Perbezaan mengandung kali pertama & kedua..

Kali ni nak coretkan dekat sini antara perbezaan ketika saya mengandung anak pertama (alisha) dengan yang sekarang... Emmmm yang sekarang ni baru lagi lah kan.. baru 2 bulan ++ je... Doakan kandungan saya ni selamat hingga bersalin & seterusnya yer u all.. (",)

Kalau ketika mengandungkan alisha... 4 bulan pertama saya memang mengalami alahan.. tak kira masa.. asyik muntah je.. lepas makan, tak lama lepas tu mulalah uwek uwekk.. keluar segala isi dalam perut... Sungguh time tu saya rasa sangat2 lembik.. siap menangis lagi tau sebab dah tak tahan sangat2 dah rasanya.. tapi tu la kan.. semua tu akan ada ganjaran untuk kita ibu2 ni kan... Time tu jugak, saya tak boleh bau wangi2 tau.. sian hubby time tu.. dari pergi office wangi2.. terus tak dapat sentuh perfume.. Yela, sebab sebelum pergi kerja, saya akan salam dengan hubby so, pasti dah mula rasa loya bila nak dekat dengan hubby akibat bau perfume tu kan... 

Tapi untuk mengandung kali kedua ni.. alhamdulillah.. saya tak mengalami alahan macam dulu lagi... Cuma 2 kali je muntah.. tu pun, takda apa yang keluar.. cumanya saya selalu berasa loya.. itu je.. muntah2 beria bagai sampai keluar muntah hijau.. kali ni takda.. Harap2 sampai seterusnyalah okay... jangan lepas ni tiba2 alahan kembali pulak..hihii

Kalau dulu.. akibat selalu muntah.. saya langsung takda selera nak makan.. Jenuhlah my dear beli @ mencari apa je makanan yang mampu buat saya telan.. Semata2 nak nya my dear tengok saya makan.. emmmm.. time mengandung ni jugak hubby kita akan caring dekat kita lebih dari biasa kan.. kalau sebelum pregnant caring jugak cuma tak tunjuk tapi bila pregnant... kenelah tunjuk.. so, kita yang tak larat ni sedikit terubatlah kan..hihii

Untuk kali kedua ni pulak.. selera makan saya.. amboiiii... tak hengat... pagi petang siang malam.. mesti makan nasi.. malam2 makan beger double special sebijik.. My dear cakap.. dulu saya takda selera makan sebab berat saya time tu okay.. sekarang ni berat pun tak cukup. so, thats y semua tu @ alahan @ takda selera makan dah tak berlaku... maybe betoi..hihii.. Ohya, BERAT SAYA DAH NAIK..hihiii.. sebelum pregnant or bulan pertama pregnant berat hanya 42 sekarang dah 44++.. yeayyyy.... moga naik dengan banyak lagi...hehehhe

Dulu jugak saya sebenarnya tak larat nak masak tau.. yela, bau kari je terus nak muntah tapi saya tetap paksakan diri saya untuk masak.. Bukan apa.. sebab saya sungguh tak sampai hati tengok my dear makan dekat luar.. yela, saya sebagai isteri.. apa salahnya berkorban untuk suami kan.. Pernah sekali, saya masak kari ikan.. bile my dear balik makan, saya ceritalah yang saya muntah2 time nak masak kari tu.. Terus my dear bising.. "Kalau dah tak lalu nak bau.. tak payah masak"... Tapi entahlah.. naluri seorang isteri tu sangat2 berlainan... kalau ketika zaman anak dara.. betapa gembiranya rasa nak melompat2 bila tak payah masak.. tapi bila bergelar isteri.. semua tu hilang tapi yang ada dalam otak saya adalah... "Lawan segalanya.. jangan terlalu ikut rentak alahan tu sangat"...

Sekarang ni saya rasa saya rajin je masak... siap ada desert2 lagi..hahahaa... Nak makan apa.. semua masak.. Orang lain request pun, saya tetap rasa seronok nak masak..heheheee


Perbezaan mengandung kali pertama & kedua..

{ 32 comments.. read them below or add one }

Ummu Muhammad Ummu Muhammad April 05, 2012
kite pulak kerap muntah n alergik terutama kulit huduh ya amat utk kali ni intan..berbeze dgn muhammad dulu tak banyak ragamnye..ni kulit kaki dan mcm kene kudis T_T
izan mama mia izan mama mia April 05, 2012
agaknya kali ni, boy kot...hikhihk..mg selamat hingga melahirkan.. ^-^

tiap anak,mesti berbeza...kata org lah..
fiza fiza April 05, 2012
Mcm saya memang tak per perbezaan dari pregnant anak pertama sampai lah yg ketiga nih. Tak der alahan langsung. Cuma rasa ngantuk & malas ☺☺
Siti Asiah Siti Asiah April 05, 2012
Seronok kan...sy pon beza pegnant yg slg n yg kedua nie...dl semua alahan suami yg tanggung, kalini sy plak...tp tk kuat sikit jer...satu lg yg ni mak ai tendang2nya amatlah kuat...sampai npk bonjol2 kt perut...moga Allah melindungi kandungan INTANBERLIAN yea...:)
eita eita April 05, 2012
anak lelaki kot.....
tu yang kuat je..
Tihara Tihara April 05, 2012
ooo macam tu pengalamn ina..thanks sharing..moga semuanya selamat..aminn :)
sueshe sueshe April 05, 2012
boboy kot kali neh..:)
kalu btl syok la dpt sepasang nnt..
mudah mudahan kandungn n ibunye selamat until deliver..amin.
mimie.. mimie.. April 05, 2012
BEST JE DENGAR ORG LAIN PUNYA CERITA TTG PREKNEN NI..TETIBE PULAK TERINGIN NAK PREKNEN LAGI EHEHE(eh apasal tetibe ter caps lock ni)
fizafantagirO fizafantagirO April 05, 2012
hihihi .. pengalaman pregnant . teingin jugak nak rasa :p
Joanna Yunus Joanna Yunus April 05, 2012
sama dengan akak...dulu masa mengandungkan Qayyum masyaAllah alahan dia orang cakap 3 bulan akak sepanjang mengandung, percaya tak akak cakap sepanjang mengandung akak langsung tak bolh makan nasi sebab muntah, masak jangan cakap le boleh dikatakan jarang sekali masuk dapur sebab teruk alahannya, sebab tu akak dapat lelaki kot...tapi berbeza masa sumaiyyah pulak...jangan cakap teringat je nak masak.... rajin terlampau2 lepas tu nak lawa je, kejap2 beli baju sampai pening cik abang....
Ayesha Ramlee Ayesha Ramlee April 05, 2012
sukanya baca kisah mengandung... doakan AR dapat rezeki mcm akak jugak ye :D
Masz Sidek Masz Sidek April 05, 2012
tahniah kak...
seronok baca kisah org nak dpt baby ni... :)
sue zainun sue zainun April 05, 2012
setiap kali pregnant berbeza2 kot cara alahannya..hehe..
Bui Junaidi Bui Junaidi April 05, 2012
KAK BUI MASA PREGNANT ANAK PERTAMA,MMG TEROK JUGAK MUNTAH2..ANAK KE 2 TAK TEROK SANGAT..TAPI DH LEPAS 4 BULAN,HAAAA..SELERA MAKAN MEMBUAK2..

SERONOK DGR INTAN RAJIN MEMASAK UTK SUAMI..UNTUNG SUAMI KAN..

HAMPIR TERLUPA NAK BAGITAU,KAK BUI DH TERIMA GIFT DR INTAN TU..DH GANTUNG PUN DEKAT BEG..HEHE..TERIMA KASIH SGT2..*_*
syawalsimpsons syawalsimpsons April 05, 2012
setiap org mmf ada perbezaannyer kan...mmm..sama la ngan sue kan...
Izan Ishak Izan Ishak April 05, 2012
seronok izan baca pengalaman ina ni. entah2 kali ni nak dpt bby boy pulak...

k.izan plak dari pregnant 1-3 langsung takde alahan. muntah boleh kira bape kali je. kali ni mmg lain... asal makan terlebih sikit aje kuarlah balik semuanya.

hmmm...nasi pun sblm ni susah nak telan. cuma skrg ni dah okay sikit. mesti makan nasi, kalau tak lapar. lagi satu yg ketara...berat utk 20 weeks ni dah macam berat nak bersalin... boleh gitu? berdebar bila fikir bape entah berat bila 38-40 weeks nnti... 70++ lah agaknya... oh tidaaakkk...
pena rozie pena rozie April 05, 2012
Harap semuanyer akan selamat....
NoEn NoEn April 05, 2012
tahniah alisha nak dapat adik ;)

amboi beza benar ye kali ni ngan dulu...boy kot yg ni ;)
nanakimie nanakimie April 05, 2012
cayalah sis:) nak apa,masak je...kalo mcm tu nana nak bihun sup satu,boleh?:)

congrats sis da tmbh berat:)teringin jgk neh nk tmbh berat,em..mesti seronok bby sis,ibu dia makan je kan^-^
ummiarissa ummiarissa April 05, 2012
best le cam tu..akak mengandung dah 8 kali...semuanya muntah belaka...boleh rasa sangat badan dah mula lemah2 awal2 mengandung tu...umur dah meningkat ni..tak mengandung lagi kot lepas ni...he he he
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda April 05, 2012
wah...mmg ade beza kn?
bgus aa kli nie Ina nye pregnancy ok, n arap2 akn trus ok.. amin3.. ^_^
anitadiana anitadiana April 05, 2012
kak ita sama aje intan....tak ada beza yg beza nak bersalin aje pengalaman lain..bab loya -loya tu papanya...makan asam tak henti..kak ita ok aje...alhamdulilah...masak pun okm juga...
Cute Mum Cute Mum April 05, 2012
uyun pon berbeza sangat dengan mengandung dania..
dulu takleh masak, sekarang dah ok..
tapi bab makan dan kesihatan yang kurang berbanding dulu..
kesimpulannya memang berlawanan dari dulu..
apa2 pon tak kisah dapat boy ke girl..
Masya Masya April 05, 2012
lain kandungan.. lain ragamnya... lain anak.. lain cara bersalinnya jugak.. alhamdulillah klu xde muntah2 teruk.. mcm kt mengandungkan amir dulu pun x pernah muntah terukk tp.. selallu rasa loya jer... lagi satu mmg kuat makan.. semuanya sy nak rasa.. semuanya saya nak hadapp sudahnya timabang masa nak bersalin 65kg tauuuu....
teratak hati teratak hati April 05, 2012
makan banyak2 baru sihat ibu dan babynye..semoga selamat sehingga bersalin ye..
anisalya anisalya April 05, 2012
masa pregnantkan kak long mmg ada alahan. tak blh nak mkn. sm la. husben siap crk mknn yg sdp2. time kak ngah tak ada alahan. mkn semua benda. time azfar lain sikit. mgkn sbb dia bby boy. ada rs loya tp tk muntah. tk blh jln jauh sbb selalu belakang. lain anak lain gayanya ina.
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin April 05, 2012
harap2 akak dapat kuat kali ni.solehah kcian tgk akak ni,mcm xlarat je ms mengandung.solehah doakan alahan akak tu xd untuk masa mengandung kali ni.Amin3
fieda fieda April 05, 2012
kak fieda prgnt pertama dg kedua ok jer..cuma mula2 tu tak boleh bau tumis masakan la..tak mabuk teruk,tp masa maira uii..lembik dibuatnya..tak pernah merasa muntah sampai lembik..haaa..time tu baru lah merasa...
Azi Azi April 07, 2012
harapnya semoga kandungan dan kesihatan intan baik2 sahaja hingga waktu bersalin nnti.

sy xde alahan masa mengandung kedua-dua anak.. xtahu mcm mana rasanya alahan teruk2 tu...
Mama Adam Mama Adam April 09, 2012
Hahahah! Saya masa mengandungkan adam (sapa lagi... Kuikuikui...), berat naik 25 kg! Sbb makan x hingat dunia! Hihihi.... Nasib baik turun balik. Kalo x, merana badan. Tapi, mula2 masuk kerja, pakai baju MIL. Sbb berat lom turun. Sayang nk wat baju lain
wan nurul hezrina wan nurul hezrina April 10, 2012
mcm samalah kita.tapi masa merah dulu nurul muntah2 dr awal kandungan sampai 9 bulan ngandung.kalau tgk ulu mmg kurusss.sik kena marah ngan misi sbb berat badan turun n darahpun rendah!

tapi sofia nurul muntah start 2 bulan sampai 4 bulan.5bulan dah nak makan jer keje.berat sampai 74kilo!hahaha..ina kalau ngandung mesti maintainkan cun?badan kurus jugak ek?bola=ehlah gemuk kan kalini?kan ina nak gemuk?hahaha
Terra Nama Terra Nama May 14, 2014
Skrg sy pgnant 5bln setengah..tp perut mmg xnampak preggy pun.. xde beza sgt anak 1st dgn yg skrg sy kandungkan nie. Anak 1st boy.. and hope so sgt anak ke dua nie pun boy.. hehe semua org nak anak sepasang kan? Tp saya x... tp bru2 nie scan doc kate xnampak telor.. dia anggarkan gurl.. hurmm cube blaja redho skrg nie.. tp kdg2 susah nak trm..