Cara saya motivasi diri untuk makan buah kurma


Kalau u all dah lama mengikuti blog saya, mesti u all tahu dari saya mula2 kawen saya dah amalkan makan buah kurma walaupun sebijik sehari.. Time mengandung, lagi saya makan banyak... Cuma masalahnya sekarang ni, kadang2 saya ada perasaan malas nak makan tau... padahal setiap pagi, saya akan hidangkan buah kurma untuk my dear time breakfast.. Bukan tak suka nak makan, tapi malas nak makan.. Haihhh!!

So, antara cara saya untuk kembali bersemangat makan buah kurma adalah dengan SENTIASA INGAT DEKAT AQILAH... INGAT AQILAH PERLU MAKAN BUAH KURMA UNTUK KECERDASAN MINDA @ OTAK DIA..!! Semua ibu bapa nak yang terbaik untuk anak2.. so, bila saya tingat Aqilah, automatik saya akan makan... Saya nak Aqilah pun jadi pandai macam kakak dia.. (^_^)

Masa Alisha dulu, saya sangat rajin makan tau... bila dah besar sikit, alisha makan buah kurma sambil layan TV.. hihiii... Macam Aqilah ni, dia belum boleh makan lagi, so, melalui susu ibu lah aqilah boleh dapat khasiat buah kurma.. thats y saya perlu makan... (",) Tak nak citelah pasal kebaikan buah kurma... dah banyak entry saya pasal buah kurma @ buah kegemaran Nabi Muhammad s.a.w....

Ini cara saya motivasi diri saya, u all yang menyusu anak pun boleh try cara ni... (",) Ohya, kalau anak u all tak menyusu badan.. boleh je campurkan buah kurma dekat dalam makanan mereka... Sama2lah kita didik diri kita + anak masing2 untuk menyukai buah kurma... (",)

{ 35 comments.. read them below or add one }

Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha April 17, 2013
ai malas tau.terus teringat2 jus kurma ari tu..grrrrrrrrrrr
Mrs Velentine Mrs Velentine April 17, 2013
buah kurma ni mmh banyak khasiatnya
syawalsimpsons syawalsimpsons April 17, 2013
sue pon ngah amalkan makan kurma jugak B4 g keje
Nisah Idham Nisah Idham April 17, 2013
aduhai, nisah selalu ade masalah makan buah kurma. tak pernah berjaya.. hehhee
Sally Yatiey Sally Yatiey April 17, 2013
Lama dah tak makan buah kurma ;D hee.
n O e s u h a i m i n O e s u h a i m i April 17, 2013
bagus la intan...mmg susah nk disiplin kan diri...adehh walaupun makan sebijik sehari...
::NureeN:: ::NureeN:: April 17, 2013
dulu masa emir mkn bubur, mmg nureen campurkan kurma dlm bubur dia, tp skarg dia dh mkn nasi keras + sup, so kurma dh kurang mkn, nureen pon jarang bwk mai opis mkn.. mmg still BF kan emir, cuma la ni kena la rajinkan diri mkn kurma kan heheh
Zee Suhaini Zee Suhaini April 17, 2013
bagusnya boleh disiplin cam ni..zee punya kurma dah keras dah pon..lama sangat simpan..time puasa je kalo beria makan pon..
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta April 17, 2013
baca entri akak ni baru fai teringat kurma fai tertinggal kat rumah.. patutla rasa ade yg tak kena jer hari ni. hehe.. fai baru jer start makan kurma ni last month kak :-)
Dylla Abas Dylla Abas April 17, 2013
sy pun suka mkn kurma..x kira masa :)
CeqGu CeqGu April 17, 2013
sama ler, malas betul nak makan. pada hal bagus sesangat
emma emma April 17, 2013
sy letak stok byk2 kt ofis, sb depan mate bebile je leh mkn.. kt umh salu xingt nk mkn, huhu..
Jemarisuri Jemarisuri April 17, 2013
js slalu paksa ank sbm mkn nasi satu biji kurma...hehe..
seharum kasturi seharum kasturi April 17, 2013
assalamualaikum ... mmg cara yg bijak nak jadikan iq anak tuh bijak . boleh gak suruh mereka makan madu satu sudu setiap pagi sblm sarapan ...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 17, 2013
Salam K.Ina..
huhu..muhasabah diri ni..
cma suka mkn buah kurma.. cuma... tu la.. jrang sgt2..nasib bek anak2 ikut abahnye.. suka mkn buah kurma..
tenkiu for sharing sis :)
Shima Salleh Shima Salleh April 17, 2013
suka mkn jugak, tp selalu tak dpt mkn sebab xde stok huhuhuh
Aisy Nasiha Aisy Nasiha April 17, 2013
kat umah akak tak ada stok kurma..insaf lepas baca ni..untuk nazif, apa salahnya cuba, kan?
Myra Jay Myra Jay April 17, 2013
bagus motivasi Ina ni, mcm myra mkn masa tringat..huhuuu
Mama Adam Mama Adam April 17, 2013
Mmg... kadang2 tu, bukan x suka yang jadi masalah. Masalahnya adalah malas
Izzat Eshak Izzat Eshak April 17, 2013
Kurma baik untuk kesihatan
Cik Nur™ Cik Nur™ April 18, 2013
samalah, nur tak ingat je...bila baca entry akak ni, baru teringat nak mkn..hihih
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim April 18, 2013
buah kurma byk manfaat kan..tp disiplin ina lagi bagus la...boleh amalkan hari2..kalo sy xtau la..
Deqla Manjew Deqla Manjew April 18, 2013
buah kurma mmg byk khasiatnya...deqla pulak bulan puasa je la mkn..ish2...
Masya Masya April 18, 2013
mmg ssh nak disiplinkan diri.. sya ni makan ikut mana sempat.. x sempat pagi.. mlama sya makan janji sehari sebiji...
Fiza Rahman Fiza Rahman April 18, 2013
Nak kena cari buah kurma nih. Dah lama habis.
Haryati Faizal Haryati Faizal April 18, 2013
nak ikut cam ina jugak la...
QasehnyaRania QasehnyaRania April 18, 2013
aik jgn malas2 ye..
su pon amalkan skrg..walaupon kadang2 ter`miss` l JUGk..HIHI
AyueJean AJ AyueJean AJ April 18, 2013
AJ memang kurang buah kurma...
tifa anvar tifa anvar April 19, 2013
salam,
sya plk amlkn mkn kismis utk 1fmly, evryday amlkn baca selawat nabi sblm mkn 7@3biji kismis. Blh juga amlkn selawat sblm mkn buah kurma. TQ
azizah :) azizah :) April 20, 2013
jijah sedar kurma banyak khasiatnya tapi malasnya nak makann.. acaner ni kak ina.. nak tambah hb tapi xnak makan..huhuhu
jaakechik jaakechik April 21, 2013
jaa memang dari dulu lagi tak suka kurma. ntah kenapa, rasa dia yg manis tu buat jaa x suka sgt kot. padahal jaa pun tahu kurma tu byk khasiatnya. jaa pun au tu sunnah nabi. tapi ntah ler x ter-ikut. bagus la akak amalkan buah ni. mmg anak akak nampak cerdik. berkat buah kurma ni agaknya. kan?
Mimi Azirah Mimi Azirah April 23, 2013
bagus cara akak motivate dri