Siapa pernah buat PAP SMEAR??

Hari ni saya akan pergi checkup bulanan Aqilah tau... Nurse suruh saya buat pap smear hari ni.. kalau tak bulan lepas dah tapi saya tak nak sebab tiba2 je suruh.. terkejut saya .. hahha... Hari ni, kalau boleh saya nak buat2 lupa.. biar nurse pun tak ingat... sebab saya takut.. 

Tapikan, bila pikir balik, elok jugak.. yela, kang kalau duk mengelak je.. kang ada apa2 lagi bahaya.. dahlah kanser rahim ni, senyap2 je serang kita tanpa warning!!... Kalau dapat kesan awal.. lagi elok kan.. tapi harap takda pe2 la... 

Saya nak jugak tahu, sapa yang pernah buat pap smear??.. sakit tak sebenarnya ni?? Seriau la saya...

P/s : Siapa yang pernah melakukan hubungan kelamin patut buat pap smear

update : KLIK UNTUK BACA PENGALAMAN SAYA


Siapa pernah buat PAP SMEAR??

{ 41 comments.. read them below or add one }

mama3heroo mama3heroo April 02, 2013
pernah buat 2 x selepas bersalin ank pertama&kedua..pas bersalin yg no 3 ni blum sempt buat lg..bz je..he3..x sakit lgsung pun..bagus buat pap smear ni..
umi alya umi alya April 02, 2013
tak sakit le IB, sikit jer, meh akak tolong buatkan..
Zee Suhaini Zee Suhaini April 02, 2013
pernah wat sekali je..tak sakit pon tapi mmg nak elak dari buat lagi..sebab kita maluuu
Marwanis Mansor Marwanis Mansor April 02, 2013
tak sakit pun, tapi malu tu yg paling besar cabarannya..
tarik napas dan bertenang.. haha
Mama Vogue Mama Vogue April 02, 2013
Tak sakit la dear..hihihi
Biasanyer doctor/nurse akan pastikan kita dalam keadaan yg betul2 selesa baru dia teruskan :)
*azni* *azni* April 02, 2013
kita kena tenang masa dia buat tu baru tak sakit..dia masukkan alat macam muncung itik tu jer..hehe..
zie jaafar zie jaafar April 02, 2013
sy pernah buat..tak sakit pun.biasa2 je cuma malu la sikit hehehe
Lynda Che Lah Lynda Che Lah April 02, 2013
hehe..akak..tak sakit..biasa je..rasa senak sikit je..patut buat tau..jgn tangguh!
Kakzakie Kakzakie April 02, 2013
Kakak buat pep smear setiap tahun Ina. Tak sakit sebab dia ada spatula utk masuk ambil sedikit aje cairan di dalam. Jgn takut demi kebaikan diri...
Cik Mun Cik Mun April 02, 2013
emmm..xpernah buat..hihi
lizz lizz April 02, 2013
saya pernah buat tapi dah lama..tak sakit...
Mas Zull Mas Zull April 02, 2013
assalamualaikum intan...x pernah buat lagi takut gak...:)
Ummiarissa Mahdi Ummiarissa Mahdi April 02, 2013
saya pernah buat...tak sakit,dia cuma masukkan benda yang berbentuk mulut itik je dan calit sedikit je kat dalam tu...kemudian sudah...kalau ada masalah dia call,kalau tak dia tak call lah..saya pun macam ina gak,mula2 takut...tapi tak cuba tak tahu kan....eloklah buat
su su April 02, 2013
pernah buat sekali..sakit sikit je.. lps anak kedua tak buat, lps gugur pun x buat..sepatutnya lps gugur kn buat jgk..tp haritu misi suh dtg petang, kita dh smgt dtg pg suh pegi petang sampai ke sudah x pegi dah.huhu.. dalam masa 10 hari lepas haid, jgn ada douching boleh la pi buat..cayok..tabahkan hati...hehehehe
mama_umar_maryam mama_umar_maryam April 02, 2013
erk, zt pon xbuat2 lagi nih..larik2..huhu
fizafantagirO fizafantagirO April 02, 2013
Fiza penah buat. kalau g hospital utk check up kesihatan, mmg doc akan suruh buat. tak sakit pun..biasa biasa je :)
Mak Wardah Mak Wardah April 02, 2013
Akak ni punya penakut tapi InsyaAllah tak sgt IB...baik juga utk tahu kesihatan diri
AyueJean AJ AyueJean AJ April 02, 2013
Buat je la kak.....
Untuk kebaikan kan..
azizah :) azizah :) April 02, 2013
tak sakit kak.. tapi jijah ni penakut bila dia masukkan alat spatula tu...hee

http://nurazizahyahaya.blogspot.com/2010/08/ujian-pap-smear.html
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN April 02, 2013
assalam, bunda pernah sekali masa berumur lewat 40'an...maluuuu..

tapi tebal kan muka ..nasib yg buat tu semua nurse pompan kat klinik k'jaan..

oo ye..Bunda selalu confius antara blog.. Intan Berlian n Blog Cik Intan Berlian..
mama aryan mama aryan April 02, 2013
salam ina...

tak sakitlah..cuma macam malu la sikit masa doktor nak masukkan alat tu..hehe
Haryati Faizal Haryati Faizal April 02, 2013
penah buat 2 kali dah ina... mang kene buat sbb kita pun tak tau kan klu ada sakit pape kat dlm ni... klu luar bley la tgk... tak sakit mana pun... biasa je...
Mrs Velentine Mrs Velentine April 02, 2013
MV pun tak pernah buat..MV nak buat juga ni
Aisy Nasiha Aisy Nasiha April 02, 2013
Bila nk buat ni? Akak pun plan nk buat juga.. Sb mmg tak pernah...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin April 02, 2013
jawapan solehah : xpenah sbb xkwin lg.haha :D
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan April 02, 2013
Tak pernah buat tp nak tau jugak..sakit ke eh..huhu
emma emma April 02, 2013
sy da buat taun lps.. xsakit pn kak ina, ngilu kejap je pastu tau2 nurse ckp da siap.. tp sblm buat tu die akn tnye dulu kite ade bsama ngan suami ke x mlm tu, klo bsama die xbuat..
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim April 02, 2013
pernah buat sekali..tp x sakit pon..kite je nervous semacam..tp kalo nak buat kmbali mau seriau gak lee
Aju Mohit Aju Mohit April 02, 2013
belum pernah lagi ina, nak buat tp duk seriau jek, nnti share pengalaman ina tau
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 02, 2013
salam K.Ina..
Pap Smear tidaklah menyakitkan..
cuma rasa x selesa bila dia masukkan alat tu je.. huhuh..

mcm mna? dah buat ke?
cma dah buat :)
QasehnyaRania QasehnyaRania April 02, 2013
dah buat.. buat ina jgn nak elak2 ye :)

tak sakit pon cuma ada ngilu2 sikit.. hihi..

jgn lupa bawa panty liner spare ye sbb akan ada kesan darah sikit nanti ..

kalau nurse tak ingt meh ciksu nak ingtkan nurse tu, boleh?
Izan Ishak Izan Ishak April 03, 2013
kak izan baru buat sekali je. tak sakit pun tapi tulah... malu je yg lebihnya.
Masya Masya April 03, 2013
saya pernah buat sekali jer.. lps bersalinkan amir 5 tahun dulu.. maa tu dah 5 bulan kot.. alahai seluk kat bwh tu mmg ngeri sikitlahkan.. hidup² ni.. tp siki jer pun.. nak amik mcm ampel agaknya..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief April 03, 2013
xsakit tp malu kt doktor jer hahaha...tp masa nk msk spatula tu mcm seriau rasa
Deqla Manjew Deqla Manjew April 03, 2013
ehh deqla tak penah buat la...hahahaha
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat April 03, 2013
tak pernah buat lagi....takut jugak...
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey April 06, 2013
Mampu up entri pasal ni je kt blog nani. Nnti da kwin bru leh buat :)
Puan Kutu Puan Kutu April 06, 2013
adk i[par sy ckp dia sellaunya nurse akan call suruh buat.sy mmg takde pengalaman.tak penah buat
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra April 14, 2013
oo maksudnya org yg dah kawin boleh buat la, hihi, saya komen entry pengalaman dulu, baru baca entry ni...;-)