Memuatkan ...

Petua berhenti menyusu badan...

Saya nak tanya u all.. u all tahu tak apa2 petua lama untuk kita berhenti dari menyusu badan untuk anak... Saja je ni tanya u all awal2.. manalah tahu kot satu hari nanti saya perlu mengikut petua tu kan...

Buat masa ni.. Alisha minum susu formula la kan.. kecuali nak tidur baru menyusu badan... Tapi kan u all.. Saya perasan satu benda kan... sekarang ni ketika alisha menyusu, nipple saya dah start rasa sakit.. emmm tak pasti ianya normal or sebaliknya.. tapi, ummu muhammad pun melalui benda yang sama.. sakit ketika menyusukan anak.. tapi sekarang, ummu muhammad dah berjaya hentikan muhammad dari meyusu badan... Kalau tak silap saya, muhammad berhenti sendiri je kot.. tak guna apa2 petua.. emmm entah.. kurang pasti pulak..hihii

P/s : Saya dah ada di kampung.. nanti baru balas jejak yer (",)

UPDATE :

u all boleh baca komen kawan2 saya dekat bawah ni untuk tahu petua berhenti menyusu badan.. Tapi untuk saya sendiri, saya letak ASAM JAWA DEKAT NIPPLE.. (",)

Boleh baca pengalaman saya berhenti susu badan alisha di sini.. KLIK SINI

43 orang suka berlian:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

haa..ni ka sy la citer..dlu wat kat sy.. dia buh akar kayu..mcm bg pahit.. t budak2 xnk..

syawalsimpsons berkata...

sue dolu putus...sue selalu kurangkan menyusu ngan syawal...sue lebihkan syawal susu formula..sama ada time tido taua time2 lain...adakalanyer sue ada ajar bila dier nak menyusu...sue cakap kat dier " NO MORE NEN"...gelak pulak dier....pastu lelama...sue kasi menyusu time malam jaa...pastu slow2 tak mo kasi time malam2..perbanyakkan sus formula..N lelama...kasi...dier buat muka geli2...tolak...mak aiiii...

*azni* berkata...

azni takde petua apa..tetibe izzul taknak menyusu dan berenti sendiri..senang kan..tp azni tgk mak azni dulu letak asam jawa dan sirap..tp adik tetap netek jugak..hehe..

Ummu Muhammad berkata...

intan petuenye bak kate intan kene hati kering..pagi kite tak bagi die takpe tapi kalau malam mesti mengamuk sambil kejam mate nak tidokan..alisha bijak die memang tak susahkan ibu die, terus nak Fm..mcm muhammad memang kesianlah awal2 sebab die memang taknak susu FM..pernah satu malam kami biarkan die menngis sejam sebelum di tidur kepenatan menangus..alhamdulillah lepas tu terus malu2 nak nyusu dah..senyum je tgk nenen die..tapi malam2 selalu nak tidur kat dade ibu die..takdir rezeki susu die setakat ini..mudah2an Allah gantikan Muhammad n Alisha dengan yang lebih baik.. ;)

Hilmirda Daud berkata...

Dulu pun Amy pernah kena macam tu waktu menyusukan Ameer Nasiim, waktu Ameer Faris tak pulak.
Sakit sgt sampai luka keliling nipple,mula2 sebelah lepas tu dua2 sekali sampai kena jumpa doktor. Masa tu memang tak campur susu pun kesian dia tak sampai 2 tahun lagi dah kena stop susu badan.

H Abadiey berkata...

dulu2 mase mak saya nk hentikan adik saya dari menyusu badan... mak letak telur rebus bawah tangga lepastu mak suruh adik p ambil. masa adik tgh amik telur tu mak jirus adik dgn air 1 gayung besar. tapi sejauh mane keberkesanannya saya kurang pasti... hehe.... ade juga org letak kopi @ benda pahit supaya anak rase serik nk menyusu badan lagi...

Nigina berkata...

mmg susah nak berhentikan menyusu.. sy pun still menyusukan adam tapi ntahlah nak berhentikan tu biarlah adam sendiri.. cuma tawakal harap dlm kandungan ni pun dapat khasiatnya sama rata.

CikPuan Azizah berkata...

letak garam kat nipple.. bila rasa masin dia taknak dah.ngee~~

mimie.. berkata...

wahh dah kat kg dah??bestnyee....

Ummi Iman berkata...

slmt dah ya.. seronoknya dia dh sampai kg. kalau makcik saya dia sapu sesuatu d nipple. contoh benda yg rasa pahit. mesti dia tak maukan.. ckplah susu dh basi ;)

Nisa Greennnpanda berkata...

bgus la dh slamat smpi kat kg..
owh, Alisha minum susu formula yg mane now?
skt eh?
cam sy, BF Hannah takat 2 bln je coz nk study kn, time Hannah xminum, mmg breast rs skt gak la coz keras kn, pnuh ngan susu.. tp lame2 nnti, jd normal aa..

The Love Diaries berkata...

klu ade info nak jgk tau..yana sndr ade mslh nk bagi baby minum botol..bkn x nk bagi susu badan lg..klu blh nak campur..sbb tak lama lg nk start hantar baby kat org jaga...

mamavogue berkata...

IntanBerlian,
biase nyer xde pape petua pun.
anak tu akan sendiri tau bila dia nak berenti. tp nape pulak nak berenti? xpe la kalau alisha share ngan adik dia kan :)

Aju Mohit berkata...

owh balik kampung ye ina, adam dah berhenti nyusu dengan jayanya, rindu pulak mengingati zaman itu hehehehe

sue zainun berkata...

alamak xde pengalaman yg ni..hehe

Papa Mifz berkata...

sorry tak dapek tolong...

Masya berkata...

rasanya lebih elok kalau alisha yg xmoo minum susu badan sendiri.. sbb kalau kt berhentikan secara paksa atau kaedah petua memutuskan susu badan kesian kat dia.. jadi bile dah campur susu formula.. lama² alisha sendiri yg xmoo minum susu badan.. rasanya biarkan macam tu lebih baik sampai umur dia 2 tahun... sbb mmg dia sendiri yg xmoooo dan dia lebih suka rasa susu formula btl x...

Puan Kutu berkata...

nak petua ye?ntah setahu sy letak apa2 je benda pahit dekat nipple bg anak tak suka.macam aruah mak dulu klu tak salah boh kopi kot.haha..

akk kt opis nie kata boh akaq seruntun.benda tu mmg pahit,ntah sypun tak kenai akaq seruntun tu.hehe..

fiza berkata...

Normal lah tu ina, bila kita pregnant memang akan terasa sakit kat nipple tu. Macam saya, masa nak stopkan iman tu, mcm2 buat...tapi tak jln. Last2 pakai psychology, trus benti ☺☺

Yumida berkata...

slmt bersuka ria di kpg...

sy x tahu..lom ade pengalaman tu..huhu..kasi susu botol jer kot...bila alisha kenyang..xde dia tercari2 susu bdn..

Cik Rose Cute berkata...

DAH SAMPAI KAMPUNG YA INTAN...CIK ROSE HARI TUE GUNA JADAM...HIHIHI

MamaEma berkata...

makcik akak letak daun apa entah dicampur dengan kapur kat puting..terus aqeel tak nak hisap sekarang...

jemarisuri berkata...

syukur dh selamat smpi...sy nk sharing pun dh lama takde baby..hehe.

eita berkata...

balik kampung?..
best r....
petua kakak saya kalau nak pisahkan anak dari susu badan...

lumur asam jawa kat nipple...
bila dia tengok hitam..then dia tak nak lah ..

Bui Junaidi berkata...

ANAK2 BUI MENYUSU BADAN 2 BULAN JER..LEPAS TU OTOMATIK DIA ORG NAK MINUM SUSU FORMULA..DIA ORH FAHAM KOT,MAK NYA PERLU BEKERJA..HEHEHE

Bui Junaidi berkata...

ANAK2 BUI MENYUSU BADAN 2 BULAN JER..LEPAS TU OTOMATIK DIA ORG NAK MINUM SUSU FORMULA..DIA ORH FAHAM KOT,MAK NYA PERLU BEKERJA..HEHEHE

armouris berkata...

terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

fieda berkata...

ye la ina..ada gak dengar dorang letak mende pahit2..

done

Azi berkata...

sy letak garam kat nipple mse nak berentikan sofea susu. tp sofea ni jenis bukan fully bf jd senang nk berenti.

arwah mak dulu macam2 cara nak berenti adik sy yang fully bf, akhirnya tenyeh dengan bakawali baru menjadi..

Zana Adieyza berkata...

zana x berapa arif bab ni lagi.. maybe sbb belum ada peluang untuk ada anak lagi.. try la tanya mak/mak mertua... maybe org2 lama ni lagi banyak petua kan...

teratak hati berkata...

tak de pengalaman,tapi mak mertua ada cerita,anak bongsu dia(adik ipar sy) dulu sampai 4 tahun masih menyusu badan,satu malam tu mak mertua sy ni lmbt tutup kedai,dh penat2 dgn bau peluh,tak mandi,adik ipar sy tu terus nak menyusu,pastu dia bau busuk terus macam nak muntah,lepas tu terus dia tak nak menyusu badan dh..kelakar pulak kan...

jemarisuri berkata...

tahniah awak...surprise for you..
http://jemarisuri1001.blogspot.com/2012/04/surprise-buat-pengomen-di-blog.html

MaryaYusof berkata...

As salam IB,

Akak ni xtau lah sgt petua tp ni cerita ttg mak akak ms akak kecik dulu,hik3... jgn ketawa tau! Akak suke mengopek masa kecik dulu sehingga umur 5-6 thn, so mak letak asam jawa kat nenen die...hehehe... tp akak selamba je isap..hahaha... maybe berkesan utk anak IB, manatau...sb asam jawakan masam... Boleh try klau naklah...hehee ;)

anisalya berkata...

anak2 semuanya berhenti sendiri. pujuk-pujuk sikit. alhamdulillah, tak payah nak letak kunyit la, kopi bagai. hehehe... mcm2 cara org guna ina. sampai dah tak ingt apa dia orang letak.

eB ezrin berkata...

tulah eB pn tgh carik nih
sedih la nk ceraikan susu... x thn dgr anak2 nanges. hu3

noor berkata...

tak tahulah intan sbb aiman dia berhenti sbb susu tak brp nk ada

mama_umar_maryam berkata...

rasenye mase zt dulu,maryam stop sendiri,nape blh saket ye nipple tu?

mamaNoriz berkata...

akak masa baru bersalin rifqi, saing susukan rayyan sorang sebelah...hehe

last2 letak kopi kat nipple then baru rayyan geli...

anitadiana berkata...

kak ita pun tak tahu tak berjaya BF...sedih...

Ummu Muhammad berkata...

lor kite ingat masuk dah peti komen..intan petuenye bak kate intan hati kering..mule2 tu mcm intanlah aduhaiii tak rele je rase tapi lame2 bile susu takde lagilah rase mcm anaye anak tak cukup zat tak pasal2..mudah2an Allah ganti yg lebih baik utk anak2 kite ye intan ;)

Mama Adam berkata...

Wah!!!! Rasanya, boleh try yang letak akar2 pahit tu. hahahah... Terasa kelakar n kesian pulak bayangkan muka alisha bila nipple mama pahit.

wan nurul hezrina berkata...

kalau nurul dulu just slow talk ngan merah.kata susunie tok baby cian baby tak dapat makan nnt dia sakit..hehe.memula tak jalan tapi lama2 selalu kita ingatkan mmg jalan sungguh..tapi mmg sebulan juga memujuk=)

wan nurul hezrina berkata...

pastu lupa nak habaq mai,lepas kita slow talk kita buat lambat2 bila dia nak susu.layankan dulu atau kita kata kejap lagi ek..mcm bagi dia susu cket2 dlm sekali.jgn kerap.lama2 dia tak puas ngan susu kita.tapi ina kena gak selalu tunjuk botol.kta minum dulu botol jap lagi mama bis keja mama bg tek.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...