Saya kalau balik Terengganu, WAJIB SINGGAH MAKAN IKAN & SOTONG CELUP TEPUNG DEKAT PENARIK... Ya Allah.. sedap sungguh...Kalau orang Terengganu tak reti makan, tak tau nak cakapla.. Makan cicah dengan cili sos sambil tengok cite hindustan... tu diaaa... hahhahhah.. Inilah kenyataannya masa kami duk Terengganu dulu.... Mak selalu buat... Ikan kat Terengganu kan fresh.. memang sedapla..!! terliur dah ni haaaa....
Ikan kembung yang kami makan masa balik Terengganu bulan 5 hari tu... Sedapnya... Kerak2 tu rangup sungguh..!!
Sotong pun sedap... Makan di kedai sambil dengar alunan ombak & angin sepoi2 bahasa... Memang layanla.. (",) Nak buat ikan or sotong celup tepung ni senang je u all.. Meh saya share resepi.. TEPUNG BERAS + SERBUK KUNYIT + KAPUR MASAK + GARAM + AIR + SEBIJI TELUR = KACAU SEBATI.. LEPAS TU U ALL AMBIKLAH IKAN OR SOTONG TU & CELUPLA DALAM ADUNAN LEPAS TU TERUS GORENG DALAM MINYAK YANG PANAS & BANYAK.. Ohya, normally kami guna ikan kembung.. kalau kat utara panggil ikan termenung kalau tak silap saya...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
a`aa ceq panggil ikan temenung.my peberet 4ever never. hihi
thanks share resepi ni