Pengalaman saya buat PAP SMEAR...



Semalam saya dah buat PAP SMEAR... Alaaa upenya tak sakit pun u all.. beria je saya ni... sebelum buat duk risau2, pas buat kata "kalau tau tak sakit, dah lama buat".. ahhaha.. Meh nak story kat u all, moga2 u all akan lebih berani nak buat pap smear... kikikii...

Firstly, sebelum g buat pap smear tu... pastikan "aset" kita tu dah "cantik" yer... nanti takdalah malu sangat nak bagi nurse or doktor tengok (^_^) Macam saya semalam, nurse yang buat.. Ohya, sebelum buat PAP SMEAR PASTIKAN KITA TAK "BERSAMA" PADA MALAM SEBELUM BUAT PAP SMEAR TU YER BUKAN PE, TAKUT "GANGGU" RESULT YANG KUAR NANTI... (",)


Nurse akan masukkan spatula sehingga ke dinding rahim

Gambar alat yang dimasukkan ke dalam vagina kita tu, kalau tak silap, dipanggil spatula kot... dengar nurse tu cakap.. (",) Nurse akan cakap kalau sakit bagitahu... Secara peribadi, saya tak rasa sakit pun cuma rasa tak selesa.. tu pun beberapa saat je... Ohya, ketika nurse tu masukkan spatula, rasa dia ibarat macam ketika hubby kita jalankan "tanggungjawab" ketika kita bersama... cam gitu je u all... memang tak sakit... alaa lagipun nurse buat slow2 je.. bukannya berdezup sekaligus.. hihii

Lebih kurang 5 minit je agaknya.. tau2 je nurse gtau dah siap... Time saya nak buat pap smear ni, saya takdalah nak malu sangat.. bukan pe, sebab nurse tu pun relax je macam dia tak nampak apa2.. hahah... so, saya pun relax je la...



Ohya, saya pelik pulak kenapa Ciksu kata ada keluar darah... sebab time saya buat semalam, memang takda kuar apa2 darah pun... tapi tak tau la kan, kot2 u all yang pernah buat ada keluar darah jugak... Result  untuk pap smear saya ni akan dapat lepas 3 bulan sebab dorang buat dekat kuala lumpur... Nurse cakap, kalau abnormal, mereka akan inform sebelum 3 bulan... Harap2 semuanya ok...

{ 39 comments.. read them below or add one }

Sidratul Muntaha Sidratul Muntaha April 03, 2013
1st tiem buat lps 3 thun.hooh.idup2 kena sound doc.
seb baek sound dgn berhemah
tak sakit pun
cuma kena kangakang luas2 gile
nak2 rahim jauh ke dalam
guna spatula yg paling panjang laa..
buat kat spital.
special case masa tu
lepas 3 ari dh kuar result.
Masya Masya April 03, 2013
insyaallah semua ok...

tang darah sy pun x pasti... ulak.. sy dulu pun xe.. maklumlah lps berapa bulan bersalinkan..
mama ila mama ila April 03, 2013
alamak..ila still belum buat..nie kes takut jugak la nie sampai skang lum buat..huhuhu..tapi kalau betul xsakit..legalah sket rasa...insyaallah ..kena buat jugak ujian pap smear nie
Qaseh Farra Qaseh Farra April 03, 2013
pap smear nih untuk apa kak??
Tihara Tihara April 03, 2013
insha Allah, harap semuanya okay :)
Ummiarissa Mahdi Ummiarissa Mahdi April 03, 2013
ha kan dah kata tak sakit...semoga wanita2 yang dah berkahwin tu,eloklah buat ye..
Mas Zull Mas Zull April 03, 2013
assalamualaikum intan...xsakit tapi malu tu yg merisaukan jer...hehehehee...;)
Mrs Velentine Mrs Velentine April 03, 2013
saya nak buat juga lah dalam masa terdekat ni
syawalsimpsons syawalsimpsons April 03, 2013
sue tak terbuat lagi..insyallah akan buat waktu appoiment akan dtg nnt
Gadis Gadis April 03, 2013
Gadis tak buat lagi ni..
baby dah masuk 7 bulan..
seriau jugak nak pegi buat..hihihi..
Mimi Azirah Mimi Azirah April 03, 2013
sy tak buat lagi pun kak ina....hahaha
emma emma April 03, 2013
hehe da ade pglmn ni pasni da xrisau or segan lg kn k.ina :)

*sy pn xde kua darah time da siap buat tu..
CeqGu CeqGu April 03, 2013
Akak pun xder kuar darah. Petua xsakit wktu buat pap smear ialah merelakan diri muahaha.dlm kata lain rilekkkkssskan diri
Haryati Faizal Haryati Faizal April 03, 2013
alhamdulillah... buat dah ye ina... tu tuk kebaikan kita jugak kan...
umi alya umi alya April 03, 2013
mai akak tlong jawab, kalu terkeluar darah, mgkn kita wat p/smear masa nak mai haid @ haid blum abis sepenuhnya, jadi semasa ambil lendir guna spatula @ brush kt pangkal rahim, tersentuh sikit jer, ada le kuar darah, itu biasa le, xmo risau2

kes kedua pulak, kemungkinan juga kes2 yg positif ca, sgt mudah terluka jika tersentuh benda.

Kebiasaannya prosedur p/smear tak kuar darahpun & tak sakit

azizah :) azizah :) April 03, 2013
mmg tak sakit tapi takut n malu mengatasi segalanya..heee
||Sis aLeaSaRa|| ||Sis aLeaSaRa|| April 03, 2013
hahha mcm2 komen bc sini ^^

akk pun skli je buat mmg nk kena buat lg ni tq share info ^^
Cik Nur™ Cik Nur™ April 04, 2013
ada yg kata sakit..ada yang kata tak..

mgkin bergantung pada jururawat tu kot kan...
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY April 04, 2013
k.eija anak dah 2 x buat2 pun lg sbb kes takut la, patutnya 6 bulan lps bersalin anak pertama dah kena buat dah...insyaallah akan buat jgk suatu hari nnti
Fiza Rahman Fiza Rahman April 04, 2013
Anak dah tiga. Tapi tak pernah buat lagi. Ada appointment masa lepas dah habis pantang dulu, tapi tak gi....haishhhh...bila nak buat ni.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief April 04, 2013
wani pn xder keluar darah....mmg xsakit lansung tp malu ttp ada huhu
Shida Radzuan Shida Radzuan April 04, 2013
apa kepntingan bt pap smear ni kak?
QasehnyaRania QasehnyaRania April 04, 2013
tenkiu umi alya tolong jawab..hihi

seminggu lepas je buat pap smear tu sy period..

darah yang keluar tu tak byk sikit je ;)

result yg dapat pon alhamdulillah.. teda apa2 ..
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim April 04, 2013
sakit jugak laa tapi masa nak amik semple jer rasa pedih sedikit..pastu ok semula
Deqla Manjew Deqla Manjew April 04, 2013
sebnrnya utk apa eh ??? nak gak buat nnti nih kalo mmg penting...
AnonymousAnonymous April 04, 2013
apa pakaian pakai masa buat pap smear akak?
AnonymousAnonymous April 04, 2013
apa pakaian pakai masa buat pap smear?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN April 05, 2013
@Tanpa Nama

boleh pakai baju apa je.. tp saya pakai baju kurung.. sennag sikit.. just selak camtu je.. :-)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey April 06, 2013
Insha Allah.. Nani penah tnye mama. Mama ckp x sakit pun.. :)
Puan Kutu Puan Kutu April 06, 2013
sy tau benda nie tak sakit.tp tak pernah p buat gak.tak rela nak p kangkang kt nurse.haha

lama gila resultnya nak keluar

♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 09, 2013
salam k.ina..
cma dah pernahbuat..so..dah rasa ape yg akak lalui.. x sakit kan?? hihi..
semoga resultnya ok :)

tak pasti pulak..tp cma punya okey..xde darah bagai.. huhuhu
Shima Salleh Shima Salleh April 12, 2013
dah 2kali buat sbb dah beranak dua kan hihihihi... xde darah jugak.. biasa2 je
Nora Karim Nora Karim April 13, 2013
akak tak pernah buat lagi...
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra April 14, 2013
akak, PAP SMEAR ni untuk orang yg dah ada anak ja ka, saya yg kawin n tak da anak lagi boleh buat x?
Akma Kamar Akma Kamar February 18, 2014
Hi kak, sy bru je bt pap smear td....sakitlah n mse die ambil sample tu ade drh jgak. Ikutkan due period 26hb 2 n sy bt td 18hb 2. Adakah kemungkinan itu drh period?
Najjah World Najjah World September 07, 2016
Sy baru buat smlm.memg brdarah kt sptula tu.
Najjah World Najjah World September 07, 2016
Sy baru buat smlm.memg brdarah kt sptula tu.
QASEH MANSYA QASEH MANSYA August 09, 2017
Kenapa 3hari..cpt nyer...saya berdebar jgk tunggu ni
QASEH MANSYA QASEH MANSYA August 09, 2017
Result dh keluar ke..mcmNa...saya pas buat ada la kuar mcm coklat2 sikit tasi