Alisha mengada2?

Sebelum tidur malam tadi lagi dia dah berpeel.. Menangis2 last2 terlena... Tiba2 kol 2 lebih pagi, Alisha terjaga & menangis2 macam biasalah... Nak tengok ABC la.. Nak tengok Upin Ipin la.. Macam2 benda dia nak.. Bila bagi tak nak plak.. Saja cari pasai... Tak larat nak layan sebab Aqilah pun terjaga & merengek jugak, last2 saya biar dia menangis.. Sekali my dear bangun, bagi "sebijik" terus diam on the spot...

My dear cakap Alisha ni mengada2.. Saya ajar manja.. *Dah tak pasal2 saya kene sekali.. Boleh plak diam.. First time tau Alisha diam lepas "kena" dengan abah dia.. Kalau sebelum2 ni mana ada.. lagi meraung adala... Pelik gak ni.. nape yer.. Sampai saya pun terpikir dia mengada2 ni.. Ntahla.. Budak2 kan, kita tak tahu pemikiran dorang ni apa sebenarnya..

P/s : Bagi sebijik tu u all janganlah plak pikir bagi penumbuk sebijik tau.. hahhaha... Alaaa marah2 manja je maksud saya tu...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 14 comments.. read them below or add one }

Masya Masya November 28, 2013
dia tdo mlm kul bape?? awl sgt ker?? blh terjaga tgh malam.. ina dah pegang perut dia tak.. panas ker?? cuba ingat blk.. dia makan apa sehaian kotlah dia lapar ke kan... x pun dia penat sebenarnya seharian main.. dia lengguh tapi tak pandai cakap.. cuba bawak berurut pulak.. pastikan sebelum tidur basuhkan kaki dia.. masa dia kencing tu.. basuhkan kaki sekali.. klu dia terjaga jugak.. menangis pelukk dia.. cium dia pujuk² dia.. tkt mengigau pun iye jugak..
nanakimie nanakimie November 28, 2013
huhu..kakak alisha....tak mau nangis2 da ye....be a good girl sayang:)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN November 28, 2013
@Masya

Waktu yg tepat saya tak pasti.. tapi maybe 10 lbh or 11 lebih.. emmm berurut?.. berurut nak bg hilang kot2 dia penat ke mksd yana?

dah basuh kaki basuh tangan semua dah.. maybe dia menangis sebelum tido sampai terlena n tengah2 tido, tiba2 dia mimpi tingat balik dia menangis sebelum tido kot... entah la...

sakit kepala + stress pun ada
izan mama mia izan mama mia November 28, 2013
..mia dl pon ada perangai cam ni gak..tapi makin besar..makin ok...tapi ingat pesan org lama lama...jgn biasakan anak menangis terus tertido...
akak pon xbyk pengalaman...tapi hubby akak sll sapu minyak busuk (minyak + bawang putih) dikaki,dahi sendi..belakang Mia kalau dia terjaga malam n nangis tak makan pujuk...
permatabiru permatabiru November 28, 2013
biasala..budak2..mcm2 peel..kna mrh bru nk diam..ank sy pun mcm2 perangai skrg dah la kita penant bru balik keja..tgh sarat plak..kdg2 hilang juga sabar..mungkin dia nak perhatian lebih..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 28, 2013
agak biasa kot kalau budak2 terjaga malam2 dan buat perangai.. mintak air la apa la kan.. saya pun kadang2 termarah jugak.. maklumlah.. masa tido.. ngan mengantuk penat bagai.. kadang2 kesian jugak anak anak..

anak2 saya kalau buat perangai masa tido sebab diorang terlalu penat masa siang tu..mengigau bagai..
Jue a.k.a Ibu 2F Jue a.k.a Ibu 2F November 28, 2013
sama nganfarisyah...tetiba nangis..tapi bila ayahnya bersuara boleh pulak diam....
tak faham betul...aqilah kecik lagi oklah..ni farisyah yg dah 7 tahun pun sama..hehehehe
Shima Salleh Shima Salleh November 28, 2013
ngigau kott.. afiq mlm td ngaruk juga nangis.. shima pujuk pun tak diam. Last2 ayah dia dukung bwk turun bawah baru dia diam. Lepas tu naik atas semula, shima ambil afiq dan tidurkan.. terus lena dia.. mungkin dia eringat masa main ptg tu dok berebut dgn akak2nya.. so mcm teringat la dia time tidur tu kan... selalu tak mcm tu pun nangisnya...
IbuNoey IbuNoey November 28, 2013
dia sakit perut kut,kak..tapi itulah,budak ni kalau dia agak aktif masa siang,malam nangis sebab ngigau/penat..
Haryati Faizal Haryati Faizal November 28, 2013
manja tu je ina... sebab fawwaz pun camtu gak, dia kan manja ngan yati sbb BF smpi 2thn setengah so, dia selalu nakkan perhatian yang lebih, mlm2 pun merengek...tido nak kena tepuk...
Cik Nur™ Cik Nur™ November 29, 2013
kadang2 bukan ngada2..tp diorg nak perhatian lebih..sbb tu diorg mcm tu.

sama juga kalau budak2 yg suka nangis2 sampai muntah. selalunya diorg xnak ape2..cuma nak perhatian lebih..nak dibelai.. :)
Mimi Azirah Mimi Azirah November 29, 2013
aina n auni pun biase menangis mcm tuh kak..sy slalunye pujuk diorang tido atas badan smbil2 tuh usap2 badan diorang...mungkin kdg2 die pnat main waktu siang bdn terlalu letih...bile lenguh2 tak tau nk ckp...ckp masya tuh sy stuju kak ina
azizah :) azizah :) November 30, 2013
kdg2 dorang nak perhatian lebih kot kak..
Puan Kutu Puan Kutu December 03, 2013
budak takkan menangis tanpa sebab ina..rasanya dia mengigau tu..benda biasalah klu nangis tgh2 malam..aiman pun selalu cmtu..dia mmg kuat mngigau.kecik2 dulu takde plak..dh bear2 ni je kuat mengigau..sedarkan dia dan peluk hilang la nangis..:)

biasalah kadang2 kena marah2 syg tu jalan, kena guna cara tu juga..depend on situation org kata.hehe