Suami or isteri or pasangan, pleaseeeeee jangan buat macam nih!

Haritu saya ada pergi Tesco tau u all.. Dah beli2 barang, kami berbarislah nak bayar.. Depan kami ada sepasang hamba Allah yang umur lebih kurang mak abah saya... Saya tak pasti berapa jumlah barang yang mereka kena bayar.. Maybe rm100++ or hampir rm100... Tapi yang pastinya, Mereka bayar guna baucer yang Tesco selalu pos kat umah tu... Banyak keping jugakla baucer tu mereka bagi....

Dengan takdir Tuhan, jumlah barang yang mereka beli melebihi jumlah baucer yang mereka ada... So, mereka kena tambah cash dalam rm3++.. Tiba2 makcik tu suruh cashier tu tolak harga 1 barang.. tapi makcik tetap jugak kene bayar lagi... Yang saya nak cite kat u all adalah pasal pakcik @ pasangan kepada makcik tu tadi... Bila makcik gtau tak cukup RM3++, pakcik tu pergi ke arah mesin ATM.. Tapi lepas tu dia terus menghilang camtu je u all..... Saya tak pasti pakcik tu saja2 buat g ATM  or camne... Kononlah kalau mesin ATM tu tak berfungsi sekali pun, apa salahnya lepas tu kembali semula ke cashier... Teman makcik tu sekali... Kesian makcik tu malu sorang2... Apa salahnya tanggung malu sama2....

Makcik yang kat cashier tu memang terpancar wajah malu... Bila cashier tu dah adjust sana adjust sini.. Akhirnya makcik tu kene bayar 20sen... Tapi makcik tu kata dia takda duit langsung... Beg duit dalam kereta, kereta pulak anak dia guna bawak keluar... Time ni ntah kenapa saya terbayang wajah mak saya.. terbayang jika ianya berlaku dekat mak saya... Terus saya keluarkan duit saya hulur dekat cashier tu.. Time ni baru nampak muka makcik tu lega & ucap terima kasih... Walaupun nilai yang saya bagi tu kecik tapi besar maknanya untuk makcik tu pada saat tu kan u all... Seronok tengok bila makcik tu dapat tersenyum...

Pasangan.. suami or isteri.. janganlah buat cam pakcik tu yer.. tanggunglah malu sama2 dengan pasangan.. sedih tengok makcik tanggung malu sorang2... Lagi satu plak, pengajaran untuk kita semua, kalau nak keluar, pastikan ada cash kat tangan yer.. Bila saya dah dalam kereta, nampaklah pakcik & makcik ni naik motor...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 45 comments.. read them below or add one }

Ummu Muhammad Ummu Muhammad November 11, 2013
Sabo jelah..sbb tu rezeki intn murah je..Selalu mudahkan org ;)
syawalsimpsons syawalsimpsons November 11, 2013
nape la perlu pakcik tu buat kat pasangan dier macam tu....mesti makcik tu sedey...
Jue a.k.a Ibu 2F Jue a.k.a Ibu 2F November 11, 2013
sedihnya...
tak sanggup rasanya menghadapinya
~emi~ ~emi~ November 11, 2013
Paling sedih bila tgk makcik1 or pakcik2 tua mcm tu. Kesian, mana anak2 dorang. sy klu nmpk org tua tepi jln, org tua mtk sedekah, org tua bawak brg byk, jaja keropok dr kedia ke kedai, terus sy teringat mak ayah. Sebak rasa. Kita x tahu..dulu ntah2 mak ayah kita susah mcm ni jgk nak besarkan kita, nk sekolhkan kita. Kita x tahu apa mak ayah kita tgh buat kt kg skrg..org tua, klu susah bkn nak cerita kat anak2, huhu. :(
eB eB November 11, 2013
sedih bc... kalo eB pn insyaallah eB bantu. buaty pakcik tuh... anda x gentleman lgsg. len kali sila dok rumah jerk yer. mungkin lebih baik. hu3
mama irfan mama irfan November 11, 2013
sian macik tu...nasib ada intan.. anis terpikir plak napa la cashier tu tak lepas ja cust tu.... ya la 20sen ja kan? kalu short pon bukan banyak sangat..huhu
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 11, 2013
alahai sedihnya..

tp mgkin pkck tu minta bantuan.. sbb tu dia takde di atm..
Sayangku Zie Sayangku Zie November 11, 2013
emm kesian pulak kan.. walaupun RM3 kalau dah tak ada tu... apa boleh buat... terpaksa bertekak jugak.. dan akhirnya dapat simpati org... kita yg tngok ni pun kesian.. tapi suami sendiri tak kesian pun... memang tak patut biar makcik tu keseorangngan..
Joanna Yunus Joanna Yunus November 11, 2013
ya Allah kesiannya.... sampai hatikan... apalah agaknya mak cik dan pak cik tu rasakan...
Ayu Zan Ayu Zan November 11, 2013
sedih baca kak. :( bukan semua nasib dan kehidupannya baik kan..
Ayu Zan Ayu Zan November 11, 2013
sedih baca kak. :( bukan semua nasib dan kehidupannya baik kan..
permatabiru permatabiru November 11, 2013
kesiannya..bgs la ina bantu klu sy pun insyallah..tlg bayarkan juga..mungkin mereka mmg xcukup duit...bw duit cukup2 je
Mimi Azirah Mimi Azirah November 11, 2013
siannye mkcik tuh..kalo sy la de kat tpt mkcik tuh tak tau la nk gmbrkan mcm ne prasaan sdih sy tuh kak
lady scooter lady scooter November 11, 2013
laaahaii... siannye makcik tu..
Abe Mirul Abe Mirul November 11, 2013
Hish. Tak patut la buat macam ni. Kalau iya pun, berganding bahu lah. Hmm, entah la..
zachflazz zachflazz November 11, 2013
ya, tidak akan seperti pakcik tu
aimi adilah aimi adilah November 11, 2013
kenapa masih ade manusia mcm tu??

ya ALLAH jauh kan lah pasangn mcm tu dr hidup saya...... :(

sedih bace cter akk
nita nita November 11, 2013
kesian..tak tahu nak komen ape..
semoga murah rezeki Ina sebab bantu makcik tu.
JunAina JunAina November 11, 2013
Memudahkan urusan org moga2 Allah akan memudahkan urusan kita juga.
Rosmiza Ali Rosmiza Ali November 11, 2013
Kesiannya kat makcik tu.. Sebab tu Mieza & hubby kalau keluar beli barang dapur ke apa ke mesti buat list siap2.. Lepas tu catat terus harga each item.. Then, before ke kauntaer pembayaran sum up dulu semua baru gi bayar.. In case takut short, boleh hubby gi keluarkan duit dulu or boleh deduct terus mana2 barang yang rasa kurang perlu.. Huhu..
Mieza Suri Shaklee
lizz lizz November 11, 2013
La kesian kat mak cik tu tau..sampai hati husband dia buat mcm tu...tetibe rasa kesian sgt kat mak cik tu tau...
Nurfaezah Abdullah Nurfaezah Abdullah November 11, 2013
konpom makcik tu tebal muka menahan malu.. nasib baik akak tlg..
ctfand ctfand November 11, 2013
Kesian makcik.. Betul tu. Temankan pasangan anda wlu apa jua keadaan sekalipun. Sy pernah berhadapan dgn situasi yg mana suami sy perlu sy disisi. Jgn biar mereka tanggung beban sorang2..
azizah :) azizah :) November 11, 2013
Allah! kesiannya makcik tu... kalau jijah..haii speechless!

laki dia nmpk sgt tak bertanggungjwab kot..huu :(
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 11, 2013
Salam K.Ina..

Hmm..semoga menjadi penjaran..
Sya Nadia Sya Nadia November 12, 2013
kesiannya mak cik tu.. saya tak boleh tengok macam ni, sedih.. :(
Joanna Yunus Joanna Yunus November 12, 2013
akak baca lagi sekali pagi ni, memang rasa sedih sangat, memahami perasan achik tu, kenapa sampai hati pak cik tu buat macam tu kan...
Cik Nur™ Cik Nur™ November 12, 2013
kesiannya makcik tu, tak patutkan pakcik tu buat mcm tu...
asYDhia asYDhia November 12, 2013
semoga apa yg berlaku dijadikan pedoman buat semua pasangan...maybe pakcik tu betul2 ke atm...apa pun semoga allah merahmati mak dan ayah kita :)
mama_ka0ri mama_ka0ri November 12, 2013
bagus tindakan ina..
moga Allah mencurahkan lagi rezeki yang banyak utk ina sekeluarga..

IntaNBerliaN IntaNBerliaN November 12, 2013
@asYDhia


Yap, mmg pakcik tu betoi2 ke mesin ATM, saya nampak sbb Tesco dekat sini, dari tempat cashier dia terbuka.. kiranya blh nampak sape yg ke ATM, sape yang ke food court.. cumanya, lps ke situ, pakcik tu tak dtg dah jumpa makcik sdgkan mkcik dari arah cashier duk kejap2 tgk pakcik kat atm..

bila saya tgk lg sekali pkcik tu dkt atm, pakcik tu dah xada... xpasti lah pakcik tu g mana.. emmmm ntahla, emmm pikir positif maybe g cari bantuan kot kan.. cuma tu la, makcik tu malula dgn cashier, dgn kami n dengan semua yg sedang berbaris di belakang saya tu..
Maria Firdz Maria Firdz November 12, 2013
aduhai... kesiannya mak cik tu...
Haryati Faizal Haryati Faizal November 12, 2013
terkesan jugak kat dlm hati ni... susah senang kn sama2 lah... napalah dia tinggalkan wife dia tuk tanggung sorang2...
Ainim Suju Ainim Suju November 13, 2013
Tak patut pakcik tu buat isteri dia camtu. Pengajarannya, jangan sesekali keluar tanpa beg duit. yang penting ada wang.
lynn kamarul lynn kamarul November 13, 2013
dalam situasi macam ni ssh nak cakp.. kalau xde duit langsung mmg x logic cos baucar yg makcik guna pun nilainya besar. mungkin selalu jugak mereka berbelanja di Tesco. kemungkinan besar mmg mak cik ni tertinggal wallet. bab pakcik ni mmg x patut. beli brg sama2 pastu tinggal macam tu je .
Deqla Manjew Deqla Manjew November 13, 2013
lorhh... trs hilang x nmpk btg idong ker pakcik tu.. ish..kalo deqla jadi makcik tu dah menyirap darah.. betul tu.. kena simpan cash..xde la jadi kes mcm ni.. untung ada ina tolong tmbh doplohsen tu. ;)
Puan Kutu Puan Kutu November 16, 2013
sabo jer la..ada gak org yg belanja semata2 pakai kupon...kesian makcik,pakcik tak patut buat cmni