Punca jangan bagi anak makan nestum selagi belum cukup 6 bulan...


Nadia ada tinggalkan komen dekat kotak jerit saya selepas baca entry saya pasal SOLID FOOD.. tiba2 plak saya rasa bersalah tulis entry tu.. huhu.. Tapi pikir2 balik, elok jugak.. at least saya boleh share ilmu yang saya tahu.. kita semua kan sayang anak2.. (^_^)

Nadia tanya saya apa tanda masalah usus.. Sorry sangat2 Nadia.. akak tak tahu nak jawab apa.. sebab akak pun tak tahu apa tanda2nya.. Jika ada antara u all yang tahu, bolehlah share kat sini yer.. (",).. Apa2 pun, saya nak buat pencerahan sikit pasal BAGI NESTUM KETIKA USIA ANAK BELUM LAGI 6 BULAN... 

Sebab utama tak sesuai bagi anak nestum sebelum usia 6 bulan adalah SISTEM PENGHADAMAN MASIH BELUM MATANG..!! BELUM BERSEDIA MEMECAHKAN SEGALA KANJI & KARBOHIDRAT..!! Kesian anak kita tau.. takkan nak bagi 'anggota anak kita' tu melakukan proses melebihi dari kemampuannya... 

Saya nak explain lebih2 pun tak berani.. bukan pe, sebab kadang2, bila kita tak nak bagi, tapi orang2 tua suruh bagi.. katanya anak lapar.. bagi nestum + susu baru diam... hidup je sampai sekarang.. Ohya, saya ada terbaca pasal orang dewasa yang sihat je, jaga pemakanan, sentiasa bersenam tapi tiba2 jatuh sakit or meninggal akibat sakit jantung, strok, buah pinggang dan lain2.. menurut kajian University of Buffalo, antara puncanya adalah dari sebab kita bagi makan terlalu awal.. (SUMBER)..

Apa2 pun, u all bacalah antara copy paste yang saya tempek kat bawah ni...


SUMBER... @ minggu lepas kot lebih kurang.. saya ada gak terbaca pasal ni di salah satu group dekat FB.. tapi lupa group mana sebab banyak sangat saya follow.. hihii.. Dia ada gtau gak yang anak dia ada masalah usus... so, dia nasihatkan, jangan bagi anak makan nestum sebelum umur 6 bulan..



Selain dari tu jugak, jika u all bagi awal sangat, nanti anak mula lah kurang minum susu plak...

{ 50 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons April 30, 2013
kat opis nsue ni ramai yang bagi anak2 tu nestum campur ngan susu, buat cair2 bagi minum..mmmm..sabo la..bila cakap, katanyer ala, x da pape pon...bukan nak menyumpahkan..belom kena, bila kena nnt..mmm..kawan sue kat opis ni pon ada bagi anak dier makan tepung beras tu waktu umo 3 bulan..alahai..
Mimi Azirah Mimi Azirah April 30, 2013
Betul tuh kak ina. Baby yg di bawah 6 bulan tak boleh bg mkn nestum awal2 sbb time tuh perut bby kecik lg baru sebesar sudu dan usus diorg memg belum matang lg. Dat`s y usus diorang tak boleh nak proses mknan yg belum sesuai dgn umo diorg.so, sbgi ank ke menantu ke cucu ke cicit ke kite kne explain dekat org2 tua yg xphm situasi sbnr knp nestum x digalakkan bg kat baby bwh 6bln.alasan
diorg memg baby xknyg.mcm sy sndri, ble org2 tua tuh ckp cmtu sy akan ckp sy xkn bg ank mkn
nestum slagi diorg blum 6bln sbb kalo ank sy yg
skit, ank sy yg tgg sksa, sy yg tgg sush bkn org lain yg tgg..terpulglah
diorg nk ckp pe jnj ank kte sht.
jaakechik jaakechik April 30, 2013
jaa hari tu 4 bulan dah mula bagi makan nestum dah, sbb MIL ckp kena bai dah sbb anak lapar. huhu. so, jaa hentam jer la bagi awal2 lagi...
Ann Ishak Ann Ishak April 30, 2013
moral of the story, jangan bagi makan baby sebelum masanya. lebih baik mencegah dari merawat kan, kesian anak kecik lagi dah macam2 dugaan kan
Rozita Rozita April 30, 2013
setuju sgt ayat yg last tu..
Nora Karim Nora Karim April 30, 2013
fakta2 yg ina tunjuk tu dah jelas... mmg itu lah sebabnya kita tak boleh bagi baby makan sebelum umur 6 bulan...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 30, 2013
salam K.Ina..
cma ada terbaca psl ni sebelum ni..
mmg mmbuka mata sungguh la ..

tenkiu for sharing sis ;)
Tihara Tihara April 30, 2013
ramai kan org bgi baby 4 bulan makan nestum...memang ada kes kematian, kadang2 diorang jadi sesak nafas macam baby jiran saya dulu meninggal, take care tau ibu2
Ummi Iman Ummi Iman May 01, 2013
Akak dulu bagi Iman nestum masa umur dia 6 bln. Itupun buat cair2. Doktor kata usia 6 bulan, usus mula matang. Tapi tu lah, kdg org tua susah nak terima. Ada juga pesan pada adik. Tp terpulang pada masing2 nak percaya. Bila mereka kata baby menangis sebab lapar. Tak boleh nak kata apa. Mcm akak mmg pertahankan. Cuba fikir jika orang nazak masih boleh hidup dengan air sahaja. Jd tiada sebab baby menangis sebab lapar. Mungkin dia kembung atau rasa tak selesa.
umi alya umi alya May 01, 2013
Slh satu tanda punyai masalah usus ialah najis cair & bercampur darah (ulser dlm perut)

Mmg ramai ibu2 diluar sana yg tak ikut saranan perubatan, mksudnya berikan makanan terlalu awal pada baby, sebaiknya JANGAN SESEKALI..

Jika nasib baik, alhamdulillah, bayi itu sihat & membesar dengan jayanya, jika tidak, sesalan yang akan ditanggung oleh ibu..

Bukankah SusuIbu yang terbaik?
mama_ka0ri mama_ka0ri May 01, 2013
salam kenal..

betul tu...jgn bagi selagi baby tak cukup umur 6 bulan..mmg ade baby yang ok jer lepas bagi makan..tapi tak semua baby sama..ade yg boleh tahan..ade yg tak boleh tahan..tapi anak2 saya start 6 bulan baru saya bagi makan solid food..MIL bising suh kasi pon saya tetap tak kasi..wat tak tahu jer..hehe..

sori tiba2 datang komen camni plak..

jemputla datang singgah blog saya..peace!!
Cik Nur™ Cik Nur™ May 01, 2013
risau jugakkan mcm ni...
kena berjaga2lah lepas ni...
mana2 yg tak amik tahu..kena amik tahu..

mcm nur ni..bila baca, baru tahu..mmg pgatuahn yg bgunalah ni..
Haryati Faizal Haryati Faizal May 01, 2013
alhamdulillah, yati mang bagi anak2 makan nestum atau makanan pejal pas 6 bulan keatas....
emma emma May 02, 2013
mmg geram ngn sikpa2 ibu yg amek mudah camni.. pttnye dorg amek iktibar, jgn dok ikut kepala sndr je.. xkene blh la ckp besar, nt dah kene br nk mnyesal. mase tu nangis air mata darah sklipun dah tak gune..
Azi Azi May 02, 2013
dulu anak first makan umur 3 bln. btul kata intan org tua2 kengkadang susah nak ckp. anak kedua enam bulan br bagi solid food. hopefully sofea okla.. takut jugak baca ni
azizah :) azizah :) May 02, 2013
bahaya kan...kalau sayang anak better lepas 6bulan baru bagi makanan tambahan..
Myra Jay Myra Jay May 03, 2013
TQ sharing Ina.. memang sangat2 berguna buat semua ;D
mama_umar_maryam mama_umar_maryam May 03, 2013
good sharing Ina..moga ibu2 dpt manfaat :)
QasehnyaRania QasehnyaRania May 03, 2013
ilmu yg sgt bagus ni.
boleh dijadikan panduan utk sy nnti
caliph shuriken caliph shuriken May 03, 2013
pnah jgak baca pasal ni.. x sesuai bg mamam cmtu sblom tiba masa yg sesuai...
ayut ayut May 05, 2013
klu gitu ank2x mmg slalu kena bf jela sebelum 6 bln..ilmu ni..thanks kak ina.. :) lama xdtg sini...sori ye kak..kesibukkan..huhu
AnonymousAnonymous May 06, 2013
salam akak. nestum dengan nasi sama tak? sbb adik sy, hari ke 3 lahir, nenek sy dah bagi makan nasi sebab menangis 24j. mcm2 cara dh buat. beri makan nasi baru senyap. alhamdulillah, adik sy membesar dengan sihat, skrg dia dh umur 14tahun, besar dari sy(kakak) lagi.
shahdiana shahdiana May 06, 2013
macam yana pun ada bagi solid food seawal 4, 5 bulan...punca anak menangis & orang tua cakap lapar kot...letak nestum sikit jela campur dengan susu...macam bancuh susu tu..bagi dia minum...perut dia agak kenyang kot & tido lama sikit..kurang nangis & meragam...tapi bagi minum air & susu yang banyak la..bagi solid food pun time malam la...takut lapar masa tido..nak bangkang cakap orang-orang tua pun susah sebab diorang dari turun temurun elok je katanya...so yana ambik je semua nasihat yang agak bernas....
Fiza Rahman Fiza Rahman May 07, 2013
Dah pernah baca pasal ni. Tapi masih ada lagi parents yg tak alert. Bagi nestum seawal 4 bulan.
AnonymousAnonymous May 31, 2013
Yg ni gua sokong gak ermm susah la zaman skarang
AnonymousAnonymous October 05, 2013
Nk kngsi jge,baby sye bru 4 blan dri sjak umr 3 blan dia asyik menangis je..susu 2 jam skali mgisap.msalh kembung x ad smua ok,my hband ckp mking susu x sesuai,dh 5 kali tkar susu smpai dia kne smblit,tp x ad perbhan jge,jd sye ni tkot lh my baby kne ganguan,bwak lh gie jmpi,tp bomoh tu ckp x ada ape,..sy ngan hband x thu nk bt ape dh ble byk sgt bg susu dia muntah,ad lah frenz syorkn suh bg mkn bubur nsi,pd mulanya tkot jge nk bg,ble x than dgr asyik mengis je.sy try bt skit blan bg hncur bt cair ltak dlm btol susu,bg isap alahamduliah dia x menangis lg,isap susu pun x muntah cm dlu dh,najis dia ok x ad sembelit...tp btol ke ad kesan jge
AnonymousAnonymous October 27, 2013
Mungkin kesan sekarang kite tak nmpk..xp kesan akn datang bile anak dah besar mungkin akn timbul...
Shaznira Musa Shaznira Musa March 15, 2014
Klu kata ade problem pd usus ank tu kita dpt kesan ms bila?? Takut laa.. sy dulu pon bg ank mkn sblm 6bln..now da 4tahun.. sering juga ngadu sakit perut.. tp xtau dia sakit perut tu caner..
Shaznira Musa Shaznira Musa March 15, 2014
Klu kata nmpk kesan tu ms umor bp tahun ye?? Risau jugak. Sy dulu pnh bg nestum pd ank sblm umo 6bln.. now umo ank da 4tahun.. kadang ada ngadu sakit perut.. tp xtau sakit perut dia mcm mn..hmm...
Shaznira Musa Shaznira Musa March 15, 2014
Klu kata ade problem pd usus ank tu kita dpt kesan ms bila?? Takut laa.. sy dulu pon bg ank mkn sblm 6bln..now da 4tahun.. sering juga ngadu sakit perut.. tp xtau dia sakit perut tu caner..
butterflyby189 butterflyby189 June 08, 2014
Kalau saya nak share ni kat fb boleh tak? Penting sbb mak mentua dok pandai2 bg anak saya mkn pisang lenyek campur air. Nak cuba katanya. Kalau dia cirit br benti. Yolah lepas tu saya lah yg tggung.
Anak saya baru masuk 5 bulan...tensionn nihhh...
AnonymousAnonymous July 15, 2014
Nmpknye dlm byk2 kisah smua kaum ibu dipaksa oleh MIL spya baby kita diberi mkn sblom usia yg sesuai..sama gak ng saya..mereka asyik kata dlu knpa boleh budak sekrg xboleh. .saya bg pndpt org dlu xde google xde internet xde forum nk rujuk..org skrg lebih peka utk mncari maklumat...bkn setakt bg mkn je x sesuai utk baby bwh usia 6bln malhn jgn bg air putih or air kosong pd baby anda..ini boleh mndtgkn sawan jika kndungn air trlebih ke otak..bayi xprlukn air kosong..saya hrap para ibu2 dptkn nasihat trlebih dhulu...
AnonymousAnonymous September 02, 2014
Ada nurse ckp blh bg air suam..mna yg betul ni..
bengkungmoden bengkungmoden September 09, 2014
Salam perkenalan...trima ksh diatas perkongsian tips yg bermanfaat kpd pembaca.
AnonymousAnonymous November 30, 2014
kesian anak sy jd mangsa keadaan..sy tinggalkan anak siang hr dan anak sy mak yang jage..anak sy 3 bulan dah di sumbat dgn nastum..pakai nastum anak buah sy..dh pesan jgn bg tp sy yg kne marah balik..katanya anak ko lapar nangis je..dah lah anak sy ni jenis buang air besar 3hari skali..najis nye melekat..tp mak sy ttp sumbat jgk dgn nastum..meleleh air mata ni.xtau nk buat ape dh..
AnonymousAnonymous November 30, 2014
kesian anak sy jd mangsa keadaan..sy tinggalkan anak siang hr dan anak sy mak yang jage..anak sy 3 bulan dah di sumbat dgn nastum..pakai nastum anak buah sy..dh pesan jgn bg tp sy yg kne marah balik..katanya anak ko lapar nangis je..dah lah anak sy ni jenis buang air besar 3hari skali..najis nye melekat..tp mak sy ttp sumbat jgk dgn nastum..meleleh air mata ni.xtau nk buat ape dh..
AnonymousAnonymous November 30, 2014
kesian anak sy jd mangsa keadaan..sy tinggalkan anak siang hr dan anak sy mak yang jage..anak sy 3 bulan dah di sumbat dgn nastum..pakai nastum anak buah sy..dh pesan jgn bg tp sy yg kne marah balik..katanya anak ko lapar nangis je..dah lah anak sy ni jenis buang air besar 3hari skali..najis nye melekat..tp mak sy ttp sumbat jgk dgn nastum..meleleh air mata ni.xtau nk buat ape dh..
AnonymousAnonymous November 30, 2014
kesian anak sy jd mangsa keadaan..sy tinggalkan anak siang hr dan anak sy mak yang jage..anak sy 3 bulan dah di sumbat dgn nastum..pakai nastum anak buah sy..dh pesan jgn bg tp sy yg kne marah balik..katanya anak ko lapar nangis je..dah lah anak sy ni jenis buang air besar 3hari skali..najis nye melekat..tp mak sy ttp sumbat jgk dgn nastum..meleleh air mata ni.xtau nk buat ape dh..
AnonymousAnonymous May 05, 2015
Ada nurse kat klinik suruh bagi anak nestum+susu..puas bdebat masih juga suruh..incase ada pape kat anak tu nak ke dia tgg..huh!
AnonymousAnonymous May 12, 2015
terpulang anak masing-masing tapi kalau Ibu sayangkan anak, please jangan sesekali bg mkn sebelum 6 bulan. susu Ibu sebenarnya dah cukup. bagi bayi Bawah enam bulan, bukan anak tu lapar dan perlu diberi makan, tetapi Ibu- Ibu yang kena makan makanan berkhasiat. lebihkan buah, sayur dan susu Serta jus buah dalam diet harian. baru bayi kenyang bila menyusu, sebab Ibu cukup jaga makan.
AnonymousAnonymous May 23, 2015
Kuality susu bdan mempengaruhi tahap kekenyangan bayi...bykkn cari ilmu penjagaan bayi,,sejak dr hamil lg ye ibu2... Serupa membunuh bila bayi br lahir diberi minum air putih dan diberi apa jua dlm usaha membuat dia kenyang... Bayi mmg kerap menyusu... Sebab tu last2 mengandung kite syik2 lapar kan? So samelah bila lahir kan ank syurga... Mesti rajin menyusukan atau beri susu...
lynndamya lynndamya July 05, 2015
Salam, wahhh menakutkan!! bergunanya kak entry ni, wuwu terima kasih sgt..atleast sy boleh tambah ilmu before kawin ni kann..so senang lah nanti kalau dh dpt anak, insyaAllah..akak jgn delete blog tau! hahaha :D
AnonymousAnonymous October 11, 2015
Salam sis..ada x bby bla cukup 6bulan..dia xnak mkn..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN October 20, 2015
@Tanpa Nama

ada je baby yg xnak makan bila umur 6 bulan... tapi jgn risau, tak jadi masalah sekalipun delay bagi baby makan solid food
AnonymousAnonymous January 06, 2016
baru je bercadang untuk bg anak mkn nestum..umur anak sy bru nk masuk 4bln..tapi setelah bace sume komen2 nie bru lah sy taw..maaf lah sy xtahu apa2..terima kasih semua krna kgsikn mklumat yg teramat pnting bg sy..sy amat mghargai..mujur sgt2..brderau darah bace sume komen2..pape pn allhmdllah cz dpt info awal scara tdk lngsung dpt slamatkn anak sy dri sume nie..thanks alllllll..!!!
Nurul Shafida Nurul Shafida January 13, 2016
anak sye yg sulung, sye bg mkn nestum pd umur 2 bulan..sbb mngis tk hnti..bg ssu pun ngis..last skli bg nestum...elok plk tk ngis,tido pn lme... ank kedua ni rasanya umur 6 buln bru bg lah mkn
AnonymousAnonymous April 27, 2016
@Mimi Azirah..betul tu. .mak mentua sy pun suruh anak saya x sampai 2 bulan Ni makan nestum
Gee Gee June 07, 2016
Ank sy 6 keats try bg mkn bubur tpng beras ok je poo poo,then umo 8bln keats try bg nestum ank sy sembelit n umo 10 keats sy bg mkn biskut hap seng vegtbl bru xsembelit...skrg sy try bg nestum skit wt cair pon same sembelit last tu sy cmpr nestum 1 sudu nk 2kping biskut hp seng vegtbl..coz bg biskut khas tuk bby pon still smbelit...sy jd tkut lak if ad mslh usus?
Unknown Unknown September 03, 2016
same dgn sy..tp sy bg waktu pg sekali je..lepas 2 mmg bf full..alhamdulillah anak sihat wal'afiat..ssh nk bangkang ckp org tue lg² klu mak mentua..tp thanks for info..