Gaya Alisha yang makin petah berkata2..

Ingat lagi dulu saya selalu update kat blog pasal perkembangan percakapan Alisha... Dua pupu Alisha yang adik2 dari Alisha umur belum pun sampai 2 tahun tapi dah petah bercakap.. Yang Alisha ni, umur antara setahun ke dua tahun duk pandai SEBUT WORD je lagi.. Buat ayat pun tak reti.. Kalau setakat 2 patah perkataan seperti "Nak susu" bolehla... Susah hati duk pikir Alisha tak habis2 dengan bahasa german.. 

Tapi bila masuk je umur 2 tahun, Alisha dah pandai bina ayat.. dari hanya pandai guna 2 word.. terus pandai buat ayat guna 5 word... Masuk je umur 3 tahun.. Ya Allah... banyak cakap u all oiiii... tak reti penat dia ni.. ada je benda yang dia nak cite... Umur Alisha 3 tahun dia dah mula fasih berkata2... tapi bahasa german tu masih ada cuma tak banyak sangat... kiranya macam 80% hingga 90% Alisha cakap terus & 10% hingga 20% je Alisha guna bahasa german... Pelat Alisha pun dah kurang cuma kadang2 word yang dia sebut tu kurang jelas tapi masih boleh faham... Jom layan antara perbualan saya & Alisha petang semalam.. Time ni saya tengah duk ushar2 TAB dekat internet 

Alisha : Ibu, ibu.. ni TAB isha.. (sambil tunjuk gambar tab dekat monitor)
Saya : Ye, TAB kakak (saya memang nak beli yang tu pun untuk dia).. Kakak ada duit ke nak beli?.. Bagi ibu duit baru ibu beli..
Alisha : Errmmmmmmm...... tadok.... (sambil dia laga2kan jari telunjuk kanan & kiri + dengan muka comel @ manja2..).. 
Ibu : Kalau kakak takda duit camna nak beli 
Alisha : Ibu, nanti ibu suruh abah beli untuk Isha
Saya : Tab kakak yang lama mana?
Alisha : Tab Isha rosak.. abah buat pecah cermin

Alahai anak.. pandai dia gtau tab dia rosak pasal abah dia buat pecah cermin.. ahhaha.. Duk ulang ayat tu je la dari pagi sampai malam semalam.. Sampai saya & my dear tergelaklah tengok gelagat dia..Duk ulang suh abah dia beli TAB kat dia.. Yela, ibu dah ada handphone cerdik, abah pun dah ada.. Alisha nak la jugak kan... Saya nak beli TAB yang baru untuk Alisha sebab saya nak dia sentiasa "study".. Yela, time balik kampung nanti dia tak tengok buku at least dia boleh layan video2 pembelajaran dia tu.. Kan sebelum ni dia banyak belajar bahasa omputih dari game education dekat tab dia tu..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 14 comments.. read them below or add one }

lizz lizz November 07, 2013
comel tau keletah alisya ni...geram auntie tau...biler nak jumpe alisya auntie ni...kalo jumpe nak ubit pipi boleh...
Joanna Yunus Joanna Yunus November 07, 2013
Alah sian isha.... nanti ibu belikan tu...
Sayangku Zie Sayangku Zie November 07, 2013
makin petah makin kita terhibur... anak2 pmberi semangat kan..

tq ina ucap takzaih tu... anak buah zie tu yg ni jarang di upload gambar dia kat sini tapi ada juga entry lama.. raya tahun ni je tak ada sebab dia balik lambat selepas kami bergambar..
sangat2 terkilan sebab tak ada langsung gambar dia thun ni..

http://sayangkudinadania.blogspot.com/2013/11/al-fatehah-kepada-nur-afrina-batrisya.html


Salma Tayo Salma Tayo November 07, 2013
anak saya nak masuk dua tahun.baru pandai cakai dua patah. macam "cad atuh" (arsyad jatuh) "nak air".hehe..tu pun time bercerita memang german habis.banyak dah cakapnya.
Masni Syafie Masni Syafie November 07, 2013
study through d tab also can...hihi..be a good girl isha
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 07, 2013
Salam K.ina..

bijak alisha ni..
semoga mmbesar dgn sihat & cerdas :)
Deqla Manjew Deqla Manjew November 07, 2013
biasalah bebudak mmg ada jer keletahnya yg mencuit hati.. ;)
Rosmiza Ali Rosmiza Ali November 07, 2013
Alolo, tomei Alisha layan sembang ngan ibu dia.. Alisha, auntie pun guna henpon zaman batu lagi ni.. Hehe..
Mieza Suri Shaklee
Haryati Faizal Haryati Faizal November 07, 2013
anak yati masuk 3 thn pun baru petah nk cakap...lambat sket...
Cik Nur™ Cik Nur™ November 07, 2013
comel..!

lepas ni ibu kena beli tab lah...hehehe
azizah :) azizah :) November 07, 2013
kan.. bila petah bercakap banyak yg nak di ajak berborak tu..heee
Myra Jay Myra Jay November 08, 2013
Hheee, ksian abahnya disalahkan punca Tab rosak ;D
Mimi Azirah Mimi Azirah November 08, 2013
Alisha.memg anak yg bijak..suke aksi comel.die yg laga2kan jari kanan n kiri tuh