Tips pertama kali nak bagi anak makan solid food

Aqilah kan sekarang dah makan solid food.. excited je setiap kali bagi dia makan.. walaupun dia makan tak habis.. hihii.. biasalah tu, baru nak kenal makanan.. (",) Kat sini saya nak kongsi tips untuk u all yang baru nak bagi anak makan solid food..

Kalau boleh, setiap jenis solid food yang u all nak bagi tu, u all buatlah makanan yang sama dalam 2 3 hari.. maksud saya camni.. sebagai contoh, hari pertama puri carrot, hari kedua pun puri carrot jugak.. sebabnya supaya u all dapat detect samada anak u all sesuai makan carrot or tak.. yela, mana nak tau kot2 anak u all alergik ke.. lepas makan tu tiba2 je badan naik ruam2 ke... bila u all tengok anak u all ok dengan carrot, so nanti bila u all nak masak bubur nasi, bolehla masukkan carrot...

Lagi satu pulak, saya suggest u all, bagi anak u all makan puri sayur-sayuran dulu sebelum kenalkan dengan puri buah.. bukan apa, tujuannya supaya anak u all suka sayur.. Tak nak nanti bila terus kenalkan dengan buah yang manis2 tu, mulalah tak nak makan sayur sampai ke sudah.. rugi tak dapat khasiat dari sayur (",)

Nak ingatkan u all, bila masak untuk anak2, jangan sesekali letak garam or gula yer..! Usus or ginjal mereka masih belum "kuat" lagi untuk semua tu... Jangan pulak u all pikir nak bagi anak makan rasa sedap sikit, tu yang letak garam or gula.. PLEASE STOP BERPIKIR MACAM TU..!! Anak2 kecik yang baru nak kenal makanan ni, mereka tak reti pun sedap or tak.. apa kita bagi semua mereka makan.. kertas yang kita tak bagi tu pun dorang masuk mulut.. hihiiiii

Haaa lagi satu ingatan untuk u all, JANGAN SESEKALI BAGI ANAK MAKAN NESTUM KETIKA BELUM BERUSIA 6 BULAN..!! Seperti yang saya gtau, usus or ginjal anak belum "kuat" lagi.. Sayangilah anak2 u all.. saya ada terbaca ada sorang hamba Allah bagi anak dia makan nestum sebelum umur 6 bulan, tak pasal2 anak dia ada masalah usus... dia siap pesan, jangan bagi makan nestum sebelum umur 6 bulan, macam dia, dia dah menyesal...

Yang ni pulak nasihat saya untuk u all.. seboleh2nya, sediakanlah SOLID FOOD UNTUK ANAK U ALL DENGAN AIR TANGAN U ALL SENDIRI... Sayang2.. janganlah asyik duk MELAYAN KEMALASAN KITA TU.. Please ok, masaklah untuk anak... kesian anak2, tak dapat merasa masakan ibu dia.. tapi duk makan nestum yang dalam tin tu je... Jangan bagi alasan u all bekerja.. Meh saya bagi cadangan... Hari u all cuti hujung minggu tu, terus masak untuk seminggu solid food untuk anak u all... Solid food pun boleh tahan lama tau.. macam u all buat stok susu tu la... tapi kalau u all malas jugak nak masak untuk seminggu, bagilah anak u all sekali seminggu dapat rasa air tangan u all tu... At least, umur 6 bulan, anak dah dapat rasa air tangan ibu dia.. moga hubungan kita dengan anak2 akan lebih rapat (",)

Ohya, ini nasihat saya untuk u all yang bagi anak solid food tau.. Jangan pulak salah paham.. saya tak maksudkan dekat u all yang ada anak2 yang besar2 tu (",) Apa2 pun, semuanya bergantung pada diri sendiri.. JANGAN BIARKAN ALASAN MENGUASAI DIRI.. *cewahh... hihii... nak dengan tak nak, rajin dengan malas je.. Jika rajin, semua jadi (^_^)


Tips pertama kali nak bagi anak makan solid food

{ 18 comments.. read them below or add one }

maria firdz maria firdz April 30, 2013
Alhamdulillah... Msih memasak utk ank saat ini... Cuma kdg2 kekangan masa terpksa gak suruh pengasuh masakan...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 30, 2013
salam K.ina..
hhehe..terkena plk kt btg hidung sendiri..
betul tu kak ,,bila malas menguasai diri mmg asyik nk yg instant je.. huhuh...

tenkiu for sharing ilmu ni kak ;)
Haryati Faizal Haryati Faizal April 30, 2013
bagus jugak cadangan ina tu...
penah gak praktikkan ms anak2 kecik dulu...
Ibu Lala Ibu Lala April 30, 2013
Akak dah x de anak kecik intan. Kena refer kat sini kalau misal kata terada bb nanti. Ha ha ha
azizah :) azizah :) April 30, 2013
yup.. kalau nak masakan solid food xleh tambah perasa garam/gula.. usus baby masih kecil..lom cukup nak terima lagi..
Mrs Velentine Mrs Velentine April 30, 2013
rajin kuncinya untuk anak2..tapi bu mana yang tak sayang anak kan..so rajin2 diri anda..hehehe.....
lizz lizz April 30, 2013
aah betulla ina dulu saya bagi makan buah dulu last anak tak berapa suka makan sayur...terpaksa la usaha lebih sikit nak bagi dia makan sayur...
syawalsimpsons syawalsimpsons April 30, 2013
alhamdulillah dari syawal hingga izz mmg sue buat sendiri...
Deqla Manjew Deqla Manjew April 30, 2013
nice sharing.. sebagai panduan utk deqla nnti ni kalo dah ada anak... =)
NoEn NoEn April 30, 2013
instant food a BIG NO to our babies...
jaakechik jaakechik April 30, 2013
terima kasih atas perkongsian tu kak ina.. :)
Shima Salleh Shima Salleh April 30, 2013
Betul tuh.. kasi hasil air tgn ibu sendiri..
emma emma May 02, 2013
alhamdulillah Syirah btl2 mkn time umo 6bln, n 1st solid food die dr air tgn ibu nye sndr, ms tu sy pn lom keje lg mmg xde bg nestum pn, pnah cube bg tp die luah blk. xsdp gaknye huhu

tp mmg btl, ramai ibu2 yg bg ank2 dorg mkn nestum sblm 6bln. pdahal da mcm2 kes jd tp xnk amek iktibar.
Myra Jay Myra Jay May 03, 2013
TQ Ina.. :)

Best blog Ina, macam2 ilmu ada ;D
QasehnyaRania QasehnyaRania May 03, 2013
baru ni pi Jb..ada akak tu bagi nasihat dekat mmber..suruh try bagi mkanan mcm tu la sbb nak tgk anak alergic ke tak..

thanks share ye
ayut ayut May 05, 2013
perkongsian yg mmg sgt berguna :)