Kisah Alisha & meja ABC

Saya rasa dah sampai tahap wajib untuk saya beli meja ABC dekat Alisha... baru2 ni kami pergi Tesco... dekat pintu keluar Tesco tu, ada orang jual perabot tau.. U all bayangkan, Alisha yang didukung oleh abah dia, tiba2 mintak suruh letak dia dekat bawah.. padahal time tu, kami dah keluar pun dari Tesco.. saya ingat dia nak berjalan kaki ke kereta.. rupanya salah sama sekali... TAPI ALISHA BOLEH JALAN TERKEDEK2 MASUK SEMULA KE DALAM TESCO & TERUS DUDUK ATAS KERUSI SET MEJA ABC TU...hahaaa

Dah 2 kali kejadian seumpama ni berlaku... memang Alisha betoi2 berkenan dengan meja study tu... Meja yang alisha berkenan tu murah je.. puluh2 je, tak sampai ratus pun... tapi tu la.. dah mintak time poket dah nipis... tunggu dulu la jawabnya...muahhahah... Nantilah baru belikan meja tu.. sebab saya nak beli basikal dulu dekat Alisha ni.. lepas dah beli basikal.. baru boleh beli meja... one by one ye sayang... (sian alisha.. basikal pun dah lama saya tangguh.. nak pergi kedai basikal tu yang malas.. adoiiii)...

Bagus jugak alisha minat meja study ni.. seperti yang pernah saya bagitahu u all sebelum ni.. Alisha kan memang tunjuk minat pada buku.. so, bolehlah dia menulis dekat meja tu... (",) Ohya, sekarang ni kan... Alisha dah mula tunjuk seolah2 dia nak mewarna tau... sebabnya, bila saya bagi dia pen & buku... dia dah start ala2 mewarna.. Contohlah... huruf B.. kan dekat huruf B tu ada 2 ruang kosong kan.. dia boleh pergi conteng slow2 dalam ruang tu.. seolah2 dia mewarna pulak.. hahhaha.. tapi takdalah sampai hasil 'mewarna' dia tu tak terkeluar dari garisan langsung yer... hihiii

Dalam bab 'mewarna' ni.. saya tak ajar dia & saya tak tahu dia belajar dari siapa.. dia tengok siapa pun saya tak tahu.. tahu2 je dia dah start 'mewarna'... tapi memang dia ada pensel warna pun.. cuma saya belum ajar lagi apa fungsi pensel warna dia tu.. hahhahha.. Agaknya saya lambat sangat mengajar kot..hahhahah

P/s : Hari ni kami balik kampung my dear...


Kisah Alisha & meja ABC

{ 26 comments.. read them below or add one }

Izan Ishak Izan Ishak April 26, 2012
ina... dah sampai tahap wajib kena beli tu yg tak boleh tak beli. *haihh... berbelit2 pulak komen pagi nih.

hmmm... baguslah alisha ni, suka baca perkembangan dia. pasni ibu ajar dia main kaler2 kat buku plak ye! mesti kalau dah pandai nnti kaler pun tak keluar2 dari garisan.. girl kan selalu buat kerja cermat gitu kan.

*kalau si kembar k.izan plak jgn di tanyalah... dah nak 5 thn pun masih kaler sesuka hati aje. jawapan dorg... takpelah ummi cikgu tak marah pun.. haihhh...
Tina Othman Tina Othman April 26, 2012
pandainya alisha, tulah kan, kita ni kalau boleh, semua nak belikan untuk anak, tapi kena pertimbang mana yg patut & tak lah
anisalya anisalya April 26, 2012
ina tiap2 minggu balik kg ek? dekat tak apa la. bercadang jgk nak belikan meja utk anak2. tp bkn skg. cadangnya dah pindah nnt la. sb kalau beli skg tak tahu nak ltk kat mana. hahaha... bilik pun dah pnh dgn mcm2 brg dh.
syawalsimpsons syawalsimpsons April 26, 2012
mmg kena beli tu...syawal pon ada 1..tempat dier warna2..nyanyi2...panjat2..makan2..semua kat situ..ikikikikiki

(sue minta alamat tu..adalah...)kikikiki...cuak..cuak..
Masya Masya April 26, 2012
wahh bgslah anak dara ni.. dah tunjukkan minat menulis.. anak perempuan mmg rajinkan.. cepat berdikari...
Ummu Muhammad Ummu Muhammad April 26, 2012
berhajat juge meje utk muhammad tapi barang2 berterabur lagi takde almari nak kemas..kene kemas2 dulu hehh
MamaEma MamaEma April 26, 2012
memang wajib kena belilah meja utk alisha tu...dia dah tunjuk yg dia memang nak
Jaa Jaa April 26, 2012
k.ja rasala.. kl dh dia nak sgt meja tu, beli la meja tu dulu.. beskal tu kemudian pun xpe kot...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat April 26, 2012
cik rose pun balik kampung hari nie...
Tihara Tihara April 26, 2012
pandai alisha...nt da beli leh share dgn adik dia pulak :)
shahdiana shahdiana April 26, 2012
bagusla tu..cepat alisya berminat nak belajar..budak-budak kadang-kadang tak payah ajar pun...diorang punya otak tu memang sangat mempelajari...anak yana yang kecik pun kalo dapat anset tau letaknya kat telinga.....
nanakimie nanakimie April 26, 2012
hehe...lucu baca:)

semoga selamat pergi dan balik sis,bestnya balik kg..wuwu...
teratak hati teratak hati April 26, 2012
pandainya alisha,tak ajar lagi dah explore dulu..
Mrs Lurve Mrs Lurve April 26, 2012
alisha nak belajar ABC pulak...bijak, cpt tul
Lynn Lynn April 26, 2012
Budak sekarang memang bijak..memang dia dah berkenan sangat lah tu..takpe..nanti mama belikan ye..
syiela syiela April 26, 2012
bijak la Alisha ni... nanti kaler kat buku je tau jgn melajak kat dinding pulak ye sayang :)

*** saya dok SP area sg lalang
Cute Mum Cute Mum April 26, 2012
rasanya budak pompuan memang cepat belajarkan..
dania pon lebih kurang jer ngan alisha.. suka menulis.. dania dah pandai amik pen,kertas sendiri.. bila die bosan cute mum buat kerja, tengok2 die dah meniarap sambil menulis..
pasnie memang kenalah beli meja untuk alisha..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse April 26, 2012
minat betul die ngn meja tu.. kena beli la tu. sy pun ingat nak beli for my kid ni, tp mcm die x bape nak minat, so KIV dulu.selamat poket..hehe..
fieda fieda April 26, 2012
wah..nmpk mcm alisha ni serba serbi cepat ye...bagus kakak yg comel..nanti ada adik blh dia plk ajar adik..
fieda fieda April 26, 2012
wah..nmpk mcm alisha ni serba serbi cepat ye...bagus kakak yg comel..nanti ada adik blh dia plk ajar adik..
tiefazatie tiefazatie April 26, 2012
wah...bagusnya,,cpt btol tindakan nie..hee..fikiran semakin berkembang tue..
bella hamzah bella hamzah April 26, 2012
hehe bagus anak akak kecik2 da pandai belajar sendiri :)
deno deno April 26, 2012
wah.. berbakat betul alisya.. nanti bila alisya dah boleh mewarna, akak jgn lupa post lukisan alisya kat sini ya, teringin deno tengok.. peluk cium deno untuk alisya ya kak :)
Puan Kutu Puan Kutu April 26, 2012
apa kata belikan meja dulu,basikal tu nanti2 pun takpe.alisya tu nampak dh teruja sgt tu.hehe..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda May 05, 2012
pndai Alisha nie..

Hannah lak br nk start knal jnis kaler.. XD