Kalau ibu pregnant.. anak2 suka meragam ek?..


Tadi saya terbaca komen dari noor dekat entry INI.. Tiba2 ia buat saya terpikir.. meragam yang dimaksudkan tu macamana yer??.. Maklumlah.. baru anak sorang.. tak berapa nak tahu lagi ni.. Mana nak tau kot2 di masa akan datang tiba2 alisha ada nampak ciri2 nak meragam tu... tapi harap2 taklah kan.. hihii

Dekat entry INI.. saya ada cerita dekat u all yang perubahan perangai alisha sekarang kan.. tapi setakat ni semuanya berbentuk positif lah.. takda pulak nak bertempek dengan saya 24 jam.. dia siap rapat2kan diri dia dengan abah dia lagi adalah..hihii... So, boleh tak kongsikan dengan saya .. apa contoh2 meragam tu.. (",)

__________________________________________________________________________________


Ohya, nak cerita jugak dekat u all ni.. Alisha ni ada sorang sepupu perempuan (Nurul) tau.. umur baru 10 bulan la lebih kurang... Alisha cukup suka main dengan nurul.. walaupun nurul belum pandai berjalan tapi alisha ni pandai main dengan nurul tau.. siap nak riba2 nurul lagi.. tapi nurul ni pulak tak suka.. yela, tengah aktif merangkak, so mestilah nak kebebasan explore semua tempat kan...

U all tahu tak.. bila nurul nak main sesuatu.. contohnya sikatlah.. lepas tu nurul nak masukkan sikat tu dalam mulut.. cepat2 si alisha ni ambik sikat tu.. sambil pot pet pot pet.. seolah2 melarang nurul dari memasukkan sikat tu dalam mulut.. hihii.. 

Baru2 ni.. saya balik kampung.. nurul ni pun ada sekali la.. bila time kami nak balik sungai petani.. Alisha ni siap tarik nurul dekat tingkap kereta... tarik suruh masuk dalam kereta dia jugak.. kasi angkut bawak balik sungai petani.. hahahaaa.. time tu nurul, adik ipar saya dukung... Nanti alisha jadi kakak.. macamanalah agaknya dia ni....


{ 24 comments.. read them below or add one }

fiza fiza April 04, 2012
Iyer lah ina, ada budak meragam klo nak dpt adik. Alhamdulillah alisha tak meragam yer, jadi lebih matang lagi ada lah ☺☺
~emi~ ~emi~ April 04, 2012
Pada pendapat sy, bukan anak yang meragam. Tp si ibu tu yg jadi terlebih sensitif sikit drp biasa. Biasa la org mengandung. mcm kakak sy, dia ada sorg ank pompuan 4thn. Now dia pregnant lg. Budak mengamuk, merengek tu biasa la...selalu pon mcm tu tp okei je, dia layankan aje. tp bila pregnant nie emosi dy cepat terganggu kot, cepat rasa penat. So bila anak merengek mengamuk sket, terus dia nak rasa tertekan, mrh2...mgkn dia penat. selalunya cmtu. jz pendapat je :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha April 04, 2012
hopefully xde lah ragam yg bukan2 tu kak...insyaallah oke je.org nak jadi kak long la ibu!.hehehe :)

lunch with magnum disini :)
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin April 04, 2012
wahhh nampaknya si Alisha ni mmg nk adik.bagusnya Alisha ni,kecik-kecik dah pandai jaga baby.kalau nt akak dpt lg sorg anak prmpuan,msti Alisha akan jaga adiknye sama mcm dy jaga Nurul.
Zie Zie April 04, 2012
Meragam yg biasa2 ja.. bagi kita ibu bapa tak perasan sangat coz anak2 tu memang hari2 dengan kita. kalau org tua2 nampak peragai anak kita yg luar biasa ni dia akan anggap benda ni alahan ibu yg pregnent. Bagi kita biasa peragai tu.. emm masing2 punya pendapat sendiri

Anak 1 Dina tak nampak lah pergai yg pelik tu.. ok jer...

Anak 2 ni adalah sikit itupun bila ditegur org2 tua, kalau tak rasa biasa ja.. emmm
LYAfrina LYAfrina April 04, 2012
lya pon ada pnh dgr ..ada bdk tu bila ibu dia mgandung ada perubahan.. mungkin gak perubahan kpd lebih bdikari.. dan perubahan..semakin nk bmanja dgn ibu..

smuanya bgantung pd seseorg kan..msa lya pregnant adik kpd asya dulu.. asya mmg agk meragam sikit.

tp...lya pon xtau nk kata meragam mcmana tu... mybe jgk..usia dia mg mcm tu.. ye la..sekali tu je pgalaman..
Papa Mifz Papa Mifz April 04, 2012
mesti dia akan jadi kakak yg penyanyang...skrg nih pun dah menunjukan ciri2 tu kan...:)
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa April 04, 2012
dear,biasanya dorg akan lebih manja..mcm tula anak saya yg sulung eechaa dlu dr mula saya peknen,bila adik dh kluar,mki dasyat jelesnya...skg dh pndai skit tlg tgkkn adik and so and so..tapi tetap gaduh2 manja sbb jeles,kihkihkih!!
::NureeN:: ::NureeN:: April 04, 2012
x der lah meragam, cuma manja lain cikit ja.. so far alhamdulilla nureen preggy ellesya syg benor ngan bb, x sabar ja ckp bila bb nk kuaq hehe
sue zainun sue zainun April 04, 2012
hahaha siap nak amik baby tu..okeh2 sabar ye Alisha..xlama lagi dapat la adik :)
pena rozie pena rozie April 04, 2012
Biase la nak bermanja-manja la tu....
anisalya anisalya April 04, 2012
entah. anak2 sama je perangainya. siang ttp anak abah, malam anak ibu. huhuhu... cuma Kak Ngah je la sekarang ni dah jadik anak abah. apa2 pun abah. tapi kalau malam tu jgn hrp la abah boleh pujuk. mcm mana tu? drpd Kak Long sampai Kak Ngah mcm tu. maknya pregnant ke tak ttp sama.
syawalsimpsons syawalsimpsons April 04, 2012
pada sue syawal ada jugak buat ragamnyer...depend on budak kot...kalo syawal asik la nak duduk kat celah kangkang...siap kalo sue tido or baring kena la mengangkang....mmm..sebab dier nak duduk kat tengah tu...mmm...pastu sebok la macam nak khayal tido gentel2 siku mak pak dier ni...dolu tak da pon....

tapi kan...cuba la ina baca entry mekchu ni..dier pon baru gak preggy 2nd baby...lebey kurang kiter gak ni...anak dier mmg boleh tahan..tu lagi la dah 4 tahun..terbaik itu anak tau./...kelakar sangat...

http://churalliya.blogspot.com/2012/03/ragam-mi-cah.html
Jaa Jaa April 04, 2012
erm idlan awal2 tu adalah meragam sikit... semacam jer.. tapi sejak akhir2 ni baik jer..siap tolong k.ja kemas umah...barang pun tau kalau ambik letak kat mana..
*azni* *azni* April 04, 2012
dah ada ciri2 jd kakak alisha tu..heehee..ms izzul dulu takde la teruk meragam dia..bg sy biasa2 saje sbb anak2 nak membesar kan..kalau takde ragam kita tak panggil budakbudak pulak kan..hope alisha takde la ragam yang negatif..
Masya Masya April 04, 2012
pernah jugak dgr org ckp mcm tu.. klu nak dapat adik meragamm... merenggek², xmoo kene tgll... asyik nak berkepit, kdg2 budak tu demam...
Puan Kutu Puan Kutu April 04, 2012
tak tahulah pulak nak komen,belum pregnant lg.haha..tp sy rasa komen emi tu ada betulnya..:)
.:fyzz:. .:fyzz:. April 04, 2012
bagus alisya..ada ciri2 seorang kakak dh..:)
anak2 fyzz dua2 yg kakak dgn adik ..dua2 wat peel ..sejak nk dpt adik..bila tgk balik kakak yg dajah satu tuh lagi la kuat majuk..huhuhu..sensitif..yg adik lak..asyik nk tido berpeluk ja..tau nnti mama depa nk dpt baby baru dh..tak lehmanja lebey2..
Nana Nana April 04, 2012
alisha dah tengah praktis nak jadik kakak tu...

tapi...pernah dengar ke...kalo anak kite kuat merajuk tu tandanya die nak dapat adik jugak..hehe
wan nurul hezrina wan nurul hezrina April 04, 2012
dua2 nakkan perhatian,.si ibu n si anak.kalau meragamtuh kadang ibu mmg letih extra sbb preggy n anak plak mcm biasa lasak n nak kita layan kan bila kita wat derk dia hangin n buat hal.tapi masa merah taklah terukpun ragamnya
Izan Ishak Izan Ishak April 04, 2012
anak2 k.izan bila tau nak dpt adik mmg ada ragamnya sendiri. ada tu merengek asyik nak berkepit aje. sampai takleh nak buat kerja rumah. kadang2 tu saje je nak buat ummi marah. mujurlah ada ayah yg boleh pujuk dorg ni.

skrg ni pulak bila dah besar, masing2 dah sekolah lain pula peelnya. lepas sorang..sorang pulak nak nangis bila nakkan itu ini. kadang2 tak larat k.izan biar je dorg diam sendiri. tak kuasa dah nak pujuk2...
Cik Rose Cute Cik Rose Cute April 04, 2012
cik rose mengandungkan si haziq...tak ada pulak si kakak meragam hihihi tengok budak jugak kot...cik rose pun ada dengar jugak tentang komen si noor tue...
fieda fieda April 04, 2012
pernah dgr gak org2 tua ckp..so far kak fieda pun budak2 ni ok2 jer..takder la meragamnya..
Mama Adam Mama Adam April 09, 2012
Mesti dia jadi kakak yang baik. Lain budak lain perangainya. Rasanya alisha budak yang mendengar kata dan baik sekali. Gud girl