Period menjelma selepas setahun sebulan bersalin

Entry ni sekadar untuk rekod saya... Lama saya menanti kehadiran sahabat baik saya ni... Akhirnya ngam2 usia Aqilah setahun sebulan hari ni, baru saya kembali period... Punya lama kali ni... Time Alisha dulu lepas 60 hari rasanya terus je kawan baik ni datang.. time tu rindu betoi dia kat saya yer...

Actually kalau kita BF anak, normalla period datang lambat.. tapi dalam masa yang sama, ada gak tak normalnya.. berkaitan hormon kita... kalau ikut istilah sexology, hormon prolactin kita tinggi.. biasanya akibat kekurangan zat besi.. Dalam situasi camni, eloknya kita dapatkan supplement la... Tapi period lambat ni ok gak, takdalah risau sangat kot2 "terbabas" kan.. (",)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 16 comments.. read them below or add one }

Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 22, 2013
wah..lama tuh..ingatkan akak kali ni dh lama sangat, 11 bulan baru mula period.. ina lagi lama... menyusu full agaknya kan..
Mimi Azirah Mimi Azirah November 22, 2013
lamanya kak ina..sy dulu mase bersalin kan aina period lgsg tak dtg..sy pikir sbb hormon la upenye peknen kan auni..hahaha
syawalsimpsons syawalsimpsons November 22, 2013
sue pon kali ni cepat/...waktu syawal..6bulan lepas bersalin syawal dah datang...waktu izz 3 bulan lepas bersalin..tp sekarang period ni tak menentu..mmm..sabar je la...
Nurfaezah Abdullah Nurfaezah Abdullah November 22, 2013
whoaa lama sgt tu baru datang :)
Shima Salleh Shima Salleh November 22, 2013
hihihii... eh sama la kita.
Ank 1st masa hr ke 32 berpantang dah menjelma.
Ank 2nd setahun lebih.. hampir sethn sebulan juga hihihihi... tp byk sungguh la! adala dlm 3bln lepas tu br normal...
lizz lizz November 22, 2013
saya paling lama 3 bulan jer anak2 saya dua BF tapi cepat juga periodnyer...ina setahun tu..
tifa anvar tifa anvar November 22, 2013
sya sll akn awal dr the month b4. So, x risau sngt.
Deqla Manjew Deqla Manjew November 22, 2013
huishh.. lama gak yer..smpai setahun sebln..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 22, 2013
masa anak no 2, saya pun lepas 12 bulan.. hehe..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 22, 2013
salam k.ina..

uiii..lamanya.. cma lepas 2 bulan bersalin, abis wiladah..terus period.. huhu..takpe2 janji badan sihat :)
Nora Karim Nora Karim November 24, 2013
akak masa menyusukan alisya setahun 8 bln baru period semula... :)
Maria Firdz Maria Firdz November 24, 2013
lama juga ea... tpi bf mom mmg normal smua tu kn..
Mama Idlan Irsyad Mama Idlan Irsyad November 25, 2013
yg bab hormon tu macam pernah dengar jer.. hehe..
Puan Kutu Puan Kutu November 25, 2013
kira betul2 lama la..muni afia dh 6bulan belum dtg gak ni..masa Aiman dulu kejap e lepas pantang dh dtg..tp masa tu tak bf anakkan..

sy ni risau tau tak dtg period mana tau tiba2 terus lekat je.muahahaha...

Cik Nur™ Cik Nur™ November 25, 2013
lambat jugak yea....
bila datang tu, sakit perut x..??