Gara2 semalam blogwalking ke blog Yana ternampak gambar donut, terus saya tutup komputer & terus menguli buat donut jugak!.. ahhahha.. Rajin tak saya.. asal teringin terus buat.. nak beli malas.. kalau buat sendiri, boleh makan banyak.. hihi
Kalau u all nak gelak tengok gambar donut saya ni, gelak lah tau sebab saya sendiri duk gelak.. hahha.. Entah apa2.. berlekuk2 sana sini "badan" donut saya ni.. ahhah.. Saya memang tak reti2 sampai sekarang nak bentukkan donut ni jadi come lote macam donut orang lain buat...
Donut bentuk 4 segi..! hambik..!! hahha... Setakat masuk mulut sendiri, bentuk apa pun, apa kisah.. janji masuk perut kenyang.. hahah.. Orang yang nak sedapkan hati sendiri memang cakap camni u all.. (^_^)
Eh, tapikan u all.. lepas masak tu.. terus saya makan panas2 tau.. serius sedap sebab lapar... kah kah kah.. Cara buat senang je.. SEPEKET MAURIPAN + AIR SUAM = KACAU2 & KETEPIKAN TUNGGU BERBUIH.... SETENGAH KILO TEPUNG GANDUM + 2 SUDU MARJERIN + 1 SUDU GARAM + 3 SUDU SUSU TEPUNG + 3 SUDU GULA = GAUL.. LEPAS TU MASUKKAN MAURIPAN YANG DAH BERBUIH TADI = ULI HINGGA JADI DOH @ LEMBUT... JIKA TAK CUKUP AIR, MASUKKAN AIR SEJUK DARI PETI AIS.. ULI SAMPAI TEPUNG TAK MELEKAT DI BEKAS & TANGAN.. LEPAS TU U ALL BENTUKKANLAH JADI RUPA DONUT.. TUNGGU DIA MENGEMBANG & GORENG..!! JIKA NAK SIMPAN BUAT STOK DALAM PETI AIS, U ALL GORENGLAH SEKEJAP.. BAGI MATIKAN DONUT TU DARI TERUS MENGEMBANG.. (",)
Lepas dah siap goreng, bolehlah letak gula.. macam saya, saya guna gula kastor je... Actually yang dalam gambar tu je saya letak gula.. yang lain makan macam tu je.. Ohya, masa nak goreng tu kan... donut ni ringan je rasa.. bila dah masak tu & nak makan.. kita akan rasa kulit dia tu rangup tapi kat dalam dia lembut je tau... Walaupun dah sejuk tapi tetap lembut.. (",) saya suka makan donut time donut ni panas... sebab ada bau donut yang wangi.. hihi