Dah besar sangat ke anak oiiii....



Alisha sekarang baru je nak masuk usia 18 bulan... Masih lagi pakai pampers sebab masih belum pandai pun bagitahu nak buang air kecil or air besar... Tapi masalahnya sekarang ni, anak saya macam dah tak berapa suka pakai pampers...

U all bayanglah, kalau saya dah bagi dia pakai pampers & lambat sikit je bagi pakai seluar.. alamatnya lepas tu, u all akan tengok alisha tanpa pampers lah... adoiiii.. kadang tu sampai berlari2 saya dalam rumah semata2 nak pakaikan alisha pampers... Si alisha ni mengekeklah suka.. mana taknya, dia ingat ibu dia ni nak main kejar2 dengan dia... hahahhah... anak oiiiii... adik kamu dalam perut ibu ni pun tumpang sekaki berlari ni sayang oiii.... takda maknanya nak main kejar2..hihii

Saya tengok, alisha ni takda pun jadi melecet ke ruam ke merah2 ke... ok je.. perfect.. tapi kenapa dia taknak pakai pampers yer??.. Tahulah nak jadi kakak... sampai begitu sekali ke nak buktikan yang diri kamu tu layak bergelak kakak?.. hihiii... Anak u all start taknak pakai pampers bila yer?.. Ke saya patut ajar alisha slow2 bagitahu nak buang air besar or kecil?.. tapi rasa macam awai sangat.. ke macamana ni yer...


{ 28 comments.. read them below or add one }

•♥ Myra ♥• •♥ Myra ♥• April 25, 2012
ehh...alisha bakal dapat adik rupanya...dah bape bulan adik tu kat dalam perut ibu tu? :)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad April 25, 2012
samelah intan dgn muhammad alisha ni..kalau kite pakaikan die pampers sahaje..pernah die bukak sendiri..lepas tuh asyik pergi depan pintu bilik air mintak cuci walhal tak pee lagi..die rimaslah rase bebudak nih..
Falsya Falsya April 25, 2012
hehe..alisha alisha..cian ibu terkejar2..;D
Myra Jay Myra Jay April 25, 2012
Firas dah 2 tahun 2bulan pun masih kena pampers, penah try tanpa pampers tp dia masih belum reti nak kawal pembuangan air kecik tu :)
Meleleh je keluar :)
syiela syiela April 25, 2012
ok dah kot ajar.. saya rasalah dorang rimas sebenarnya.

anak2 saya sebelumni umo 2 tahun dah free pampers :) tapi kena banyak bersabar la nak ngajar tu mesti terpoo kat sini.. terpee kat sana..

Lagipun dah nampak Alisha macam tak selesa dengan pampers.. lagi senang kerjanya..


hehehhe dia tau tak lama lagi nak bergelar kakak tu. tengah membuktikan pada ibunya :)
fieda fieda April 25, 2012
ina..boleh la tu slow2 ajar alisha...baguslah awal dia tak nk pakai pampers..maira nak masuk 3 tahun baru tak pakai sepenuhnya..
Wanieys Wanieys April 25, 2012
anak wanieys 2y pun pakai pampers lg.wanieys pn tak tau umo bp patut dah xpkai pampers heheeeee
mama irfan mama irfan April 25, 2012
irfan da lama peel dia camtu... kalu x bg pki seluar ja, habis pampers dia cabut... yg geramnya kadang2 dia kencing lak tuh... siap gtau lagi 'mama cing' sambil tunjuk tempat yg dia kencing... dah jadi satu lagi kerja nak mop tempat tuh...grrr... jgn risau perkara biasa budak2 baya camtuh....
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ April 25, 2012
salam Ina..rasanya dah nk dekat usianya 2 tahun..blh la ajar dia g tandas.Lgpon Alisha anak yg bijak..xsusah tuk dia mengikutinya.
Dia xmo pakai pamper..ok tp Ina kena kerap tanya /bwk dia g tandas.Sambil nasihat..gitulah :D
Klu kuat minum susu/air...lg kerap ina kena bwk dia g tandas.Kena byk sabar la tuk dia paham rutin ni.
Klu mlm..rasanya kena gak pakai pamper takut dia xsedar :D
Oh ya terima kasih inform ttg kemenangan k.atie..:D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha April 25, 2012
baby chenta kalau kat rumah dah xpakai pampers dah....tpi bila dia nak kencing....dia akan tunjuk anu dia tu.hehehe..lucu gk.kdg2 xsmpat tnjk,da kuar.wkwkwkw
NurShahFamily NurShahFamily April 25, 2012
alisha good gurl la hehehe
bo je ajar dia slow... kene rajin tanye je.. nak kencing tak? kalau nak kita gi bilik air ye...

cam abg irfan... lain sikit... genap 2 thn dia dh tak pakai pampers... nak kencing terus ajak gi bilik air...
Izan Ishak Izan Ishak April 25, 2012
sian ina kena main kejar2 ngan alisha.... boleh je ina start slow2 ajarkan alisha. si kembar pun 3 thn ++ baru bebas pampers sepenuhnya...
Karukord Jagau's Karukord Jagau's April 25, 2012
Hah dh nk dapat adik baruuu..... :)
aimi aimi April 25, 2012
ajar lah kak... mst nt alisha blh jd good girl =)
.:fyzz:. .:fyzz:. April 25, 2012
wah advance la alisha..msti cepat free diapers nih
kak pia anak sya yg sulung dulu free tui2 umo 3 thn ...tuh pun kira advance sbb sepupu dia 6 thn baru free..actually bergantung pada budak2 gak..
NurShahFamily NurShahFamily April 25, 2012
hehehe

awk telah di tag oleh saya... buat ye...
syawalsimpsons syawalsimpsons April 25, 2012
baguih la alisha dah tak yah susahkan mak dier ajar dier lagi..terbaik....syawal pon sama mengekek je...egat kiter larat macam dier kot...akkakakak...agaknyer dier dah tak berapa selesa kot nak pakai pampres sekarang ni
Tihara Tihara April 25, 2012
dia dah pandai rasa rimas la tu..kena cepat2 ajar dia g toilet nampak gayanya... :)
mamaNoriz mamaNoriz April 25, 2012
actually utk gegirl dah leh bukak pampes cuma time tido tu bahaya lah sket...

tpi klu payah toilet trained, kena usaha pakaikan dia cloth diapers lah... maybe selesa sket berbanding pampes
Puan Kutu Puan Kutu April 25, 2012
sy rasa boleh je klu ina rajin nak train alisha pakai pampers.lgpun dia dh faham bila kita cakap.macam anak akk depan ni.setahun lebih anak dia tak pakai pampers dh.tp kena rajin bawak ke toilet setiap jam la..klu mlm kena pakaikan juga..

macam aiman dulu 2 tahun lebih bila dh pandai cakap baru sy ajar tak pakai pampers.nasib dia jenis senang,dua kali kencing dlm seluar pastu terus cakap klu nak kencing or berak.

mulut ni kena bercakap selalu juga..igtkan dia klu nak kencing beritahu.dok ulang2 smp dia dh biasa..:)
Mrs Lurve Mrs Lurve April 25, 2012
wpun sy xde pengalaman dgn anak, tp pernah jd baby sitter utk anak sedara dulu, rasanya kalo diorg dh xsuka mcm nie, intan dh boleh train alisha. ag senang sbb intan surirumah sepenuh masa. cuma pakaikan waktu mlm nk tdo jer. pengalaman sy dulu, kalo dia nak pakai sy bg pkai,pastu tnya la sejam@2 jam sekali samada nk kencing atau x. hehehe..ok x pengalaman sy
Azi Azi April 25, 2012
MY DOTER 2 TAHUN SETENGAH STILL PAKAI PAMPERS. SY TAK PUSH-PUSH DIA, BIARLAH DIA PANDAI SENDIRI, AJAR SLOW2..
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat April 25, 2012
Wah! alisha tak mau pakai pampers erk...hihihi mula2 tue memang penat sikit kita nak latihkan...
teratak hati teratak hati April 25, 2012
kelakar la..sian ibu alisha..
anisalya anisalya April 26, 2012
pampers kalau senang buka mmg budak2 ni suka. anak2 akak pun macam tu masa pakaikan huggies. benda yang dia orang blh buka kan. lepas tu tukar pakai drypers sbb ketat sikit nak buka. azfar pun dah pandai buka diapers dia sendiri kalau lambat pakaikan seluar. hahaha... kena tukar ke drypers semula ni.
nanakimie nanakimie April 26, 2012
ank buah nana 2thn lebih pakai lg,hee...dah besar ada je xkena kalau silap pakai pampes dia,hee...
Masya Masya April 27, 2012
dia rasa rimas kot.. rasanya dah sedang eloklah ina ajar tak payah pakai pampers waktu siang.. malam takpelah nak pakaikan.. ina pun siang blh pantau...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda May 05, 2012
leh je if Ina nk start ajar ALisha potty training dr skrg.. nnti lame2 die akn faham la..hehe..

Hannah lak start awl thn nie xpkai pampers... cme time tido mlm je pkai, hehe... XD