Pengurusan kewangan

My dear selalu pesan dekat saya JANGAN IKUT ORANG.. Bukan apa, biasalah kita manusia ni... kadang orang ada barang A, kita pun nak ada barang A... sebagai contoh, orang beli kereta baru, kita pun nak jugak kereta baru... Ohya, untuk pengetahuan u all, kereta kami bukan kereta baru yer... kereta lama.. kereta biasa je pun.. hihii.. kete saya sendiri pun ada, tu pun kete lama gak, tapi saya tinggal kat chemor, bagi adik guna... (",)

Pikir secara positif, kadang2 orang suka terikut2.. malu nak guna yang lama la konon, so, beli yang baru, tapi hakikatnya gaji cukup2 je tiap2 bulan.. eh, tapi ada gak yang tak cukup, pastu pinjam.. 4 angka plak tu.. time bayar buat2 lupa dah setahun berhutang... Opsttt terlebih sudah... Saya ni dikira alhamdulillah sebab walaupun hanya my dear je yang bekerja tapi kami cukup segalanya...

Hutang MARA masa saya study dulu pun, tiap2 bulan saya bayar... Kalau makan plak, kami belum lagi had kan diri makan dekat restoran murah2 je.. tapi yang lebih sikit pun kami mampu lagi la setakat ni... Duit pulak, alhamdulillah masih boleh menyimpan.. Ohya, my dear jugak ada buat pelaburan emas untuk masa depan... Duit anak2, kami dah menyimpan dari dorang lahir lagi.. my dear cakap, nanti sambung belajar, anak2 tak payah buat loan dah... 

Kami takda la dibelenggu hutang sangat.. yang ada pun, hutang MARA saya, tu pun 2 3 ribu je tapi sebab i tak kerja, so, takleh bayar cash.. hihii.. hutang PTPTN my dear & hutang personal dekat bank... Alhamdulillah kereta kami memang dah lama habis bayar.. yela, kereta pun beli second hand... (^_^)

Alhamdulillah jugak saya dikurniakan suami yang pandai urus kewangan.. My dear jenis yang buat sesuatu, pikir ke depan... Saya perasan my dear ni stail my dad... Tau tak, my dad, dia pun jenis pikir ke depan jugak tau... dulu "aset" my dad, takdalah banyak sangat pun sekarang pun tak banyak jugak, tapi adala dari takda... sekarang my dad dah ada tanah.. tanah untuk rumah ada, tanah kelapa sawit ada, tanah kebun ada.. tapi my dad masih macam dulu... kalau keluar naik motor biru dia tu, pakai baju t-shirt & pakai selipar jepun... hihii.. Kadang orang pun tak tau dia tu "leader" dekat tempat kerja... Pernah my dad nak beli apa ntah, orang siap tengok atas bawah.. yela, tanya barang mahal, tapi pakai gitu... inilah pandangan orang... suka menilai luaran..   (",)

Saja jarang bercerita pasal my dear.. tapi kat entry ni, saya nak bagitahu my dear betapa saya bersyukur dapat suami yang macam my dear.. yang pandai mengurus kewangan... at least kami dah ada tanah sendiri.. Ohya, yang paling best, my dear kan suka buat pelaburan emas.. so, bila ada duit, my dear akan beli barang kemas.. yang syok, mestilah saya sebab dapat barang kemas... hihii 

P/s : Sentiasa support suami, biarlah kita dapat lambat pun dari orang.. tapi insyaAllah, mana tahu rezeki kita lebih dari mereka di masa akan datang (^_^)

Pengurusan kewangan

{ 27 comments.. read them below or add one }

Masya Masya April 15, 2013
dapat barang kemas baru ke?? kamian puji lagi ni hihihi....

tu lah selalu bersyukur dapat suami yg punya pemikiran kehadapan.. maklumlah kt ni kdg² perempuankan nafsu berbelanja sukar dikawal.
Uni Uni April 15, 2013
Pelaburan emas tu macamana? cer citer...
emma emma April 15, 2013
stuju sgt ngn kak ina..
nk puji dr sndiri kt sini leh x? hehe.. Emm sy pn alhamdulillah jns yg suka mnyimpan kak ina, stat keje pas abis blaja dulu sy mnyimpan, memule sket2, lame2 jd bukit kn, asben pn jns mnyimpan gak, so time beli brg2 umh tu xperlu nk utang2 kan, skg ni dok mnabung tuk ank lak.
eiela eiela April 15, 2013
memang kena pandai urus kewangan nih, kalau tak haru.
Mrs Velentine Mrs Velentine April 15, 2013
syukur dan berbangga dengan suami sendri kan kak...tapi bab orang pandang lain mcm sebab pemakaian MV selalu kena...
mama aryan mama aryan April 15, 2013
salam ina..sama la dgn akak ni,kalu ada duit lebih baru la belanja lebih itupun utk anak2 la..
kereta pun ada satu je,mujur dah abis bayar,tunggu nak beli rumah je lg ni..
lizz lizz April 15, 2013
yang penting kita pandai uruskan..saya bab2 duit semua urusan my hubby jugak..
UniMeOw UniMeOw April 15, 2013
wahhh bagus la pndai urus duit..

nt suruh ur dear bukak kelas urus kewangan,uni nk jd student...hik3..

*duit uni mengalir bagaikan air*
Sally Yatiey Sally Yatiey April 15, 2013
Bagus suami akak ni.. Bijak mengurus kewangan..
Haryati Faizal Haryati Faizal April 15, 2013
alhamdulillah...pengurusan kewangan mang penting lagi pulak dah de famili sendiri kan.... tak bley nak ikut org sgt, kita beli semampu kita je...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna April 15, 2013
betul tu..pengurusan kewangan penting.. kalau dapat gaji banyak pun kalau boros dan tak uruskan dengan baik, tak cukup jugak..
Nurul Ain Zulkarnaind Nurul Ain Zulkarnaind April 15, 2013
alhamdulillah kan

skg ni ramai yg kerja tp masih ckup2..
terpaksa hadkan makan..sedih juga sy rasa

Fiza Rahman Fiza Rahman April 15, 2013
Bestlah mcm ni, slalu dpt barang kemas ☺☺.

Pengurusan kewangan memang sangat penting. Dalam keadaan ekonomi yg harga barang makin lama makin naik. Kena mengumpul aset dari skarang.
Si Matatajam Si Matatajam April 15, 2013
Alhamdulillah..bertuah Ina...
Kesuma Angsana Kesuma Angsana April 15, 2013
yup kena urus kewangan dgn cara terbaik !
azizah :) azizah :) April 15, 2013
betul tu kak.. walaupon kita lambat dari org lain tapi insyaallah akan datang sapa tahu rezeki kita kan..
CtAyue CtAyue April 15, 2013
betul tu.. tak perlu terikut org sgt kan.. kalau cukup bulan terpksa ikat perut takde guna jgk bergaya sakan.. sy pun sama, syukur dpt husband yg pandai manage soal kewangan nih.. alhamdulillah.. tak mewah tapi cukup segalanya.. bersyukur aje apa yg suami dpt beri pd kite dan jgn kite mintak lebih2 dr kemampuan suami..itu sgtlah tidak bagus.. kan? :)
Puan Kutu Puan Kutu April 15, 2013
betul tu pengurusan kewangan tu penting..lg pulak hubby ina pandai carik duit lain macam pelaburan emas..walaupun kita tak mewah,tp cukup ada segala2nya..

sy ni masih dibelenggu hutang juga,personal loan n kereta la.tp sekarang mgkin rezeki dpt pindah utara,kami dh boleh simpan sikit2,makan pun mewah sbb ikan free.haha..

klu dulu habis duit semata balik kmpg jer..ye la setahun berapa kali balik kan..:)
bella hamzah bella hamzah April 15, 2013
Alhamdulillah ada peracangan hidup mudahmudahan senag kemudian hari.saya setuju dgn akak beli ikut kemampuan jgn ikut org,org lain maybe ada duit byk sbb tu mampu nk membeli,tapi saya selalu je klo k beli brg ak fikir ini keperluan atau tidak,kalau tak lupakan jela membazir ngee
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra April 15, 2013
ALHAMDULILLAH, klu pandai urus kewangan, kepala pun tak pening, kan akak..;-)
tifa anvar tifa anvar April 15, 2013
sykur alhamdulillah hubby Ina melabur dlm emas. X rugi mlbr dlm emas nie. TQ
Myra Jay Myra Jay April 16, 2013
Alhamdulillah rezeki..
Bila kita bersyukur insyaAllah ada rezeki kita ;D
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 16, 2013
Salam K.Ina..
Alhamdulillah... seronok baca..
betul tu kak.. x payah nk ikut org sgt..
last2 dibebani masalah ..

semoga kebahagiaan akak sekeluarga hingga ke jannah :)
Izan Ishak Izan Ishak April 17, 2013
kak izan suka p/s ina tu. biarlah kita lambat sikit dari org lain pun. yg penting kita tahu Allah pasti dah tetapkan rezki yg terbaik buat keluarga kita kan.
QasehnyaRania QasehnyaRania April 18, 2013
alhamdulillah.
betul tu.. lebihkan kehendak dari keperluan..
keperluan tu boleh diperoleh sedikit demi sedikit.. asalkan pandai mengurus kwangan
Mimi Azirah Mimi Azirah April 24, 2013
bukan seng nk cri suami yg pndi urus duit nih kak ina.selalunya dan kebanyakannya isteri yg pndi urus duit a.k.a merangkap menteri kewangan la