23, 2012
OH YE KER..KAK BUI KALAU BELI IKAN BILIS SELALU BELI YANG DAH SIAP KOPEK DGN TAKDA KEPALA..HUHUHU
Tihara Tihara April 23, 2012
ooo..patutlah tang kepala tu manis kan..thanks 4 the infos..

ina, akk dah lama duk mikir pasal nak g bw kat blog suerania ni tp akak lupa..link dia ada dalam link bloglist tp akk sempat bw bloglist kat page je..aduhh jap g nk g visit blog dia..thanks ina :)
Mama Adam Mama Adam April 23, 2012
owh... mati2 saya ingat pada tulangnya!
eita eita April 23, 2012
paling suka ikan bilis yang kecil tu..
sedap goreng garing...
Ain_ Suke Senyum Ain_ Suke Senyum April 23, 2012
laaa baru tahu kepala ikan bilis de zat besi .
abis uh kalu ikan bilis yg beso .
kepala dy de zat besi gak ke ?
tiefazatie tiefazatie April 23, 2012
laa...ye ke..hihi..ifa selalu buang je nie..haha
Yumida Yumida April 23, 2012
perkongsian yg bgs ni..sy pn bru tahu...ikan bilis tu grg skali ngn halia..mmg sedap!
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda April 23, 2012
owh..br tau, hehe..
igtkn kne buang kpale ikan bilis coz org kate xeolk mkn kpale die... ">_<
salah info la slame nie kn..

Ina, lame btul xsinggah sni... rndu3.. ^_^
Izan Ishak Izan Ishak April 23, 2012
hehe.. k.izan lah tu yg nak masuk anak 5 mmg baru tahu zat besi ikan bilis pada kepalanya. padahal selama2 ni mmg tak pernah tak buang kepala kalau makan ikan bilis ni.. huhu.. sadiskan k.izan ni ina...

*dan2 ni juga rasa nak beli ikan bilis yg halus2 tu.. jom kita krupkrap2 makan depan tv sama2 ina!
CikPuan Azizah CikPuan Azizah April 23, 2012
tu la..tp bila bilis besar tu makan kepalanya jadi bengap pulak..hehe
deno deno April 24, 2012
alamak! deno tak boleh makan sgt ikan bilis nie...
Marya Yusof Marya Yusof April 24, 2012
As salam IB,

Akak pun suka gak ratah ikan bilis yg goreng garing... Darah rendah ke? Makan bayam merah pun bagus gak utk org preggy :)

Bukan makan kepala ikan nnt mudah lupa ke? Bkn akak yg ckp tp Dato Fazdillah kamsah yg bgtau..huhuu, maybe kepala ikan bilis kecik xpe kot..hehehe ;) gurau je IB :)) Take care..
anisalya anisalya April 24, 2012
memang sedap ikan bilis yang kecik tu. goreng garing makan dgn bubur. mmg nikmat.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha April 24, 2012
mama eca suh buang kepala ikan bilis if nak makan...xthu pla zat besi kt situ...tpi ikan bilis mmg bagus tuk ibu-ibu mengandung.kalau mama buat demo tuk ibu2 mengandung,selalu suh eca blend halus ikan bilis...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina April 24, 2012
lah yerker..nurulpun baru taw nie.yang sebelum2nie tau kepala ikan bilis tak bagus makan.
Zefa NorAsmara Zefa NorAsmara April 24, 2012
Hahaha.. yg dah anak dua ni pun baru tahu. Panjang je bunyi ooooooooo masa baca tadi.. :D
MamaEma MamaEma April 24, 2012
itu pasal akak suka beli ikan bilis yang kecil2
Cik FaRiZaM Cik FaRiZaM April 24, 2012
sy pon baru tahu selepas bc entry awk ni, tp org kata, kepala dia byk kolestro;l...tp tk sure la
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ April 24, 2012
ooo..ok sy pemalas...mmg slalu makan xbuang kepala..hahahahah
Puan Kutu Puan Kutu April 24, 2012
oh sy pun baru tahu yg zat besinya ada dikepala.tp bukankah dikepala tu juga terkandung banyak kolestrol?

sy pun suka ikan bilis yg kecik2 tu sbb boleh makan sekali kepala
Masya Masya April 27, 2012
masa mengandungkan amir.. pagi² dah makan nasi letak kicap.. goreng ikan bilis.. memang mableshhh...
suhaileymohdnoor suhaileymohdnoor October 01, 2014
Hehe..bagus ikan bilis ni kan..mmg sy amalkan utk naikkkan hb sy