Cara nak bagi HB @ hemoglobin cun...

Ibu2 mengandung ni sentiasa adalah masalah hemoglobin @ hb rendahkan... Saya masa mengandungkan alisha, cukup risau setiap kali nak ambik darah nak check hb... Yela, bila rendah, mulalah sticker dekat buku pink tu jadi hijau.. walaupun di bulan terakhir mengandung, kantoi jugak.. sticker dari putih dah bertukar hijau..hihii

So, untuk kali ni, saya nak berjaga2 supaya hb tak rendah walaupun sticker memang dah hijau sebab low weight.. muahhahha... Dulukan, saya pernah tanya wife sepupu saya, apa yang dia makan sampai hb 14 sedangkan saya masa tu hanya 11 lebih je.. sekadar cukup2 makan..hihii

So, antara tips yang saya dapat dari dia & kawan2 yang lain adalah...

1) Sebelum checkup... makan makanan yang mengandungi sumber zat besi... macam isteri sepupu saya tu... kebetulan sebelum pergi checkup dia makan kuew teow kerang..

2) 2 3  hari sebelum pergi checkup tu.. pulun banyak2 makan zat besi.. hahah... serius tau.. saya buat camnilah dulu... 2 3 hari tu, asyik makan hati ayam lah, hati lembulah, sayur bayamlah... iron tablet tak pernah miss..hihii... Sekali check, hb dah tinggi tapi tak ingat berapalah...

3) Makan iron tablet bersama dengan minuman yang kaya dengan vitamin c macam air oren ke.. sebabnya seperti yang u all tahu, vitamin c ni membantu penyerapan zat besi... 

4) Jangan lupa makan iron tablet

SUMBER ZAT BESI

Hati
Tiram
Kerang
Sayur bayam
Kacang
Jambu batu & macam2 lagilah...

Zat besi ni sangat2 penting.. lebih2 lagi untuk kita ibu mengandung ni.. yela, sumber makanan anak melalui darah kita tu.. Kalau kekurangan darah mulalah kita akan dapat penyakit ANEMIA.. thats y kene jaga2... untuk kesihatan kita & anak...

Ohya, pasal 2 3 hari sebelum checkup tu saya suruh u all pulun makan makanan yang ada zat besi kan sebabnya, macam saya baru ni.. sebelum pergi buat buku pink, saya memang makan sayur bayam.. siap meratah lagi.. tu yang sekali check, dapatlah hb 13.5.. berbanding masa alisha dulu hanya dapat 12.2 sahaja... (",)

P/s : Nurse suka cakap ayat yang menakutkan kita tentang apa yang berlaku bila hb low, so, kata2 nurse tu lah saya ambik secara positif untuk buat saya sentiasa berusaha hb tak kurang dari 11...



Cara nak bagi HB @ hemoglobin cun...

{ 22 comments.. read them below or add one }

SumeSakan SumeSakan April 18, 2012
Tapi kes aini lain..pulun macam2 dah time preggy dulu...9..8...gituh je...macam2 dokt nasihat...tp memang jenis gituh kot...akak pun sama..pernah doktor beleter sampai nangis tau...mau dak dia kuarkan ayat macam nih.."Awak x sayangkan anak awak dalam kandungan ni ke"..gila x sayang...tp nak wat cam ne...sampai lah saya mkn Iberet Folix 500...ok la skit...hehehe
PinkUmmi PinkUmmi April 18, 2012
PU time peknen dulu hb memg cntik la...tp stiap kali kndungan msuk 8 bln kompom hb kurg dr 11...pastu check up lg skali bru ok...
syawalsimpsons syawalsimpsons April 18, 2012
entah la ina....semua tips2 yang ina kasi tau semua sue dah buat sebelom ni...N sekarang pon masih sama...tapi bila sampai amik HB tu..mmmm...still low....nurse pon pelik je...dier egat sue tipu...sue kata...buat pe nak tipu..kalo betoi untuk diri kan....nurse pon mengeluh...n akhirnyer 2 minggu sekali la jadi pelawat tetap klinik...
Fai Shaklee Fai Shaklee April 18, 2012
wahhh... sgt2 membantu kaum ibu ;)
pena rozie pena rozie April 18, 2012
ibu mengandung memang betul2 kene jage HB...
MamaEma MamaEma April 18, 2012
Hb akak time pregnant semua okey..ALHAMDULILLAH
nanakimie nanakimie April 18, 2012
akak nana pun masa pegnen dulu,be4 nk p klinik,dia mkn kerang gitu..hee...
anisalya anisalya April 18, 2012
hb akak ok je. pernah cecah 11 lebih tp biasanya dalam range 13 ke 12 mcm tu la. alhamdulillah. tak ada masalah lagi. kawan pernah ckp. kalau rasa mcm tak ckp je hb tu, mkn kacang panggang mlmnya. esok mst hb cun. tak pernah cuba pun.
Yumida Yumida April 18, 2012
smoga perjalanan mengandung sis berjalan lancar...ambik byk2 vitamin...
Izan Ishak Izan Ishak April 18, 2012
mekasih atas entry ni ina! k.izan baru balik check-up tadi. sedih sangat sbb hb mmg paling rendah setakat ni. 9.5 aje. aduhhh.... rasa nak nangis pun ada....
LYAfrina LYAfrina April 18, 2012
lya doakan agar HB ina sentiasa maintain ok yer.. ina pon knalah amalkan semua tu
Puan Kutu Puan Kutu April 18, 2012
masa pregnantkan aiman sy tak pernah low hb.tak pernah amalkan apa2 petua pun.hehe..
Ummu Muhammad Ummu Muhammad April 18, 2012
kite pun alhamdulillah mase ngandung muhammad tak pernh turun ;) adik muhammad tak g cek govenment..cek klinik biase die tak cek hb pulak tiap kali cek
ieda ieda April 18, 2012
setuju dikk
akk selalu gak buat macam intan setiap kali nak pi check up ..
alhamdulillah x pernah ada problem ..
TQ sharing intan ;)

ps : dikk mudah sgt2 .. potong semua buah2 bentuk dadu , gaulkan semua dgn mayonis atau yogurt ( akk preffer mayo sbb dah masin dan manis disitu ) ... masuk dlm peti .. sejuk dan makannnn ;)
nanti buat ye cayunk , risau sbb intan dah sebut .. ;) ciann kat bb
ecadwinkyasha ecadwinkyasha April 19, 2012
eca kena amalkan juga mknn yg akak sbut tue..sbb eca mmg kurang darah!..grrrr!.tu pasal setiap kali period,mula la makan hati ayam,sayur bayam segala~.~"

iron tablet tu yg tukar kaler kencing n najis kita kan?!.
Masya Masya April 19, 2012
selamat pagi ina.....

dulu saya pun dah masuk 7 bulan mesti ade masalah hb ni.. lagi² dia tngok muka saya pucat... padehal xde apepun.. cuma saya tak pakai lipstik hihihihi...

selain kat atas tu ina pun boleh makan buah anggur, roti yang ade bijirin sbb itu pun salah satu sumber yg boleh naikkan hb.. sebab makanan dalaman ni klu boleh elakkan mcm hati tu.. sebab tak elokkan.. walaupun sebenarnya itu yang akan dinasihatkan soh makan.. kerang xpe... cuma kene bersihkan betul².. (^___^)v
Che rosliza Che mat Che rosliza Che mat April 19, 2012
Betl intan...tip2 yg menarik...cik rose selalu amalkan ketika mengandung...
fieda fieda April 19, 2012
kak fieda alhamdulillah sepanjang prgnt tiga2 org ni takder prblm ni semua..
mimie.. mimie.. April 19, 2012
ye betull..mimi setuju sgt2..
kena makan zat besi yg byk sebelum checkup tu..
nanti hb mesti naik hehe
misshannajr misshannajr April 20, 2012
selalu kesilapan org makan iron tablet selepas makan..iron tablet lbh menyerap sms perut kosong..makan sejam sebelum makan..dan ramai juga org makan iron tablet dengan susu..iron takkan dapat diserap kalau minum dgn susu atau ubat2 gastrik.. makan ubi bit merah pun cpt naikkan hb :) sekadar perkongsian
~masalifah~ aka Yong ~masalifah~ aka Yong January 22, 2013
Zat besi ni memang penting sbb zat besi nk angkut oksigen yg diperlukan darah utk pembentukan hemoglobin. kalo kurang oksigen mmg kurang hb. penyebab kurang oksigen ni kurang zat besi. hehe. berbelit dah.

Punca HB rendah dan anemia

Vitamin B6 atasi morning sickness
khairiyah89khairiyah89 September 28, 2013
skrang sye prgnant 30w..mse awl2 hb memg cntik 14..skrg hb 10,kte doc nyawa2 ikan,sdangkan sye xpucat n cpt pnat...mcm2 da sye wt tp stil mcm 2..mkn ubt iberet folic pn mcm 2 jgk,sye runsing n stress..tkt dgn kndungan ni..