Kuew teow Kungfu yang bukan kegemaran my dear


Semalam saya masak kuew teow kungfu... bukan pe, tengahari makan nasi, petang makan nasi.. so malam, saya masak kuew teow kungfu plak sebab nasi hanya ada baki untuk my dear je.. tu pun sikit.. (",)

Cara buat senang je... NAK BUAT KUEW TEOW : TELUR + KUEW TEOW + LADA SULAH = PUKUL PASTU GORENG MACAM GORENG TELUR DADAR.. SIAP..! NAK BUAT KUAH PULAK : TUMIS BAWANG PUTIH PASTU MASUKKAN AYAM (kalau u all nak letak udang ke sotong ke.. lagi sedap) MASUKKAN AIR + KIUB PATI AYAM + LADA SULAH + FISH BALL + CARROT + BUNGA KOBIS + ANAK JAGUNG (sayur ikut suka u all nak letak apa) + TEPUNG JAGUNG YANG DAH DIBANCUH DENGAN AIR UNTUK PEKATKAN KUAH... BILA DAH MASAK, AMBIK KUEW TEOW TADI PASTU JIRUS KUAH ATAS KUEW TEOW TU... TERUS NGAP.. (",) 

Bagi saya sedap sebab saya suka tapi bagi my dear katanya "Tekak abang tak lalu nak makan kuew teow camni"... hihii My dear jenis tak suka yang pelik2 camni... kuew teow goreng dia suka la... walaupun camtu, semalam habis la jugak sepinggan my dear makan... maybe kali pertama & terakhir kot... hehee (^_^)

{ 38 comments.. read them below or add one }

umi alya umi alya April 02, 2013
masa makan kt luar t/hari, order ntuk anak, ntah.. bukan selera kami kot..
AyueJean AJ AyueJean AJ April 02, 2013
Selera masing2 kan kak.... =D
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan April 02, 2013
Fav nieza..sedapnye! Dah lama tak makan ^^♥
Shafiq Shafiq April 02, 2013
Sodap gak tu.. :-) Saya akan ikut dan contohi perangai suami akak, dia hargai apa yang isteri masakkan. :-)
emma emma April 02, 2013
terer kak ina msk, nmpk sdp..
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim April 02, 2013
sedap nih..teruja tengok..
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin April 02, 2013
haha solehah xbpe ske kuew teow kungfu, tp kalau kuahnya tomyam, solehah mmg makan.hehe
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P April 02, 2013
adoi..telan2 air liur tgok gambar ni. hehe
Nazayiena Ayiena Nazayiena Ayiena April 02, 2013
Sedap,kak Nurul x pernah masak kuew teow kungfu,selalu goreng dan sup je.
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra April 02, 2013
akak..................ni koteow kegemaran saya, kalau ada rezeki suatu hari nnt saya g umah akak, boleh la akak masak untuk saya...ngeee~~~ (^_^)
Mrs Velentine Mrs Velentine April 02, 2013
wah resepi baru versi kak ina...mcm sedap
Cik Mun Cik Mun April 02, 2013
senang je nak buat..nnti mun nak cubala..
Tihara Tihara April 02, 2013
hubby akak lansung tak suka kue teow..tapi akak suka masakan macam ni.
dia macam ladna pun ye kan..akak pun kurang la nak makan nasik sebab cuaca ke ey :)
Z ie Z ie April 02, 2013
Febret akak jugak.. emm masa penent haritu.. tiap2 hari oder ni...
Ina jemput ke rumal MIL akak pada 6 hb april ni... ada kenduri kahwin adik ipar... kat taman seri astana..
nak datang bagitau nanti akak email lokasi
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 02, 2013
salam K.ina..
peberet cma ni...
nyum3.. leh la try masak nnti :)
aimi adilah aimi adilah April 02, 2013
dulu kt kelantan selalu order nie.. lebih kurang cm kuew tiaw lakna je kan =)..

untung suami akk dpt isteri yg suke msk mcm2 =)

akk thnks ajar vdeo tu.. insyaallah akan cube praktikan =)
Etuza Ezawarna Etuza Ezawarna April 02, 2013
pulamak..bertuahnya dapat makan ..juadah ni...
Masya Masya April 02, 2013
saya suka jer.. feberat.. hubby ponn booo layan kotiaw mcm ni.. kembang tekak katanya huhuhuhuhu
Sally Yatiey Sally Yatiey April 02, 2013
Tak pernah makan kuew teow kungfu lagi.. ;) tapi nampak sedapppppp! :D
QasehnyaRania QasehnyaRania April 02, 2013
cik abe ina memang jenis tekak nasi tu.. hihi
sama mcm member kawan ciksu..contohnya kalau buat laksa pon nasi mesti ada lauk kering pon jadi la..jnji nasi..hihi

syy suka bab bersup2 ni.. laju je tekak nak telan :)
CeqGu CeqGu April 02, 2013
Rajin betul dak ina masak...sampai brkungfu dgn kue teow hihi
deno deno April 03, 2013
deno pula suka kuetiaw tomyam
Izan Ishak Izan Ishak April 03, 2013
kak izan suka sangat kuetiaw kungfu ni. tapi suami kak izan pun sama cam suami ina... tak suka makan camni kecuali kuetiaw grg kerang...
azizah :) azizah :) April 03, 2013
mudah je nak buat yer.. tapi jijah pon makanan pelik2 tak makan..hehee
lizz lizz April 03, 2013
terliur ngan Kuew teow Kungfu...
tapi saya lebih suka char kuew teaw
Deqla Manjew Deqla Manjew April 03, 2013
owh..dia x gemor yer.. hubby deqla pun kureng la mkn yg pelik2.. bg dia la pelik kan..bg kita tak pun.. pelik apa yg pelik..haha
Mimi Azirah Mimi Azirah April 03, 2013
sedapnye kak ina...sy mintak izin mik resipi ye...balik nti buat la...
Cik Nur™ Cik Nur™ April 04, 2013
ada setengah org mgkin boleh masukkan....

kalau Nur bedal aje kak..hihi
Shida Radzuan Shida Radzuan April 04, 2013
mak shida suka mkn kak :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey April 06, 2013
Xpenah try pun. Tgk org mkn n order je.

P/s:moga ada perubahan ble kak ina minum akar kayu tu. :)
Puan Kutu Puan Kutu April 06, 2013
en suami pun sama tak berapa sgt dengan koteaw.sy n aiamn mmg suka koteaw kungfu.aiman lg suka sbb ada telur..:)
Shima Salleh Shima Salleh April 12, 2013
balik KL temph hari mkn jgk kuew teow kungfu air tgn emak :)))