Donut yang rangup diluar lembut di dalam

Gara2 semalam blogwalking ke blog Yana ternampak gambar donut, terus saya tutup komputer & terus menguli buat donut jugak!.. ahhahha.. Rajin tak saya.. asal teringin terus buat.. nak beli malas.. kalau buat sendiri, boleh makan banyak.. hihi


Kalau u all nak gelak tengok gambar donut saya ni, gelak lah tau sebab saya sendiri duk gelak.. hahha.. Entah apa2.. berlekuk2 sana sini "badan" donut saya ni.. ahhah.. Saya memang tak reti2 sampai sekarang nak bentukkan donut ni jadi come lote macam donut orang lain buat...


Donut bentuk 4 segi..! hambik..!! hahha... Setakat masuk mulut sendiri, bentuk apa pun, apa kisah.. janji masuk perut kenyang.. hahah.. Orang yang nak sedapkan hati sendiri memang cakap camni u all.. (^_^)

Eh, tapikan u all.. lepas masak tu.. terus saya makan panas2 tau.. serius sedap sebab lapar... kah kah kah.. Cara buat senang je.. SEPEKET MAURIPAN + AIR SUAM = KACAU2 & KETEPIKAN TUNGGU BERBUIH.... SETENGAH KILO TEPUNG GANDUM + 2 SUDU MARJERIN + 1 SUDU GARAM + 3 SUDU SUSU TEPUNG + 3 SUDU GULA = GAUL.. LEPAS TU MASUKKAN MAURIPAN YANG DAH BERBUIH TADI = ULI HINGGA JADI DOH @ LEMBUT... JIKA TAK CUKUP AIR, MASUKKAN AIR SEJUK DARI PETI AIS.. ULI SAMPAI TEPUNG TAK MELEKAT DI BEKAS & TANGAN.. LEPAS TU U ALL BENTUKKANLAH JADI RUPA DONUT.. TUNGGU DIA MENGEMBANG & GORENG..!! JIKA NAK SIMPAN BUAT STOK DALAM PETI AIS, U ALL GORENGLAH SEKEJAP.. BAGI MATIKAN DONUT TU DARI TERUS MENGEMBANG.. (",) 

Lepas dah siap goreng, bolehlah letak gula.. macam saya, saya guna gula kastor je... Actually yang dalam gambar tu je saya letak gula.. yang lain makan macam tu je.. Ohya, masa nak goreng tu kan... donut ni ringan je rasa.. bila dah masak tu & nak makan.. kita akan rasa kulit dia tu rangup tapi kat dalam dia lembut je tau... Walaupun dah sejuk tapi tetap lembut.. (",) saya suka makan donut time donut ni panas... sebab ada bau donut yang wangi.. hihi


{ 39 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons April 24, 2013
sur teringin nk buat mcm2 mcm ina ni...tp x berkesempatan..blk umah dah penat kan keje..pastu 5min terus buat keje len pulok...best jd suri rumah..dpt buat mcm2 walaupun penat ngan keje rumah yg x penah habiskan
syawalsimpsons syawalsimpsons April 24, 2013
sur teringin nk buat mcm2 mcm ina ni...tp x berkesempatan..blk umah dah penat kan keje..pastu 5min terus buat keje len pulok...best jd suri rumah..dpt buat mcm2 walaupun penat ngan keje rumah yg x penah habiskan
mama3heroo mama3heroo April 24, 2013
rajinnye menguli..dah lme m3h x buat donut ni..tggu mood rjin sampai baru leh buat..apepun rupa x penting,janji rasa dia sedap..btl x?hee
umi alya umi alya April 24, 2013
lamanya akak tak buat donut
emma emma April 24, 2013
cantik nye doh kak ina tu, bkilat je.. sy pn klo buat donut senget benget gak kak ina, lantak la kn yg pnting sodappp n kenyanggg..

yg cantik tbntuk comel lote tu kak ina sb dorg pki acuan donut..
Masya Masya April 24, 2013
sedapppkan.. saya pun suka makan yg panas²... hihihi.. alamak!! lupa nak masukkan marjerin masa tulis resepi padahal sy guna.. see edit blk..
Z ie Z ie April 24, 2013
iNA NI MACAM AKAK LAH NAK MAKAN MESTI BUAT SENDIRI.. PUAS HATI MKAN.. HUHU NI PUN TERLIUR NIH..
maria firdz maria firdz April 24, 2013
Adoihai.. Nmpk lagi entry makan hujan2 ni... Laporrr... Hehe
mama_ka0ri mama_ka0ri April 24, 2013
tu la..nampak cam lembut jer..saya malas skit nak uli2 ni..tahu makan jer..haha..
CtAyue CtAyue April 24, 2013
singgah blog yana nampak donut, singgah blog ina pun nampak donut jgk.. adoii haruskah sy men'donut' jugak nih..sy lg suka donut buat sendiri dr beli sbb kalau beli jrg jumpe yg sesedap tekak sy nak..hihi :)
Cik Mun Cik Mun April 24, 2013
donutttt..sedapnyeee..
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN April 24, 2013
sedapnye kak,,hehe teringin terus je buat kn kak, syok tu,bile2 bleh mkn=)
D Yatie D Yatie April 24, 2013
rajin saaanggatttt.. kalau kite.. nak sangaat rajin g kedai beli.. hahahahahaha.. :D
azizah :) azizah :) April 24, 2013
pehh terangkat! sedapp tu donut gebu2 gini..
Cik Nur™ Cik Nur™ April 25, 2013
sedapnya...
adunan ni boleh juagk buat kueh pau bersambal tu kan.. :)
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN April 25, 2013
kalu buat sendiri bolih makan berulang kali..rajin..
Deqla Manjew Deqla Manjew April 25, 2013
rajin la ina ni... mcm best lak jadi suri rumah bole masak, buat mcm2..
Si Matatajam Si Matatajam April 25, 2013
Rajinnya Ina...nampak sedap dan lembut ja donut tu
Mrs Velentine Mrs Velentine April 25, 2013
wah rajinnya kak ina..kalau duduk rumah mmg tangan tak berhenti nak buat sesuatu kan..samalah mcm MV..hehe
Fiza Rahman Fiza Rahman April 25, 2013
Dah lama tak buat donut.
tifa anvar tifa anvar April 25, 2013
salam ina,
kalau nk bntk donat cntk terap dngn gelas plastik, lubang tengh tu terap dngn penutup btl. TQ
tifa anvar tifa anvar April 25, 2013
salam ina,
kalau nk bntk donat cntk terap dngn gelas plastik, lubang tengh tu terap dngn penutup btl. TQ
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 25, 2013
salam k.ina..
rajinnye menguli donat..
nmpk sedap kak..nyum3..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 25, 2013
salam k.ina..
rajinnye menguli donat..
nmpk sedap kak..nyum3..
Shida Radzuan Shida Radzuan April 26, 2013
yg penting sedap kak eheeee :)
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim April 26, 2013
nurul samalah mcm sue,selalu tak brkesempatan nak buat mcm2 paling2punhujung minggu ajer.huhu nak gak.mesti anak2 besh jer makan hasil tangan mak.teringinlah nak jadi surirumah tapi nak buat mcm mana belum boleh lagi,
Haryati Faizal Haryati Faizal April 26, 2013
nak try lah ina senang sebenarnya kan, cuma rajin tak rajin je nak buat...
Nora Karim Nora Karim April 27, 2013
sedapnya nampak... kena cari mauripan la pulak... haih!
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey April 28, 2013
Baca entri ni teringin nak makan donut yg mama buat.. Sedapnye. Tapi nani makan tanpa gula. Hehe. Selalu buat mesti suh mama asingkan terus..
Puan Kutu Puan Kutu April 28, 2013
masing2 dok tayang gambar donut,jeles makyong.haha
ieyda ieyda May 09, 2013
kak, ieyda ambik resepi akak tau. Memang sedaplah donut ni.Nanti hujung minggu nie pun nk wat lagi...TQ kak.