Cucur bilis yang confirm lembut..!! Dari pagi sampai petang sampai malam... (^_^)

 Abaikan bintik2 hitam tu yer.. Ni kes guna minyak yang sebelum tu goreng nugget
Tu diaaaa.. betapa nak tunjuknya yang cucur bilis ni lembut.. hihii.. sampai pagi sampai petang sampai malam lagi.. hihii.. Tapi cucur bilis ni memang lembut sungguh pun u all... memang terujalah saya dengan kelembutan dia tu.. Dengan lembutnya.. dengan sedapnya.. yang paling penting, sangat mudah..!! U all patut try tau..Bila hidang bagi kaum kerabat makan, confirm dorang tanya resepi.. (^_^)
Cuti2 hujung minggu pun u all boleh buat.. sambil tengok TV sambil makan cucur dicicah dengan cili sos.. Ya Allah... sedap sungguh.. sedar2 je dah habis.. (^_^)
CARA NAK BUAT : BLEND BAWANG BESAR + IKAN BILIS + AIR HINGGA LUMAT... AMBIK TEPUNG GANDUM + YIS MAURIPAN + GARAM + KUNYIT DEBU = KACAU RATA.. LEPAS TU LETAK PULAK BAHAN BLENDER TADI = KACAU BAGI SEBATI.. BIAR IA MENGEMBANG SEKEJAP & PASTU BOLEH GORENG... OHYA, KALAU U ALL ADA KUCAI KE.. CILI BESAR KE.. TAUGE KE... BOLEHLA CAMPUR SEKALI TAU... Yang saya punya ni kosong je sebab bahan2 takda.. 
update anggaran :
300gram tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
setengah cawan ikan bilis
1 labu bawang besar 
satu setengah cawan air
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 33 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown November 15, 2013
sedap dijamu ptg2 ni.. tambah lagi kalo panas2.. pergghhh...
Kak iman Kak iman November 15, 2013
jmpe dah..yis mauripan meme buat sedap pon kak ina.buat gebu dan naik hehehehe
NorrShakor NorrShakor November 15, 2013
hahaha..sampai ke malam lembutnya.. percaya jer sbb letak yis ek.. nnt nak try la cuti sabtu ahad ni..anak2 memang suka cucur ni..
SeputihSalju SeputihSalju November 15, 2013
kalau sy suka ltk carrot sama.. bg nmpk lg menarik.. ada warna warni..hihihi :-)
Nora Karim Nora Karim November 15, 2013
sedapnya nampak cucur tu... terliur... sini tgh ujan lak... huhuhu harus masuk dapur ni... hahaha
Unknown Unknown November 15, 2013
oh nak try la cuti nanti.. heee. selalu cucur eza keras je. muahaha. :P
Miss N™ Miss N™ November 15, 2013
tengok bancuhan tu pun tahu cucue ni lembut.. :)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 15, 2013
sedap2.. lau buh udang...perghh
Unknown Unknown November 15, 2013
kunyit debu tu serbuk kunyit yer kak?
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P November 16, 2013
Ooh sb pakai yis. Kalau pakai minyak sayur pon sedap kak.. tekstur nya ala2 donut
QasehnyaRania QasehnyaRania November 16, 2013
tak pa janji ada stok makan utk anak anak.kalau ada bahan lain lagi mabeles.hihi
Puan Kutu Puan Kutu November 16, 2013
sy ni pelik sikit ina,tak suka buat cucuq boh mauripan..lg suka boh dlm pet ais,gebu je bila goreng..:)
tomato oren tomato oren November 16, 2013
sy selalu buh soda bikarbonat..setengah org buh nasik kan..nnt sy nk try yg mcm akak buat plak la..:)
Emi Emi November 17, 2013
Alamak akak..malunya. Emi rasa emi dah tersalah faham konsep sponsored post la. Before ni emi tak pernah buat sponsored post..so emi ingat kita terus submit link entry yg kita buat tu. Bukan mcm tu ea? Huuu..malunya. Takde rezeki la camtu.
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin November 17, 2013
Tu dia, tayang cucur dikala ku kempunan.hehe akak, ni klu kak eca tgk ni msti dy kempunan.hehe dy kn kempunan cekodok :)
Kekzamanis Kekzamanis November 17, 2013
Owh.. Masuk mauripan sekali ea? Heheeh.. Okay, nanti nak cuba buat.. Boleh mamam time berblogging.. Nyum2! ^^,
http://miezashaklee.blogspot.com
ida =) ida =) November 18, 2013
Betul... letak kucai ngan tauge banyak2 mmg terbaekkk
lizz lizz November 18, 2013
nak try nanti ni...lembut sampai kemalam yang tak tahan tu...nanti saya nak buat versi saya lak yer...hehhe
Unknown Unknown November 18, 2013
kalau letak carrot broccoli bagai mesti bebudak suka ni..

ina,
pasal sponsored post tu, saya pun tak berapa paham sebenarnya.. haha.. saya just buat je.. mmg belum ada dia bgtau terpilih ke tidak pun.. saya first time dapat email camtu.. tu yang blur gila tu.. hihi
Unknown Unknown November 18, 2013
ina,
haha..nuff da hantar email cakap tak counted. betullah pemahaman ina pasal sponsored post tu..
zareliqa afiqa zareliqa afiqa November 18, 2013
kalau iqa letak air panas sikit time bancuh tu. confirm lembut jek.. hihi, tengok gambar tu rasa lapar pulak sejuk2 nie. huhu
Permata Malap Permata Malap November 18, 2013
pergh..kalau makan petang-petang nih,sedapnyer..;)

thanx,kak,sebab bagi alamat..hehe..tunggu jer tau..;)
Jue Jue November 18, 2013
lagi sekali buat jue terliur petang2 nie...tolong lapar lah pulak
Dayang Deno Dayang Deno November 18, 2013
deno suka tapi tak boleh makan biliss... T_T
Maria Firdz Maria Firdz November 19, 2013
owh.. tak pernh lagi try letak yis.. mesti naik sikit la kn.. gebus gitu.. hehe
AnonymousAnonymous November 19, 2013
hehehe yg ini mmg sedap !
Fiza Rahman Fiza Rahman November 19, 2013
Thanks for the resipi. Kunyit debu tu apa? Serbuk kunyit ker ☺
Myra Jay Myra Jay November 20, 2013
TQ Ina, boleh la cuba buat :D
☾SHiemaCMa786☾ ☾SHiemaCMa786☾ November 21, 2013
salam k.ina..
wah..gebu gebas..
cma suka letak kucai or taugeh,, ngam2.. :)
ruslina ruslina September 19, 2014
Mmg gebu dan sedap!!!!. The best tip ever! (Dgn izin Allah.) Tq for sharing. Saya ganti yis guna baking powder.
Unknown Unknown December 10, 2014
Resepi baru nih cucur bagi yis n mauripan...nak cuba buat petang2 mesti sedap dgn kopi ooo
http://www.ainbeautifulhouse.blogspot.com.