Dugaan mengandung...

Sebenarnya ketika mengandung ni... macam2 dugaan yang datang.. dugaan yang saya maksudkan tu adalah dugaan sakit.. contohnya, sakit pingganglah... bengkak kaki lah.. belum campur lagi dengan alahan lah... darah kuranglah.. kencing manislah.. tiroidlah.. alahaiii macam2 dugaan kan.. tapi normally, kalau permasalahan ni berlaku akibat dari kita mengandung.. lepas habis je mengandung.. kita dah bersalin.. hilanglah segala penyakit tu.. kencing manis pun hilang.. (",) 

Saya jugak harap... lepas bersalin, moga2 berlakulah keajaiban yang kelenjar tiroid saya ni baik seperti asal.. InsyaAllah.. Dulu ketika saya mengandungkan alisha, alhamdulilllah, saya tak mempunyai masalah yang banyak.. saya takda nak sembab2 kaki.. lenguh2 sebab jalan banyak.. cumanya saya sakit tulang punggung.. opsttt hahahha... normallahkan, sebab tulang masih kecik.. so, nak kena renggang2kanlah... nanti anak nak keluar... (",)

Emmm seingat saya, saya start sakit tulang tu masa kandungan saya dah besar.. tapi kali ni, untuk mengandung kali kedua.... belum 2 bulan lagi dah start sakit... tapi bukan tulang pung****... kali ni tulang peha belah kanan pulak... Kalau baring tu.. bila nak bangun, mulalah nak menjerit.. adoiiiiii..

Tapi takdalah setiap kali baring jadi camtu cumanya kerap berlakulah.. yang tak boleh tahan tu, bila tulang tu siap bunyi "pap"... huwaaaaa menahan kesakitan dibuatnya... mungkin kali ni sebab saya terlalu kuruslah agaknya.. sebab tu cepat je dah mula terasa sakit tulang.. lagi satu, kekurangan kalsium.. yela, kalsium saya perlu bagi untuk diri sendiri lah.. alisha lah.. bakal adik alisha lah... sekarang ni saya perlu makan untuk 3 orang.... 

Emmmm.. tapi semua kesakitan ni akan hilang dengan sendirinya selepas kita dapat melihat wajah anak yang kita bakal lahirkan nanti kan.. bila kita dah teran je baby.. keluar je baby.. dengar je tangisan.. masa tu sakit semua hilang.. yang ada hanyalah perasaan alhamdulillah.. syukur dengan rezeki yang telah DIA berikan untuk kita....

P/s : Ibu2 tak pernah serik mengandung or menanggung kesakitan ketika mengandung... betapa ibu2 sanggup berkorban untuk kita sebagai anak... Hargailah ibu2 kita selagi mereka masih bernyawa... (",)



Dugaan mengandung...

{ 26 comments.. read them below or add one }

Masya Masya April 18, 2012
dugaan ibu mengandung ni memang kuatkann... semoga ina kuat semangat jugakk.. insyaallahh semuanya okkk...
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ April 18, 2012
nieza stat sakit tulang punggung bile pregnant yang 2nd ni... yang 1st alahan teruk... takde plak sakit-sakit pinggang ke tulang ke.. :)
.:fyzz:. .:fyzz:. April 18, 2012
emm ya la kan...nmpak ja wajah anak terus hilang sakit bersalin tuh kan..hmm mmg la kita skang mengandung kurang ja kalsium kan..bekalkan baby lam perut lagi kan..
emm harp semuanya ok dn dipermudahkan semuanya..amin
Tihara Tihara April 18, 2012
haah, sebab kalsium tu ina..kesian ibu2 menangdung..akak doakan ina moga sihat sejahtera demi baby tu n alisha :)

take care
syawalsimpsons syawalsimpsons April 18, 2012
mmg pun mengandung mmg seronok....walau sakit...
Myra Jay Myra Jay April 18, 2012
Betul tu, itulah kekuatan seorang Ibu yang tiada pada orang lelaki :)
Tina Othman Tina Othman April 18, 2012
betul, tu belum lg dengan emosi yg sentiasa up side down

take care ina
deno deno April 18, 2012
jasa ibu memang tiada tandingan
Aju Mohit Aju Mohit April 18, 2012
mcm adik akak dulu fabroid ada time mengandung je, sakitnya usah katalah ina, mcm2 dugaan kan, moga ina bersabar ye
ieda ieda April 18, 2012
alhamdulillahh
itulah keajaiban dan dugaan dlm kita mengandung .. kesakitan ditambah penghapus dosa .. insyaallah dikk
jemarisuri jemarisuri April 18, 2012
semoga IB tabah menghadapi dugaan dariNya...pasti ada hikmahnya kan...

nasib baik js dulu takde problem apa2 time preggy...tp kini dh tak blh nk preggy lg...huhu...
Lynn Lynn April 18, 2012
Saya baru je gugur..tapi masa check up lepas gugur tu doc pesan suruh makan kalsium dan asid folik sekurangnya 3bulan sebelum plan untuk preggy lagi..Tahniah..dan salam kenal..
MamaEma MamaEma April 18, 2012
sampai bunyi 'pap' bunyi cam patah jer..ngerinya...

teringin nak preggy juga lah..heheh..kenangan tu
Zie Zie April 18, 2012
memang dugaan ina, akak dulu masa bulan2 awal kehamilan pun cam tu sakit tulang pung... sakit sampai nak berjalan kena pegang dinding atau orang sakit yg teramat... bila perut besar kurang sket... sakit lain plak yg mari sakit belakang, ari2.. darah kuranglah, berat naiklah macam2...
Cik FaRiZaM Cik FaRiZaM April 18, 2012
salam perkenalan & follow ur blog :D
Cik FaRiZaM Cik FaRiZaM April 18, 2012
oooo...betunang pon byk dugaan tp dr segi mental la....

mengandung dr segi physical plak...hmm...seronok nye dah kawin. ada suami n ada anak plak nnti.

moga smua nye berjalan lancar kak
Ummu Muhammad Ummu Muhammad April 18, 2012
ingatkan kite sorang..mak kate memang kalau dah masuk anak kedue mcm2 sakitnye datang cepat berbanding anak first
anisalya anisalya April 18, 2012
masa mengandungkan kak long dgn azfar rasa sakit dkt tulang belakang. bila dah sakit, memang tak blh nak bangun. masa kak ngah alhamdulillah tak ada alahan teruk. 3 bln pertam je ada rasa loya2. tu je la.
nanakimie nanakimie April 18, 2012
jga kesihatan ye sis:) utk sis baby alisha n semua..heee....
Izan Ishak Izan Ishak April 18, 2012
lain ibu..lain dugaannya kan ina. harap2 kelenjar tiroid ina akan sembuh lepas bersalin nanti.

betul tu ina...wpun byk dugaan, kita mmg tak serik untuk memberi zuriat kepada suami yg tercinta kan!
Puan Kutu Puan Kutu April 18, 2012
setiap org aslah yg diterima tak sama.ada org teruk sgt masa mengandung smp keluar masuk hospital.Sy Alhamdulillah tak ada masalah apa selain detect diabetis tu,tak pernah pun tggi.cuma kena ikut prosuder la.

ibu alisha kena minum susu byk2,jgn miss ok..:)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha April 19, 2012
nak pregnant juga camne!...erkkkk.

hahahaha..thats why kedudukan ibu tinggi nilainya....dan kenapa syurga itu terletak di telapak kaki ibu..

moga moga dpt peluang tu.hehehee. #gatal nak kawen la ne.. :D
Che rosliza Che mat Che rosliza Che mat April 19, 2012
Walaupun sakit camnapun...Ibu2 tidak serik mengandung...hihihi...Itulah kelebihan wanita yg Allah kurniakan...
fieda fieda April 19, 2012
lain ibu lain plk dugaannya kan..kak fieda dulu selalu kena skit kat tulang punggung..adoii...pastu tumut kaki pun sakit tak blh berdiri lama2..
Fatimah Bt Tony Fatimah Bt Tony November 09, 2013
sakit pinggang masa hamil tu biasa, sebab bawa budak kan.. tp, bila dah bersalin, tengok muka baby rasa hilang semua pengalaman masa mengandung..